Πράσινο φως για «λίφτινγκ» στο Σπήλαιο Πετραλώνων... (Ιούνιος 2012)

 

 

Τον παραπάνω τίτλο είχε 24 Μαΐου 2012 το Τρομακτικό. Μια πιο προσεκτική ανάγνωση δείχνει ότι μπόλικο χρήμα από το ΕΣΠΑ εγκρίνεται σε «ημέτερους» μέσω του καταπράσινου ΚΑΣ (Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου) ακόμα και την ύστατη προεκλογική στιγμή. Έτσι επιβεβαιώνεται ακράδαντα το γεγονός ότι η «συγνώμη» ήταν «κάλπικη στάχτη», καθώς συνεχίζεται ακάθεκτη η δράση ενός ολοένα πιο απαξιωμένου (αλλά και με βούλα σάπιου) προηγούμενου καθεστωτικού σκηνικού.

Αξίζει να παρατεθούν ορισμένες επεξηγηματικές αναφορές ώστε να υπάρχει και μια πιο σφαιρική θέαση των αντίστοιχων γεγονότων.

Ήδη από τότε που, για μεγάλη δυστυχία της χώρας (και όχι μόνο), εφαρμόστηκε 4-4-2011 η ακατανόητη απόφαση 88/2011 του ΣτΕ και απομακρύνθηκε η ΑΕΕ από το σπήλαιο Πετραλώνων, άρχισε ο κατήφορος και η υποβάθμιση του όλου χώρου. Αξιοθρήνητη η ανικανότητα των κρατικών οργάνων, κάτι που επανειλημμένα καταγγέλλεται εδώ και ένα χρόνο από τούτη την ιστοσελίδα (2011: Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος β, γ, Ιούλιος, Αύγουστος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, καθώς και 2012: Ιανουάριος, Φεβρουάριος α, β, γ, δ, Μάρτιος α, β, Μάιος). Υποδεικνύεται έτσι στους κυβερνητικούς υπαλλήλους του ΥΠΠΟΤ ότι ασχημονούν εις βάρος της πολιτισμικής κληρονομιάς. Πιο συγκεκριμένα, τους επισημαίνεται ότι όντας άσχετοι με την ανθρωπολογία, βαφτίζουν με γνωμοδοτήσεις βαρύγδουπων συμβουλίων και ανάλογες υπουργικές αποφάσεις, ως επίφαση νομιμότητας τις δήθεν συμφέρουσες δράσεις για το ελληνικό Δημόσιο. Η βιομηχανία με τα διάφορα συμβούλια (ΚΑΣ και Μουσείων) ξεκίνησε αμέσως μετά την απομάκρυνση της ΑΕΕ, η οποία υπενθυμίζεται ότι σε ανύποπτο χρόνο είχε προηγούμενα (1-5-2011) προτείνει την ένταξη του σπηλαίου σε ΕΣΠΑ και τη συμβουλευτική μόνο (καθόλου χρηματική) συμμετοχή της. Έτσι, το βασικότερο πρόβλημα δημιουργείται όταν σε πολιτικό επίπεδο το τρίδυμο Βενιζέλος - Γερουλάνος - Παπανδρέου βάζουν τα πράσινα συμβούλιά τους να συνεδριάζουν χωρίς τη συμμετοχή του ανασκαφέα Πουλιανού και δήθεν να "αποφασίζουν υπέρ της Ελλάδας". Με κάτι τέτοιες μεθοδεύσεις τούς κατάλαβε ο κόσμος και για αυτό σήμερα τους "εμπιστεύεται" τόσο πολύ. Το να συνεδριάζουν χωρίς να συζητούν καν με τον Πουλιανό, ο οποίος αν μη τι άλλο αξιοποιεί τον χώρο εδώ και μισόν αιώνα, είναι τουλάχιστον ύποπτο, δεδομένης της πολιτικής "σαπίλας" των χρηματιζόμενων καθεστωτικών, που ούτε κατά διάνοια είναι σε θέση να τον αντικαταστήσουν.

Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να τα βάλουν με τις ζωγραφικές και γλυπτικές αναπαραστάσεις από τη ζωή των αρχανθρώπων. Μετά, να αποκρύπτουν κα να καθυστερούν όσο μπορούν τη χορήγηση επίσημων εγγράφων. Φτάνοντας στη σημερινή κατάντια, ότι δήθεν το ΠΑΣΟΚΙΣΤΑΝ ενδιαφέρεται για τα παλαιοανθρωπολογικά μνημεία και το σπήλαιο Πετραλώνων.

Για τα περυσινά ανδραγαθήματα του ΚΑΣ, όπου τα μέλη του (αρχιτέκτονες, νομικοί, αρχαιολόγοι, συντηρητές, ξερόλες κλπ) ομόφωνα αποφάνθηκαν ότι οι καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις είναι δήθεν αντιαισθητικές, έχουμε ήδη τοποθετηθεί. Επιφυλασσόμενοι για τα περαιτέρω, προειδοποιήσαμε να μην επαναληφθεί η παράνομη καθεστωτική πρακτική να μην μας χορηγούνται οι εισηγήσεις ή να μην ειδοποιούμαστε να παραστούμε. Μόνο ύστερα από ένα ανάλογο έγγραφό μας ειδοποιηθήκαμε να παραβρεθούμε στη συνεδρία της 22-5-2012 του ΚΑΣ, ίσα-ίσα μόνο λίγες ώρες πριν, όπου όμως επαναλήφθηκε το αδιανόητο: να μη γνωρίζουμε εκ των προτέρων τις σχετικές εισηγήσεις. Δεν μας επιτράπηκε ούτε καν να παραστούμε στην ίδια τη συνεδρία, την οποία όμως είχαν προσκληθεί και παρακολουθούσαν πολλοί δημοσιογράφοι. Σε μας επιτράπηκε η είσοδος μόνο μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης της όποιας μελέτης. Κι αυτό για να ειπωθεί εκ μέρους μας τί; Να γίνουν αντιπροτάσεις σε ποία βάση; Προφανώς έτσι αντιλαμβάνονται ακόμα και τώρα το διάλογο. Αλλά έτσι κι αλλιώς ούτε τους νοιάζει, ούτε καν συνετίζονται αυτοί που φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την καταβαράθρωση της πατρίδας μας.

Προβλέποντας τι μέλλει γενέσθαι, αλλά ελπίζοντας ότι η νέα Υπηρεσιακή Υπουργός κ. Τατιάνα Καραπαναγιώτη θα ενεργήσει πράγματι ως ανεξάρτητη πολιτικός, υποβλήθηκαν επισημάνσεις και αιτήματα:

ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 22 Μαΐου 2012 (ώρα 12:00), αρ. πρωτ. 1843

 

Προς: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Μπουμπουλίνας 20-22

1. Αξιότιμη κ. Υπουργό ΥΠΠΟΤ.

2. Αξιότιμη κ. Γεν. Γραμματέα ΥΠΠΟΤ.

3. Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων

Κοιν: α) Διεύθυνση Μουσείων

β) Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

 

Θέμα: Ύποπτη η αδιαφορία των αρμοδίων για τις δικές μας προτάσεις ή αιτιάσεις.

 

Αξιότιμοι κ.κ.,

 

Πάμπολλες είναι οι έγγραφες προτροπές μας προς το ΥΠΠΟΤ να αναβαθμιστούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες του σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής. Οι προτάσεις μας αυτές συνήθως παραμένουν αναπάντητες αν δεν σκοντάφτουν σε καθεστωτικής νοοτροπίας κομπασμούς. Θα περιοριστούμε εδώ σε δύο περιπτώσεις:

Α) Ουδέποτε πήραμε έστω απάντηση, ως η Εταιρεία που αξιοποίησε τουριστικά τον όλο χώρο, στις από 5-1-2011/ 1798 προτάσεις μας (πολύ πριν την αναίτια και εν πολλοίς βάναυση αποβολή μας 4-4-2011) για ένταξη του σπηλαίου Πετραλώνων σε ΕΣΠΑ και τη συμμετοχή μας τόσο υλικά, όσο και πνευματικά.

Β) Ενώ έχουμε καταγγείλει την ΕΠΣΒΕ 22 Φεβρουαρίου 2012 / 1834 ότι ψεύδεται για τα οικονομικά στοιχεία της ΑΕΕ ακόμα και ενώπιον της Βουλής, ύποπτα (ιδιοτελώς;) παραμένει ο βασικός εισηγητής για το τι μέλλει γενέσθαι στο σπήλαιο Πετραλώνων.

Εκτός των ανωτέρω, η σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ γίνεται όχι μόνο δίχως να ζητηθεί η γνώμη των κατ’ εξοχήν αρμόδιων και για 10ετίες ενασχολούμενων με το σπήλαιο Πετραλώνων μόνιμων γεωλόγων και παλαιοανθρωπολόγων του ΥΠΠΟΤ, αλλά και με μεθοδευμένους αποκλεισμούς τους ακόμα και για απλές μελέτες του σπηλαίου και των ευρημάτων που φυλάσσονται στο χώρο του. Έτσι, οι σχετικές εισηγήσεις γίνονται μόνο από αρχαιολόγους και φίλα προσκείμενους στο προηγούμενο και πανθομολογούμενα σάπιο καθεστώς, μετατρέποντας τη σημερινή διαδικασία σε συμπαιγνία κατά του συμφέροντος του ελληνικού Δημοσίου και ύποπτων διαδρομών για αδρές «επιδοτήσεις ημετέρων», ακόμα και για την ώρα που δεν θα υπάρχει πλέον στο προσκήνιο το σημερινό πολιτικό σύστημα.
Βάσει των ανωτέρω σας καλούμε να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και αφού φρενάρετε εντελώς κάθε ανάλογη διαδικασία σε όλο το χώρο (σπήλαιο, μουσείο, εξωτερικό περιβάλλον), να μας χορηγήσετε εκ προοιμίου κάθε σας εισήγηση, ώστε να καταστεί δυνατή μελλοντικά η συνεξέταση και η συνυποβολή των προτάσεων προς ένα εκσυγχρονισμένο και διεπιστημονικά διαπνεόμενο ΚΑΣ.
Με τιμή, ο Πρόεδρος της Α.Ε.Ε., Δρ, Καθηγητής Άρης Ν. Πουλιανός, τ. Σύμβουλος του Υπουργού Πολιτισμού

Μάλλον όμως είναι τελικά περιττό να αναφερθεί ότι (για άλλη μια φορά) ουδεμία υπήρξε απάντηση στο ανωτέρω έγγραφο μέχρι και την τελευταία στιγμή (πριν αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού 22-6-2012 νέος Υπουργός).

Την είδηση για τη συνεδρία του ΚΑΣ της 22 Μαΐου 2012, πρώτο αναπαρήγαγε δημοσιογραφικά την επομένη το northpost: Απρόσκοπτα θα μπορούν πλέον οι πολίτες να επισκέπτονται το σπήλαιο των Πετραλώνων μετά την ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να εγκρίνει τη μελέτη ανάδειξής του. Προς τι μια τόσο παραπλανητική πληροφόρηση του κοινού; Δηλαδή μέχρι σήμερα δεν ήταν απρόσκοπτη; Από τις 23-5-2012 και μετά δύνανται οι πολίτες κλπ ή μήπως μετά την ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ θα μπορούν... ή πάλι μήπως αφού γίνει ποίος ξέρει πότε η μελέτη... και ξανά όταν θα χρηματοδοτηθεί από ΕΣΠΑ θαααα... γίνει τέλος πάντων κάτι, το οποίο κανείς δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει; Καλά το ΚΑΣ φροντίζει για τους ημέτερους και για μετά τις εκλογές, οι επαγγελματίες των ΜΜΕ γιατί καλύπτουν έτσι μονομερώς το θέμα; Να πιστέψουμε ότι δεν γνωρίζουν τι έχει συμβεί από όλα όσα προαναφερόμενα υπάρχουν στο διδύκτιο; Προς τι τέλος αποδέχονται τα μέλη του ΚΑΣ να μετατρέπονται σε αγράμματους ότι αφορά την ανθρωπολογία σχετικά με την ηλικία του Αρχανθρώπου ή των ευρημάτων, ότι δηλ. μπορεί να είναι ακόμα και 300.000 ετών; Ποίοι απίθανοι και ψευδόμενοι πανάσχετοι καθεστωτικοί κοροϊδεύουν την κοινωνία; Άξια η αμοιβή τους από το ελληνικό Δημόσιο, μέρος ενδεχομένως της οποίας διοχετεύεται και στους αναφανδόν υποστηρικτές τους. Ή μήπως πάλι από άλλα κονδύλια είναι αυτοί αργυρώνητοι;

Αξιοπρόσεκτο πάντως είναι ότι υπάρχει η νύξη: Ωστόσο, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου ζήτησε παράσταση ο δικηγόρος της Ανθρωπολογικής Εταιρείας, Βασίλης Κούσουλας, θεωρώντας ότι τίθεται θέμα πνευματικών δικαιωμάτων του ανθρωπολόγου και ιδρυτή της Εταιρείας, Άρη Πουλιανού και ζητώντας η Εταιρεία να έχει περισσότερο ουσιαστική συμμετοχή στις εργασίες ανάδειξης του σπηλαίου. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτος στο ΥΠΠΟΤ και μέλος του ΚΑΣ, Νικόλαο Μαυρίκα, οι υλικοτεχνικές παρεμβάσεις δεν συμπλέκονται με πνευματικά δικαιώματα. Ο συντάκτης άραγε δεν μπορούσε να ενημερωθεί περαιτέρω από τον κ. Κούσουλα, τον ίδιο τον Άρη Πουλιανό ή την παρούσα ιστοσελίδα; Υλικοτεχνικές παρεμβάσεις είναι τα παραπάνω; Καλά ο νομικός σύμβουλος του κράτους ας υποθέσουμε πως δεν ευθυγραμμίζεται με το καθεστωτικό ΚΑΣ, το γεγονός ότι ο κ. Κούσουλας του απάντησε ότι δεν πρόκειται να του επιβάλλει τη διαφορετική του άποψη, αλλά να τη θέσει υπόψη των αρμοδίων δικαστηρίων, γιατί οι παρόντες κονδυλοφόροι παρέλειψαν να αναφέρουν; Πρόκειται για βαριεστιμάρα ή κάτι άλλο;

Στις 23-5-2012 το "Έθνος" επίσης έχει σχετικό ρεπορτάζ: Ψηφιακή «ξενάγηση» στα προβλήματα του Σπηλαίου Πετραλώνων είχε χθες το απόγευμα η υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Τατιάνα Καραπαναγιώτη, η οποία είπε προς το ΚΑΣ: «Τα τελευταία δυόμισι χρόνια πληροφορούμαι ότι κάνετε πολύ σημαντική δουλειά διπλασιάζοντας τον αριθμό των αποφάσεών σας, κάτι που συντελεί στη διευκόλυνση του πολίτη. Ο πολίτης παραμένει προτεραιότητά μας όπως και η ανάπτυξη της χώρας». Αυτή κι αν είναι δήλωση υπουργού Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, τ. υποψήφιας για βουλευτική έδρα του ΠΑΣΟΚ... Ψεύδη ακόμα και αυτή την ώρα για τις δήθεν προτεραιότητες των πολιτών. Άραγε για την κ. Υπουργό δεν είναι πολίτης ο Δρ Άρης Πουλιανός, στον οποίο απαγορεύτηκε πρόσφατα από "υπαλλήλους" του ΥΠΠΟΤ ακόμα και η αφιλοκερδής ξενάγηση σε επισκέπτες που οι ίδιοι του είχαν ζητήσει; (Προφανώς η αντίστοιχη καταγγελία δεν έτυχε ούτε κι αυτή κάποιας απάντησης).

Παρόμοια με τα παραπάνω έγραψε την επομένη και ο "Αγγελιοφόρος", γνωστός πάντως για τις σχέσεις του με πρόσωπα και κομματικά στελέχη της προηγούμενης μονοκομματικής κυβέρνησης. Ανάμεσα σε άλλα έντυπα, το Τρομακτικό είχε τη διάθεση να δείξει στο διαδίκτυο πιο γλαφυρά τα πράγματα, όπου μετά το φοβερό τίτλο ( Σπήλαιο Πετραλώνων: Πράσινο φως για «λίφτινγκ»), επί λέξει επισημαίνει: "Καλύτερη πρόσβαση θα υπάρχει με την εφαρμογή της... μελέτης που ετοιμάζει η Αρχαιολογική Υπηρεσία για το Σπήλαιο Πετραλώνων", με το Θααα ξανά σε όλο του το μεγαλείο. Από την άλλη πλευρά, εφόσον το ΚΑΣ υιοθέτησε επίσης και τη φράση ότι το σπήλαιο Πετραλώνων σχηματίστηκε πριν από 1.000.000 χρόνια, τότε έχει διαπράξει άλλο ένα έγκλημα, αυτή τη φορά κατά της Γεωλογίας. Στο τέλος του άρθρου έχει μπει και ένα σχόλιο: Costas Pantazis, Ιωάννινα, Τεχνικός Συστημάτων Πληροφορικής & Δικτύων - Ηλεκτρονικός - "Βάλτε και καμία σωστή φωτογραφία ρε! Αυτή είναι από το σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων!". Αντίθετα, όμως, η φωτογραφία στο Τρομακτικό είναι πράγματι από το σπήλαιο Πετραλώνων, την επονομαζόμενη αίθουσα "Άρης Πουλιανός".

Το πιο τραγελαφικό από όλα είναι τελικά το γεγονός ότι παρόλο που στους δημοσιογράφους επιτρέπεται να είναι παρόντες στο ΚΑΣ, δεν έχουν δικαίωμα για ερωτήσεις. Η ΑΕΕ συμμερίζεται την πιθανή δυσαρέσκειά τους για την (αδιόρατη έστω, αλλ’ ούτως ή άλλως απαράδεκτη) φίμωση των εκπροσώπων του Τύπου, κάτω από το γνωστό καθεστώς της επιλεκτικά μονομερούς ενημέρωσης και συνεπαγόμενης καραντίνας έκφρασης. Γι’ αυτό καλούνται όσοι επιθυμούν να μας κοινοποιήσουν τις ερωτήσεις που θα θέλανε να υποβάλλουνε σχετικά με το ή στο ΚΑΣ, αλλά ουδέποτε τολμούσαν να το πράξουν.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ