«Κάθε 1η του μηνός»

Ο ιστοχώρος της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος παρά τον εξειδικευμένο χαρακτήρα προσελκύει ετήσια απ' όλο τον κόσμο σχεδόν 100.000 επισκέψεις, περίπου τις ίδιες με εκείνες του Σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής (κάτι που όμως συνέβαινε μόνο μέχρι το 2011, έως το έτος δηλαδή της βάρβαρης και αψυχολόγητης αποβολής της από το χώρο, μια και μετά το 2011 η αντίστοιχη επισκεψιμότητα στο Σπήλαιο έχει σχεδόν υποδιπλασιαστεί...). Πάντως οι 100.000 διαδικτυακές επισκέψεις δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για πληροφόρηση, το οποίο συχνά συνοδεύεται από συγκινητικές επιστολές συμπαράστασης. Έτσι, ήδη από την 1-1-2007 εγκαινιάστηκε η ιστοσελίδα: «Κάθε 1η του μηνός», στόχος της οποίας είναι να παρουσιάζονται σημαντικές ανακοινώσεις, ζητήματα της αντίστοιχης επικαιρότητας, αλλά και επώνυμες γνώμες, ενέργειες ή/και απορίες συμπολιτών μας. Ελπίζεται έτσι να επιτευχθεί εξάλλου ένα είδος επιμόρφωσης για όποιους ανώτατους κρατικούς λειτουργούς ή/και εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. είχαν την ατυχία να στερηθούν:

Αύγουστος 2017: Η Ελλάδα ή η Τουρκία είναι ο τόπος γέννησης της τυραννίας; / Greece or Turkey is the birthplace of tyranny?

Ιούλιος 2017: Αρένες και Στάδια / Arenas & Stadiums.

Ιούνιος 2017: Helladopithecus είναι η σωστή ταξινομική ονοματοδοσία για τον Greacopithecus.

Μάιος 2017: Α) Ημερίδα για την ελληνική γλώσσα. B) Επετειακό αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου. Γ) Παραπέρα σχόλια για την ανάγκη βελτίωσης της οδικής μας συμπεριφοράς.

Απρίλιος 2017: Α) "Ξεχασμένες" γενεσιουργές αιτίες του 1821. B) Μια πρόσφατη μεταπτυχιακή εργασία του ΕΑΠ. Γ) Συντοπίτες υποψήφιοι νομπελίστες. Δ) Ρωσικό σχόλιο στην εκπομπή για το Υ χρωμόσωμα στο "μικροσκόπιο" της Πόπης Τσαπανίδου και Ε) Τα νέα από το Ινστιτούτο του "Αρχιπελάγους".

Μάρτιος 2017: Γειά σου Νίκε Κούνδουρε.

Φεβρουάριος 2017: Α) Η βιογραφία του ’ρη Ν. Πουλιανού στα Γαλλικά, όπως και σε άλλες 6 ακόμα γλώσσες. Β) Πενθήμερες εκδηλώσεις (1-5 Φεβρ.) για τη μάχη των οχυρών του 1941 στο Πολεμικό Μουσείο, Γ) Μια δήθεν «απάντηση» του Υπ. Πολιτισμού σε καταγγελίες της ΑΕΕ για τα τεκταινόμενα στο Σπήλαιο Πετραλώνων. Δ) Ηλ. επιστολή συμπαράστασης στο έργο μας από ομογενή της Γερμανίας, συνοδευόμενη από τις δικές μας ευχαριστίες.

Ιανουάριος 2017: Α) Το μεθ’ υπερβολής επίγραμμα του Μαραθώνα και το στρατηγικό "σφάλμα" στις Θερμοπύλες. Β) Διημερίδα αναφορικά με τη δραστηριότητα των Γερμανών αρχαιολόγων στην Ελλάδα.

Δεκέμβριος 2016: Ύστατος φόρος τιμής στον Κωστή Στεφανόπουλο.

Νοέμβριος 2016: 1) Απαράδεκτη η "επίσημη" ιστοσελίδα της Αρχαιολογικης Υπηρεσίας για το Σπήλαιο Πετραλώνων. 2) Η γαλλική Libération της 30-8-1984 για τον ’ρη Πουλιανό και το σπήλαιο Πετραλώνων. 3) Συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την αμέριστη συμπαράσταση στο έργο μας εκ μέρους του Αντώνη Αντωνάκου. 4) Σημαντικότατη συνέντευξη του Καθηγητή Θ. Σπυρόπουλου, για το "Καδμείο", μετά συνοδευτικών επίσης σχολίων. 5) Εταίρα σημαντικότατη συνέντευξη του καθηγητή Α. Σάμψων αναφορικά με την πινακίδα των Γιούρων. 6) Πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του Δ-ρα Stephen Lambert περί Δημοκρατών. 7) Μέχρι πού μπορεί να φτάσει το αντιπουλιάνειο μένος, καθότι κριθηκε παράνομη η κατάσχεση χρημάτων από τον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του ’ρη Πουλιανού;

Οκτώβριος 2016: Ο απώτερος (μύχιος ;) σκοπός της εκστρατείας του Δαρείου Α΄ εναντίον των Σκυθών.

Σεπτέμβριος 2016: Α) Πολιτισμός & Βαρβαρότητα - συγκλονιστικό άρθρο του "Ηρόσταρτου". Β) Μέλος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Ανθρωπολόγων επανεκλέχθηκε ο Δ-ρ Νίκος Α. Πουλιανός. Γ) Τρεις επιπλέον παρατηρήσεις για την ανάγκη μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων - υπό συμπλήρωση - Δ) Η ετυμολογία της λέξης μέταλλο.

Αύγουστος 2016: Α) Η λανθασμένη ηλικία του ανθρώπου των Πετραλώνων σε ένθετο της “Real News”. Β) Νεότερα στοιχεία για την οδική μας συμπεριφορά.

Ιούλιος 2016: Α) Σοφή η πρόταση για μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Β) Ενημέρωση αναφορικά με δύο εκπομπές στο Youtube για το Σπήλαιο Πετραλώνων και γενικότερα την Ανθρωπολογία.

Ιούνιος 2016: Ανθελληνισμός Ελλήνων - Η οδική μας συμπεριφορά.

Μάιος 2016: Η πιο πρόσφατη ανασκόπηση των σημαντικότερων ανθρωπολογικών μελετών στην Ελλάδα, με βασική "αιχμή" τα οστά των Μαραθωνομάχων.

Απρίλιος 2016: Αυθυποβολή, ο προθάλαμος του φανατισμού.

Μάρτιος 2016: Δύο βίντεο(ς) που για το έργο της ΑΕΕ έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο από άλλα επίσης "κανάλια".

Φεβρουάριος 2016: Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μητράκα στο Μουσείο Μπενάκη έως 27-3.

Ιανουάριος 2016: ’ννα Συνοδινού

Δεκέμβριος 2015: Η καταγωγή της ελληνικής γλώσσας από γλωσσολογική, καθώς και από ανθρωπολογική σκοπιά.

Νοέμβριος 2015: Πέρασαν (περίπου) τρία χρόνια από τότε που εναντίον της ελληνικής Παλαιο - ανθρωπολογίας εξαπολύθηκε η πιο πρόσφατη, σφοδρότατη, εκστρατεία.

Οκτώβριος 2015: Συνέδριο για την Ψηφιακή Πολιτισμική Κληρονομιά πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Βόλο.

Σεπτέμβριος 2015: Όπως διάφοροι άλλοι φορείς, ΑΕΕ συμπεριλαμβανομένης, η Κυβέρνηση επίσης της Αυστραλίας εκδήλωσε (Αγγλιστί) πρόσφατα τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο των κοσμικών ηλεκτρικών υπερκαταιγίδων κλπ, ενώ οι "N. Y. Times" δημοσιεύουν ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ναυπηγήσουν επιπλέον παγοθραυστικά για την Αρκτική...

Ιούλιος - Αύγουστος 2015: Η Ευρώπη ξανά στον αστερισμό ενός έντονου παραλογισμού, εξ αιτίας επίσης μιας πρόσφατης επαν-αμφισβήτησης της προέλευσης των Ελλήνων, με αντίκτυπο ακόμα και όσον αφορά στην καταγωγή των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

Ιούνιος 2015: Πολύ ενδιαφέρουσα κι επιτυχημένη η εκπομπή που επιμελήθηκε ο Αδριανός Μπεζούγλωφ για το κλίμα. Η εκπομπή αυτή, αφού προηγουμένως σκόπιμα διαγράφηκε δύο φορές από παράγοντες που για ευνόητους λόγους καραδοκούν στο διαδίκτυο, σήμερα πλέον απαντάται ξανά μόνο στο YouTube! Η αρχική επισκεψιμότητα ήταν συνεπώς πολύ περισσότερη.

Μάιος 2015: Α) Σχόλια του Μανόλη Γλέζου αναφορικά με τον ’ρη Πουλιανό και την ανθρωπολογική συνέχεια της καταγωγής των Ελλήνων.

Απρίλιος 2015: A) Οι χουντικές καταβολές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Β) Μνημόσυνο - Φόρος Τιμής στη Δόμνα Σαμίου, 12-3-2015 (: Υπό παραπέρα συμπλήρωση. Βλ. επίσης βιογραφικό). Γ) Το 28ο Συνέδριο Αρχαιολογικού Έργου Μακεδονίας - Θράκης (: Υπό συμπλήρωση). Δ) Εντατικό Ολλανδικό Καλοκαιρινό Σχολείο Ανθρωπολογίας - Εθνογραφίας 2015 στην Αθήνα. Ε) Σπηλαιολογικό Συμπόσιο 12-17 Ιουνίου 2015 στη Β. Αμερική.

Μάρτιος 2015: Α) Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από τότε που ο Δ-ρ ανθρωπολογίας Νίκος Α. Πουλιανός δικαιώθηκε έναντι απίστευτων μεθοδεύσεων για προσπάθεια παροπλισμού του από τους κόλπους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Φεβρουάριος 2015: Προς δόξα των συνήθων «υπευθύνων» του ΥΠΠΟ, αυτοκαταργήθηκε 19-1-2015 στην Αμφίπολη η Παλαιοανθρωπολογία του.

Ιανουάριος 2015: Κυρίως οι αναμενόμενες παγετώδεις κλιματικές αλλαγές λόγω κοσμικών ηλεκτρικών υπερκαταιγίδων, καθώς και η έλλειψη πραγματικής - δημοκρατικής αλληλοβοήθειας, μαζί με τον υπερπληθυσμό, αποτελούν σήμερα ένα εκρηκτικό μείγμα που εμπεριέχει τις βασικότερες απειλές κατά της ανθρωπότητας.

Δεκέμβριος 2014: Τηλεοπτικές εκπομπές για την Αμφίπολη, τον Μαραθώνα και άλλα θέματα με ανθρωπολογικό ενδιαφέρον.

Νοέμβριος 2014: Α) Σε αναζήτηση των πεσόντων Μαραθωνομάχων... Β) Ανοιχτή επιστολή αναφορικά με τον Τύμβο της Αμφίπολης.

Οκτώβριος 2014: Πού οφείλεται η ανικανότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να αντιληφθεί την αναγκαιότητα της Παλαιοανθρωπολογίας;

Σεπτέμβριος 2014: Το 19ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ανθρωπολογίας ολοκλήρωσε προχτές τις εργασίες του στη Μόσχα.

Αύγουστος 2014: Για 3η συνεχόμενη διετία (2014-2016) επανεκλέγεται μέλος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Ανθρωπολόγων ο Δρ Ν. Α. Πουλιανός.

Ιούλιος 2014: A) Καταδικασμένοι στο φαύλο κύκλο μιας συνεχώς και πιο σύνθετα αναπαραγόμενης εθνικής κρίσης. Β) Όλα τα έχει ο συνδικαλισμός, ο αντιδημοκρατισμός του λείπει. Γ) Πέντε χρόνια αφού λειτούργησε το Μουσείο του Παρθενώνα. Δ) Παντελώς αναπάντητο παραμένει το ερώτημα σχετικά με άλλα αρχανθρωπικά οστά που είχαν βρεθεί το 1960 στο Σπήλαιο Πετραλώνων.

Ιούνιος 2014: A) Νεότερα στοιχεία για την ημέρα της ανακάλυψης του πετραλώνειου Αρχανθρώπου το 1960. Β) Ξεχειλίζουν πια και στο διαδίκτυο τα ψεύδη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Γ) Οι Γενικές Πληροφορίες για το Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής.

Μάιος 2014: Α) Η απαισιότατη νοοτροπία του πασοκιστανισμού.

Απρίλιος 2014: A) Πρόσφατο αφιέρωμα στο ένθετο περιοδικό "Φαινόμενα" για το Σπήλαιο Πετραλώνων σε μορφή pdf, καθώς και κειμενογραφική. Β) Εγκαίνια της εκπομπής "Ελληνικό Πνεύμα" στη Ν.Υ., με πρώτο φιλοξενούμενο τον Sam Chekwas. Γ) Εισακούστηκαν (εν μέρει) από το Υπουργείο Πολιτισμού οι προτροπές μας για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας (αν όχι ακόμα όλων, τουλάχιστον πολλών) αρχαιολογικών χώρων, καθώς και την αύξηση των κρατικών εσόδων, τις θετικές εντυπώσεις για τους τουρίστες και την παρεπόμενη καταπολέμηση της ανεργίας.

Μάρτιος 2014: Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει ο 55ετής πόλεμος του Σπηλαίου Πετραλώνων. Στις 8 Μαρτίου συμπληρώθηκαν φέτος 2 χρόνια από τότε που ο ’ρης Πουλιανός και η σύζυγός του Δάφνη υπέστησαν μια (ανεξιχνίαστη μέχρι στιγμής) ένοπλη επίθεση μέσα στο σπίτι τους (με πυροβολισμούς και τραυματισμούς), δίπλα στο Σπήλαιο Πετραλώνων.

Φεβρουάριος 2014: Α) Sam Chekwas - ένας Φιλέλληνας από τη Νιγηρία. Β) Η αποτρόπαια σφαγή δελφινιών σε Ατλαντικό και Ειρηνικό. Γ) Η δήθεν υπερθέρμανση του πλανήτη. Δ) Έφυγε από κοντά μας ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης (βλ. συμπληρώσεις σε σχέση και με τον προηγούμενο μήνα). Υπό δημοσίευση σε επόμενη "Κάθε 1η του μηνός": Ε) "Ουδέν νεότερο" αναφορικά με τις Γενικές Πληροφορίες για τους επισκέπτες στο Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής. IΣΤ) Με επαίσχυντες εντολές και μεθοδεύσεις του "Αρχαιολογιστάν" απαγορεύτηκε στον ’ρη Πουλιανό να μιλήσει σε μαθητές Λυκείου μπροστά στο Σπήλαιο Πετραλώνων. Ζ) Απεμπόληση της (ευεργετικής για την οικονομία, τον τουρισμό και την επιστήμη), διεκδίκησης του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανθρωπολογίας του 2016.

Ιανουάριος 2014: Α) Έφυγε από κοντά μας ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες αρχαιολόγους.

Δεκέμβριος 2013: Α) Επιστημονικό Δελτίο Εορτών. B) Εδώ και χρόνια έχουμε  προτείνει τον τρόπο να μην γίνουν καθόλου απολύσεις, αλλά μάλλον οι «παλαιομοδίτικες συνδικαλιστικές διαδικασίες» δεν διαθέτουν ευήκοα ώτα. - Υπό συμπλήρωση - Γ) Γιατί αρχαιολόγοι του ΥΠ.ΠΟ.Α συνεχίζουν τις ανακρίβειες (επιεικώς) ακόμα και ενώπιον διεθνών φορέων για ζητήματα παλαιοανθρωπολογίας; Δ) Γενικές Πληροφορίες για τους επισκέπτες στο Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής.

Νοέμβριος 2013: Α) Έκκληση του Χρ. Σαρηγιαννίδη (που βρήκε τον Αρχάνθρωπο) κ. ά. εργαζομένων στο Σπήλαιο Πετραλώνων για αποζημίωση δεδουλευμένων - 2 Ιουνίου 1983 - και διαμαρτυρία 111 κατοίκων της Κοινότητας Πετραλώνων για την απόλυση υπαλλήλου από το ομώνυμο Σπήλαιο (πρβλ. και προηγούμενη "Κάθε 1η του μηνός"). Β) Ένα χρόνο τώρα η ΑΕΕ στο facebook. Γ) Η ανθρωπολογική συνδρομή στην πρόσφατη υπόθεση των Ρομά και του 5χρονου κοριτσιού (υπό συμπλήρωση).

Οκτώβριος 2013: Εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια παραμένουν ως γνήσιοι πασοκιστανοί ίδιοι κι απαράλλαχτοι: αμετανόητοι ψεύτες, συκοφάντες και ό,τι άλλο...

Σεπτέμβριος 2013: Α) Νέα συμπαράσταση στην ΑΕΕ και τον Δρα ’ρη Ν. Πουλιανό από την Παγκόσμια Ένωση Σπηλαιολόγων τον Αύγουστο του 2013, πέρα από εκείνη (την ακόμα - εντελώς παράνομα - αναπάντητη) των Ευρωπαίων Ανθρωπολόγων τον Οκτώβρη του 2012. B) Ύποπτη κλοπή 5000 ευρώ στο Σπήλαιο Πετραλώνων στις 24 Ιουνίου 2013.

Αύγουστος 2013: Α) Στον απόλυτο παραλογισμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. B) Το 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σπηλαιολογίας στο Μπρνο 21-28 Ιουλίου 2013, με τη δική μας επίσης συμμετοχή.

Ιούλιος 2013: Έφυγε από κοντά μας ο τεχνοκριτικός Κώστας Σταυρόπουλος.

Ιούνιος 2013: Α) Η ΑΕΕ κατά του ρατσισμού... B) Η ΑΕΕ αναφορικά με τις γενοκτονίες και τα ολοκαυτώματα. Γ) Το υπερατλαντικό ταξείδι του "μίστερ - Μπένυ". Δ) Πασοκιστανοκρατούμενης Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, συνέχεια… Ε) Νεότερα για τις συνδικαλιστικές εκλογές της 15-5-2013 στο ΥΠΠΟ (υπό συμπλήρωση). ΣΤ΄) Η πρόσφατη επανασύνθεση του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Γ. Γ. Πολιτισμού. Ζ) Δύο ηλ. επιστολές από τον Γιάννη Ραγκούση. Η) Συμπόσιο για τη Νεολιθική εποχή, ξανά με "έντεχνο" αποκλεισμό της παλαιοανθρωπολογικής φωνής (υπό συμπλήρωση). Θ) Γυναίκα κληρώθηκε 8-6-2013 η 1η Πρόεδρος της "Δημοκληροκρατίας - Αριστοτέλους Πολιτείας Αθηνών" (υπό συμπλήρωση). Ι) Έκθεση για την αρχαία ελληνική τεχνολογία (στο Μαρούσι έως τέλος Ιουνίου).. Κ) Συνεδρία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τις ανασκαφές στο Σπήλαιο Πετραλώνων (υπό συμπλήρωση).

Μάιος 2013: Α) Κάιν και ’βελ: ανακοίνωση της ΑΕΕ στο 18ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ανθρωπολογίας. Β) Η απαράδεκτη χρήση πυροβόλων όπλων στην Πελοπόννησο (υπό συμπλήρωση). Γ) Εκδρομείς από τον Πειραιά στο Σπήλαιο Πετραλώνων καταγγέλλουν... Δ) Η Υποψηφιότητα του Δρα Νίκου Α. Πουλιανού στις εκλογές του Ενιαίου Συλλόγου των Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού της 15-5-2013, και η αρχή του τέλους για τον παλιομοδίτικο συνδικαλισμό. Ε) Μια συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο "Intelligent Life".

Απρίλιος 2013: Η εν πολλαίς παρανομίαις περιπεσούσα Αρχαιολογική Υπηρεσία, καταποντισμένη στη μακάρια υπεροψία της, συνεχίζει, παρά την άκρατη εθνική κρίση, να θεωρεί τον εαυτό της υπεράνω κάθε νόμου.

Φεβρουάριος - Μάρτιος 2013: Εφαρμόστηκε ο νέος Νόμος (4057/2012) για το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Γ. Γ. Πολιτισμού του ΥΠΠΑΙΘΠΑ και η τροποποίηση της σύνθεσης των μελών του.

Ιανουάριος 2013: Αρχαιολογική Υπηρεσία, η πασοκιστανοκρατούμενη - με τα ψευδή στοιχεία, η οποία συνεχίζει ακάθεκτη ακόμα και το 2013 να μας αρνείται τη μελέτη των ευρημάτων στο Σπήλαιο Πετραλώνων.

Δεκέμβριος 2012: Α) «Αχρηστεύτηκε» δικαστικά το δεξί «χέρι» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική. B) Συμμετοχή σε Διεθνή Σπηλαιολογική Συνάντηση στα Ιωάννινα. Γ) Συνταρακτικό ολοσέλιδο αφιέρωμα γραμμένο από τον φιλόλογο Αντώνη Α. Αντωνάκο στην Α1 της 22-12-2012. Δ) Πρωτοχρονιάτικες ευχές από την Ικαρία.

Νοέμβριος 2012: Α) Μία παραπέρα αποκαλυπτική συνέντευξη (σε περιοδικό που έχει γίνει ανάρπαστο). Β) Εξαφάνιση σημαντικότατου ευρήματος από τα Πετράλωνα Χαλκιδικής. Γ) ’ρνηση ακόμα και για απλές μελέτες στο Σπήλαιο Πετραλώνων.

Οκτώβριος 2012: Συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Ένωσης στον Δρ-α ’ρη Πουλιανό.

Σεπτέμβριος 2012: Α) Ύστερα από τρεις περίπου 10ετίες επιβεβαιώνεται άλλη μια επιστημονική θέση της ΑΕΕ - αναφορικά με το διαχωρισμό των ανθρώπων από τα υπόλοιπα Πρωτεύοντα-Ανθρωπίνες. Β) Το 18ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Ένωσης πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην ’γκυρα, όπου θα συνέλθει παράλληλα και το νεοεκλεγέν Συμβούλιό της με τη δική μας ξανά συμμετοχή. Γ) Επιστολή αμέριστης συμπαράστασης. Δ) Πρόσβαση και ξενάγηση στο Σπήλαιο Πετραλώνων σήμερα.

Αύγουστος 2012: Κι όμως είναι ακόμα εδώ..., ενωμένο, δυνατό...

Ιούλιος 2012: Αρκετά με τις επιθέσεις του κ. Βενιζέλου εναντίον της καταγωγής των Ελλήνων.

Ιούνιος 2012: Πράσινο φως για «λίφτινγκ» στο Σπήλαιο Πετραλώνων...

Μάιος 2012: ’ραγε η περίφημη συγγνώμη σχετίζεται και με τις αρνητικές επιδόσεις τους ενάντια στην ελληνική και διεθνή Ανθρωπολογία;

Απρίλιος 2012: Δυστυχώς το απόλυτο τέλμα και στα συνδικαλιστικά.

Μάρτιος 2012: Α) Ακόμα και ενώπιον της Βουλής ψεύδεται το ΥΠΠΟΤ εναντίον μας. Β) Σε ένοπλη επίθεση κατά του ’ρη Πουλιανού και της συζύγου του Δάφνης προχώρησαν 8 Μαρτίου κάποιοι με τις πλάτες «γνωστών - αγνώστων».

Φεβρουάριος 2012: Από τη 10ετία του 1980 πρασινοφρουροί (βλ. «Ακρόπολις») εξοντώνουν τον ’ρη Πουλιανό, που δυστυχώς μέχρι και σήμερα εμφανίζονται αμετανόητοι λοβιτουρατζήδες (: επιεικώς, γιατί αλλιώς τους κατονομάζει ο λαός), μάλιστα παρά τα όσα τραβά και εξ αιτίας τους η πατρίδα μας. Ακόμα και την ύστατη ώρα προχώρησαν στην αφαίρεση του θεμέλιου λίθου από το Ανθρωπολογικό μας Μουσείο. Για τον Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων δίνονται πανάσχετες και αποπροσανατολιστικές απαντήσεις, τις οποίες καυτηριάζουμε και από τούτο το βήμα.

Ιανουάριος 2012: Αθώος κρίθηκε ξανά ο ’ρης Πουλιανός στις 16-12-2011.

Δεκέμβριος 2011: A) Η "άποψη του ΥΠΠΟΤ" για τον Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων; Β) Στις απίθανες καλένδες του Υπ. Παιδείας το ζήτημα των H. s. sapiens. Γ) Ενημέρωση του Αρχείου με ~100 στοιχεία.

Νοέμβριος 2011: Α) Εκδικάζεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η υπόθεση του Σπηλαίου Πετραλώνων. Β) Αναφορικά με το ανακύψαν "δημοψήφισμα"... Γ) Το άρθρο του Σταβάρα (1922) για τον Ικαριώτικο χορό ψηφιοποιημένο επίσης κειμενογραφικά. Δ) Το ενδιαφέρον του Υπ. Παιδείας σχετικά με τους όρους H. sapiens και H. s. sapiens.

Οκτώβριος 2011: Α) Ο ύμνος της Ικαρίας και ο καριώτικος χορός σε διδασκαλία Σταβάρα 1922. Β) Οι επιθέσεις των κάθε λογής "καθεστωτικών" κατά του Δρα ’ρη Ν. Πουλιανού. Γ) Η φετινή Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση. Δ) Αφάνταστα λαθεμένη παράφραση των όρων H. sapiens και H. s. sapiens σε σχολικό βιβλίο.

Σεπτέμβριος 2011: Ο Kαριώτικος χορός στο Σταύλο Ικαρίας το απόγευμα της 6 Αυγούστου 2011. Με τους πανηγυριώτες συμμετέχει ο ’ρης Πουλιανός. Από τα 7χρονα του Αυλακιού και τα 17χρονα από «τας Ράχας», μέχρι τα 87χρονα από τον Εύδηλο. Στο βιολί ο Σκάτζακας (Λευτέρης Πούλης).

Αύγουστος 2011: Η ομιλία του Δρα ’ρη Ν. Πουλιανού στη Δολίχη Ελασσόνας της 9ης Ιουλίου 2011 και η παρεπόμενη ερώτηση στη Βουλή της 20ης Ιουλίου 2011.

Ιούλιος 2011: Όντως ή (/και) σκόπιμα είναι τόσο ανίκανοι;

Ιούνιος 2011: Α) Μετά από πολλούς αιώνες αναζωπυρώνεται η δημοκρατική αύρα ξανά στην Ελλάδα. Β) Έλληνες bloggers, μια ομιλία και δύο επιστολές με μαγιάτικα «χαιρετίσματα» στην εξουσία. Γ) Η χώρα βυθίζεται, αλλά οι εκλεγμένοι (ή/και «εκλεκτοί») νεογενίτσαροι (πρβλ. λεγόμενα και ορολογία των Ελλήνων bloggers) συνεχίζουν (τι άλλο;) το χαβά τους.

Μάιος 2011: Τρομακτικά επιζήμια για την Ελλάδα η διαχρονικά ανθελληνική επίθεση στο έργο του ’ρη Πουλιανού που δυστυχώς συνεχίζεται - Αφάνταστη η ταλαιπωρία των επισκεπτών του Σπηλαίου Πετραλώνων από την τριτοκοσμική ανοργανωσιά του ΥΠΠΟΤ - Καθημερινά εν μέσω οικονομικής κρίσης τα διαφυγόντα κέρδη για το Δημόσιο, αλλά και αναίτια η αύξηση της ανεργίας.

Απρίλιος 2011: Α) Αίτηση αναστολής υπέβαλε 21-3-2011 ο νομικός σύμβουλος της ΑΕΕ κ. Ν. Τρίπλης, αλλά τα κρατικά όργανα βιάστηκαν να εφαρμόσουν 4-4-2011 την 88/2011 απόφαση του ΣτΕ. Β) Αναφορικά με το video papadakis... του 1994 (πρβλ. Φεβρουάριος 2011).

Μάρτιος 2011: Έκκληση ’ρη Ν. Πουλιανού στην Κυβέρνηση για Δικαστηρίων συνέχεια και παρελκόμενα.

Φεβρουάριος 2011: O ρατσισμός, το ΣτΕ και μια "ξεχασμένη" καταγγελία μας του 1994.

Ιανουάριος 2011: Ευχές για το Νέο Έτος σε όλους τους ανθρώπους, οιασδήποτε βιοκοινωνικής προσαρμογής στα διάφορα γεωγραφικά περιβάλλοντα της Γης - Αγγλιστί - με δυο σχόλια για το ψήφισμα κατά του ρατσισμού (βλ. Δεκ. 2010).

Δεκέμβριος 2010: Πρόταση ψηφίσματος κατά του ρατσισμού εκ μέρους της Διεθνούς Ένωσης Ανθρωπολογίας.

Νοέμβριος 2010: Α) Θετική (προσωρινά) η έκβαση για το ζήτημα του Δημόκριτου. Β) Ημερίδα στις 2-11-10 για το έργο της κατεύθυνσης Αρχαιολογίας του Παν/μίου Αιγαίου στη Ρόδο. Γ) Καμμία απάντηση του «επίσημου» κράτους για τις καταστροφές στο κρανίο του Αρχανθρώπου. Δ) Ομιλία του ’ρη Πουλιανού 2 Οκτωβρίου. Ε) 21-10-10 / Συμπαράσταση στον Νίκο Κούνδουρο. ΣΤ) Η συμμετοχή μας στο 10μελές επίσης Συμβούλιο των Ευρωπαίων Ανθρωπολόγων και η σχετική αλληλογραφία με το ΥΠΕΞ. Ζ) Εγκαίνια του Σπηλαίου Θεόπετρας (23-10-10).

Οκτώβριος 2010: Η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος πενθεί για την απώλεια του Αντιπροέδρου της Αθανασίου Γεωργίου Τσουκαντά.

Σεπτέμβριος 2010: Νέα προσφυγή με πολλούς αποδέκτες, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ανθρωπολογίας, για τις καταστροφές στο κρανίο του Αρχανθρώπου.

Αύγουστος 2010: Τεράστιων διαστάσεων σφάλμα του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ιούλιος 2010: A) Μέλος του 30μελούς Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Ένωσης εξελέγη ο Δρ Ν. Α. Πουλιανός για τα έτη 2010-2012. B) Καταγγελία για απόπειρα εμβολισμού σκάφους του Αρχιπελάγους σε ελληνικά χωρικά ύδατα από τουρκικά αλιευτικά.

Ιούνιος 2010: Α) E-mail προς τον Αθέατο Κόσμο και πρόσκληση συμμετοχής στην εκπομπή της 8/9 Μαΐου 2010. Β) Ερώτηση Ελληνοαμερικανού εξ ΗΠΑ στο You tube και η απάντηση της Ανθρωπολογικής. Γ) Ας βοηθήσουμε τη Δανία να σταματήσει τη μαζική και, "χάριν γούστου - ενηλικίωσης" (!), αποτρόπαια σφαγή 100άδων δελφινιών στις νήσους Faroe (τον εθισμό δηλ. στην "πολιτισμένη" επιθετικότητα). Δ) Προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη για τον Δημόκριτο.

Μάιος 2010: Α) Σχετικά με την πρόσφατη πολιτικοοικονομική κρίση. Β) "Αρχαιολογία και Τέχνες". Γ) Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Δ) Συμμετοχή δίχως ομιλία μας σε Αρχαιολογικό Συνέδριο στην Πάφο - επίσης βλ. πρόγραμμα. Ε) Συμπαράσταση στον αγώνα των κατοίκων του Αποπηγαδιού ενάντια στις ΑΠΕ. Ζ) Μουσείο Κατράκη - Αυλαία με ομιλία του ’ρη Ν. Πουλιανού (16 Μαΐου 2010) σχετικά με το Πρωτόγλυπτο της Μακεδονίας, 750.000 ετών.

Απρίλιος 2010: Α) Σάρωση επιπλέον άρθρων από το περιοδικό "’νθρωπος". Β) Σχετικά με τις ομιλίες της 13 και 22 Μαρτίου 2010, στη Θεσ/νίκη και Αθήνα αντίστοιχα.

Μάρτιος 2010: Α) Προς τους αναγνώστες του "Focus". Β) Όχι στα «αιολικά πάρκα» Γ) Το παγόβουνο που ξεκόλλησε λόγω "υπερθέρμανσης", το οποίο όμως τελικά ψύχει το κλίμα... Δ) Δύο ομιλίες σχετικά με το Σπήλαιο Πετραλώνων 13 και 22 Μαρτίου 2010, Θεσ/νίκη και Αθήνα αντίστοιχα.

Φεβρουάριος 2010: Α) Τα ιερά λείψανα των ισόθεων Μαραθωνομάχων. Β) ’λλη μια πανηγυρική δικαστική νίκη του ’ρη Ν. Πουλιανού στις 20-1-2010. Γ) Στο «μικροσκόπιο» της Πόπης Τσαπανίδου (18-1-2010) το χρωμόσωμα Υ. Δ) Περαιτέρω νέα για τις κλιματικές αλλαγές. Ε) Σπηλαιοπαραμύθια για παιδιά (και μεγάλους).

Ιανουάριος 2010: A) Η συμμετοχή μας στα συνέδρια του 2009. Β) Απομαγνητοφώνηση του «κ. Βενιζέλου μαινόμενου». Γ) Σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές. Δ) Δύο σχόλια επί του μανιφέστου του Μίκη Θεοδωράκη. Ε) Απολογισμός επιχορήγησης δύο έργων από το Υπουργείο Απασχόλησης. Ζ) Τα ετήσια στατιστικά της επισκεψιμότητάς μας.

Δεκέμβριος 2009: A) ’κριτο σχόλιο για τον Δημόκριτο σε σχολικό βιβλίο. B) Ομιλία του ’ρη Πουλιανού στη Λάρισα. Γ) HELLΗΝΩΝ ΛΟΓΟΣ.

Νοέμβριος 2009: Έντονες παραινέσεις προς το ΥΠΠΟ σχετικά με την ανάγκη προστασίας και φροντίδας του παλαιοανθρωπολογικού χώρου στο Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής.

Οκτώβριος 2009: Α) «Νομικοτραγική» και συντεχνιακή η επίθεση στην ΑΕΕ, αλλά και τη Δικαιοσύνη, από τον συνταγματολόγο του ΑΠΘ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, σε «χαιρετισμό» ημερίδας της 17-4-2005. Β) Η απόφαση του ΣτΕ για το Σπήλαιο Πετραλώνων όπως δημοσιεύθηκε από το "ΕΘΝΟΣ" της 30-9-2009.

Σεπτέμβριος 2009: Α) Συμμετοχή στη 12η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση της Σάμου, με θέμα: «Παγκόσμια πρωτοτυπία της Α.Ε.Ε. η εικονική περιήγηση στο διαδίκτυο του Σπηλαίου και του Ανθρωπολογικού Μουσείου των Πετραλώνειων Αρχανθρώπων».

Αύγουστος 2009: Εικονική περιήγηση στην «Ακρόπολη της Ευρώπης»: petralona-cave.gr.

Ιούλιος 2009: A) Συμμετοχή της Α.Ε.Ε. σε δύο Παγκόσμια Συνέδρια. Β) Δόντι Αρχανθρώπου 730.000 ετών.

Ιούνιος 2009: Τρία αποσπάσματα από ωριαία εκπομπή που είχε μεταδοθεί 8-9-2005 από την ΕΤ 1, καθώς και άλλες τρέχουσες ειδήσεις.

Μάιος 2009: Α) Συγχαρητήρια επιστολή του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Χ. Ψωμιάδη. Β) Ο Αντιπρόεδρός μας, Καθηγητής Αθανάσιος Γ. Τσουκαντάς στον 14ο τόμο "’νθρωπος" με τίτλο: Οι πρώτοι γνωστοί σύμφυτοι ("σιαμαίοι") Κτέατος - Εύρυτος, καθώς και ο τρίδυμος Γηρυώνης. Γ) Youtube: Συνέντευξη της Α.Ε.Ε. προς την κ. Σοφία Ι. Βούλτεψη (1-4-2009) στο ράδιο ΑΝΤ 1 και η σχετική ομιλία στο Α.Π.Θ. (4-4-2009). Δ) ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (6-5-2009): Η ΑΕΕ στη ΝΕΤ για τους πρώτους Ευρωπαίους - σχετικό κείμενο.

Απρίλιος 2009: Α) Κυκλοφόρησε ο 14ος τόμος του περιοδικού «ΑΝΘΡΩΠΟΣ» - Περιεχόμενα. Β) Τρεις ομιλίες του Δρα Νίκου Α. Πουλιανού στη Μακεδονία.

Μάρτιος 2009: Τα ηνία της ΑΕΕ ανέλαβε πάλι στις αρχαιρεσίες της 16-1-2009 ο ’ρης Πουλιανός - Ένας κρόκος είναι η ζωή...

Φεβρουάριος 2009: Το ενδιαφέρον της ΝΕΤ («Συμβαίνει Τώρα» - Πόπη Τσαπανίδου, 12 Ιαν. 2009), για τις απόψεις της ΑΕΕ σχετικά με το τέλος του πετρελαίου, των μικροκυμάτων, τη δήθεν «υπερθέρμανση» κ.ά. Σχετικά βλ: http://www.youtube.com/watch?v=kdqR_Xtr2zQ, καθώς και προηγούμενη "κάθε 1η του μηνός".

Ιανουάριος 2009: Στους παγετούς της «υπερθέρμανσης»...

Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2008: Διάφορα νέα που μαζεύτηκαν κατά το τελευταίο 6μηνο. Με ανυπόστατες κατηγορίες και βαρβαρότητες ξανά ΥΠ.ΠΟ.δικος ο Πουλιανός...

Οκτώβριος 2008: Οι κρατικές διαστρεβλώσεις αναφορικά με τη θέση ανεύρεσης και τις καταστροφές που έχει υποστεί το κρανίο του Αρχανθρώπου στην Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση.

Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2008: Συμμετοχή στο 16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ανθρωπολογίας.

Ιούλιος 2008: Απάντηση στον βουλευτή Χαλκιδικής κ. Γ. Βαγιωνά.

Ιούνιος 2008: Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται προς το Υπουργείο Απασχόλησης για τη συμμετοχή της Α.Ε.Ε. σε επιδοτούμενα προγράμματα.

Μάιος 2008: Παρουσίαση του Σπηλαίου Πετραλώνων από το ένθετο Explore Nature στο «Έθνος» της 19-4-2008.

Απρίλιος 2008: Εμπαιγμός του Υπουργείου Παιδείας εκ μέρους του Γεωλογικού Τμήματος του Α.Π.Θ., σχετικά με τη θέση ανεύρεσης του κρανίου του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων.

Μάρτιος 2008: Μακεδόνες, Τούρκοι και Αμερικανοί.

Φεβρουάριος 2008: Το Μέγα Γεωλογικό Ατόπημα (στην έκδοση) του Γεωλογικού Τμήματος Α.Π.Θ. - 2007.

Ιανουάριος 2008: Με υπερπληθυσμό δεν μπορεί να επέλθει η διεθνής συμφιλίωση και συνεργασία ενόψει οποιωνδήποτε κλιματικών αλλαγών.

Δεκέμβριος 2007: Α) Τα βιβλιογραφικά "διάκενα" του Γ.Τ.Α.Π.Θ. - 2007. Β) Προβολή της ταινίας ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΑΡΗΣ Ν. ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ στις 4, 5, 6, 7, 8, 9, 12 Δεκεμβρίου 2007, καθώς 4, 19, 20, 24 28, 29, 30 και 31 Γ) Ανοιχτή αλληλογραφία με συνδικαλιστή του ΥΠ.ΠΟ.

Νοέμβριος 2007: Το σκάνδαλο της «αξιοποίησης» του Σπηλαίου Ζωνιανών.

Οκτώβριος 2007: Α) Επιστολή του Δρα ’ρη Ν. Πουλιανού στους πολιτειακούς παράγοντες όσον αφορά τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας για τη θέση ανεύρεσης του κρανίου του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων. Β) Βραβείο ντοκιμαντέρ στον σκηνοθέτη Ζάχο Σαμολαδά.

Σεπτέμβριος 2007: Α) Σχετικά με τις πυρκαγιές και τις αναδασώσεις (3-9-07). Β) Ο χώρος ανεύρεσης του κρανίου του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων (13-8-07).

Αύγουστος 2007: Βρίθει από "επιστημονικές" παραλείψεις, ανακρίβειες, και διαστρεβλώσεις η πρόσφατη έκδοση ζεύγους καθηγητών του Γεωλογικού Τμήματος του Α.Π.Θ.

Ιούλιος 2007: Διαγωνισμός σχετικά με μια σύντομη ιστορία της ανθρωπότητας.

Ιούνιος 2007: Παράνομες καταστροφές κατά την αξιοποίηση του Σπηλαίου Αλιστράτης Σερρών, υπό την υψηλή «προστασία» και τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ το Γεωλογικό Τμήμα του Α.Π.Θ. προβαίνει σε νέες επιθέσεις κατά της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος.

Μάιος 2007: Α) Γενικά περί καταγγελιών - προτάσεις δράσης. Β) Έκτακτη είδηση - Διάλεξη του Δρα Υβ Κοπένς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Απρίλιος 2007: Η αδικαιολόγητα πολυετής ανεπάρκεια της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων - οι επιβλαβείς επιπτώσεις στους αντίστοιχους Νόμους προστασίας των παλαιοβιολογικών πολιτισμικών αγαθών: Περίληψη - Ισχύον νομικό καθεστώς και πρόσωπα - Προηγούμενα υπομνήματα - Πρόταση νέου θεσμικού πλαισίου.

Μάρτιος 2007: Προς τον αξιότιμο Υπουργό Πολιτισμού κ. Γεώργιο Απ. Βουλγαράκη, αναφορικά με την έλλειψη διαλόγου για ζητήματα του Σπηλαίου Πετραλώνων...

Φεβρουάριος 2007: Στο 3μηνιαίο περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες, τ. 101, φιλοξενήθηκε εμπεριστατωμένο επιστημονικό άρθρο για τα αρχαιομετρικά δεδομένα (απόλυτες χρονολογήσεις) του κρανίου του Αρχανθρώπου και λοιπών ευρημάτων από το Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής. Παρόλα αυτά το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επιμένει να παραπληροφορεί τους επισκέπτες του.

Ιανουάριος 2007: Α) Μαζί με μια σειρά από εκδηλώσεις της ΑΕΕ, παρουσιάζονται επίσης διάφορα έντυπα και ιστοσελίδες σχετικά με το βιβλίο " ’ρης Πουλιανός - Ανατροπές", που έγραψε η Δάφνη Πουλιανού για τη ζωή και το έργο του ανθρωπολόγου συζύγου της - (Ανάλογη παρουσίαση διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο ΙΑΝΟΣ, Αριστοτέλους 7, στις 15-2-2007). Β) Πρόσκληση σε ομιλία της 26-12-2006 από το Επιμελητήριο Βιωσιμότητος και Περιβάλλοντος. Γ) Πρόσκληση σε Ομιλία της 22-1-2007 από τους «Φίλους του Μουσείου Μ. Κάσση».

 

Ελλαδοπίθηκος - Κόντρα

(ΥΓ: Ενίοτε οι εξωτερικοί σύνδεσμοι δεν λειτουργούν).

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ