ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

   Μη κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας

       ΔΑΦΝΟΜΗΛΗ 7, ΑΘΗΝΑ 11471

    Τηλ: 210-3646793, Fax: 210-3632740

Διαδίκτυο:www.aee.gr, ηλ.ταχ:aee@otenet.gr

                                            

   Αθήνα 26 Νοεμβρίου 2012, αρ. πρωτ. 1870

 

Προς:  1) Τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

2) Τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό ΥΠ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

3) Την κ. Γενική Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού

Κοιν:   Α) Τον κ. Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης

Β) Το Υπουργείο Τουρισμού

            Γ) Τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτισμικής Κληρονομιάς

            Δ) Το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας

            Ε) Την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος (4063)

            ΣΤ) “Intelligent Life

 

Θέμα: Αφαίρεση σημαντικότατου ευρήματος από την αίθουσα εκθεμάτων του Ανθρωπολογικού Μουσείου της ΑΕΕ στα Πετράλωνα Χαλκιδικής.

   

Αξιότιμοι κ.κ.,

   

Ανάμεσα σε πάμπολλα εκθέματά μας που έχουν εξαφανιστεί από το χώρο του Σπηλαίου Πετραλώνων και το Ανθρωπολογικό Μουσείο της ΑΕΕ κατά τους τελευταίους μήνες (αφότου 4-4-2011 το έργο μας «ανέλαβε» άνευ καμμιάς λογικής το Υπ. Πολιτισμού), είναι και ένα τμήμα από φύλλο πρίνου (Quercus coccifera) «τυλιγμένου» σε σταλαγμιτικό υλικό. Αυτό, αποτελεί το αρχαιότερο παγκοσμίως 700.000 ετών βοτανολογικό υπόλειμμα που έχει βρεθεί ποτέ, εντός ανασκαφικής τομής σε ένα ιζηματογενές στρώμα από χώμα. Καθότι η κατάληψη του χώρου έγινε υπό το κράτος πραξικοπηματικής δικαστικής απόφασης και βίαιης έως τρομοκρατικής επιδρομής εκ μέρους κρατικών οργάνων, που συνοδεύτηκε από πλήθος μη σύννομων ενεργειών (π.χ. ουδέποτε έγινε επίσημη καταγραφή παρουσία μας των «κατασχεθέντων» χώρων ή αντικειμένων), σας εφιστούμε την προσοχή στο ότι το προαναφερόμενο φύλλο πρίνου αποτελεί μεν υλική ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου, πνευματική όμως ιδιοκτησία της Α.Ε.Ε. Για πρώτη φορά η εξαφάνιση του εντυπωσιακού αυτού ευρήματος γίνεται γνωστή στο ευρύτερο κοινό αρχές Νοεμβρίου, από τη δημοσίευση στο τεύχος 6, σελίδα 88 του τρέχοντος (Νοεμ. - Δεκ. 2012) διμηνιαίου περιοδικού “Intelligent Life”.

 

Με βάση τα ανωτέρω και καθώς ουδέποτε προλάβαμε να ολοκληρώσουμε τη μελέτη του ευρήματος, αναφύεται η ερώτηση σχετικά με το γιατί αυτό έχει απομακρυνθεί από την αίθουσα εκθεμάτων του Ανθρωπολογικού Μουσείου, προς μεγάλη απογοήτευση τόσο εμάς, όσο και πολλών τουριστών - επισκεπτών. Ενώ δηλαδή μέχρι τις 4-4-2011 κοσμούσε την αίθουσα εκθεμάτων, σήμερα δεν απαντάται ανάμεσα στα εκτιθέμενα ευρήματα. Κατά συνέπεια, καθώς και σε ένα πλαίσιο μιας πιο αναλυτικής προσέγγισης, τίθενται τα κατωτέρω εύλογα επιπλέον ερωτήματα:

 

1. Βασίζεται σε κάποια νόμιμη υπουργική ή άλλη απόφαση η απομάκρυνση του απολιθωμένου φύλλου πρίνου από την αίθουσα εκθεμάτων;

2. Υφίσταται ακόμα το εύρημα στο χώρο του σπηλαίου Πετραλώνων ή έχει π.χ. πεταχτεί ως άνευ αξίας; Σε αυτή την ενδεχόμενη περίπτωση γιατί δεν κληθήκαμε να το παραλάβουμε; Δεν όφειλαν άραγε τα κρατικά όργανα να μας ειδοποιήσουν και να μας το παραδώσουν;

 

 3. Μήπως πάλι το φύλλο υπέστη κάποια φθορά ή και καταστροφή, ώστε απομακρύνθηκε «σιωπηρά» - χωρίς καμμία ενημέρωση δική μας και κυρίως των προϊσταμένων και εποπτικών οργάνων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών; Προφανώς σε οποιαδήποτε ανάλογη περίπτωση η δέουσα τεκμηρίωση με πρόσφατες φωτογραφίες είναι απαραίτητη.

 

4. Τέλος, μήπως το εύρημα έχει παράνομα εκχωρηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας σε κάποιους τρίτους για μελέτη; Υπενθυμίζεται ότι το 1968 είχαν φυγαδευτεί 100άδες ευρήματα από το σπήλαιο Πετραλώνων στο εξωτερικό, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να ελεγχθεί από τους αρμόδιους πότε και πώς εξήχθησαν και αν ποτέ επανεισήχθησαν. Σε κάθε περίπτωση πάντως αρνούμαστε να πιστέψουμε καταγγελίες που φτάνουν στα γραφεία μας, ότι λόγω της οικονομικής κρίσης το εύρημα είναι δυνατόν να έχει ακόμα και πωληθεί σε αρχαιοκάπηλους.

 

Εν αναμονή απαντήσεων, καλούμε τους πολιτικούς προϊσταμένους – αποδέκτες του παρόντος να μην ανεχθούν περαιτέρω την μεθοδευμένη τους παραπλάνηση, στην οποία κατά κανόνα υποβάλλονται από τους κόλπους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για ζητήματα αφορώντα το σπήλαιο Πετραλώνων. Να μην ανεχτούν δηλαδή πλέον την παρανομία που συνήθως εφαρμόζεται: οι καταγγελλόμενες (π.χ. για ολιγωρία κλπ) κρατικές υπηρεσίες να απαντούν οι ίδιες, με «φυσικό» επακόλουθο είτε να λογοδοτούν δια ασύστολων ανακριβειών, είτε δια της απαράδεκτης τακτικής του κουκουλώματος.

Για το Δ.Σ. της ΑΕΕ, ο Πρόεδρος, Δρ Άρης Ν. Πουλιανός

 

Σημ: σχ. βλ. και την από 3-11-2011 εξώδικη, η οποία 4-11-2011 επιδόθηκε με δικαστικό επιμελητή.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ