Η φερόμενη ως «απάντηση» της ΕΠΣΒΕ στην 1838 / 9-4-2012 καταγγελία της ΑΕΕ

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ                                                           

 

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ-

ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Θεσσαλονίκη, 2-5-2012, Αρ. πρωτ. 2794 π.έ.

Ναυαρίνου 28, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης55131

Πληροφορίες: Γρ. Προϊσταμένου

Τηλέφωνο: 2310 410185, Fax: 2310 410376, E-mail: epsbe@culture.gr

 

Προς: Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού - Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (υπόψη κ. Βλαζάκη - 45370 / 7912 / 11-5-2012) Μπουμπουλίνας 20, 10682 ΑΘΗΝΑ

 

Κοιν: 1) Γρ. Υπουργού, 2) Γρ. Γ.Γ. 3) Δ/νση Μουσείων

 

ΘΕΜΑ : Διαμαρτυρία της ΑΕΕ για την απρεπή συμπεριφορά υπαλλήλου του ΥΠΠΟΤ

 

Σχετ: Έγγραφο της ΑΕΕ με αρ. πρωτ. 1838/9-4-2012

 

Σε συνέχεια του παραπάνω σχετικού, αναφορικά με το θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

 

Στις 18-3-2012 (και όχι στις 4-3-2012 όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο) ο αρχιφύλακας του σπηλαίου Πετραλώνων, Κ. Παπαδόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας και του ανέφερε ότι είχαν έλθει να επισκεφτούν το σπήλαιο μαθητές του 8ου Λυκείου Αμαρουσίου, ο υπεύθυνος του οποίου ζητούσε επίμονα να τους ξεναγήσει στο χώρο ο κ. Πουλιανός. Μολονότι αυτό δεν επιτρέπεται, δεδομένου ότι ο κ. Πουλιανός δεν είναι ξεναγός ούτε έχει σχετική εξουσιοδότηση, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την ιδιότητά του ως παλαιότερου ανασκαφέα του χώρου, δόθηκε η άδεια να μιλήσει ο κ. Πουλιανός προς τους μαθητές του σχολείου αλλά μόνο στον εξωτερικό χώρο, προκειμένου να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία στο εσωτερικό του σπηλαίου, εφιστώντας παράλληλα την προσοχή του αρχιφύλακα να μην δημιουργηθεί κάποιο δυσάρεστο επεισόδιο.

Δυστυχώς, όμως, όπως προκύπτει τόσο από την άμεση προφορική ενημέρωση όσο και την εν συνεχεία γραπτή αναφορά του φύλακα, ο κ. Πουλιανός (ο οποίος, μάλιστα, επέμενε να έχει σταθμευμένο το ιδιωτικό του αυτοκίνητο μπροστά στην είσοδο του σπηλαίου, και όχι στο χώρο στάθμευσης, όπως αναφέρει στο σχετικό έγγραφο) κατά την ομιλία του άρχισε να καταφέρεται κατά του ΥΠΠΟΤ, κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της χώρας γενικότερα (του παρόντος και του παρελθόντος) καθώς και κατά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με συνέπεια να επέμβει ο αρχιφύλακας και να ζητήσει να μην κάνει παρόμοιες αναφορές. Δυστυχώς όμως, οι μαθητές του σχολείου, με την ανοχή ή ακόμη και τη συμμετοχή των συνοδών τους καθηγητών, άρχισαν να φωνασκούν καταφερόμενοι κατά του φύλακα με κίνδυνο να δημιουργηθεί σοβαρό επεισόδιο. Καθώς μάλιστα οι υπόλοιποι επισκέπτες γίνονταν άθελά τους μάρτυρες του επεισοδίου και προκειμένου αυτό να μη λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις ο φύλακας έκρινε προτιμότερο να αποχωρήσει διακριτικά.

Λόγω της σοβαρότητας του επεισοδίου και της συμμετοχής σ’ αυτό των μαθητών και συνοδών τους, η υπηρεσία μας απέστειλε έγγραφο προς το σχολείο επισημαίνοντας την απρεπή συμπεριφορά.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η συμπεριφορά του αρχιφύλακα δεν είχε κανένα στοιχείο απρέπειας, αφού αυτός δεν έκανε τίποτε άλλο παρά μόνο κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου και την προστασία της αξιοπρέπειας της Υπηρεσίας.

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας Ανδρέας I. Ντάρλας Αρχαιολόγος

 

 

ΣΧΟΛΙΑ: 1. Η ακριβής ημερομηνία του συμβάντος αν και για το θέμα καθαυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, σχετίζεται με άλλα όμως γεγονότα που διερευνά η αστυνομία και για αυτό προς το παρόν δεν παρέχονται παραπέρα λεπτομέρειες. 2. Οι ανεπανάληπτες ψευδολογίες της ΕΠΣΒΕ αντιμετωπίζονται από την απαντητική επιστολή του 8ου Λυκείου Αμαρουσίου της 7-6-2012. Παρόλα αυτά είναι αξιοκατάκριτο το ότι υπάρχει οποιοσδήποτε (ακόμα και υψηλόβαθμος) υπάλληλος του ΥΠΠΟ που θεωρεί τον εαυτό τουικανό κι αρμόδιο να «επιτρέψει» στον ανασκαφέα Άρη Πουλιανό να μιλήσει στο κοινό και ειδικότερα σε μαθητές μπροστά στο σπήλαιο Πετραλώνων. Εξάλλου στην παραπάνω "απάντηση" έντεχνα δεν αναφέρεται ότι αμφότεροι οι προαναφερόμενοι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ είναι διάδικοι με τον Α. Πουλιανό. 3. Την «εν συνεχεία γραπτή αναφορά του φύλακα» γιατί δεν φανερώνει άραγε η ΕΠΣΒΕ, παρά το σχετικό αίτημα; Μήπως κάτι άλλο αποκρύβεται επιπλέον έτσι; 4. Ο προϊστάμενος της ΕΠΣΒΕ έστειλε κατόπιν και επιστολή στο 8ο Λύκειο Αμαρουσίου, επικρίνοντας τη συμπεριφορά μαθητών και καθηγητών. Τελικά μάλλον ο εν λόγω προϊστάμενος ενδιαφέρεται μόνο να αποσείσει τις δικές τουτεράστιες ευθύνες για ανάρμοστη συμπεριφορά του υφισταμένου του φύλακα και κατ’ επέκταση του ίδιου.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ