Στην Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση οι κρατικές διαστρεβλώσεις αναφορικά με τη θέση ανεύρεσης και τις καταστροφές που έχει υποστεί το κρανίο του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων (Οκτώβριος 2008)

 

  Παρά τις αλλεπάλληλες προσφυγές, επί ένα τέταρτο του αιώνα και πλέον, τα αρμόδια πολιτειακά όργανα των ΥΠ.ΠΟ. και ΑΠΘ συνεχίζουν να κωφεύουν και να μετέρχονται απαράδεκτων μεθόδων "μαγειρέματος" ακόμα και γεγονότων, στα πλαίσια μιας προσπάθειας αποφυγής των ευθυνών τους. Σχετικά, θα μιλήσει στην Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση, που πραγματοποιείται στον Αλμυρό Βόλου 10-12 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της ΑΕΕ Δρ Νίκος Α. Πουλιανός στην πρωινή συνεδρία της 11ης Οκτωβρίου, με θέμα: Η θέση ανεύρεσης και η κατάσταση διατήρησης του ανθρώπινου κρανίου από το σπήλαιο Πετραλώνων. Αν και είναι μάλλον απίθανο έως τη Συνάντηση οι εκπρόσωποι των κρατικών Υπηρεσιών να έχουν αναλογιστεί τη ζημιά που έχουν προκαλέσει σε "ευαίσθητα εθνικά δεδομένα" (πολιτισμού - παιδείας) και να επανατοποθετηθούν, εκ μέρους της ΑΕΕ θα γίνει προσπάθεια ανάδειξης του τεράστιου προβλήματος, με βασικότερο στόχο την προάσπιση της απώτερης ελληνικής - πανευρωπαϊκής προϊστορίας.

 

 

Η Συνάντηση

 

Οι εργασίες της 11ης Πανελλήνιας Σπηλαιολογικής Συνάντησης πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 280 και πλέον σπηλαιολόγων και 18 αντίστοιχων συλλόγων της χώρας. Όπως είχε προβλεφθεί, έλαμψαν δια της απουσίας τους οι προαναφερόμενοι κρατικοί φορείς, προφανώς γιατί δεν επιθυμούν τη συνεργασία με κανέναν, αλλά ούτε είχαν ουσιαστικά κανένα αντίλογο σχετικά με τη θέση ανεύρεσης του Αρχανθρώπου ή τις ζημιές που έχει υποστεί το κρανίο του. Τόσο οι εκπρόσωποι του ΓΤΑΠΘ, όσο και του ΥΠ.ΠΟ. δεν βρήκαν αποθέματα γενναιότητας να έρθουν και να παραδεχτούν τη λανθασμένη τους προηγούμενη στάση. Το ψήφισμα των Συλλόγων που καταδικάζει ως αλγεινή την αποχή της "αρμόδιας", λόγω δικαιοδοσίας, Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Β. Ελλάδας του ΥΠ.ΠΟ. θα αποσταλεί και στον υπουργό Πολιτισμού. Η προαναφερόμενη ομιλία συμπυκνώθηκε σε ένα δισέλιδο, το οποίο διαμοιράστηκε στους συμμετέχοντες στη Συνάντηση.

 

Εντωμεταξύ στις 11 Οκτωβρίου 2008 η Σοφία Βούλτεψη δημοσίευσε στην «Απογευματινή» άρθρο με τίτλο: «Ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων ψάχνει ακόμη για την ταυτότητά του».

 

Περισσότερα σε επόμενη ενημέρωση, καθώς η ΑΕΕ συμμετέχει σε διεθνές σπηλαιολογικό συνέδριο στην Τουλούζη της Γαλλίας, 13 έως 19 Οκτωβρίου.

 

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ