Όντως ή (/και) σκόπιμα είναι τόσο ανίκανοι; (Ιούλιος 2011)

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και σε «ΥΠΠΟΤικά» πλαίσια η υποβάθμιση του παλαιοανθρωπολογικού χώρου του σπηλαίου Πετραλώνων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2011 συσσωρεύτηκαν πλήθος αστοχίες και παρανομίες εκ μέρους των «κρατικών» οργάνων. Έτσι, μεταξύ άλλων, αγνοήθηκε η έκκληση του Άρη Ν. Πουλιανού προς την Κυβέρνηση για αναβολή εφαρμογής της 88/2011 απόφασης του ΣτΕ, ώστε: α) Να μη μετατραπούν σε άνεργους οι 13 εργαζόμενοι του σπηλαίου, β) Να καταγραφούν τα ευρήματα, γ) Να εκδικαστεί περαιτέρω η υπόθεση ενώπιον καθ’ ύλη αρμοδίων δικαστηρίων, δ) Να παρέχονται στους επισκέπτες τα στοιχειώδη σε τουριστικούς προορισμούς (π.χ. νερό, καθώς παραμένει κλειστό ακόμα και το κυλικείο), ε) Εν μέσω οικονομικής κρίσης να εισπράττονται χρήματα για το Δημόσιο (για το οποίο σε 3 μήνες υπολογίζεται ότι χάθηκαν περί τα 150.000 ευρώ), στ) Να μη σταματήσει το απογευματινό ωράριο επίσκεψης του χώρου.

Τον Ιούνιο καταγγέλθηκε ότι διευθυντές αρχαιοτήτων αποφάσισαν (εντός ΚΑΣ) πως πολλά ευρήματα στο χώρο και το Ανθρωπολογικό Μουσείο της ΑΕΕ είναι επιστημονικά ανακριβή κι οι γλυπτικές και ζωγραφικές αναπαραστάσεις αντιαισθητικές - παρόλο που έχουν φιλοτεχνηθεί από εξέχοντες καλλιτέχνες.

 

**********

 

Ακολούθησαν επιπλέον αντιδράσεις από τον τεχνοκριτικό Κώστα Σταυρόπουλο. Αυτές, δημοσιεύθηκαν στην κυριακάτικη «Αυγή» της 19-6-2011 υπό τον τίτλο: «Άξιοι είναι, σκοτώστε τους», αποκαλύπτοντας τη νοοτροπία των σημερινών αρμοδίων και την ύψιστη ενασχόλησή τους στις κατ’ εξακολούθηση πνευματικές δολοφονίες πολιτών. Αναλυτικότερα αυτές οι ενασχολήσεις παραλείπονται εδώ ως αναμενόμενες, σε μια "χώρα σαν την Ελλάδα" (κατά την προσφιλή φράση του Αντιπροέδρου βου), όπως και οι απειλές, οι τραμπουκισμοί και τα ψεύδη που προωθούνται ταυτόχρονα κατά του Άρη Πουλιανού και των συνεργατών του. Πάντως παρά το αίτημα (31-5-2011) για παροχή στοιχείων εκ μέρους του ΚΑΣ και την κριτική της ΑΕΕ ή του Κώστα Σταυρόπουλου, το ΥΠΠΟΤ δεν έδωσε μέχρι στιγμής καμμία απάντηση, αλλά ούτε και πάλι αντιμετώπισε το ζήτημα έστω μέσω της λεγόμενης «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης»… Αυτή, καθώς φαίνεται, είτε υφίσταται επιλεκτικά, είτε για βατές μόνο περιπτώσεις. 

 

***********

 

Όμως, σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, συντελέστηκαν και οι εξής πρόσφατες (προ μηνός) παραπέρα ενέργειες από το σημερινό κράτος, που σε πρακτικό επίπεδο στρέφονται ευθέως ενάντια στη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό:

1) Αρχές Ιουνίου εφαρμόστηκε ως αργία η Δευτέρα. Έτσι, ένας χώρος που προηγούμενα προσφερόταν 365 ημέρες το χρόνο στους επισκέπτες του, ξαφνικά λειτουργεί ως νεοελληνική κρατική αρχαιολογική μονάδα. Αδιανόητο: Μέσα στο καλοκαίρι το ΥΠΠΟΤ δυσφημίζει την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου. Δεν είναι άραγε παρόμοιας υφής η νοοτροπία που πανθομολογούμενα έχει τινάξει την πατρίδα μας στον αέρα; Αφού είναι τόσο πια ανίκανοι, δεν μπορούσαν να παραλάβουν το σπήλαιο μετά την καλοκαιρινή σαιζόν (με λιγότερες δηλ. οικονομικές ζημίες) και να προετοιμαστούν για την επόμενη χρονιά; Περιττό να αναφερθεί ότι οι τοπικοί υπάρχοντες-άρχοντες ασχολούνται... με τη νιρβάνα.

2) Τις ίδιες μέρες για ανεξήγητους λόγους (αφού δεν υπάρχει καμμία πληροφόρηση) έκλεισε για το κοινό το Ανθρωπολογικό Μουσείο που έχτισε η ΑΕΕ δίπλα στο σπήλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται διάφορες εργασίες αναδιοργάνωσης των εκθεμάτων. Όμως όταν κάτι ανάλογο χρειαζόταν να γίνει από την ΑΕΕ κατά τα παρελθόντα έτη (π.χ. για αλλαγές πινακίδων), προχωρούσε χωρίς καμμία διακοπή η λειτουργία του Μουσείου μπροστά στα μάτια των επισκεπτών, συνήθως τους χειμερινούς μήνες και χωρίς κανένα πρόβλημα ή επιπλέον χρήματα. Ακόμα και κατά το βάψιμο του Μουσείου ή των ίδιων των προθηκών (το χειμώνα του 1998), που γινόταν σταδιακά (δέκα-δέκα προθήκες) με τα ευρήματα προφυλαγμένα στα εργαστήρια, πάλι δεν σταμάτησε η λειτουργία του. Τώρα τι να ήταν εκείνο που παρακίνησε την αρμόδια Υπηρεσία Β. Ελλάδας να κλείσει το Μουσείο; Μήπως έτσι δικαιολογούνται σε στιγμές λιτότητας κάποια ανούσια έξοδα (μισθοί, καθημερινές μετακινήσεις εκτός έδρας, δήθεν έξτρα εργασίες κλπ); Μήπως με ανάλογους τρόπους κάποιοι δικαιολογούν ακόμα και την ύπαρξή τους; Η κ. Α. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε πέρυσι από τηλεοράσεων ότι «το πάρτι των περασμένων δεκαετιών τέλειωσε». Μήπως όμως εδώ κάποιοι «κομματοκοπρίτες» συνεχίζουν όσα ήξεραν και δεν ενδιαφέρονται για τέτοιες λεπτομέρειες;

3) Οι θάλαμοι του σπηλαίου έχουν αφιερωθεί σε ξακουστούς και σημαντικούς Έλληνες (π.χ. Αριστοτέλη, Αναξαγόρα, Ρήγα Φεραίο) ή ξένους επιστήμονες (π.χ. Φόστερ, Ντεμπέτς, Κουρτέν). Όμως οι αντίστοιχες πινακίδες αφαιρέθηκαν από το σπήλαιο και στις 9-6-2011 απομακρύνθηκε και εκείνη που έγραφε ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ στο αντίστοιχο κτίριο. Την ίδια ημέρα διαπιστώθηκαν παρεμβάσεις στο εσωτερικό του σπηλαίου, με την αφαίρεση πετρωμάτων από τα τοιχώματα (που το πιθανότερο θα αποτελέσουν τις απαρχές νέων ψευδομαρτυριών εναντίον μας). Μάλλον αυτός είναι και ο λόγος που οι καθεστωτικοί αρνήθηκαν να γίνει οποιαδήποτε καταγραφή, χώρων και αντικειμένων. 

Έτσι, μόνο στη διαδικτυακή διεύθυνση (petralona-cave.gr που αναρτήθηκε το καλοκαίρι του 2009) μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν το σπήλαιο, όπως το είχε αφήσει ο Άρης Πουλιανός ή να δούνε το εσωτερικό της αίθουσας εκθεμάτων του Μουσείου. Καθησυχάζουμε πάντως τους ενδιαφερόμενους ότι σύντομα θα επανέλθουν όλα σύμφωνα με την επιθυμία του Έλληνα ανθρωπολόγου, του κατ’ εξοχήν υπεύθυνου για την αξιοποίηση του σπηλαίου και της περιοχής. 

 Όπως έχει προαναφερθεί (και για να πούμε και του «στραβού το δίκιο»), ο χώρος ανατέθηκε ίσα-ίσα σε τρεις «φύλακες» αρχαιοτήτων (έστω της 3ης ή 5ης Δημοτικού), τόσο για τη συνοδεία των επισκεπτών, όσο και την απογευματινή ή νυχτερινή φύλαξη. Αυτονόητη και η ανάλογη απόδοσή τους, αφού επιπλέον οι 24 ώρες διαμοιράζονται σε τρεις βάρδιες, χωρίς καθόλου αργίες εδώ και μήνες. Επίσης, άμα σκεφτεί κανείς ότι οι ίδιοι άνθρωποι είχαν συνηθίσει στην ΥΠΠΟΤική υποαπασχόληση από το 1997 κι εδώ, η σημερινή τους "απόδοση" γίνεται... κάτω από ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες, αλλά και αδικαιολόγητη τεράστια ταλαιπωρία των τουριστών.

           

**********

 

Με βάση τα παραπάνω και προτού γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα, προτείνουμε στους (μέσα κι έξω) ιθύνοντες να επιστρέψουν στην Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος το χώρο, ώστε σύντομα να ξαναποκτήσει την πρέπουσα ευρωπαϊκή του αίγλη, αλλά και ως «αρμόδιοι» να απαλλαγούν από τις αντίστοιχες ευθύνες, τις οποίες ούτε γνωρίζουν και ούτε καν φαντάζονται. Σε αυτούς πάντως οφείλεται ο τίτλος - απορία της Κάθε 1ης του μηνός Ιουλίου 2011 που μπαίνει σε επανάληψη κι εδώ: 

 

 

 

Όντως ή (/και) σκόπιμα είναι τόσο ανίκανοι;