ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. & Δ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Β' ΑΘΗΝΑΣ 8° ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Κριεζή 55. Τ.Κ. 151 25, Μαρούσι

Πληροφορίες:

ΤΗΛ 210-6855227

FAX: 210-6835419

e-mail: mail@8lyk-amarous.att.sch.gr

Μαρούσι 7-6-2012 Αριθ. Πρωτ. : 642

 

Προς: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ.Ε. Β' ΑΘΗΝΑΣ Μεσογείων 324

 

Θέμα: Απαντητική επιστολή προς τον Προϊστάμενο Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος

 

Πραγματικά προκαλεί θλίψη πώς ένας προϊστάμενος Δημόσιας Υπηρεσίας και μάλιστα σε επιστημονικό τομέα γράφει τόσες ανακρίβειες, διαστρεβλώσεις, αναλήθειες και απειλές απευθυνόμενος σε Λυκειάρχη (κάτοχο Μεταπτυχιακού διπλώματος) και καθηγητές Δημόσιου Λυκείου της χώρας.

 

Στην πρώτη λοιπόν παράγραφο της επιστολής που μας στείλατε, γράφετε ότι οι συνοδοί- ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Λυκειάρχης- απαίτησαν ξενάγηση στο χώρο του σπηλαίου από τον κ. Άρη Πουλιανό. Δύο ανακρίβειες, αν όχι ηθελημένες διαστρεβλώσεις. Ούτε μέσα στο σπήλαιο ή στο μουσείο ήμασταν, ούτε ξενάγηση απαιτήσαμε. Παρακαλέσαμε τον κ. Πουλιανό έξω από το σπήλαιο να πει δυο λόγια για το σπήλαιο και το μουσείο- σημειωτέον ότι αυτός ο γίγαντας της ανθρωπολογίας δουλεύει για τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες για το σπήλαιο και το μουσείο το έστησε ο ίδιος.

 

Αν διερωτάστε από πού γνωρίζουμε τα παραπάνω σας γνωστοποιούμε ότι ο ένας από τους τρεις καθηγητές - άρα επιστήμονες και όχι φύλακες - ο κ. Γ. Χατζάτογλου που είναι και ο συντάκτης του κειμένου, γνώρισε τον κ. Πουλιανό μέσα στη λάσπη του σπηλαίου στα μέσα της δεκαετίας του '70 και γι' αυτό είχε το θάρρος να τον παρακαλέσει να μας κάνει την τιμή να μας πει αυτές τις λίγες κουβέντες.

 

Αλλά οι φύλακες δεν σεβάστηκαν ούτε τη δουλειά που είχε κάνει στο χώρο αυτός ο άνθρωπος, ούτε καν την ηλικία του που θα καθιστούσε έτσι κι αλλιώς σύντομη αυτή την ενημέρωση.

 

Στη δεύτερη παράγραφο, όπου λέτε ότι ο κ. Πουλιανός επιδόθηκε σε κατηγορίες κατά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κτλ. και ότι ο φύλακας παρενέβη, υπάρχει άλλη διαστρέβλωση αν όχι ψεύδος. Όταν ο κ. Πουλιανός πράγματι έκανε κάποια αναφορά στον τότε Υπουργό Οικονομικών, αμέσως ο Λυκειάρχης κ. Λάλος τον παρακάλεσε να μείνουμε στο επιστημονικό κομμάτι. (επ' αυτού πρβλ. και το από 28-9-2012 έγγραφο της ΑΕΕ)

 

Αλήθεια, πώς κύριε προϊστάμενε, μπορεί κάποιος να γράφει τέτοιες λεπτομέρειες ενώ δεν ήταν παρών! Όσο για το ότι οι συνοδοί προέτρεπαν τη δημιουργία έντασης, σας πληροφορούμε ότι όχι μόνο δεν προέτρεψαν, παρ' όλη τη μεγάλη τους αγανάκτηση για απαράδεκτη και προκλητική στάση των φυλάκων, αλλά πάραυτα επενέβησαν μεγαλοφώνως στη δικαιολογημένη διαμαρτυρία των μαθητών και τους σταμάτησαν πριν καν ανεβούν οι τόνοι.

 

Στην τρίτη παράγραφο αναφέρετε ότι ο αρμόδιος υπάλληλος (φύλακας) προσπαθούσε να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του χώρου. Πρώτον η λειτουργία του χώρου δεν διαταράχθηκε καθόλου καθώς μετά από εμάς ακολούθησε το Λύκειο του Μαραθώνα και οι συνάδελφοι μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι δεν αντιλήφθηκαν τίποτα από αυτά που αναφέρετε.

 

Όσο για την αναίσχυντη απειλή της τελευταίας παραγράφου ότι μπορεί η συμπεριφορά αυτή να γίνει αιτία να στερηθούν άλλοι μαθητές την επίσκεψη στο χώρο και για την υπερβάλλουσα προθυμία και ανοχή του προσωπικού (στο οποίο θα αναφερθώ στο τέλος), αγαπητέ κ. Προϊστάμενε από ότι φαίνεται, αντιλαμβάνεστε το χώρο αυτό ως «τσιφλίκι» σας που όποτε θέλετε το κλείνετε και όποτε θέλετε το ανοίγετε!

 

Θα κλείσω, για να μπείτε περισσότερο μέσα στο κλίμα των γεγονότων, με την κουβέντα που είχα με τον ένα φύλακα, την οποία αυτός ουσιαστικά επιδίωξε. Όταν άρχισε να μου λέει για τα λάθη του κ. Πουλιανού στη στρωματογραφία του σπηλαίου τον ρωτάω: Είστε δηλαδή ικανός να κρίνετε; και μου απαντάει Όχι εγώ, αλλά το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ότι ακόμη είναι στα δικαστήρια με τον κ. Πουλιανό. Και τέλος όταν είπα ότι εντάξει όλα αυτά, αλλά είναι συμπεριφορά αυτή απέναντι σε ένα σχολείο, Διευθυντή, καθηγητές, μαθητές;, μου είπε επί λέξει «ναι, σε αυτό ΣΥΓΝΩΜΗ»

 

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο που μας αφιερώσατε.

 

Ο Διευθυντής του 8ου Λυκείου Αμαρουσίου

 

κ. Δ. Λάλος

Οι καθηγητές  

 

Γ. Χατζάτογλου

Π. Γεωργαλής

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Υ.Γ: Από τα παραπάνω συμφραζόμενα είναι δυνατόν να γίνει αντιληπτό σε πόσα ηθελημένα ψεύδη προχώρησε η ΕΠΣΒΕ.