ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΓΙΩΝΑ 

Ιούλιος 2008

      Η Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδος, η οποία με έγκυρη σύμβαση χρησιδανείου, βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του σπηλαίου Πετραλώνων, πληροφορήθηκε ότι ο κυβερνητικός βουλευτής και γιατρός κ. Γιώργος Βαγιωνάς κατέθεσε στην Βουλή των Ελλήνων ερώτηση, με θέμα "Προβλήματα Σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής", που απευθύνει (10-6-2008/ 14003) προς τον Υπουργό Πολιτισμού:

α) μέχρι πότε ένα δημόσιο έσοδο (των 300.000 - 400.000 ευρώ) θα εισπράττεται παράνομα από ένα ιδιώτη;

β) πότε ο Δήμος Τρίγλιας που επί δεκαετία χάνει το 10% ή έστω το 5% των εισπράξεων θα πάρει τα οφειλόμενα, που φροντίζει την καθαριότητα και τον φωτισμό του χώρου και να επιβαρύνονται οι δημότες του Δήμου Τρίγλιας;

      Επί των δυο αυτών ερωτήσεων του βουλευτή, η Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδος, διά του νομικού συμβούλου της, δικηγόρου Νικολάου Τρίπλη, δίνει την απάντησή της.

      Οι δυο ερωτήσεις χαρακτηρίζονται, ως επιπόλαιες, πρόχειρες, ανεύθυνες και φανερώνουν την παντελή άγνοια του βουλευτού μας, ως προς τα ζητήματα για τα οποία ερωτά τον Υπουργό Πολιτισμού, διότι: όποιος ιδιώτης παράνομα εισπράττει δημόσιο έσοδο, όπως ισχυρίζεται ο βουλευτής μας, διαπράττει ποινικό αδίκημα ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος και συνεπώς, ο βουλευτής μας, έχει χρέος έναντι του Ελληνικού Λαού να καταθέσει αμέσως, στον αρμόδιο κατά τόπο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, μήνυση κατά του εκπροσώπου της Ανθρωπολογικής Εταιρίας Ελλάδος και να προσκομίσει και τις αποδείξεις για το ποινικό αδίκημα που καταγγέλλει (άνευ δηλ. λαϊκισμών και δημαγωγιών).

      Συνεπώς, ο βουλευτής μας, έκανε σοβαρό λάθος, από άγνοια προφανώς, το να απευθύνει την ερώτηση αυτή στον Υπουργό Πολιτισμού και όχι στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ως έχει χρέος, για να μη κατηγορηθεί για αποσιώπηση εγκλήματος (όπως π.χ. και για συκοφαντία - εξ αμελείας;).

      Ως προς την δεύτερη ερώτηση, προφανώς και πάλι από άγνοια, δεν γνωρίζει ο βουλευτής μας, ότι οι δημότες Τρίγλιας δεν επιβαρύνονται ούτε με ένα ευρώ για την καθαριότητα και το φωτισμό του χώρου του Σπηλαίου Πετραλώνων, αφού η Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδος, για αυτές τις υπηρεσίες καταβάλλει στο ταμείο του Δήμου Τρίγλιας, κάθε μήνα και όχι κάθε δυο μήνες, μέσω του λογαριασμού της Δ.Ε.Η από 500 έως 600 ευρώ.

      Ως προς το ποσοστό του 5% ή 10%, που είτε δικαιούται ο Δήμος Τρίγλιας είτε όχι, από τα ακαθάριστα έσοδα του Σπηλαίου Πετραλώνων, η Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδος, δεν δικαιούται και δεν έχει τέτοια υποχρέωση, ούτε από τη σύμβαση, ούτε από το νόμο, ούτε από άλλη νομική ή συμβατική αιτία να καταβάλλει οποιοδήποτε ποσοστό στο Δήμο Τρίγλιας. Δύο φορές που στο παρελθόν ο Δήμος προσέφυγε στα Δικαστήρια για το ζήτημα αυτό, οι αγωγές της απορρίφθηκαν (ακόμα και) για τυπικούς λόγους.

      Ας φροντίσουν στο μέλλον, όσοι έχουν την ευθύνη των υποθέσεων αυτών, να μην κατηγορούν άδικα την Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδος και τον εκπρόσωπό της ΄Αρη Πουλιανό αφού τέτοιες αξιοδάκρυτες ερωτήσεις δυσφημούν την Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδος, τον εκπρόσωπό της και  κυρίως τον αρχαιολογικό χώρο του Σπηλαίου Πετραλώνων.

      Η Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδος, τα μέλη της, αλλά και η οικογένεια του ΄Αρη Πουλιανού, έχει προσφέρει στον αρχαιολογικό χώρο του Σπηλαίου Πετραλώνων επιστημονική και προσωπική εργασία, αλλά και χρήματα.

      Να αντιληφθούν και να κατανοήσουν όλοι, ότι χωρίς τον ΄Αρη Πουλιανό και την οικογένειά του, αλλά και τα μέλη της Ανθρωπολογικής Εταιρίας Ελλάδος, δεν θα υπήρχε σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος του Σπηλαίου Πετραλώνων με την παγκόσμια αναγνώρισή του. 

Με τιμή

Νικόλαος Τρίπλης

Νομικός Σύμβουλος Ανθρωπολογικής Εταιρίας Ελλάδος

Πετράλωνα 25/6/2008 

 

Σημ. 1: Επιπρόσθετα, καθότι δεν μπορεί να μπει ολόκληρη σε έντυπα των ΜΜΕ, για πρώτη φορά δημόσια παρατίθεται η 2549/2006 τελεσίδικη και αμετάκλητη απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, που αποφαίνεται ότι η Πολιτεία οφείλει το τεράστιο ποσό των 170.000 ευρώ σε μας και όχι εμείς στην Πολιτεία.  Παρά το τελεσίδικο της απόφασης το κράτος δεν μας αποζημιώνει ούτε καν αυτά τα χρήματα, τα οποία αποτελούν ένα ελάχιστο μέρος αυτών που έχουμε συνολικά δαπανήσει (κατασκευή Μουσείου 1000 τ.μ., αξιοποίηση Σπηλαίου, επιστημονικές μελέτες, συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και άλλα πολλά). Να αναμένουμε άραγε τώρα πια από τον κ. Βαγιωνά να μας συνδράμει οικονομικά ή έστω πολιτικά;

Σημ. 2: Δεν είναι λοιπόν αυτά τα προβλήματα που δήθεν προβάλλει για το Σπήλαιο Πετραλώνων ο κ. βουλευτής, αλλά βασικά εκείνα για τα οποία δίνουμε μάχες από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, που αφορούν τη σημασία του αρχαιολογικού χώρου, την ηλικία των ευρημάτων του, καθώς και την αποτροπή της διαστρέβλωσης της ιστορίας της Χαλκιδικής (π.χ. θέση ανεύρεσης του Αρχανθρώπου, ύπαρξη στρωματογραφικής διάταξης των ιζημάτων εντός του Σπηλαίου κ.ά., που δυστυχώς μέχρι στιγμής ο κ. βουλευτής παραβλέπει δια της αποσιώπησης). Θα μπορούσε για παράδειγμα να αποτολμήσει και να βοηθήσει έτσι τον τόπο ο κ. βουλευτής υποβάλλοντας την ερώτηση προς το ΥΠ.ΠΟ.: Γνωρίζει ή όχι, και αν ναι μια ποία στοιχεία, τη θέση ανεύρεσης του κρανίου του Αρχανθρώπου στο Σπήλαιο Πετραλώνων;

 Αφού λοιπόν ο κ. Βαγιωνάς δείχνει, έστω κι έτσι, ένα κάποιο ενδιαφέρον για το Σπήλαιο Πετραλώνων, δικαιούμαστε να υποβάλουμε και εμείς αντίστοιχα δύο ερωτήματα (που του αποστέλλονται και δια του η-ταχυδρομείου με το συνοδευτικό - Αξιότιμε κ. Γ. Βαγιωνά σας αποστέλλουμε την απάντησή μας στα δύο σας ερωτήματα που θέσατε δια της Βουλής προς το ΥΠ.ΠΟ., με επιπρόσθετα άλλα τόσα ερωτήματα προς εσάς. Οποιαδήποτε απάντηση, σχόλια ή παρατηρήσεις θα φιλοξενηθούν εδώ από την Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδος. Το παρόν κοινοποιείται στον αξιότιμο Υπουργό Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπη):

Α) Ως γιατρός (και μάλιστα καλός) είναι σε θέση να ζητήσει ο κ. βουλευτής, ακόμα και με τη συνδρομή της συζύγου του (ως μέλος ΔΕΠ του ΑΠΘ, βλ. βιογραφικό του κ. βουλευτή www.vagionas.gr), να εξετάσει το κρανίο του Αρχανθρώπου και εφόσον διαπιστώσει όσα καταγγέλλουμε για τις καταστροφές που αυτό έχει υποστεί, θα σηκώσει γη και ουρανό (μια και το αρμόδιο ΥΠ.ΠΟ. συνένοχα αδιαφορεί), να προστατευθεί η ανεκτίμητη αξία του από παραπέρα φθορές, να επιστραφεί στον τόπο που βρέθηκε, καθώς και να αποζημιωθεί ο Δήμος Τρίγλιας με τα αντίστοιχα ποσά για τις ζημιές που υπέστη το εύρημα; 

Β) Μήπως όταν υπονοεί ο κ. Βαγιωνάς ότι είναι "υπερβολικά" τα ποσά που διαχειρίζεται η Α.Ε.Ε., έχει υπόψη του κάποια άλλη υπηρεσία του Δημοσίου (ή και του ιδιωτικού τομέα) με 15μελές προσωπικό και τα αντίστοιχα τεράστια λειτουργικά έξοδα (φως, νερό κλπ), να αντεπεξέρχεται με λιγότερα χρήματα, χωρίς δηλαδή να συνυπολογίζεται και η ανιδιοτελής επιστημονική μας προσφορά, αξίας εκατομμυρίων ευρώ;

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ