Το απερχόμενο 2009

 

Η συμμετοχή μας σε 6 συνέδρια το 2009 και οι τρέχουσες (δικαστικές κυρίως) υποχρεώσεις άφησαν πίσω διάφορες εξίσου σημαντικές υποθέσεις, όπως π.χ. η αντιμετώπιση του ζητήματος της θέσης ανεύρεσης του κρανίου του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων. Στο μέτρο του δυνατού, γίνονται προσπάθειες να παρατεθεί μελλοντικά επιπλέον ενημέρωση.

           

Η συμμετοχή μας στα συνέδρια του 2009

 

 

Μαζί με το συνέδριο της Μόσχας, που δεν είχε καταχωρηθεί στις αντίστοιχες ειδήσεις του Οκτωβρίου 2009, η συμμετοχή μας συνοπτικά ήταν:

 

1) Στην ΚΒ΄ Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη, αίθουσα τελετών ΑΠΘ, 2-4 Απριλίου 2009.

2) Στο Δ΄ Επιστημονικό Συνέδριο για τα Γρεβενά «ιστορία - τέχνη -πολιτισμός», 9-12 Απριλίου 2009.

3) Στο 15ο Παγκόσμιο Σπηλαιολογικό Συνέδριο, 19-26 Ιουλίου 2009,  Κέρνβιλλ Τέξας, Η.Π.Α.

4) Στο 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ανθρωπολογίας, 27-31 Ιουλίου 2009, Κουνμίνγκ της Κίνας.

5) Στη 12η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση 3-6 Σεπτεμβρίου 2009, Πυθαγόρειο Σάμου. Μετά τις εργασίες της Συνάντησης και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας απεστάλη επιστολή προς τους αρμοδίους για απολιθώματα του ακριτικού νησιού που φυγαδεύτηκαν επί γερμανικής κατοχής και αναμένονται εξελίξεις.

6) Στο Συμπόσιο «Ιστορική Ανθρωπολογία Σήμερα», που διοργανώθηκε 5-7 Οκτωβρίου 2009 στη Μόσχα. Επ’ αυτού αξίζει να αναφερθεί ότι η ομιλία του Δρα Ν. Α. Πουλιανού στη Ρωσική ήταν: “О месте петралонца среди архантропов - O mestie Petralonza sredi Arhantropov - On the position of the Petralonian man among Archantropuses”, σε «αντιδιαστολή» με το άρθρο του Δρα Α. Ν. Πουλιανού στη «Σοβιετική Εθνογραφία» το 1965 (πριν τον επαναπατρισμό του και τις έρευνες στο σπήλαιο Πετραλώνων) - O mestie Petralonza sredi Paleantropov - On the position of the Petralona man among Palaeoanthropuses. Ως γνωστό Παλαιοάνθρωπος 50.000 χρόνων είχε λανθασμένα θεωρηθεί ο Πετραλώνειος από το ΑΠΘ, ενώ μετά τις ανασκαφές του Άρη Πουλιανού διαπιστώθηκε ότι ανήκει σε Αρχάνθρωπο 700.000 ετών. Επίσης, η κάλυψη των περισσότερων εξόδων για τη συμμετοχή στο συνέδριο (μόνο) της Μόσχας έγινε εκ μέρους του ΥΠΠΟT, στο οποίο εκφράζονται από αυτές τις γραμμές και οι ανάλογες ευχαριστίες.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ