Οκτώβριος 2009

 

«Νομικοτραγική» και συντεχνιακή η επίθεση στην ΑΕΕ αλλά και τη Δικαιοσύνη από τον συνταγματολόγο του ΑΠΘ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, σε «χαιρετισμό» ημερίδας της 17-4-2005

 

Απομαγνητοφώνηση εκπομπής στη Χαλκιδική TV που στη συνέχεια αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο

 

 

Ο «χαιρετισμός» συντομευμένος, μαζί με σχόλια, διάρκειας ~ 4,5 λεπτών.

Ολόκληρος, 1 από 2, διάρκειας ~ 11 λεπτών.

Ολόκληρος, 2 από 2, διάρκειας ~ 11 λεπτών.

Η επεξεργασία (συντομεύσεις, ένθεση σχολίων κλπ) από την αρχική εκπομπή  της Χαλκιδική TV (17-4-2005), έγινε με την αρωγή του Νίκου Κανελλόπουλου.

 

Στις 17 Απριλίου 2005 η Τ.Α. Χαλκιδικής (βασικά ο τ. Νομάρχης του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο τ. Δήμαρχος Τρίγλιας της ΝΔ, στα πλαίσια μιας «ανίερης συμμαχίας»), οργάνωσαν μια «ημερίδα» για το Σπήλαιο Πετραλώνων. Σ’ αυτή δεν προσκλήθηκαν, ούτε καν για τα μάτια του κόσμου, ο Άρης Πουλιανός ή/και οι συνεργάτες του, παρά συμμετείχαν μόνο καθηγητές των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Θράκης, βουλευτές του Νομού, στελέχη του ΥΠ.ΠΟ. Β. Ελλάδος, καθώς και ο τ. Υπουργός κ. Ε. Βενιζέλος. Στη σύναξη αυτή, που κατέληξε σε αντι-πουλιανική, ουδείς εκ των συμμετεχόντων ένοιωσε την ανάγκη να διατυπώσει έστω προσχηματικά την παράλειψη πρόσκλησης της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος, ούτε και κανείς διαμαρτυρήθηκε όταν το παραλήρημα ενός καθηγητή Πανεπιστημίου έφτασε ακόμα και σε συκοφαντίες (ότι δήθεν δεν είναι ανθρωπολόγοι οι Πουλιανοί), τις οποίες (ύστερα από διπλό αίτημα αναβολής του εναγόμενου) ερευνά ακόμα η Δικαιοσύνη.

 

Η συνάντηση κράτησε αρκετές ώρες. Έτσι, η ηλεκτρονική επεξεργασία εκ μέρους της ΑΕΕ των ομιλιών όλων των συμ-φορέων δεν έχει ολοκληρωθεί, και για την ώρα διατίθενται κυρίως τα άκρως περίεργα έως αντισυνταγματικά λεγόμενα του κ. Ε. Βενιζέλου. Ο τ. Υπουργός μίλησε στα πλαίσια ενός  χαιρετισμού, 22λεπτης διάρκειας (!), «αναλύοντας» (δήθεν) το νομικό καθεστώς του Σπηλαίου Πετραλώνων, με τις γνωστές ατελείωτες ή/και παραπλανητικά δυσνόητες φράσεις του. Βασικότερος στόχος του αφενός ο Άρης Πουλιανός και η σύμβαση που έχει υπογράψει από το 1981 με το Δημόσιο, και αφετέρου η ίδια η Δικαιοσύνη. Αποτελεί τουλάχιστο «παράδοξο» το γεγονός ότι περισσότερο από ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2004, και εντελώς απρόκλητα επιτέθηκε στον επιστήμονα που ανέδειξε για το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου το Σπήλαιο Πετραλώνων. Εξάλλου δεν μπορεί να είναι απλά και μόνο σύμπτωση που ο τ. Υπουργός κάλεσε τους παρευρισκόμενους συναδέλφους του καθηγητές, σε συντεχνιακά δηλ. πλαίσια, αλλά και τους πρώην υφισταμένους του, υπαλλήλους τού ΥΠ.ΠΟ. (κατά παράβαση κάθε έννοιας για τα πνευματικά δικαιώματα του Άρη Πουλιανού) να… αντικαταστήσουν στο έργο της την ΑΕΕ (με τη διαδικασία και τη νοοτροπία του διαδοχολογικού «παρών» της 16 Σεπτεμβρίου 2007 - βλ. επίσης: Ο “Μπένι”, ο “Βγαίνει” και ο Μπαινοβγαίνει, στο http://www.akouseto.gr/venizelos-vs-papandreou).

 

Χάριν μιας σφαιρικότερης ενημέρωσης του κοινού παρατίθενται (βλ. και ανωτέρω) στο You Tube εναλλακτικά: Α. Ο ως άνω χαιρετισμός του τ. Υπουργού συντομευμένος, μαζί με σχόλια, διάρκειας 4,5 περίπου λεπτών, και Β. Ολόκληρος ο 22λεπτος χαιρετισμός (:Α και Β μέρος, τα οποία μπορούν να παιχτούν αμφότερα μονοκόμματα σε δική τους ενότητα - playlist).

 

Πάντως η αλήθεια, που αναδεικνύεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, είναι ότι η πνευματική ηγεσία του τόπου και δη η αρχαιολογική, εμφανίζει μια άνευ προηγουμένου αγνωμοσύνη έναντι του Πουλιανού, με ότι αυτό συνεπάγεται (πρβλ. π.χ. περιπτώσεις ΥΠ.ΠΟ.-1, ΥΠ.ΠΟ.- 2, ΥΠ.ΠΟ.- 3, ΑΠΘ-1, ΑΠΘ-2, ΑΠΘ-3). Το θράσος τέτοιων ανθρώπων έχει κατά τα φαινόμενα «θαμπώσει» και τους περισσότερους Υπουργούς Πολιτισμού, παρά τις εκκλήσεις μας για ενδελεχή εξέταση όλων των συναφών θεμάτων, στα πλαίσια ενός δημοκρατικά ιεραρχημένου διαλόγου.

      Πολιτικοί από κάθε φάσμα έχουν  εγκωμιάσει κατά καιρούς το έργο μας. Π.χ. ο επίσης Υπουργός Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Πάγκαλος, μας έστειλε ηλ.-επιστολή (9-11-2004) με τα λόγια: «…Το έργο που επιτελείται από την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος υπό την καθοδήγηση του Προέδρου της Δρ Πουλιανού είναι πολλαπλώς χρήσιμο και ωφέλιμο για τη χώρα μας…». Έτσι, είναι προφανές ότι η τοποθέτησή μας σήμερα δεν καταγγέλλει κάποιο κόμμα, αλλά συγκεκριμένα πρόσωπα που αντιτίθενται στο Δημόσιο Συμφέρον και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Ζητούμε συγνώμη από τους φίλα προσκείμενους οπαδούς τέτοιων πολιτικών, τους οποίους (οι πρώτοι) έχουν περιβάλλει  με την εμπιστοσύνη τους, αλλά θεωρούμε καθήκον μας να αποκαλύπτουμε την δράση και τη συμπεριφορά τους, καθώς και τις ζημιογόνες απόψεις τους απέναντι στους θεσμούς και την πατρίδα μας.  

Τα παρακάτω συμπληρωματικά σχόλια, ίσως είναι προτιμότερο, για ευκολότερη κατανόηση, να διαβαστούν μετά την παρακολούθηση των ταινιών στο You Tube:

1) Ο  τ. Νομάρχης και νυν υποψήφιος  βουλευτής κ. Α. Λαφαζάνης μας  έχει απασχολήσει ήδη διαδικτυακά. Τα δικά του άκρως ευτράπελα, κατά την απριλιανή σύναξη του 2005, φτάνουν σε «αξία» ακόμα και εκείνα του κ. Βενιζέλου (μόλις δοθεί ευκαιρία θα παρατεθούν και αυτά). Δυστυχώς, Γιώργο μας, ανάλογες «βενιζελο-παχτικές» επιλογές δεν μπορούν να περπατήσουν. Σε παρακαλούμε κάνε κάτι (π.χ. κάλεσέ τους για εξηγήσεις), έστω και μετά τις εκλογές.

2) Ο παραλληλισμός με το αδηφάγο χρηματικά και πολιτισμικά Μουσείο της Ακρόπολης, εκ μέρους του τ. Υπουργού, είναι ατυχέστατη, αλλά καθώς ξεφεύγει από το ζήτημα του Σπηλαίου Πετραλώνων, επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε με πρώτη ευκαιρία. Προκαταβολικά, και με δύο λόγια, μπορεί να ειπωθεί ότι αυτός ο παραλληλισμός τελεί υπό πλήρη σύγχυση και εν τρικυμία… Επίσης, η εν είδει «πιπίλας» αναφορά σε «ιδιώτες», δηλ. τόσο για τους ακτιβιστές που προσπάθησαν να υπερασπιστούν την ιερότητα του ιερότερου βράχου, όσο και τον διεθνώς διακεκριμένο (ακόμα και φέτος στην Κίνα) επιστήμονα Άρη Πουλιανό, δείχνουν τη μέγιστη έλλειψη επιχειρημάτων και την αντίστοιχα κυνική ανηθικότητα.

3) Παραπλανητικά έως ψευδώς ισχυρίζεται ο κ. Βενιζέλος ότι η Μελίνα είχε στραφεί εναντίον της ΑΕΕ (βλ. 22λεπτο βίντεο). Αντίθετα η αλήθεια είναι ότι η εκλιπούσα Υπουργός, πέρα από το γεγονός ότι το 1967 διαδήλωνε στις Η.Π.Α. με το όνομα του Άρη Πουλιανού αναρτημένο σε πλακάτ για την απελευθέρωσή του από τα χουντικά κρατητήρια, τού είχε επίσης εκδώσει άδεια ανασκαφών το 1982. Μετά από αυτό δέχτηκε μια σφοδρότατη επίθεση (22/9/1982) από αρχισυντάκτη μεγάλης εφημερίδας και ταυτόχρονα γραμματέα του ΕΟΤ (η διάκριση των εξουσιών τότε, σε όλο της το μεγαλείο!), που είχε τον «ευρηματικό» τίτλο: «Στέλλα κρατάω μαχαίρι». Μπροστά σε μια τέτοια πρόδηλη απειλή, η αείμνηστη Μερκούρη αναγκάστηκε δυστυχώς να ανακρούσει πρύμνα. Εξάλλου, αποτελεί ψευδολογική απόκρυψη από την κοινή γνώμη το γεγονός ότι δύο φορές το ΣτΕ έκρινε παράνομες τις αποφάσεις του τ. Υπουργού για μη χορήγηση άδειας ανασκαφών στην ΑΕΕ, ανάμεσα σε σειρά - 100άδων - δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν τον Πουλιανό (όπως εξάλλου παραδέχεται και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος σε κάποιο σημείο του "χαιρετισμού" του και όχι βέβαια 2 μόνο Δικαστών, όπως προσπαθεί να εμφανίσει σε άλλο σημείο).

4) Εκεί που κ. Βενιζέλος καλεί τις Υπηρεσίες 7 Υπουργείων (Δικαιοσύνης, Υγείας, Εργασίας, Οικονομικών, Πολιτισμού, Ανάπτυξης, Εσωτερικών – Περιφέρειας και Νομαρχίας) «να ασκήσουν ασφυκτικό έλεγχο  στον κ. Πουλιανό», άραγε αυτό δεν αποτελεί δείγμα «ολοκληρωτικών» αντιλήψεων; Πάντως, για την ενημέρωση τού αναγνώστη δίδεται η πληροφορία ότι τρεις απανωτοί εξονυχιστικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε 4 χρόνια (1997-2001) έδειξαν ότι η διαχείριση της AEE είναι άμεμπτη. Ο τ. Νομάρχης έστειλε το καλοκαίρι του 2005 (μετά την παρότρυνση του κ. Βενιζέλου στην προαναφερόμενη ημερίδα) τις υπηρεσίες του για «ασφυκτικό έλεγχο», πλην όμως και πάλι η Δικαιοσύνη ανέστειλε ως ανυπόστατες τις όποιες αιτιάσεις. Στη συνέχεια εκδόθηκε ένα πλήθος δικαστικών αποφάσεων που αποφαίνονται ότι π.χ. οικονομικά το Δημόσιο χρωστά στην ΑΕΕ και όχι η ΑΕΕ στο Δημόσιο. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα, και βέβαια αποκλείεται να ενδιαφέρουν τους κατ’ επάγγελμα πολιτικούς, οι οποίοι ταυτόχρονα κάνουν ότι μπορούν για να παραπλανούν τους πάντες...

5) Είναι τέλος ποτέ δυνατόν τ. Υπουργός και εν ενεργεία Βουλευτής να επιτίθεται φραστικά, πλην της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, εναντίον ενός προσώπου; Ακόμα και αν υποτεθεί ότι είχε πεισθεί για το επιστημονικά ορθό των απόψεων των συναδέλφων του καθηγητών από το ΑΠΘ, δεν θα έπρεπε να είχε καλέσει και την άλλη πλευρά να εκθέσει την γνώμη της (ώστε να μην κατηγορείται ο κ. Βενιζέλος για - τπυλάχιστον - συντεχνιακές πρακτικές) και μετά να βγουν τα όποια συμπεράσματα; Η μονομέρεια και η μαινόμενη τοποθέτηση του τ. Υπουργού ενάντια στο έργο μας, δεν εδράζεται σε απάνθρωπα και αυθαίρετα (μη επιστημονικά) συμπεράσματα; Άραγε αυτός είναι ο λόγος που ο ίδιος, οι συν αυτώ καθηγητές και οι «αρμόδιοι» υπάλληλοι του ΥΠ.ΠΟ. ουδέποτε έχουν δώσει στοιχειώδεις απαντήσεις σε φλέγοντα ερωτήματά μας, με αποτέλεσμα να προσφεύγουμε όλο και συχνότερα στον Συνήγορο του Πολίτη; Οι ζημιογόνοι για το ελληνικό Δημόσιο χειρισμοί του ΥΠ.ΠΟ. έχουν κάνει, τους Δικαστές του Αρείου Πάγου (1996) να αποφαίνονται ότι για το συμφέρον του Δημοσίου είναι προτιμότερο να είναι στο Σπήλαιο Πετραλώνων η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος, παρά οι κρατικές Υπηρεσίες, προτρέποντάς τες ταυτόχρονα σε εποικοδομητική συνεργασία με τον Πουλιανό. Βέβαια αν οι κρατικοί «λειτουργοί» είχαν αντιληφθεί αυτά τα στοιχειώδη, και δεν κοίταγαν πώς να υφαρπάξουν έτοιμο έργο για να το παρουσιάσουν ως δικό τους - και το χειρότερο με σκοπό να το διαστρεβλώσουν από αγραμματοσύνη - οι όποιες τριβές ή διχογνωμίες θα είχαν ήδη απαλυνθεί. Μολονότι λοιπόν αυτή είναι η ευχή του κάθε πατριώτη του τόπου μας, για αυτό, όπως και άλλα συναφή ζητήματα, οι Έλληνες σκοντάφτουν συνεχώς σε ανάλογους εντελώς ακατάλληλους έως ανεκδιήγητους πολιτικούς.

 

ΣΗΜ: Οι ως άνω βιντεοταινίες ανέβηκαν στο You Tube στις 24-9-2009, ενώ η είδηση για την υπό συζήτηση απόφαση του ΣτΕ (της 1-10-2009), κυκλοφόρησε από το «Έθνος» στις 2-10-2009 (σελ. 53), σε ένα ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Αυλωνίτη, με τίτλο: Ανθρωπολογική Εταιρεία - Παίρνει ξανά το σπήλαιο Πετραλώνων με απόφαση ΣτΕ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ