Πουλιανός "καλεί" Παυλόπουλο, Τσίπρα, Γεροβασίλη και Κονιόρδου (Απρίλιος 2018)

 

Προοίμιο

 

Μνημειώδης θα παραμείνει ο θαυμάσιος λόγος που εξέπεμψε προ ημερών ο ΠτΔ κ. Π. Παυλόπουλος στο Σύνταγμα, επ ευκαιρία της εθνικής μας εορτής την 25η Μαρτίου 2018. Ανάλογα εύστοχη και γεμάτη συμβολισμό ήταν και η ομιλία κατά τη μετάβαση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στα πανέμορφα Ψαρά. Επιτέλους και τα υπόλοιπα κόμματα (πλην ενός, ευτυχώς μικρού) εμφανίστηκαν σε συντονισμένα πλαίσια εθνικής ομοψυχίας. Αποτέλεσμα, οι εχθροί της πατρίδας μας να φαντάζουν σήμερα ακόμα περισσότερο σαν αποσκοτάδια της ιστορίας.

Τα παραπάνω όμως αξιέπαινα δεν σημαίνουν ότι η Παλαιοανθρωπολογία της Ελλάδας πρέπει να παραμένει για τίς οίδε πόσες ακόμα 10ετίες στα άσχετα χέρια της ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία διακατέχεται για όσους δεν το γνωρίζουν από μια έντονα νοσηρή αντίστοιχα νοοτροπία. Το πάνω από μισό εκατομμύριο σκελετικών κατάλοιπων των αρχαίων, βυζαντινών ή /και μεταβυζαντινών Ελλήνων που μεταπολεμικά έχουν απολεσθεί ή / και στην κυριολεξία κονιορτοποιηθεί, αποτελεί ένα πολύ βαρύ φόρο αίματος του έθνους μας. Γι αυτό, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη της απελευθέρωσης των παλαιοανθρωπολογικών επίσης εδαφών της πατρίδας μας. Στην Κάθε 1η του μηνός Φεβρουαρίου, η ΑΕΕ είχε προβεί σε μια απλή νύξη αναφορικά με την αντίστοιχη κατάσταση. Ώσπου να γίνουν όμως αντιληπτά τα παραπάνω και να πάρει στροφή το αργοκίνητο πλοίο της κοιμωμένης - αποκοιμισμένης - Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και προκειμένου να μη χρειαστούν άλλα 400 χαμένα έτη σκοταδισμού (για να μην πούμε 2.500 χρόνια), κλήθηκαν οι πολιτειακοί μας άρχοντες και ταυτόχρονα ύψιστοι αρμόδιοι (την ίδια ώρα που ομολογουμένως η πατρίδα μας αντιμετωπίζει πληθώρα από τεράστια και δυσεπίλυτα προβλήματα), να ενσκήψουν περισσότερο πάνω στο εν λόγω ζήτημα, ώστε να μπορέσουν ν' αντιληφθούν πιο καθαρά περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Αν μη τι άλλο προς υπεράσπιση των ιερών οστών των Ελλήνων (τα οποία έχουν συμπεριληφθεί εξάλλου στον εθνικό μας ύμνο), υπόκεινται σε ατελείωτες θυσίες οι ηρωικοί μας ένστολοι.

Εν μέσω των προαναφερομένων σκέψεων δημοσιοποιείται η από 1-2-2018 επιστολή Πουλιανού:

 

 

ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

 

Αθήνα 1 Φεβρουαρίου 2018, αρ. πρωτ. 1960

 

Προς: Α) Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, Β) Τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα

Κοιν: 1) Στην Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Όλγα Γεροβασίλη, 2) Στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου

 

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Την 22-1-2018 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο "νέος" Οργανισμός του ΥΠΠΟΑ. Δ. 4). Δυστυχώς, παρά τις κατά καιρούς προτάσεις που έχει καταθέσει η ΑΕΕ σχετικά με τις αστοχίες των προηγούμενων Οργανισμών (πρβλ. π.χ. 29-9-1994), όσον αφορά τα παλαιοανθρωπολογικά και παλαιοντολογικά ευρήματα, οι ίδιες κι απαράλλαχτες αστοχίες συνεχίζονται επίσης σήμερα. Προκειμένου να γίνει ευκολότερα αντιληπτό το αντίστοιχο ζήτημα, ενδεικτικά (ίσα-ίσα) σας υποβάλλουμε τον ακόλουθο προβληματισμό: Σύμφωνα με το άρθρο 27 & Ια: Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας είναι η μέριμνα για τα σπήλαια και τα παλαιοντολογικά κατάλοιπα, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέονται με την ανθρώπινη (;;;) ύπαρξη....

Τα βασικότερα ερωτήματα που αναφύονται από την παραπάνω διατύπωση είναι: 1) Τα παλαιοντολογικά κατάλοιπα, για τα οποία δεν υπάρχουν ενδείξεις (όποιος κι αν κληθεί να κρίνει κάτι τέτοιο) πως συνδέονται με την ανθρώπινη ύπαρξη, δεν προστατεύονται από καμμία κρατική Υπηρεσία; Όταν οιοσδήποτε διαβάσει αυτό το Π. Δ. δεν μπορεί εύκολα να σκεφτεί (ιδίως κάποιος παράνομος) ότι το ελληνικό κράτος από μόνο του αποποιείται της προστασίας των αντίστοιχων ευρημάτων; (Σημ: Τα πανεπιστήμια ή άλλοι παρόμοιοι φορείς είναι προφανές ότι δεν νομιμοποιούνται να ασχολούνται με ανάλογα ζητήματα - ήτοι της προστασίας των ευρημάτων, παρά μόνο ενδεχομένως της μελέτης τους). II) Επειδή είναι μάλλον αόριστο για το τι σημαίνει ενδείξεις που συνδέονται με την ανθρώπινη ύπαρξη (ιδίως ενώπιον δικαστηρίων), δεν θα έπρεπε αυτή η παράγραφος να απαλειφθεί; III) Χωρίς σαφή νομικό προσδιορισμό για το τι είναι τα παλαιοανθρωπολογικά λείψανα (κάτι που προφανώς είναι δυνατόν να γίνει μόνο από ειδικούς στο αντικείμενο), δεν εισάγεται στο νομικό μας σύστημα μια αοριστολογία και μάλιστα ύποπτη;

Με βάση τα ανωτέρω σας παρακαλώ να επανεξεταστεί το Π. Δ. 4 / 2018, καθώς επίσης να ξεκινήσει μια δημοκρατικά ανοικτή διαβούλευση (διαλογική συζήτηση), όλων των εμπλεκομένων (ή / και ενδιαφερομένων) όσον αφορά το καλύτερο νομοθετικό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας, αλλά και γενικότερα την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της ΑΕΕ, Δ-ρ Ανθρωπολογίας Άρης Ν. Πουλιανός

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

 

 

Ο ίδιος ως άνω ανθρωπολόγος απέστειλε 29-3-2018 (και ώρα 22:06) την εξής ηλεκτρονική επιστολή προς τα συναρμόδια Υπουργεία: Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ (κατ' άλλους - Βαξεβανόπουλος - CASH / 1-4-2018) να μην επιτραπούν τα κινηματογραφικά γυρίσματα του BBC στο Σούνιο είναι απαράδεκτη και μπορεί να εκληφθεί πρωτίστως ως αντικυβερνητική κίνηση κατ' εντολή των προηγούμενων πολικών προϊσταμένων των μελών του. Προφανώς υφέρπει η αφελής όπως αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο αντίληψη ότι οι καθ' ύλη "αρμόδιοι" θα πράξουν το εθνικό και όχι το κομματικό τους καθήκον. Όντας πεπεισμένος ότι κάτι ανάλογο ουδέποτε υπήρξε βάση της ιδεολογίας τους, λειτουργούν όπως λειτουργούν. Δεν είναι τυχαίο πως προχτές στις ειδήσεις εμφανίστηκε η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων να μιλά για επιτυχίες της Διεύθυνσής της. Για μένα ήταν μια εμφάνιση ώστε να δικαιολογηθούν τα επερχόμενα της ως άνω συνεδρίας του ΚΑΣ. Η γνωμοδότηση όμως σύμφωνα με το νόμο δεν υποκαθιστά την υπουργική απόφαση, η οποία κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να εκδοθεί το συντομότερο ώστε να ξεκινήσουν τη (μεθ)επόμενη εβδομάδα τα γυρίσματα του BBC. (Καμμία) ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι όμηρος οιωνδήποτε συντεχνιών. (ΥΓ/ΥΓ: Το υπέροχο ηλιοβασίλεμα του Σουνίου, που λάμπει μετά το ωράριο - κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου, μόνο ως προσχηματική και ακατανόητη "άρνηση" μπορεί να εκληφθεί. Αν τεθεί ζήτημα ως προς τις υπερωρίες των εργαζομένων στο χώρο, η ΑΕΕ είναι έτοιμη να διαθέσει, εφόσον χρειαστεί, ακόμα και εθελοντές για να είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα).

 

Σημείωση (6-4-2018): Σε δημοσίευση της ανωτέρω επιστολής προχώρησαν 4 και 5 Απριλίου δύο ακόμα ιστοσελίδες, αφενός η tapantarei και αφετέρου η pinterest αντίστοιχα.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ