Νεότερες εξελίξεις σχετικά με τον Ελέφαντα του Περδίκκα Πτολεμαΐδας (Φεβρουάριος 2020)

 

Αφού ο Δ-ρ Άρης Πουλιανός εξέφρασε δις την ανησυχία του (3-12-2019 και 7-1-2020) τόσο προς το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και το Δήμο Πτολεμαΐδας, για δημοσιεύματα που ανέφεραν την απώλεια του σκελετού του Ελέφαντα της Εορδαίας, τελικά 21-1-2020 έλαβε ένα διευκρινιστικό έγγραφο από τον Δήμαρχο κ. Σπύρο Σπυρίδη, ότι εν ολίγοις όλα βαίνουν καλώς. Σε αντίστοιχο ρεπορτάζ προέβη την επομένη - 22 Ιανουαρίου 2020 το ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, καταλήγοντας πως δεν θα διστάσει να συμπαρασταθεί σε οποιαδήποτε ενέργεια προβολής της σημαντικότατης ιστορίας του τόπου, ειδικώς όσον αφορά την ευαίσθητη περιοχή της Μακεδονίας μας. Η όλη υπόθεση είχε θορυβήσει τον ανασκαφέα του ελέφαντα καθότι καθηγητές της Θεσσαλονίκης είχαν εγείρει απαιτήσεις να μεταφερθεί ο σκελετός στη συμπρωτεύουσα (πρβλ. Ανατροπές 2006, σελ. 415-417).

Σήμερα πάντως ανακύπτουν ορισμένα παραπέρα ερωτήματα:

Α) Αφού τελικά δόθηκαν εξηγήσεις (όχι βεβαίως από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά μόνο από τον τοπικό Δήμο) ότι ο σκελετός δεν χάθηκε, για ποίο λόγο αυτές οι απαντήσεις δεν είχαν δοθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019;

Β) Οι φωτογραφίες του κτίσματος που απέστειλε ο κ. Δήμαρχος δείχνουν κάποιες νεότερες κατασκευές με γυάλινες πόρτες κλπ. Με ποιανού τις άδειες έγιναν αυτές οι εργασίες και πόσο στοίχισαν στους Ευρωπαίους φορολογούμενους, κυρίως επειδή η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος (Α.Ε.Ε.) είχε εντωμεταξύ πολλάκις επιδείξει το αφιλοκερδές ενδιαφέρον της;

Γ) Πώς είναι δυνατόν να προχωρούν οιεσδήποτε εργασίες συντήρησης χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως η Α.Ε.Ε.; Δεν δείχνει αυτή η ενέργεια άλλη μια απόπειρα υφαρπαγής του υλικού και πνευματικού της έργου, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή και στο σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής, το οποίο δυστυχώς με ενέργειες ελληνικών κρατικών οργάνων έχει χαντακωθεί για τα επόμενα 1000 χρόνια; Από το 2011 και μετά ποίος και με ποίο νόμιμο τρόπο συντηρούσε τον σκελετό του ελέφαντα; Μάλλον όμως ουδείς, μια κι απ ότι δείχνουν οι φωτογραφίες αυτός είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένος.

 

ΥΓ: Η ΑΕΕ ουδέποτε αδιαφόρησε για τη συνέχιση των ερευνών της στην Εορδαία. Αδιάψευστος μάρτυρας οι ετήσιες αιτήσεις για συνέχιση των ανασκαφών της και στον Περδίκκα, αλλά δυστυχώς η Αρχαιολογική Υπηρεσία εδώ και 33 χρόνια δεν απαντά προφασιζόμενη διάφορα τερτίπια, μια και δεν νοιάζεται για την προβολή της ελληνικής αλλά κάποιας αλλότριας πολιτισμικής κληρονομιάς (όπως π.χ. και στην περίπτωση των 13 εκ. ετών Ελλαδοπιθήκων)

Κατά συνέπεια των ανωτέρω στους ώμους των Δήμων που ακόμα συνεχίζουν να ενδιαφέρονται πέφτει ο κλήρος για την υπεράσπιση της εθνικής και συνάμα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς την οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση ανακάλυψε η σκαπάνη του Δ-ρα Άρη Ν. Πουλιανού.

 

 

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ