Επιστρατεύεται ακόμα κι ένα «τροφαντό» ΕΣΠΑ ύψους 996.000 ευρώ εναντίον του Δ-ρα Άρη Ν. Πουλιανού με στόχο, εκτός από τη βαθειά ριζωμένη συνήθεια κατασπατάλησης ευρωπαϊκών πόρων, τη μείωση της ασύλληπτης αξίας που ο διάσημος ανθρωπολόγος έχει προσδώσει στο Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής

(Νοέμβριος 2018)

 

 

Από το 1996 που ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ορκίστηκε Υπουργός Πολιτισμού, δεν σταμάτησε να κάνει ό,τι μπορεί (κάτι σαν εργολαβία) προκειμένου ν' αποβληθεί από το Σπήλαιο Πετραλώνων ο Άρης Πουλιανός (πρβλ. το σχεδόν ολόκληρο 20λεπτο ή το συντομευμένο 5λεπτο βίντεο στο You Tube). Οι ενέργειες του τ. Υπουργού υποτίθεται πως απέβλεπαν στο να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και κάπως έτσι προέκυψε η απόφαση 88/2011 του ΣτΕ (για την οποία οι κακές γλώσσες λένε ότι από πίσω βρίσκονται ψευδομάρτυρες ή ακόμα και γκαουλάιτερς). Μ' αυτή την απόφαση πάντως και παρά την τεράστια προσφορά του Έλληνα ανθρωπολόγου στο σπήλαιο και την επιστήμη, επιτεύχθηκε τελικά αυτό που επί χρόνια επιδίωκε ο κ. Βενιζέλος και οι συν αυτώ, με αποτέλεσμα 4-4-2011 ο Άρης Πουλιανός, προς δόξα απάντων των διαχρονικά αντιπάλων του, ν' αποβληθεί για τρίτη φορά από το χώρο (όπως δηλ. το ίδιο είχε γίνει επίσης κατά τα έτη 1968 και 1983) όχι μόνο με αγνωμοσύνη, αλλά ασκώντας ξανά ακόμα και βία.

Δεξί χέρι τού ως άνω Υπουργού ήταν η αρχαιολόγος κ. Λίνα Μενδώνη, τ. Γ. Γ. του ΥΠΠΟ, η οποία με τη σειρά της ως άμεση συνεργάτιδα είχε την κ. Μαρία Βλαζάκη - τ. Γεν. Διευθύντρια Αρχαιοτήτων (η οποία νωρίτερα είχε διατελέσει επίσης Έφορος Αρχαιοτήτων στα Χανιά). Το 2006/7 από το τιμόνι της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος (ΕΠΣΒΕ) απομακρύνθηκε (μάλλον λόγω υπερβολικής ειλικρίνειας) η κ. Έφη Παντερμαλή και στη συνέχεια προϊστάμενος έγινε ο κ. Ανδρέας Ντάρλας. Κατόπιν, σε μια προσπάθεια εμπαιγμού των μνημονιακών «κουτόφραγκων» (δηλ. στα χαρτιά και για τα μάτια του κόσμου), οι Εφορείες Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Βόρειας και Νότιας Ελλάδος συγχωνεύτηκαν το 2012 σε μια Υπηρεσία, την (ΕΠΣ), με έδρα την Αθήνα (Αρδηττού 34β), αλλά στη συμπρωτεύουσα συνέχισε να υπάρχει στον ίδιο χώρο μ' εκείνο της πάλαι ποτέ ΕΠΣΒΕ το γραφείο της Θεσσαλονίκης (Ναβαρίνου 28, στην Καλαμαριά), όπου πρόσφατα δημιουργήθηκε - (άραγε κι αυτό νόμιμα;) - ακόμα και προφίλ στο «φατσοβιβλίο» (facebook), όπου παρατίθενται αναμνηστικές φωτογραφίες πασπαλισμένες μ' ένα σωρό ψεύδη κι ανακρίβειες... Σ' αυτή την τέλος πάντων δήθεν ενιαία πλέον ΕΠΣ, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2015 προϊστάμενος έγινε ο προαναφερθείς κ. Ντάρλας, παρόλο που ήδη από το 2008 τελούσε αντίδικος για συκοφαντική δυσφήμιση τόσο με τον Άρη Πουλιανό, όσο και τον γιό του Νίκο (: ο οποίος, παρεμπιπτόντως, εδώ και τρεις δεκαετίες είναι ο μόνος Δ-ρ παλαιοανθρωπολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού). Στη συνέχεια, με διάφορες προφάσεις και αιτιάσεις πατέρας και γιος παρεμποδίζονται με κάθε ευκαιρία στο επιστημονικό τους έργο, κυρίως όσον αφορά στο σπήλαιο Πετραλώνων. Πάντως, πώς γίνεται τα τελευταία 4 χρόνια να είναι προϊστάμενος του μόνου παλαιαοανθρωπολόγου της χώρας ένας αρχαιολόγος που την ίδια ώρα τελεί πάνω από μια 10ετία αντίδικος με τον υφιστάμενό του, αυτό είναι μια «λεπτομέρεια» που δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει και πολύ τους αρμοδίους… ιδιαίτερα στην Ελλάδα της οικονομικής και της συνεπακόλουθης κοινωνικοπνευματικής κρίσης. Από τους ανωτέρω, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και η κ. Μενδώνη, ως πολιτικά πρόσωπα απομακρύνθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2015, αλλά στη θέση τής Γ. Γ. ανελίχθηκε η ως άνω κ. Βλαζάκη. Κατ' αυτό τον τρόπο δικαιώνονται οι φήμες που θέλουν τους προηγούμενους κρατούντες όχι μόνο να παραμένουν στις θέσεις τους, αλλά ακόμα και να προβιβάζονται (θυμίζοντας το ανέκδοτο της συνάντησης Μπρέζνιεφ - Χούζακ στην Πράγα).

Κάτω απ' αυτές τις περίεργες (ή άραγε μήπως προσχεδιασμένες;) συνθήκες, ύστερα από εισήγηση της ΕΠΣ, έγινε 25-4-2018 αίτηση προς την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας να χρηματοδοτηθεί το σπήλαιο Πετραλώνων με 1 εκατομμύριο ευρώ. Η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος (Α.Ε.Ε.) πρόβαλε δημόσια ενστάσεις 15-7-2018, επισημαίνοντας πως η επιδότηση είναι σκανδαλώδης, καθότι αφενός υπέρογκη κι αφετέρου στοχεύουσα βασικά στην απαξίωση της επιστημονικής προσφοράς του Άρη Πουλιανού, με αρνητικό κατά συνέπεια αντίκτυπο ακόμα και στην τουριστική αξία του σπηλαίου. Σε απάντηση η Περιφέρεια αντέτεινε (24-7-2018) πως δεν έχουν ακολουθηθεί παρά οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες. Τότε η Α.Ε.Ε. επανήλθε 10-8-2018 (με αποκαλυπτικές λεπτομέρειες, οι οποίες δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά σήμερα), ενημερώνοντας παράλληλα τόσο την Ε.Ε., όσο και το ΥΠΠΟΑ. Στη νέα όμως αυτή παρέμβαση της Α.Ε.Ε., δεν υπήρξε καμμία απόκριση. Όμως, σίγουρο είναι πως οι «αρμόδιες» Υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού δεν θα κατορθώσουν και πάλι τίποτα το σημαντικό στο Σπήλαιο Πετραλώνων (το ίδιο όπως έγινε και κατά τα έτη: 1968-1974 / 1983-1997 / 2011-2018, εφόσον βέβαια παραβλεφθούν οι τεράστιες ζημιές που έχουν εντωμεταξύ προκληθεί στο χώρο καθ' όλα τα ως άνω τρία χρονικά διαστήματα). Προφανές είναι εξάλλου ότι κατ’ αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος να υπεισέλθουν διάφοροι ξένοι «επιστημονικοί» φορείς, με πιο πιθανή αιτιολογία (εκ μέρους ακόμα και των δανειστών της Ελλάδας) ότι παρά τη χρηματοδότηση, το σπήλαιο δεν έχει αναδειχθεί αρκετά και πως έτσι δεν αποδίδει όσα θα έπρεπε.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί τέλος πως η εν λόγω επιχορήγηση είχε προαναγγελθεί στα τοπικά ΜΜΕ την περασμένη άνοιξη εκ μέρους της τ. Υπουργού Πολιτισμού κ. Λυδίας Κονιόρδου, με την Α.Ε.Ε. να διαβλέπει από τη σκοπιά της ένα πολυετές «χαντάκωμα» του Σπηλαίου Πετραλώνων και τους απανταχού συνεστιαζόμενους απλά να καταναλώνουν τις επιδοτήσεις με φόντο όμως το δικό της έργο. Έτσι, η νέα συκοφαντική εκστρατεία που στην ουσία και πάλι εκτοξεύεται εναντίον του Δ-ρα Άρη Πουλιανού και του Σπηλαίου Πετραλώνων, δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί παρά μόνο με τη δικαστική παρέμβαση των υφιστάμενων δομών της ΕΕ, καθώς βεβαίως και την ευαισθητοποίηση του κοινού στο οποίο βασικά ανήκει ο περίφημος παλαιοανθρωπολογικός χώρος της Χαλκιδικής.

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ