Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος
Δαφνομήλη 5, Αθήνα 11471
Τηλ. 3610251 (www.aee.gr)


Αθήνα, 28-2-2007, αρ. πρωτ. 1285

Προς: Τον Υπουργό Πολιτισμού
Αξιότιμο κ. Γεώργιο Απ. Βουλγαράκη
Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα

(εισήχθηκε με τον αρ. πρωτ. 1168)


Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Στις 17-1-2007 σας αποστείλαμε μέσω ηλ. ταχυδρομείου επιστολή σχετικά με τα δεδομένα που υπάρχουν για την ηλικία των 700.000 περίπου ετών του ανθρώπινου προϊστορικού κρανίου το οποίο έχει βρεθεί το 1960 στο σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής (πρβλ. διαδίκτυο: www.aee.gr - Κάθε 1η του μηνός Φεβρουαρίου, εν κυκλοφορία περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες» κ.ά.). Στην ως άνω επιστολή επισημαίνεται η παράδοξη υποβάθμιση εκ μέρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης της ανωτέρω χρονολόγησης κατά 71,4%, που συντελέστηκε ενώπιον υμών και φιλοξενουμένων σας πολιτικών, και δη του ίδιου του Πρωθυπουργού. Πιθανόν η ηλ. επιστολή να μην περιήλθε σε γνώση σας. Για το λόγο αυτό καταθέτουμε στο πρωτόκολλο της γραμματείας σας το παρόν έγγραφο με τις παρακάτω επισημάνσεις:
Προφανώς εσείς προσωπικά δεν είναι δυνατόν να αποφανθείτε επί του προαναφερόμενου επιστημονικού ζητήματος, αλλά θεωρούμε επίσης ότι και η παραπληροφόρησή σας εκ μέρους υπηρεσιακών παραγόντων δεν βοηθά στην αναβάθμιση και την απόδοση των λειτουργικών δυνατοτήτων τους. Μετά το μνημειώδες έργο του ιδρυτή της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος, Δ-ρα Άρη Ν. Πουλιανού «Η προέλευση των Ελλήνων», πολλοί γνώστες ανάλογων θεμάτων και ακόμα περισσότεροι απλοί άνθρωποι που παρακολουθούν εναγωνίως τα τεκταινόμενα, θεωρούν ότι η εδώ και 40 χρόνια η αποκάλυψη της πραγματικής ηλικίας του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων των 700.000 ετών, αποτελεί το μεγαλύτερο ανθρωπολογικό επίτευγμα της χώρας μας. Έργο που όχι μόνο συνεχίζεται να υλοποιείται, χωρίς δυστυχώς καμμία αρωγή από την επίσημη ελληνική Πολιτεία κατά την τελευταία 25ετία, αλλά και υπό το κράτος διωγμών πρωτοφανών διαστάσεων. Είναι αδιανόητο ο χώρος του σπηλαίου Πετραλώνων ουδέποτε να έχει επιδοτηθεί έστω ένα ευρώ από κάποιο ΚΠΣ ή οι επιστήμονές μας να προπηλακίζονται από προσχεδιασμένα στημένες τραμπούκικες ενέργειες τόσο το 1983, όσο και το 2004.
Δεν θα ισχυριστούμε ότι το όλο ζήτημα είναι απλό στην αντιμετώπισή του εκ μέρους οιουδήποτε υπουργού Πολιτισμού. Πόσο μάλλον που εσείς κληρονομήσατε μια κατάσταση που γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη. Σε σας όμως εναπόκειται η κατά θέμα εξέτασή του (ως η πλέον πρόσφορη τακτική), ενώ διαφορετικά είναι σίγουρο ότι η υφιστάμενη τροχιά οδηγεί σε παραπέρα αδιέξοδα το ΥΠ.ΠΟ. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να συνδέεται το επιστημονικό ζήτημα της ηλικίας του Αρχανθρώπου με τις συκοφαντίες των έκπτωτων επικεφαλής των προηγούμενων νομαρχιακών και δημοτικών συμβουλίων Πολυγύρου και Τρίγλιας Χαλκιδικής.
Με αφορμή τα ανωτέρω, σας παρακαλούμε να ορίσετε όποιους θεωρείτε κατάλληλους για να ξεκινήσει με εκπροσώπους της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος επιτέλους ένας διάλογος - βάση οιασδήποτε δημοκρατικής και πολιτισμένης διαδικασίας - που επί 10ετίες επιζητούμε. Όσα δε επιμέρους ζητήματα έχουν, εν αμύνει μας, τεθεί υπό δικαστική κρίση, είναι δυνατόν να παραμεριστούν προσωρινά. Εμείς δεν οδηγούμαστε στη λογική ότι «όλα τα στραβά ψωμιά, της στραβής πινακωτής», και για του λόγου το αληθές, όχι μόνο αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που συντελείτε για την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών στη χώρα μας, αλλά χαιρόμαστε μαζί σας και νοιώθουμε υπερήφανοι για ανάλογες επιτυχίες σας. Αναγκαίο όμως θεωρούμε επίσης να προστατεύεται η επιστημονική μας προσφορά, η οποία εν κατακλείδι ανήκει στις γενικότερες δραστηριότητες του Υπουργείου Πολιτισμού, προάγοντας ταυτόχρονα την ανθρωπολογία στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Εξάλλου, εάν καταλήξετε στη διαπίστωση ότι τα αρμόδια διευθυντικά στελέχη του ΥΠ.ΠΟ. αδυνατούν ή/και δεν θέλουν να κατανοήσουν την προαναφερόμενη προσφορά μας, έχετε πάντα τη δυνατότητα της πολιτικής παρέμβασης, εν ανάγκει αποτεινόμενος συμβουλευτικά και σε διεθνείς ανθρωπολογικούς και λοιπούς επιστημονικούς φορείς.
Εμείς από την πλευρά μας έχουμε έμπρακτα αποδείξει την ανεξάντλητη υπομονή μας και αισιοδοξία, συνεχίζοντας να ελπίζουμε έτσι σε θετικές εξελίξεις κατά την υπουργική σας θητεία.


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ