«Κάθε 1η του μηνός»

Ο ιστοχώρος της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος (Α.Ε.Ε.) παρά τον εξειδικευμένο χαρακτήρα του προσελκύει ετήσια απ' όλο τον κόσμο περίπου 100.000 επισκέψεις, σχεδόν τις ίδιες με εκείνες του Σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής. Αυτό βέβαια συνέβαινε μέχρι το 2011, έως το έτος δηλαδή της βάρβαρης και αψυχολόγητης αποβολής της από το χώρο, μια κι από τότε η αντίστοιχη επισκεψιμότητα στο Σπήλαιο έχει - σκόπιμα ή μη - υποτετραπλασιαστεί... Έκτοτε μάλιστα το πολυετές επιστημονικό και τουριστικό έργο της Α.Ε.Ε. καταστρέφεται ποικιλοτρόπως, προδίδοντας ένα παθολογικό μένος, ενώ δεν παρέχεται ούτε καν κάποια ξενάγηση στους τουρίστες ή έστω τί είναι αυτό που βλέπουν μπροστά τους, ακόμα και όταν προβαίνουν σε σχετικές ερωτήσεις. Πάντως οι 100.000 διαδικτυακές επισκέψεις δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για πληροφόρηση, το οποίο συχνά συνοδεύεται από συγκινητικές επιστολές συμπαράστασης. Έτσι, από το 2007 εγκαινιάστηκε η παρούσα ιστοσελίδα "Κάθε 1η του μηνός", στόχος της οποίας είναι να παρουσιάζονται σημαντικές ανακοινώσεις, ζητήματα της αντίστοιχης επικαιρότητας, αλλά και επώνυμες γνώμες, ενέργειες ή / κι απορίες συμπολιτών μας. Ελπίζεται να επιτευχθεί εξάλλου έτσι ένα είδος επιμόρφωσης για όποιους ανώτατους κρατικούς λειτουργούς ή/και εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. είχαν (στην καλύτερη περίπτωση) την ατυχία να στερηθούν.

ΥΓ: Δεν έφταναν οι διάφορες προηγούμενες αδιανόητες ενέργειες του "ελληνικού" υπουργείου πολιτισμού (διάβαζε υπουργείου "κτηνωδίας" ή αν μη τι άλλο υπουργείου "πολιτισμένης" βαρβαρότητας), από τον Ιανουάριο του 2019 τόσο το σπήλαιο, όσο "περιέργως" και το μουσείο Πετραλώνων έκλεισαν για το κοινό και δη εν μέσω τουριστικής περιόδου, τίς οίδε για πόσα ακόμα χρόνια. Δεν είναι τυχαίες οι αντίστοιχες απορίες - παρατηρήσεις μας (π.χ. πρβλ: Νοεμβρίου 2018, Αυγούστου 2019, ή Σεπτεμβρίου 2019). Έτσι, ο μόνος τρόπος για να επισκεφτεί κανείς σπήλαιο και μουσείο είναι μέσω της εικονικής περιήγησης που προλάβαμε ν' αναρτήσουμε πριν την παντελώς ασύμφορη για την Ελλάδα αποβολή μας από το χώρο. Για κάθε ενδεχόμενο (έχουν δει πολλά τα μάτια μας) προτείνεται η ως άνω εικονική περιήγηση να αντιγραφεί σε σκληρό δίσκο Η/Υ οιουδήποτε ενδιαφερόμενου.

 

Μάρτιος 2020: Δεν είναι όλοι οι Σλαβόφωνοι κατ' ανάγκη επίσης Σλάβοι.

Φεβρουάριος 2021: Απομαγνητοφώνηση συνέντευξης του Ν. Πουλιανού σε Γ. Λεκάκη, της 28-1-2020.

Ιανουάριος 2021: Ο Κυναίγειρος στον Καναδά από το 1834; Μα φέτος δεν γιορτάζουμε την πρωτοχρονιά του 2034, αλλά εκείνη του 2021. Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλους.

Δεκέμβριος 2020: Στο έλεος της πανδημίας.

17 Νοέμβρη 2020: "Η χούντα ζει, αυτή τους οδηγεί".

1 Νοεμβρίου 2020: Βίντεο για τη Μάχη του Μαραθώνα.

Οκτώβριος 2020: Ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων.

Σεπτέμβριος 2020: Ανάγκη ανοικτής συζήτησης για την πανδημία.

Αύγουστος 2020: A) Ψηφίσματα ενάντια στη μετατροπή σε τζαμί της Αγιά Σοφιάς. Β) Εδώ και 20 χρόνια επανεκλέγεται ο Δ-ρ Ν. Α. Πουλιανός στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Ανθρωπολόγων. Προφανώς έξω πάμε καλά, ενώ μέσα...

Ιούλιος 2020: Α) Υποστέλλουμε σήμερα τις όποιες διαφορές μας και αποδίδουμε συγχαρητήρια στο Υπουργείο Πολιτισμού για σημαντικότατη δικαστική νίκη στις Η.Π.Α. σχετικά με αρχαίο ελληνικό ειδώλιο. Κάτι ανάλογο ευχόμαστε να κατορθώσει οψέποτε η ελληνική διοίκηση όσον αφορά επίσης την προάσπιση των τεράστιας σημασίας επιτευγμάτων της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος αναφορικά με την "Προέλευση των Ελλήνων", το σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής, τον Περδίκκα Πτολεμαΐδας ή τον Ελλαδοπίθηκο. Β) Εύσημα επίσης αποδίδονται στο ΣτΕ το οποίο ανέστειλε έστω και προσωρινά τη βυθοκόρηση του Σαρωνικού. Γ) Πέρα από τη δημόσια ομάδα για τη Μάχη του Μαραθώνα, δημιουργήθηκε στο FB άλλη μια, τούτη τη φορά προς τιμή του προέδρου της Α.Ε.Ε. ’ρη Ν. Πουλιανού, με περισσότερα από 300 συνολικά μέλη!

Ιούνιος 2020: Υποδοχή αλλοδαπών τουριστών.

Μάιος 2020: Α) Φωτογραφίες του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων από το Λονδίνο. Β) Στο FB η Μάχη του Μαραθώνα.

Απρίλιος 2020: Α) Παραπέρα δεδομένα αναφορικά με την εκπομπή του ALTER - 2005 για το σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής. Β) Βιβλιοκρισίες σχετικά με τις «Δυσδιάκριτες πτυχές της Μάχης του Μαραθώνα».

Μάρτιος 2020 - Με νότες αισιοδοξίας: Α) Την 27η Φεβρουαρίου 2020 εορτάστηκαν τα 65 χρόνια γάμου των Δάφνη & ’ρη Πουλιανού. Β) Μετά από 15 χρόνια, προσβάσιμη πλέον σήμερα η εκπομπή του κ. Κ. Χαρδαβέλα για το σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής. Γ) Επικαιροποιείται προηγούμενη ενημέρωση, όσον αφορά τα περιεχόμενα και την περίληψη σχετικά με τις «Δυσδιάκριτες πτυχές της μάχης του Μαραθώνα».

Φεβρουάριος 2020: Α) Ιδού άλλος ένας λόγος τού γιατί στο σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής συνεχίζουν να συντελούνται μέχρι και σήμερα τρομερά εγκλήματα. Β) Νεότερες εξελίξεις σχετικά με τον Ελέφαντα του Περδίκκα Πτολεμαΐδας. Γ) Ε.Δ.Ε. για τους δεσμώτες του Φαλήρου. Δ) Στη βιβλιοθήκη της Βουλής οι «Δυσδιάκριτες πτυχές της μάχης του Μαραθώνα», με συνέπειες (αυτών των πτυχών) ακόμα και για τις συγκρούσεις στη Σαλαμίνα, τις Πλαταιές κ.ο.κ.

Ιανουάριος 2020: A) Κι αν η κλιματική αλλαγή δεν είναι ανθρωπογενής; Β) Το Ινστιτούτο "Αρχιπέλαγος" στο 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θαλάσσιων Θηλαστικών.

Δεκέμβριος 2019: Η «ΑΠΟΡΡΗΤΗ» ΠΡΑΞΗ 19 / 2013... ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.

Νοέμβριος 2019: Α) Μνημόσυνο στους πεσόντες ήρωες του ελληνοϊταλικού πολέμου, εκείνους που ενταφιάστηκαν στο νεκροταφείο Βουλιαράτων. Β) Αγωγή Πουλιανού αναφορικά με το βαρβαρο διωγμό που επί δεκαετίες έχει υποστεί από το "ελληνικό υπουργείο πολιτισμού". Γ) 38λεπτο βίντεο στα Γαλλικά μ' ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους σχετικά με τις έρευνες Πουλιανού, καθώς κι άλλα θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Δ) «Δυσδιάκριτες πτυχές της μάχης του Μαραθώνα».

Οκτώβριος 2019: Η μάχη του Μαραθώνα τή ψηφιακή επίσης αρωγή: Περίληψη κι εισαγωγή (όπως παρουσιάστηκαν στις εργασίες του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (βλ. και σχετ. πρόγραμμα).

Σεπτέμβριος 2019: A) Ο ’ρειος Πάγος βλέπει με «θετικό μάτι» τη μεταφορά του κρανίου των Πετραλώνων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Β) Επιπλέον ευχές μέσω face book στον πρόεδρο της ΑΕΕ. Γ) Στο σπήλαιο Πετραλώνων επίσης η ... «μηχανή του χρόνου».

Αύγουστος 2019: A) Γιατί άραγε οι ελληνόφωνοι (και μη) ιθύνοντες συνεχίζουν ν’ αδιαφορούν για την προστασία του κρανίου του Αρχανθρώπου των 700.000 ετών που βρέθηκε το 1960 στο σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής; Β) Πουλιανός ή Φαλμεράγιερ; Γ) Σχετικά με τις κατ’ εξακολούθηση και καθ’ έξη αρχαιοκαπηλικές δραστηριότητες. Δ) Συγκινητικές οι γενέθλιες ευχές μέσω face book στον πρόεδρο της ΑΕΕ.

Ιούλιος 2019: Α) ΑΠΘ - αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, καποδιστριακό - Αθήνας, καθώς και ΚΑΣ - κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, εκτελούν άραγε έξωθεν εντολές για τη μη προστασία του κρανίου του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων; Β) Μπράβο Φώφη, επιτέλους άρχισαν ν’ αχρηστεύονται τα πολιτικά σου βαρίδια. Γ) Η Γενετική της Γεωπολιτικής ΙΙ. Δ) Επίτηδες ή / και "βλακείτηδες" (σε ύποπτα πάντως πλαίσια) έκλεισε για το κοινό το σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής με διαφαινόμενη μια ανάλογη "περπατησιά" τα επόμενα πέντε χρόνια - πλήθως μαίηλ διαμαρτυρίας κι από το εξωτερικό.

Ιούνιος 2019: Α) Γιατί παρ’ όλες τις εκκλήσεις μας δεν λαμβάνονται ούτε και τώρα μέτρα προς αποφυγή περαιτέρω καταστροφών στο κρανίο του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων; Β) Έφυγε από κοντά μας ο αρχαιολόγος Γιώργος Παπαθανασόπουλος. Γ) Η Γενετική της Γεωπολιτικής Ι. Δ) "Πολιτείας Αρωγοί" στο Φατσοβιβλίο (Facebook). Ε) Ηρόδοτος ο Ολυμπιονίκης. ΣΤ) Ανθρωπολογούντες.

Μάιος 2019: Α) Πότε επιτέλους θα ληφθούν μέτρα εναντίον οιωνδήποτε παραπέρα καταστροφών, σαν αυτές που έχουν ήδη επισυμβεί στο κρανίο του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων; Β) Ένα χρόνο χωρίς τον καθηγητή αρχαιολογίας Αντώνη Ζώη. Γ) Αγαπητή μας Φώφη. Δ) Η δήθεν ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή. Ε) ’λλη μια φορά για την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Απρίλιος 2019: Α) Τόσο δύσκολο είναι πια να προστατευθεί από καταστροφές το κρανίο του Αρχανθρώπου της Χαλκιδικής; Β) Η συνέντευξη του ’ρη Πουλιανού και της συζύγου του Δάφνης που θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη των ανθρώπων. Γ) Μετά από 7 χρόνια παραμένει πάντως ανεξιχνίαστη κι η αντίστοιχη απόπειρα δολοφονίας του ζεύγους Πουλιανού. Δ) Ποίες ήταν άραγε διαχρονικά οι "συνταγές" που ακολουθήθηκαν για τη "βραχυκύκλωση" του επιστημονικού έργου του διεθνούς ακτινοβολίας Έλληνα ανθρωπολόγου; Ε) Μυνητήρια αναφορά για τις παράνομες επιδοτήσεις 1 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ που ενέκρινε το 2018 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προς το Υπ. Πολιτισμού, αναφορικά με την επαίσχυντη προσπάθεια απαξίωσης του σπηλαίου Πετραλώνων - Μάλλον όμως οι "αρμόδιοι" δεν είναι σε θέση ν' αντιληφθούν ούτε τη σημασία της φράσης: χλαπάκιασον μεν, άκουσον δε. ΣΤ) Τα λιγότερο προφανή γεγονότα που προηγήθηκαν το 490 π. Χ. της μάχης του Μαραθώνα.

Μάρτιος 2019: Α) Οι καταστροφικές παρεμβάσεις στο κρανίο του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων. Β) Ο φετινός επίσης παγετός της... υπερθέρμανσης. Γ) Η ναυμαχία του Ναβαρίνου. Δ) Ιλιάδα κι Οδύσσεια. E) Το μεθ’ υπερβολής επίγραμμα του Μαραθώνα.

Φεβρουάριος 2019: ’ραγε τί κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού δεν επιλαμβάνεται των διεθνών παλαιοανθρωπολογικών του υποχρεώσεων, όπως π.χ. όσον αφορά τις καταστροφικές φθορές που διαχρονικά έχει υποστεί το κρανίο του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων (έχοντας παράλληλα κατά νου και το αντι-παλαιοανθρωπολογικής λειτουργικότητας ΠΔ 4 / 2018);

Ιανουάριος 2019: Το εν είδει παρακαταθήκης ΑΡΧΕΙΟ της ΑΕΕ εμπλουτίζεται συνεχώς με επιπλέον στοιχεία, φτάνοντας σήμερα τα περίπου 3 χιλιάδες. Συνήθως, μόνο οι τίτλοι των αντίστοιχων δεδομένων είναι μεταφρασμένοι στην Αγγλική, προκειμένου πάντως να υπάρχει η δυνατότητα μιας σφαιρικής ενημέρωσης ακόμα και για ανθρώπους που βρίσκονται μακριά για όσα εδώ και 10ετίες διαδραματίζονται στην Ελλάδα (και το πιθανότερο έξωθεν τηλεκατευθυνόμενα) με ασύμφορες όμως επιπτώσεις όσον αφορά το διεθνές επιστημονικό γίγνεσθαι.

Δεκέμβριος 2018: Α) Οι "ανθρωπολογικές γνώσεις" του κ. ’δωνη Γεωργιάδη περί δήθεν "Αρίων Ελλήνων" κ.ά. τινών. Β) Η πιο συμφέρουσα διαφαινόμενη ονομασία είναι "Σκοπιανομακεδονία". Γ) Μετά τις καταγγελίες της προηγούμενης "Κάθε 1ης του μηνός", αναβλήθηκε για το επόμενο έτος η ευρωπαϊκή επιδότηση 1 εκ. ευρώ, εμποδίζοντας έτσι την προσχεδιασμένη... παραπέρα καταστροφή του Σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής - Ευτυχώς - Δ) Μειώνονται σταδιακά (αν και ακόμα ελάχιστα) τα οδικά ατυχήματα στη χώρα μας. Ε) Τα έβαλαν ακόμα και με την ιατρό κ. Δάφνη Πουλιανού.

Νοέμβριος 2018: Επιστρατεύεται ακόμα κι ένα ΕΣΠΑ ύψους 996.000 ευρώ εναντίον του Δ-ρα ’ρη Πουλιανού, με στόχο, εκτός από τη βαθειά ριζωμένη κατασπατάληση ευρωπαϊκών πόρων, τη μείωση της ασύλληπτης αξίας που ο διάσημος ανθρωπολόγος έχει προσδώσει στο Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής.

Οκτώβριος 2018: Με νέα Ε.Δ.Ε. η Αρχαιολογική Υπηρεσία συνεχίζει την ασύμφορη για το Ελληνικό Δημόσιο προσπάθεια να καταπνίξει (αυτιστικά;) τη σημαντικότερη παλαιοανθρωπολογική φωνή που διαθέτει...

Σεπτέμβριος 2018: Τ' απώτερα μύχια (;) στρατηγικά σχέδια του Δαρείου Α΄ στο Δούναβη.

Αύγουστος 2018: A) Επάνοδος στην ανοικτή επιστολή για το «μακεδονικό» ζήτημα, με ορισμένες επιπλέον πρόσφατες παρατηρήσεις / Reinstatement of the open letter concering to the "Macedonian" issue, with some furthermore recent remarks. Β) "Πολιτισμένες" μεν, δυσοίωνες δε οι προοπτικές για το σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής με διακομματικές... αντι-παλαιοανθρωπολογικές επιδοτήσεις που τελικά στρέφονται επίσης κατά της ΕΕ. Γ) Η προέλευση των Ελλήνων και λοιπών Ευρωπαίων στη μέγγενη της λουστραρισμένης αμάθειας...

Ιούλιος 2018: Α) 31 Ιουλίου - Ναι στην πρόληψη (όπως βεβαίως και την πολιτική προστασία), όχι όμως σε παραπέρα εθνικό διχασμό. Β) 25 Ιουλίου - Όλοι φταίμε για τις πυρκαγιές - τα επόμενα πρώτα βήματα. / 25 July 2018: We are all to be blamed for the fires - the next first steps. Γ) 15 Ιουλίου - Το αναπόφευκτο της Μικρασιατικής Καταστροφής και της εκμηδένισης των εν Τουρκία ζώντων Ελλήνων καθώς και άλλων μειονοτήτων / 15th of July - The inevitability of the Asia Minor katastrophe - the annihilation of the living in Turkey Hellens and other minority populations, Γ) Η «ανωτερότητα» των καθ’ ημάς εθνικισμών / The "superiority" of the various nationalisms in SE Europe. Δ) 1η Ιουλίου - Ανάγκη παραπέρα διαλόγου αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία Αθηνών - Σκοπίων / 1st of July - Need of further dialogue concerning the recent Athens - Skopje agreement.

Ιούνιος 2018: Από το 2006 ο Δ-ρ Ν. Α. Πουλιανός συμμετέχει ανελλιπώς στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Ένωσης. Με βάση το φετινό επίσης εκλογικό ποσοστό, έχει αναδειχθεί ως μέλος του ίδιου Συμβουλίου επίσης για τα έτη 2018-2020.

Μάιος 2018: Ύστατο χαίρε στον Εμμανουήλ Μανωλαράκη.

Απρίλιος 2018: Πουλιανός "καλεί" Παυλόπουλο, Τσίπρα, Γεροβασίλη και Κονιόρδου.

Μάρτιος 2018: Αναφορικά με το ζήτημα Αθηνών - Σκοπίων.

Φεβρουάριος 2018: Ο (δήθεν) "νέος" Οργανισμός του Υπουργείου Πολιτισμού κι' Αθλητισμού.

Ιανουάριος 2018: Κατόπιν της προβολής του για 40 ολόκληρα χρόνια "απαγορευμένου" ντοκιμαντέρ της Λίλας Κουρκουλάκου σχετικά με το σπήλαιο Πετραλώνων από το διαδικτυακό κανάλι «Βισάλτης» - Οκτώβρη του 2017, ακολούθησε η ανάρτηση μιας δίλεπτης ανθρωπολογικής μελέτης των Σαρακατσάνων εκ μέρους του Δ-ρα ’ρη Πουλιανού του 1967/8 από τα κανάλια "Δημόπουλος" και "Κανελόπουλος" (το 2ο βίντεο είναι επεξεργασμένο με πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα κι εμπολουτισμένο με επιπλέον παρατηρήσεις). Επισημαίνεται εξάλλου εδώ, ότι για τους Σαρακατσάνους η ΑΕΕ έχει προβεί κατά το παρελθόν σε διάφορες αναφορές (π.χ. στα περιεχόμενα, το ΑΡΧΕΙΟ ή τους "Ευρω-ινδούς"), οι οποίες (αναφορές) έχουν επανακοινοποιηθεί και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία από εξωτερικές πηγές όπως τα "Διαδραστικά" κ. ά. Η πρώτη αντίστοιχα επιστημονική ανακοίνωση έγινε σε Συμπόσιο της Σόφιας το 1966 και στη συνέχεια κατά τις εργασίες του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ανθρωπολογίας το 1973 στο Σικάγο. Πρβλ:Poulianos A. N. (1973) - Sarakatsani the most ancient people of Europe. Proceedings of the 9th International Congress of Anthropological and Ethnological Sciences. Chicago.

P.S. in ENGLISH - After uploading the "forbidden" for 40 years documentary of Lila Kourkoulakou on Petralona Cave at the Internet channel "Vissaltis" in October 2017, followed the uploading of a two minutes interview granted by Dr. Aris Poulianos concerning Srakatsani during their anthropological study in 1966 by other two channels ("Dimopoulos" & "Kanelopoulos") with English subtitles.

Δεκέμβριος 2017: Α) Ουκ εν τη υπερβολή το ευ. Β) Αμαρτίες των Σαμαρά, Βενιζέλου, Γερουλάνου, Τζαβάρα κ.ά… παιδεύουσι Κονιόρδου (: υπό συμπλήρωση).

Νοέμβριος 2017: Οι σημαντικότερες (top) βιντεοταινίες στο διαδίκτυο αναφορικά με το έργο της ΑΕΕ και του ’ρη Πουλιανού.

Οκτώβριος 2017: Μια σύντομη αναδρομή στις απαρχές της ανθρωπολογίας, τις διάφορες ασθένειες, τον καρκίνο του πέους, καθώς και την περιτομή… της Δημοκρατίας.

Σεπτέμβριος 2017: Η ιταλική διδακτορική διατριβή του Δ-ρα Νίκου Α. Πουλιανού του 1989.

Αύγουστος 2017: Η Ελλάδα ή η Τουρκία είναι ο τόπος γέννησης της τυραννίας; / Greece or Turkey is the birthplace of tyranny?

Ιούλιος 2017: Αρένες και Στάδια / Arenas & Stadiums.

Ιούνιος 2017: Helladopithecus είναι η σωστή ταξινομική ονοματοδοσία για τον Greacopithecus.

Μάιος 2017: Α) Ημερίδα για την ελληνική γλώσσα. B) Επετειακό αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου. Γ) Παραπέρα προτάσεις για τη βελτίωση της οδικής μας συμπεριφοράς.

Απρίλιος 2017: Α) "Ξεχασμένες" γενεσιουργές αιτίες του 1821. B) Μια πρόσφατη μεταπτυχιακή εργασία του ΕΑΠ. Γ) Συντοπίτες υποψήφιοι νομπελίστες. Δ) Ένα διαδικτυακό ρωσικό σχόλιο για την εκπομπή σχετικά με το Υ χρωμόσωμα στο "μικροσκόπιο" της Πόπης Τσαπανίδου και Ε) Τα νέα από το Ινστιτούτο του "Αρχιπελάγους".

Μάρτιος 2017: Γεια σου Νίκε Κούνδουρε.

Φεβρουάριος 2017: Α) Η βιογραφία του ’ρη Ν. Πουλιανού, εκτός από άλλες έξι ακόμα γλώσσες, επίσης στα Γαλλικά. Β) Μια δήθεν «απάντηση» του Υπ. Πολιτισμού σε καταγγελίες της ΑΕΕ για τα τεκταινόμενα στο Σπήλαιο Πετραλώνων αναφορικά με τα αρχαιότερα ίχνη φωτιάς που βρέθηκαν ποτέ επί της Γης. Γ) Πενθήμερες εκδηλώσεις (1-5 Φεβρ.) για τη μάχη των οχυρών του 1941 στο Πολεμικό Μουσείο. Δ) Ηλ. επιστολή συμπαράστασης στο έργο μας από ομογενή της Γερμανίας, μαζί με τις δικές μας ευχαριστίες.

Ιανουάριος 2017: Α) Το μεθ’ υπερβολής επίγραμμα του Μαραθώνα και το στρατηγικό "σφάλμα" στις Θερμοπύλες. Β) Διημερίδα αναφορικά με τη δραστηριότητα των Γερμανών αρχαιολόγων στην Ελλάδα.

Δεκέμβριος 2016: Ύστατος φόρος τιμής στον τέως πρόεδρο της Ελλάδας Κωστή Στεφανόπουλο.

Νοέμβριος 2016: 1) Η Απαράδεκτη επίσημη (;!) ιστοσελίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για το Σπήλαιο Πετραλώνων. 2) Η αντίστοιχα απαράδεκτη τοποθέτηση "Ελλήνων καθηγητών Παν/μίου" στη γαλλική Libération της 30-8-1984 για τον ’ρη Πουλιανό. 3) Συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την αμέριστη συμπαράσταση στο έργο μας εκ μέρους του Αντώνη Αντωνάκου. 4) Σημαντικότατη συνέντευξη του Καθηγητή Θ. Σπυρόπουλου, για το "Καδμείο", μετά συνοδευτικών επίσης σχολίων. 5) Εταίρα σημαντικότατη συνέντευξη του καθηγητή Α. Σάμψων αναφορικά με την πινακίδα των Γιούρων. 6) Πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του Δ-ρα Stephen Lambert περί Δημοκρατών. 7) Μέχρι πού μπορεί να φτάσει το αντιπουλιάνειο μένος; Παρόλο που κριθηκε παράνομη η κατάσχεση οικονομιών από τον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του ’ρη Πουλιανού, τα αντίστοιχα χρήματα δεν του επιστρέφονται;

Οκτώβριος 2016: Ο απώτερος (μύχιος;) σκοπός της εκστρατείας του Δαρείου Α΄ εναντίον των Σκυθών.

Σεπτέμβριος 2016: Α) Πολιτισμός & Βαρβαρότητα - συγκλονιστικό άρθρο του "Ηρόσταρτου". Β) Μέλος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Ανθρωπολόγων επανεκλέχθηκε ο Δ-ρ Νίκος Α. Πουλιανός. Γ) Η ετυμολογία της λέξης μέταλλο (υπό συμπλήρωση).

Αύγουστος 2016: Α) Η λανθασμένη ηλικία του ανθρώπου των Πετραλώνων σε ένθετο της “Real News”. Β) Νεότερες ειδήσεις αναφορικά με την οδική μας συμπεριφορά.

Ιούλιος 2016: Α) Σοφή η πρόταση για μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Β) Ενημέρωση για δύο πρόσφατες εκπομπές στο Youtube σχετικά με την ηλικία των 700.000 ετών αναφορικά με τα ευρήματα στο Σπήλαιο Πετραλώνων, αλλά και γενικότερα την Ανθρωπολογία.

Ιούνιος 2016: Ανθελληνισμός Ελλήνων - Η οδική μας συμπεριφορά.

Μάιος 2016: Ανασκόπηση των σημαντικότερων ανθρωπολογικών ερευνών στην Ελλάδα, με "αιχμή του δόρατος" τα οστά των Μαραθωνομάχων.

Απρίλιος 2016: Αυθυποβολή, ο προθάλαμος του φανατισμού. / Autosuggestion - The antechamber of fanaticism.

Μάρτιος 2016: Βίντεο(ς) στο διαδίκτυο, σχετικά με το έργο της ΑΕΕ.

Φεβρουάριος 2016: Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μητράκα στο Μουσείο Μπενάκη.

Ιανουάριος 2016: ’ννα Συνοδινού.

Δεκέμβριος 2015: Η καταγωγή της ελληνικής γλώσσας από γλωσσολογική, καθώς και από ανθρωπολογική σκοπιά.

Νοέμβριος 2015: Πέρασαν (περίπου) τρία χρόνια από τότε που εναντίον της ελληνικής Παλαιο - ανθρωπολογίας εξαπολύθηκε η πιο πρόσφατη, σφοδρότατη, εκστρατεία.

Οκτώβριος 2015: Σημαντικό συνέδριο για την Ψηφιακή Πολιτισμική Κληρονομιά πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Βόλο.

Σεπτέμβριος 2015: Όπως διάφοροι άλλοι φορείς, ΑΕΕ συμπεριλαμβανομένης, η Κυβέρνηση επίσης της Αυστραλίας εκδήλωσε (Αγγλιστί) πρόσφατα τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο των κοσμικών ηλεκτρικών υπερκαταιγίδων κλπ, ενώ οι "N. Y. Times" δημοσιεύουν ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ναυπηγήσουν επιπλέον παγοθραυστικά για την Αρκτική...

Ιούλιος - Αύγουστος 2015: Η Ευρώπη ξανά στον αστερισμό ενός έντονου παραλογισμού, εξ αιτίας επίσης μιας πρόσφατης επαν-αμφισβήτησης της προέλευσης των Ελλήνων, με αντίκτυπο ακόμα και όσον αφορά στην καταγωγή των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

Ιούνιος 2015: Πολύ ενδιαφέρουσα κι επιτυχημένη η εκπομπή που επιμελήθηκε ο Αδριανός Μπεζούγλωφ για το κλίμα (που είχε αρχικά αναρτηθεί στο Vimeo). Η εκπομπή αυτή, αφού προηγουμένως σκόπιμα διαγράφηκε δύο φορές από παράγοντες οι οποίοι για ευνόητους λόγους καραδοκούν στο διαδίκτυο, σήμερα πλέον απαντάται μόνο στο YouTube!

Μάιος 2015: Α) Σχόλια του Μανόλη Γλέζου αναφορικά με τον ’ρη Πουλιανό και την ανθρωπολογική συνέχεια της καταγωγής των Ελλήνων.

Απρίλιος 2015: A) Οι χουντικές καταβολές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Β) Μνημόσυνο - Φόρος Τιμής στη Δόμνα Σαμίου, 12-3-2015 (: υπό συμπλήρωση, εδώ επισυνάπτεται το τρανταχτό βιογραφικό της). Γ) Το 28ο Συνέδριο Αρχαιολογικού Έργου Μακεδονίας - Θράκης (: υπό συμπλήρωση). Δ) Εντατικό Ολλανδικό Καλοκαιρινό Σχολείο Ανθρωπολογίας - Εθνογραφίας 2015 στην Αθήνα. Ε) Σπηλαιολογικό Συμπόσιο 12-17 Ιουνίου 2015 στη Β. Αμερική.

Μάρτιος 2015: Α) Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από τότε που ο Δ-ρ ανθρωπολογίας Νίκος Α. Πουλιανός δικαιώθηκε έναντι απίστευτων μεθοδεύσεων για προσπάθεια παροπλισμού του από τους κόλπους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Φεβρουάριος 2015: Προς δόξα των συνήθων «υπευθύνων» του ΥΠΠΟ, αυτοκαταργήθηκε 19-1-2015 στην Αμφίπολη η Παλαιοανθρωπολογία του.

Ιανουάριος 2015: Οι αναμενόμενες παγετώδεις κλιματικές αλλαγές λόγω κοσμικών ηλεκτρικών υπερκαταιγίδων, καθώς και η έλλειψη πραγματικής - δημοκρατικής αλληλοβοήθειας, μαζί με τον υπερπληθυσμό, αποτελούν σήμερα ένα εκρηκτικό μείγμα που εμπεριέχει τις βασικότερες απειλές κατά της ανθρωπότητας.

Δεκέμβριος 2014: Διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές για την Αμφίπολη, τον Μαραθώνα και άλλα θέματα όπου συμπεριλαμβάνεται ανθρωπολογικό ενδιαφέρον.

Νοέμβριος 2014: Α) Σε αναζήτηση των πεσόντων Μαραθωνομάχων... Β) Ανοιχτή επιστολή αναφορικά με τον Τύμβο της Αμφίπολης.

Οκτώβριος 2014: Πού οφείλεται η ανικανότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να αντιληφθεί την αναγκαιότητα της Παλαιοανθρωπολογίας;

Σεπτέμβριος 2014: Το 19ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ανθρωπολογίας ολοκλήρωσε προχτές τις εργασίες του στη Μόσχα.

Αύγουστος 2014: Για 3η συνεχόμενη διετία (2014-2016) επανεκλέγεται μέλος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Ανθρωπολόγων ο Δ-ρ Ν. Α. Πουλιανός.

Ιούλιος 2014: A) Καταδικασμένοι στο φαύλο κύκλο μιας συνεχώς και πιο σύνθετα αναπαραγόμενης εθνικής κρίσης. Β) Όλα τα έχει ο συνδικαλισμός, ο αντιδημοκρατισμός του λείπει. Γ) Πέντε χρόνια αφού λειτούργησε το Μουσείο του Παρθενώνα. Δ) Παντελώς αναπάντητο παραμένει το ερώτημα σχετικά με άλλα αρχανθρωπικά οστά που είχαν βρεθεί το 1960 στο Σπήλαιο Πετραλώνων.

Ιούνιος 2014: A) Νεότερα στοιχεία για την ημέρα ανακάλυψης του πετραλώνειου Αρχανθρώπου το 1960. Β) Ξεχειλίζουν πια και στο διαδίκτυο τα ψεύδη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Γ) "Ουδέν νεώτερον" από πλευράς του όποιου "ελληνικού" κράτους αναφορικά με τις Γενικές Πληροφορίες που παρέχονται από την ΑΕΕ στους επισκέπτες του Σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής.

Μάιος 2014: Α) Η καταστροφική και διακομματικά ευρέως διαδεδομένη νοοτροπία του πασοκιστανισμού στη χώρα μας.

Απρίλιος 2014: A) Πρόσφατο αφιέρωμα στο ένθετο περιοδικό "Φαινόμενα" για το Σπήλαιο Πετραλώνων σε μορφή pdf, που έχει αναρτηθεί επίσης κειμενογραφικά. Β) Εγκαίνια της εκπομπής "Ελληνικό Πνεύμα" στη Ν.Υ., με πρώτο φιλοξενούμενο τον Sam Chekwas. Γ) Εισακούστηκαν (εν μέρει) από το Υπουργείο Πολιτισμού οι προτροπές μας για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας (αν όχι ακόμα όλων, τουλάχιστον των σημαντικότερων) αρχαιολογικών χώρων, καθώς και την αύξηση των κρατικών εσόδων, τις θετικές εντυπώσεις για τους τουρίστες και την παρεπόμενη καταπολέμηση της ανεργίας.

Μάρτιος 2014: Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει ο 55ετής πόλεμος εναντίον της ΑΕΕ και του Σπηλαίου Πετραλώνων. Στις 8 Μαρτίου συμπληρώθηκαν φέτος 2 χρόνια από τότε που ο ’ρης Πουλιανός και η σύζυγός του Δάφνη υπέστησαν μια ( μέχρι στιγμής ανεξιχνίαστη) ένοπλη επίθεση μέσα στο σπίτι τους (με πυροβολισμούς και τραυματισμούς), δίπλα στο Σπήλαιο Πετραλώνων.

Φεβρουάριος 2014: Α) Sam Chekwas - ένας Φιλέλληνας από τη Νιγηρία. Β) Η αποτρόπαια σφαγή δελφινιών σε Ατλαντικό και Ειρηνικό. Γ) Η δήθεν υπερθέρμανση του πλανήτη. Δ) Με επαίσχυντες εντολές και μεθοδεύσεις του "Αρχαιολογιστάν" απαγορεύτηκε στον Δ-ρα ’ρη Πουλιανό να μιλήσει σε μαθητές Λυκείου μπροστά στο Σπήλαιο Πετραλώνων. Ε) Απεμπόληση εκ μέρους του "ελληνικού" κράτους της (ευεργετικής για την οικονομία, τον τουρισμό και την επιστήμη), διεκδίκησης του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανθρωπολογίας του 2016.

Ιανουάριος 2014: Α) Έφυγε από κοντά μας ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες αρχαιολόγους.

 

 

4) Οι δυσοίωνες προοπτικές για το σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής σε ΥΠΠΟαρχαιολογικά πλαίσια παλαιοανθρωπολογικής αγραμματοσύνης, - Ήτοι είναι που είναι αγράμματοι παλαιοανθρωπολογικά οι αρχαιολόγοι χαντακώνουν το σπήλαιο Πετραλώνων για τους επόμενους αρκετούς αιώνες 5) Μήπως πράγματι η εταίρα Ασπασία συνέγραψε τον Επιτάφιο του Περικλέους προκειμένου εν συνεχεία να τον εκφωνήσει ο στρατηγός σύζυγός της; 9) ΥΠΠΟκουτοπονηριές ;;; και 10) ΥΠΠΟΑρχαιολόγοι ουν εστί... Ακόμα πιο μακρύς τελικά ο κατάλογος των αντίστοιχων ορισμών

Εκτενές ιστορικό, Η ΕΠΣΒΕ στο φατσοβιβλίο

 

Δεκέμβριος 2013: Α) Εορταστικό (ενν. στο τέλος του έτους) επιστημονικό δελτίο. B) Εδώ και χρόνια έχουμε  προτείνει τον τρόπο να μην γίνουν καθόλου απολύσεις, αλλά μάλλον οι «παλαιομοδίτικες συνδικαλιστικές διαδικασίες» δεν διαθέτουν ευήκοα ώτα. - Υπό συμπλήρωση - Γ) Γιατί αρχαιολόγοι του ΥΠ.ΠΟ.Α συνεχίζουν τις ανακρίβειες (επιεικώς) ακόμα και ενώπιον διεθνών φορέων για ζητήματα παλαιοανθρωπολογίας; Δ) Οι Γενικές Πληροφορίες της ΑΕΕ για τους επισκέπτες στο Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής.

Νοέμβριος 2013: Α) Έκκληση του Χρ. Σαρηγιαννίδη (που βρήκε το κρανίο του Αρχανθρώπου) κ. ά. εργαζομένων στο Σπήλαιο Πετραλώνων για αποζημίωση δεδουλευμένων - 2 Ιουνίου 1983 - καθώς και διαμαρτυρία 111 κατοίκων της Κοινότητας Πετραλώνων για την απόλυση υπαλλήλου από το ομώνυμο Σπήλαιο (πρβλ. και προηγούμενη "Κάθε 1η του μηνός"). Β) Ένα χρόνο τώρα η ΑΕΕ στο facebook. Γ) Η ανθρωπολογική συνδρομή στην πρόσφατη υπόθεση των Ρομά και του 5χρονου κοριτσιού από τη Βουλγαρία (υπό συμπλήρωση).

Οκτώβριος 2013: Εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια παραμένουν ίδιοι κι απαράλλαχτοι: αμετανόητοι ψεύτες, συκοφάντες και ό,τι άλλο...

Σεπτέμβριος 2013: Α) Νέα συμπαράσταση στην ΑΕΕ και τον Δ-ρα ’ρη Ν. Πουλιανό από την Παγκόσμια Ένωση Σπηλαιολόγων τον Αύγουστο του 2013, πέρα από εκείνη (την ακόμα - εντελώς παράνομα - αναπάντητη) των Ευρωπαίων Ανθρωπολόγων τον Οκτώβρη του 2012. B) Ύποπτη κλοπή 5000 ευρώ από το ταμείο του Σπηλαίου Πετραλώνων στις 24 Ιουνίου 2013.

Αύγουστος 2013: Α) Στον απόλυτο παραλογισμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. B) Το 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σπηλαιολογίας στο Μπρνο 21-28 Ιουλίου 2013, με τη δική μας επίσης συμμετοχή.

Ιούλιος 2013: Έφυγε από κοντά μας ο τεχνοκριτικός Κώστας Σταυρόπουλος.

Ιούνιος 2013: Α) Η ΑΕΕ κατά του ρατσισμού... B) Αναφορικά με τις γενοκτονίες και τα ολοκαυτώματα. Γ) Το υπερατλαντικό ταξείδι του "μίστερ - Μπένυ". Δ) Πασοκιστανοκρατούμενης Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, συνέχεια… Ε) Νεότερα για τις συνδικαλιστικές εκλογές της 15-5-2013 στο ΥΠΠΟ (υπό περαιτέρω συμπλήρωση). ΣΤ΄) Η πρόσφατη επανασύνθεση του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Γ. Γ. Πολιτισμού. Ζ) Δύο ηλ. επιστολές από τον Γιάννη Ραγκούση. Η) Συμπόσιο για τη Νεολιθική εποχή, ξανά με "έντεχνο" αποκλεισμό της παλαιοανθρωπολογικής φωνής (: υπό συμπλήρωση). Θ) Γυναίκα κληρώθηκε 8-6-2013 η 1η Πρόεδρος της "Δημοκληροκρατίας - Αριστοτέλους Πολιτείας Αθηνών". Ι) Έκθεση για την αρχαία ελληνική τεχνολογία (στο Μαρούσι έως τέλος Ιουνίου).. Κ) Συνεδρία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τις ανασκαφές στο Σπήλαιο Πετραλώνων (: υπό συμπλήρωση).

Μάιος 2013: Α) Κάιν και ’βελ: ανακοίνωση της ΑΕΕ στο 18ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ανθρωπολογίας. Β) Η απαράδεκτη χρήση πυροβόλων όπλων στην Πελοπόννησο (υπό συμπλήρωση). Γ) Εκδρομείς από τον Πειραιά στο Σπήλαιο Πετραλώνων καταγγέλλουν... Δ) Η Υποψηφιότητα του Δ-ρα Νίκου Α. Πουλιανού στις εκλογές του Ενιαίου Συλλόγου των Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού της 15-5-2013, και η αρχή του τέλους για τον παλιομοδίτικο συνδικαλισμό. Ε) Μια συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο "Intelligent Life".

Απρίλιος 2013: Η εν πολλαίς παρανομίαις περιπεσούσα Αρχαιολογική Υπηρεσία, καταποντισμένη στη μακάρια υπεροψία της, συνεχίζει, παρά την άκρατη εθνική κρίση, να θεωρεί τον εαυτό της υπεράνω κάθε νόμου.

Φεβρουάριος - Μάρτιος 2013: Εφαρμόστηκε ο νέος Νόμος (4057/2012) για το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Γ. Γ. Πολιτισμού του ΥΠΠΑΙΘΠΑ και η τροποποίηση της σύνθεσης των μελών του.

Ιανουάριος 2013: Αρχαιολογική Υπηρεσία, η πασοκιστανοκρατούμενη - με τα ψευδή στοιχεία, η οποία συνεχίζει ακάθεκτη ακόμα και το 2013 να μας αρνείται τη μελέτη των ευρημάτων στο Σπήλαιο Πετραλώνων.

Δεκέμβριος 2012: Α) «Αχρηστεύτηκε» δικαστικά το δεξί «χέρι» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική. B) Συμμετοχή σε Διεθνή Σπηλαιολογική Συνάντηση στα Ιωάννινα. Γ) Συνταρακτικό ολοσέλιδο αφιέρωμα γραμμένο από τον φιλόλογο Αντώνη Α. Αντωνάκο στην Α1 της 22-12-2012. Δ) Πρωτοχρονιάτικες ευχές από την Ικαρία.

Νοέμβριος 2012: Α) Μία ακόμα αποκαλυπτική συνέντευξη του Δ-ρα ’ρη Ν. Πουλιανού (σε περιοδικό που έχει γίνει ανάρπαστο). Β) Εξαφάνιση σημαντικότατου ευρήματος από τα Πετράλωνα Χαλκιδικής. Γ) ’ρνηση ακόμα και για απλές μελέτες στο Σπήλαιο Πετραλώνων.

Οκτώβριος 2012: Συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Ένωσης στον Δρ-α ’ρη Ν. Πουλιανό.

Σεπτέμβριος 2012: Α) Ύστερα από τρεις περίπου 10ετίες επιβεβαιώνεται άλλη μια επιστημονική θέση της ΑΕΕ - αναφορικά με το διαχωρισμό των ανθρώπων από τα υπόλοιπα Πρωτεύοντα-Ανθρωπίνες. Β) Το 18ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Ένωσης πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην ’γκυρα, όπου θα συνέλθει παράλληλα και το νεοεκλεγέν Συμβούλιό της με τη δική μας ξανά συμμετοχή. Γ) Επιστολή αμέριστης συμπαράστασης εκ μέρους ενός γιατρού από την Κρήτη. Δ) Επιστολή Έλληνα του εξωτερικού σχετικά με την έλλειψη πρόσβασης και ξενάγησης στο Σπήλαιο Πετραλώνων - Όμως στου "πολιτισμού" την πόρτα όσο θέλεις βρόντα...

Αύγουστος 2012: Κι όμως είναι ακόμα εδώ..., ενωμένο, δυνατό...

Ιούλιος 2012: Αρκετά με τις επιθέσεις του κ. Βενιζέλου εναντίον της καταγωγής των Ελλήνων.

Ιούνιος 2012: Πράσινο φως για «λίφτινγκ» στο Σπήλαιο Πετραλώνων...

Μάιος 2012: ’ραγε η περίφημη συγγνώμη σχετίζεται και με τις αρνητικές επιδόσεις τους ενάντια στην ελληνική και διεθνή Ανθρωπολογία;

Απρίλιος 2012: Δυστυχώς το απόλυτο τέλμα και στα συνδικαλιστικά.

Μάρτιος 2012: Α) Ακόμα και ενώπιον της Βουλής ψεύδεται το ΥΠΠΟΤ εναντίον μας. Β) Σε ένοπλη επίθεση κατά του ’ρη Πουλιανού και της συζύγου του Δάφνης προχώρησαν 8 Μαρτίου κάποιοι με τις πλάτες «γνωστών - αγνώστων».

Φεβρουάριος 2012: Από τη 10ετία του 1980 πρασινοφρουροί (πρβλ. «Ακρόπολις») εξοντώνουν τον ’ρη Πουλιανό, που δυστυχώς μέχρι και σήμερα εμφανίζονται αμετανόητοι λοβιτουρατζήδες (: επιεικώς, γιατί αλλιώς τους κατονομάζει ο λαός), μάλιστα παρά τα όσα τραβά και εξ αιτίας τους η πατρίδα μας. Ακόμα και την ύστατη ώρα προχώρησαν στην αφαίρεση του θεμέλιου λίθου από το Ανθρωπολογικό μας Μουσείο. Για τον Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων δίνονται πανάσχετες και αποπροσανατολιστικές απαντήσεις, τις οποίες καυτηριάζουμε και από τούτο το βήμα.

Ιανουάριος 2012: Αθώος κρίθηκε ξανά ο Δ-ρ ’ρης Ν. Πουλιανός στις 16-12-2011.

Δεκέμβριος 2011: A) Η "άποψη του ΥΠΠΟΤ" για τον Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων; Β) Στις απίθανες καλένδες του Υπ. Παιδείας τελικά το ζήτημα των H. s. sapiens. Γ) Ενημέρωση του Αρχείου με ~100 στοιχεία.

Νοέμβριος 2011: Α) Εκδικάζεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η υπόθεση του Σπηλαίου Πετραλώνων. Β) Αναφορικά με το ανακύψαν "δημοψήφισμα"... Γ) Το άρθρο του Σταβάρα (1922) για τον Ικαριώτικο χορό ψηφιοποιημένο επίσης κειμενογραφικά. Δ) Το ενδιαφέρον του Υπ. Παιδείας σχετικά με τους όρους H. sapiens και H. s. sapiens.

Οκτώβριος 2011: Α) Ο ύμνος της Ικαρίας και ο καριώτικος χορός σε διδασκαλία Σταβάρα 1922. Β) Οι επιθέσεις των κάθε λογής "καθεστωτικών" κατά του Δ-ρα ’ρη Ν. Πουλιανού. Γ) Η φετινή Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση. Δ) Αφάνταστα λαθεμένη παράφραση των όρων H. sapiens και H. s. sapiens σε σχολικό βιβλίο.

Σεπτέμβριος 2011: Ο Kαριώτικος χορός στο Σταύλο Ικαρίας το απόγευμα της 6 Αυγούστου 2011. Με τους πανηγυριώτες συμμετέχει ο Δ-ρ ’ρης Ν. Πουλιανός. Από τα 7χρονα του Αυλακιού και τα 17χρονα από «τας Ράχας», μέχρι τα 87χρονα από τον Εύδηλο. Στο βιολί ο "Σκάτζακας" (Λευτέρης Πούλης).

Αύγουστος 2011: Η ομιλία του Δ-ρα ’ρη Ν. Πουλιανού στη Δολίχη Ελασσόνας της 9ης Ιουλίου 2011 και η παρεπόμενη ερώτηση στη Βουλή της 20ης Ιουλίου 2011.

Ιούλιος 2011: Όντως ή (/και) σκόπιμα είναι τόσο ανίκανοι;

Ιούνιος 2011: Α) Μετά από πολλούς αιώνες αναζωπυρώνεται η δημοκρατική αύρα ξανά στην Ελλάδα. Β) Έλληνες bloggers, μια ομιλία και δύο επιστολές με μαγιάτικα «χαιρετίσματα» στην εξουσία. Γ) Η χώρα βυθίζεται, αλλά οι εκλεγμένοι (ή/και «εκλεκτοί») νεογενίτσαροι (πρβλ. λεγόμενα και ορολογία των Ελλήνων bloggers) συνεχίζουν (τι άλλο;) το χαβά τους.

Μάιος 2011: Τρομακτικά επιζήμια για την Ελλάδα η διαχρονικά ανθελληνική επίθεση στο έργο του Δ-ρα ’ρη Ν. Πουλιανού που δυστυχώς συνεχίζεται - Αφάνταστη η ταλαιπωρία των επισκεπτών του Σπηλαίου Πετραλώνων από την τριτοκοσμική ανοργανωσιά του ΥΠΠΟΤ - Καθημερινά εν μέσω οικονομικής κρίσης τα διαφυγόντα κέρδη για το Δημόσιο, αλλά και αναίτια η αύξηση της ανεργίας.

Απρίλιος 2011: Α) Αίτηση αναστολής υπέβαλε 21-3-2011 ο νομικός σύμβουλος της ΑΕΕ κ. Ν. Ε. Τρίπλης, αλλά τα κρατικά όργανα βιάστηκαν να εφαρμόσουν 4-4-2011 την 88/2011 απόφαση του ΣτΕ. Β) Αναφορικά με το video papadakis... του 1994 (πρβλ. Φεβρουάριος 2011).

Μάρτιος 2011: Έκκληση του Δ-ρα ’ρη Ν. Πουλιανού στην Κυβέρνηση για Δικαστηρίων συνέχεια και παρελκόμενα.

Φεβρουάριος 2011: O ρατσισμός, το ΣτΕ και μια "ξεχασμένη" καταγγελία μας του 1994.

Ιανουάριος 2011: Ευχές για το Νέο Έτος σε όλους τους ανθρώπους, οιασδήποτε βιοκοινωνικής προσαρμογής στα διάφορα γεωγραφικά περιβάλλοντα της Γης (και Αγγλιστί) με δυο σχόλια για το ψήφισμα κατά του ρατσισμού (βλ. Δεκ. 2010).

Δεκέμβριος 2010: Πρόταση ψηφίσματος κατά του ρατσισμού εκ μέρους της Διεθνούς Ένωσης Ανθρωπολογίας.

Νοέμβριος 2010: Α) Θετική (αρχικά) η έκβαση για το ζήτημα του Δημόκριτου. Β) Ημερίδα στις 2-11-10 για το έργο της κατεύθυνσης Αρχαιολογίας του Παν/μίου Αιγαίου στη Ρόδο. Γ) Καμμία απάντηση του «επίσημου» κράτους για τις καταστροφές στο κρανίο του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων Χαλκιδικής. Δ) Ομιλία του Δ-ρα ’ρη Ν. Πουλιανού 2 Οκτωβρίου. Ε) 21-10-10 / Συμπαράσταση στον Νίκο Κούνδουρο. ΣΤ) Η συμμετοχή μας στο 10μελές επίσης Συμβούλιο των Ευρωπαίων Ανθρωπολόγων και η σχετική αλληλογραφία με το ΥΠΕΞ. Ζ) Εγκαίνια του Σπηλαίου Θεόπετρας (23-10-10).

Οκτώβριος 2010: Η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος πενθεί για την απώλεια του Αντιπροέδρου της Αθανασίου Γεωργίου Τσουκαντά.

Σεπτέμβριος 2010: Νέα προσφυγή με πολλούς αποδέκτες, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ανθρωπολογίας, για τις καταστροφές στο κρανίο του Αρχανθρώπου.

Αύγουστος 2010: Τεράστιων διαστάσεων σφάλμα του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, με τη δήλωση πως κανείς δεν έχει δικαίωμα να κρίνει την τουρκική ιστορία.

Ιούλιος 2010: A) Μέλος του 30μελούς Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Ένωσης εξελέγη ο Δ-ρ Ν. Α. Πουλιανός για τα έτη 2010-2012. B) Καταγγελία για απόπειρα εμβολισμού σκάφους του Αρχιπελάγους σε ελληνικά χωρικά ύδατα από τουρκικά αλιευτικά.

Ιούνιος 2010: Α) E-mail προς τον Αθέατο Κόσμο και πρόσκληση συμμετοχής στην εκπομπή της 8/9 Μαΐου 2010. Β) Ερώτηση Ελληνοαμερικανού εξ ΗΠΑ στο You tube και η απάντηση της ΑΕΕ. Γ) Ας βοηθήσουμε τη Δανία να σταματήσει τη μαζική και "χάριν γούστου ενηλικίωσης" (!) την αποτρόπαια σφαγή 100άδων δελφινιών στις νήσους Faroe (τον εθισμό δηλ. στην "πολιτισμένη" επιθετικότητα). Δ) Προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη για τον Δημόκριτο.

Μάιος 2010: Α) Σχετικά με την πρόσφατη πολιτικοοικονομική κρίση. Β) "Αρχαιολογία και Τέχνες". Γ) Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Δ) Συμμετοχή δίχως ομιλία μας σε Αρχαιολογικό Συνέδριο στην Πάφο - πρβλ. επίσης πρόγραμμα. Ε) Συμπαράσταση στον αγώνα των κατοίκων του Αποπηγαδιού ενάντια στις ΑΠΕ. Ζ) Μουσείο Κατράκη - Αυλαία με ομιλία του ’ρη Ν. Πουλιανού (16 Μαΐου 2010) σχετικά με το Πρωτόγλυπτο της Μακεδονίας, 750.000 ετών.

Απρίλιος 2010: Σάρωση εννέα επιπλέον άρθρων από το περιοδικό "’νθρωπος" για τα παλαιοντολογικά ευρήματα του σπηλαίου Πετραλώνων.

Μάρτιος 2010: Α) Προς τους αναγνώστες του "Focus". Β) Όχι στα «αιολικά πάρκα» Γ) Το παγόβουνο που ξεκόλλησε λόγω "υπερθέρμανσης", το οποίο όμως τελικά ψύχει το κλίμα... Δ) Δύο ομιλίες σχετικά με την ανθρωπολογία στην Ελλάδα, καθώς και το Σπήλαιο Πετραλώνων 13 και 22 Μαρτίου 2010, Θεσ/νίκη και Αθήνα αντίστοιχα.

Φεβρουάριος 2010: Α) Τα ιερά λείψανα των ισόθεων Μαραθωνομάχων. Β) ’λλη μια πανηγυρική δικαστική νίκη του Δ-ρα ’ρη Ν. Πουλιανού στις 20-1-2010. Γ) Στο «μικροσκόπιο» της Πόπης Τσαπανίδου (18-1-2010) το χρωμόσωμα Υ. Δ) Περαιτέρω νέα για τις κλιματικές αλλαγές. Ε) Σπηλαιοπαραμύθια για παιδιά (και μεγάλους).

Ιανουάριος 2010: A) Η συμμετοχή μας στα συνέδρια του 2009. Β) Απομαγνητοφώνηση του «κ. Βενιζέλου μαινόμενου». Γ) Σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές. Δ) Δύο σχόλια επί του μανιφέστου του Μίκη Θεοδωράκη. Ε) Απολογισμός επιχορήγησης δύο έργων από το Υπουργείο Απασχόλησης. ΣΤ) Τα ετήσια στατιστικά της επισκεψιμότητάς μας.

Δεκέμβριος 2009: A) ’κριτο σχόλιο για τον Δημόκριτο σε σχολικό βιβλίο. B) Ομιλία του Δ-ρα ’ρη Ν. Πουλιανού στη Λάρισα. Γ) HELLΗΝΩΝ ΛΟΓΟΣ.

Νοέμβριος 2009: Έντονες παραινέσεις προς το ΥΠΠΟ σχετικά με την ανάγκη προστασίας και φροντίδας του παλαιοανθρωπολογικού χώρου στο Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής.

Οκτώβριος 2009: Α) «Νομικοτραγική» και συντεχνιακή η επίθεση στην ΑΕΕ, αλλά και τη Δικαιοσύνη, από τον συνταγματολόγο του ΑΠΘ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, σε «χαιρετισμό» ημερίδας της 17-4-2005. Β) Η απόφαση του ΣτΕ για το Σπήλαιο Πετραλώνων όπως δημοσιεύθηκε από το "ΕΘΝΟΣ" της 30-9-2009.

Σεπτέμβριος 2009: Α) Συμμετοχή στη 12η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση της Σάμου, με θέμα: «Παγκόσμια πρωτοτυπία της Α.Ε.Ε. η εικονική περιήγηση στο διαδίκτυο του Σπηλαίου και του Ανθρωπολογικού Μουσείου των Πετραλώνειων Αρχανθρώπων».

Αύγουστος 2009: Εικονική περιήγηση στην «Ακρόπολη της Ευρώπης»: petralona-cave.gr.

Ιούλιος 2009: A) Συμμετοχή της Α.Ε.Ε. σε δύο Παγκόσμια Συνέδρια. Β) Δόντι Αρχανθρώπου 730.000 ετών.

Ιούνιος 2009: Τρία αποσπάσματα από ωριαία εκπομπή που είχε μεταδοθεί 8-9-2005 από την ΕΤ 1, καθώς και άλλες τρέχουσες ειδήσεις.

Μάιος 2009: Α) Συγχαρητήρια επιστολή του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Χ. Ψωμιάδη. Β) Ο Αντιπρόεδρός μας, Καθηγητής Αθανάσιος Γ. Τσουκαντάς στον 14ο τόμο "’νθρωπος" με τίτλο: Οι πρώτοι γνωστοί σύμφυτοι ("σιαμαίοι") Κτέατος - Εύρυτος, καθώς και ο τρίδυμος Γηρυώνης. Γ) Youtube: Συνέντευξη της Α.Ε.Ε. προς την κ. Σοφία Ι. Βούλτεψη (1-4-2009) στο ράδιο ΑΝΤ 1 και η σχετική ομιλία στο Α.Π.Θ. (4-4-2009). Δ) ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (6-5-2009): Η ΑΕΕ στη ΝΕΤ για τους πρώτους Ευρωπαίους - αντίστοιχο κείμενο.

Απρίλιος 2009: Α) Κυκλοφόρησε ο 14ος τόμος του περιοδικού «ΑΝΘΡΩΠΟΣ» - Περιεχόμενα. Β) Τρεις ομιλίες του Δ-ρα Νίκου Α. Πουλιανού στη Μακεδονία.

Μάρτιος 2009: Τα ηνία της ΑΕΕ ανέλαβε πάλι στις αρχαιρεσίες της 16-1-2009 ο Δ-ρ ’ρης Ν. Πουλιανός - Ένας κρόκος είναι η ζωή...

Φεβρουάριος 2009: Το ενδιαφέρον της ΝΕΤ («Συμβαίνει Τώρα» - Πόπη Τσαπανίδου, 12 Ιαν. 2009), για τις απόψεις της ΑΕΕ σχετικά με το τέλος του πετρελαίου, των μικροκυμάτων, τη δήθεν «υπερθέρμανση» κ.ά. θέματα. Σχετικά βλ: http://www.youtube.com/watch?v=kdqR_Xtr2zQ, καθώς και προηγούμενη "κάθε 1η του μηνός".

Ιανουάριος 2009: Στους παγετούς της «υπερθέρμανσης»...

Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2008: Διάφορα νέα που μαζεύτηκαν κατά το τελευταίο 6μηνο. Με ανυπόστατες κατηγορίες και βαρβαρότητες ξανά ΥΠ.ΠΟ.δικος ο Πουλιανός...

Οκτώβριος 2008: Οι κρατικές διαστρεβλώσεις αναφορικά με τη θέση ανεύρεσης και τις καταστροφές που έχει υποστεί το κρανίο του Αρχανθρώπου στην Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση.

Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2008: Συμμετοχή στο 16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ανθρωπολογίας.

Ιούλιος 2008: Απάντηση στον βουλευτή Χαλκιδικής κ. Γ. Βαγιωνά.

Ιούνιος 2008: Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται προς το Υπουργείο Απασχόλησης για τη συμμετοχή της Α.Ε.Ε. σε επιδοτούμενα προγράμματα.

Μάιος 2008: Παρουσίαση του Σπηλαίου Πετραλώνων από το ένθετο Explore Nature στο «Έθνος» της 19-4-2008.

Απρίλιος 2008: Εμπαιγμός του Υπουργείου Παιδείας εκ μέρους του Γεωλογικού Τμήματος του Α.Π.Θ., σχετικά με τη θέση ανεύρεσης του κρανίου του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων.

Μάρτιος 2008: Μακεδόνες, Τούρκοι και Αμερικανοί.

Φεβρουάριος 2008: Το Μέγα Γεωλογικό Ατόπημα (στην έκδοση) του Γεωλογικού Τμήματος Α.Π.Θ. - 2007.

Ιανουάριος 2008: Με υπερπληθυσμό δεν μπορεί να επέλθει η διεθνής συμφιλίωση και συνεργασία ενόψει οιωνδήποτε κλιματικών αλλαγών.

Δεκέμβριος 2007: Α) Τα βιβλιογραφικά "διάκενα" του Γ.Τ.Α.Π.Θ. - 2007. Β) Προβολή της ταινίας ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΑΡΗΣ Ν. ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ στις 4, 5, 6, 7, 8, 9, 12 Δεκ. 2007, καθώς 4, 19, 20, 24 28, 29, 30 και 31 Ιαν. 2008. Γ) Ανοιχτή αλληλογραφία με συνδικαλιστή του ΥΠ.ΠΟ.

Νοέμβριος 2007: Το σκάνδαλο της «αξιοποίησης» του Σπηλαίου Ζωνιανών.

Οκτώβριος 2007: Α) Επιστολή του Δ-ρα ’ρη Ν. Πουλιανού στους πολιτειακούς παράγοντες όσον αφορά τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας για τη θέση ανεύρεσης του κρανίου του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων. Β) Βραβείο ντοκιμαντέρ στον σκηνοθέτη Ζάχο Σαμολαδά.

Σεπτέμβριος 2007: Α) Σχετικά με τις πυρκαγιές και τις αναδασώσεις (3-9-07). Β) Ο χώρος ανεύρεσης του κρανίου του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων (13-8-07).

Αύγουστος 2007: Βρίθει από "επιστημονικές" παραλείψεις, ανακρίβειες, και διαστρεβλώσεις η πρόσφατη έκδοση ζεύγους καθηγητών του Γεωλογικού Τμήματος του Α.Π.Θ.

Ιούλιος 2007: Διαγωνισμός σχετικά με μια σύντομη ιστορία της ανθρωπότητας.

Ιούνιος 2007: Παράνομες καταστροφές κατά την αξιοποίηση του Σπηλαίου Αλιστράτης Σερρών, υπό την υψηλή «προστασία» και τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ το Γεωλογικό Τμήμα του Α.Π.Θ. προβαίνει σε νέες επιθέσεις κατά της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος.

Μάιος 2007: Α) Γενικά περί καταγγελιών - προτάσεις δράσης. Β) Έκτακτη είδηση - Διάλεξη του Δ-ρα Υβ Κοπένς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Απρίλιος 2007: Η αδικαιολόγητα πολυετής ανεπάρκεια της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων - οι επιβλαβείς επιπτώσεις στους αντίστοιχους Νόμους προστασίας των παλαιοβιολογικών πολιτισμικών αγαθών: Περίληψη - Ισχύον νομικό καθεστώς και πρόσωπα - Προηγούμενα υπομνήματα - Πρόταση νέου θεσμικού πλαισίου.

Μάρτιος 2007: Προς τον αξιότιμο Υπουργό Πολιτισμού κ. Γεώργιο Απ. Βουλγαράκη, αναφορικά με την έλλειψη διαλόγου για ζητήματα του Σπηλαίου Πετραλώνων...

Φεβρουάριος 2007: Στο 3μηνιαίο περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες, τ. 101, φιλοξενήθηκε εμπεριστατωμένο επιστημονικό άρθρο για τα αρχαιομετρικά δεδομένα (απόλυτες χρονολογήσεις) του κρανίου του Αρχανθρώπου και λοιπών ευρημάτων από το Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής. Παρόλα αυτά το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επιμένει να παραπληροφορεί τους επισκέπτες του.

Ιανουάριος 2007: Α) Μαζί με μια σειρά από εκδηλώσεις της ΑΕΕ, παρουσιάζονται επίσης διάφορα έντυπα και ιστοσελίδες σχετικά με το βιβλίο "’ρης Πουλιανός - Ανατροπές", που έγραψε η Δάφνη Πουλιανού για τη ζωή και το έργο του ανθρωπολόγου συζύγου της - (Ανάλογη παρουσίαση διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο ΙΑΝΟΣ, Αριστοτέλους 7, στις 15-2-2007). Β) Πρόσκληση σε ομιλία της 26-12-2006 από το Επιμελητήριο Βιωσιμότητος και Περιβάλλοντος. Γ) Πρόσκληση σε Ομιλία της 22-1-2007 από τους «Φίλους του Μουσείου Μ. Κάσση», με θέμα: «Οι Ευρωπαίοι Αρχάνθρωποι».

(ΥΓ: Ενίοτε οι εξωτερικοί σύνδεσμοι δεν λειτουργούν).

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ