Εγκαίνια του Σπηλαίου Θεόπετρας

 

Παρουσία των τοπικών αρχών, βουλευτών, επιστημόνων και ντόπιων κατοίκων, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΤ και Δ-ρ Αρχαιολογίας κ. Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε 23-10-2010 στη Θεσσαλία, απέναντι και νότια από τα Μετέωρα, το Προϊστορικό Σπήλαιο Θεόπετρας. Την ξενάγηση ανέλαβε η επί τρεις δεκαετίες ανασκαφέας του Σπηλαίου και Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ Δ-ρ Νίνα Κυπαρίσση, η οποία αναφέρθηκε στην αξία των προϊστορικών ευρημάτων για το επιστημονικό και γενικότερα το ευρύτερο κοινό.

Η μέχρι στιγμής αξιοποίηση και η ιδιαίτερα προσεγμένη παρουσίαση της ανασκαφής αξίζει συγχαρητηρίων (με εναέριες και συχνά διαφανείς γέφυρες), ενώ για τις παραπέρα εργασίες αναμένεται η ένταξη του Σπηλαίου στο ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς). Ευχόμαστε οι προσπάθειες αμφοτέρων των παραπάνω αρχαιολόγων και στελεχών του ΥΠΠΟΤ να ευοδωθούν, ώστε ταυτόχρονα με την υλοποίηση των υπόλοιπων έργων ανάδειξης να ανασταλεί και η λειτουργία του ασβεστολιθικού ορυχείου που υπάρχει σε απόσταση αναπνοής βόρεια της Θεόπετρας, και το οποίο βλάπτει το τοπίο ως πολιτιστικό αγαθό τόσο για τα Μετέωρα, όσο και τοπροϊστορικό Σπήλαιο. 

(Σημ: στη διεύθυνση http://www.arxaiologia.gr/assets/media/PDF/migrated/1297.pdf είχαν αρχικά παρατθεί λεπτομέρειες σχετικά με τις ανασκαφές και τα ευρήματα. Στη συνέχεια δυστυχώς η αντίστοιχη ιστοσελίδα δεν παραπέμπει πουθενά).

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ