Ο Άρειος Πάγος βλέπει με «θετικό μάτι» τη μεταφορά του αρχανθρωπικού κρανίου των Πετραλώνων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Σεπτέμβριος 2019)
Σύντομο αντίστοιχα ιστορικό: Το φθινόπωρο του 1960 μια ομάδα έξι ατόμων (εκ των οποίων τρεις πανεπιστημιακής μόρφωσης, βλ. και σχετ. βίντεο) καθοδηγούμενοι από τον πάμφτωχο μεν, αείμνηστο δε αγρότη της Κοινότητας Πετραλώνων Χαλκιδικής Χρήστο Σαρηγιαννίδη, εντόπισαν σ’ ένα μικρό δωματιάκι του σπηλαίου Πετραλώνων επικαλυμμένο με σταλαγμιτικό υλικό το περίφημο κρανίο του Αρχανθρώπου, που αν μη τι άλλο είναι το σημαντικότερο εύρημα της Ελλάδας. Στη συνέχεια με πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής για μελέτη και φύλαξη καθηγητές της Θεσσαλονίκης το πήραν στο Α.Π.Θ., όπου έκτοτε αυτό βρίσκεται μέχρι σήμερα, δηλ. εδώ και 60 περίπου χρόνια.
Κατά τις 10ετίες του ’80 κι ’90 τρεις αλλοδαποί παλαιο-ανθρωπολόγοι και δύο Έλληνες παρατηρούν εκτεταμένες ζημιές που έχουν επισυμβεί στο κρανίο και ειδοποιείται το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να λάβει τα μέτρα του. Επί του θέματος παρεμβαίνει το 2012 επίσης η Ευρωπαϊκή Ανθρωπολογική Έωση (European Anthropological Association), το 2018 η Παγκόσμια Ένωση Σπηλαιολογίας (UIS), ενώ παράλληλα ενημερώνεται κι ο κατ’ εξοχήν Διεθνής Παλαιοανθρωπολογικός φορέας (Palaeoanthropology Society). Όμως παρόλα αυτά το κράτος μας ουδέποτε προχώρησε σε κάποια επισταμένη επί τούτου διερεύνηση.
Ως μια παραπέρα προσπάθεια προφύλαξης του κρανίου από επιπλέον φθορές, με την επισήμανση πως το εύρημα πρέπει να μεταφερθεί 300 μ. πιο πέρα, από το Α.Π.Θ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (τώρα που είναι κλειστά τα Πανεπιστήμια - προτού συμβεί κάτι δυσάρεστο), στις 19-3-19 έγινε ακόμα μια σχετική αναφορά στην Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Όμως ο αρχαιολόγος προϊστάμενος αυτής της Υπηρεσίας 5-4-19 διαφωνεί (επικαλούμενος κάποιες - πάντως άγνωστες - παραμέτρους), με βασικότερο παρεπόμενο αποτέλεσμα να «μπλοκαριστούν» εκ νέου οι αντίστοιχες διαδικασίες. Την 15η Ιουλίου ε. έ. ενημερώνονται για το θέμα επίσης τα συναρμόδια Υπουργεία (: Πολιτισμού, Τουρισμού και Δημοσίας Τάξεως), προκειμένου οι νέοι Υπουργοί να ενεργήσουν τα δέοντα, όπως εξάλλου οι νεοεκλεγέντες αρχηγοί των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου, αλλά και πάλι χωρίς κάποιο (τουλάχιστον φανερά) χειροπιαστό αποτέλσμα.
Προ ημερών το ζήτημα έφτασε στον Άρειο Πάγο, όπου ενδιαφέρον έδειξε ο Εισαγγελέας του κ. Δασούλας Δημήτριος. Ας ελπίσουμε μετά από τ' ανωτέρω η υπόθεση να δρομολογηθεί έτσι ώστε τ' απολίθωμα του Αρχανθρώπου να τεθεί άμεσα σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας.