Έφυγε από κοντά μας 6-6-2013 ο τεχνοκριτικός Κώστας Σταυρόπουλος σε ηλικία 81 ετών

 

Ένας μεγάλος άνθρωπος, πατριώτης και αγωνιστής μέχρι την τελευταία του πνοή. Από τους σημαντικότερους φίλους του Άρη Πουλιανού. Γνωρίστηκαν όταν ήταν συγκρατούμενοι στα Γιούρα και τη Λέρο, μαζί με τη Βάσω Κατράκη.

Αναφανδόν συμπαραστάτης της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος, ο οποίος ουδέποτε μήδισε, αλλά και ουδέποτε βρήκε κάποια πρόφαση να εγκαταλείψει τα μετερίζια που είχε αναλάβει. Ήρωας. Αρκεί να αναφερθεί ότι επί 16 συνολικά χρόνια ουδέποτε υπέγραψε δήλωση μετανοίας. Προτίμησε να μείνει πολιτικός κρατούμενος στη φυλακή, αλλά αμόλυντος, αφήνοντας να τα βγάλει πέρα μόνη της η σύζυγός του Μίνα με τα δύο ανήλικα παιδιά τους, τη Στέλλα και τον Άρη.

Αντί για μνημόσυνο παραθέτουμε μια αφήγησή του, την οποία μας διηγήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι: Κάποτε επί χούντας ύστερα από 18 ώρες ταξείδι πήγαν να τον επισκεφτούν στη Λέρο τέσσερα από τα μέλη της οικογένειάς του, αλλά ο διοικητής του στρατοπέδου επέτρεψε να τον δει μόνο η γυναίκα του και η πεντάχρονη κόρη τους Στέλλα. Όχι όμως και ο τετράχρονος Άρης με τη γιαγιά του (που αναγκαστικά έμειναν στο Λακκί ), με τη δικαιολογία ότι γιαγιά και γιος δεν αναγράφονταν στη σχετική άδεια. Επίσης, την ώρα του επισκεπτηρίου που ήταν ίσα-ίσα μισή ώρα, ο στρατοπαιδάρχης δεν τους άφηνε μόνους, φλυαρώντας αδιάκοπα, ξοδεύοντας έτσι τη λίγη ώρα που διέθετε έστω μόνο με τη Μίνα και τη Στέλλα. Τότε ο Κώστας του λέει: Θα έρθει καιρός που θα μου ζητήσεις συγνώμη για αυτό που μου κάνεις. Αναπάντεχα, την επόμενη μέρα ο άλλος του ζήτησε πράγματι συγνώμη. Τότε ο Κώστας του ξαναείπε: Τελικά είσαι καλός άνθρωπος.

Τέτοια εσωτερική δύναμη, τέτοιο σθένος δύσκολα συναντά κανείς πια σήμερα.

Κηδεύτηκε 8-6-2013 την ίδια μέρα που γεννήθηκε με την ιδρυτική της καταστατική συνέλευση η "Δημοκληροκρατία", για την οποία είχε πει προφητικά: Έχει ακόμα πολύ δρόμομπροστά της, ώσπου να γίνει γνωστή σε περισσότερο κόσμο.

Θα θυμόμαστε πάντα τον Κώστα Σταυρόπουλο σαν έναν πηγαίο άνθρωπο αυτού του τόπου, όπως κάθε αξιομνημόνευτο Έλληνα.

 

Σταχυολογούμε δύο επιπλέον διαδυκτιακές αναφορές:

 

Α) Από την αγαπημένη του "ΑΥΓΗ" και Β) Του Δημάρχου Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη.

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ