Η ΠΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ «ΣΚΟΠΙΑΝΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

(Δεκέμβριος 2018)  

 

Δεν συνηθίζεται (είναι αδόκιμο) οι κάτοικοι μιας χώρας (εν προκειμένω της Ελλάδας) να κάνουν συλλαλητήρια με σκοπό να επιβληθεί σε ένα άλλο (και δη γειτονικό) κράτος για το πως δεν θα ονομάζεται. Μπορεί να γίνονται προτάσεις (Δαρδανία, Βαρντάρσκα ή Παιονία), δεν είναι όμως δυνατόν αυτές (οι προτάσεις) να επιβάλλονται, ιδίως όταν στην περιοχή μας παίζονται τα γνωστά τεράστια συμφέροντα των Μεγάλων.  

Το ίδιο αδόκιμο όμως είναι και οι νυν σλαβόφωνοι κάτοικοι της προς βορράν με μας χώρας να κάνουν συλλαλητήρια με σκοπό να καθιερωθεί ένα όνομα που ετυμολογικά κι ιστορικά είναι γνωστό από την ελληνική αρχαιότητα (όπως εξάλλου κι εκείνο της πρωτεύουσάς τους).  

Π.χ. από τούτο τον ιστοχώρο έχουμε ήδη προ 10ετίας υποστηρίξει πως όχι μόνο η ΠΓΔτΜ, αλλά και η Τουρκία δεν φέρει ένα όνομα λαογραφικά αιτιολογημένο και πως θα ήταν πιο κατάλληλο να ονομάζεται «Ανατολία» (δίχως να παρουσιάζεται προφανώς αυτή τη φορά πρόβλημα που είναι ένα όνομα ελληνικής ετυμολογίας). Άλλο πράγμα όμως να διατυπώνεται μια γνώμη κι άλλο πράγμα αυτή να προβάλλεται στους Τούρκους πολίτες ως η πιο αντιπροσωπευτική εθνικά ονομασία γι αυτούς.  

Στην Ελλάδα οι περισσότερες φωνές αναρωτιούνται και μάλιστα μετ' επιτάσεως: Μα χάθηκαν τόσα ονόματα που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς εν τω ρου της ιστορίας για τη συγκεκριμένη περιοχή των Σκοπιών, ώστε το μόνο όνομα που λαχταρούν οι γείτονες να είναι αυτό της Μακεδονίας;  

Στον αντίποδα, διάφορες φωνές των Σκοπίων αντιτείνουν ότι έτσι (Μακεντόντσι - Makedontsi) ονομάζονται εδώ και πολλές 10ετίες και πως οποιαδήποτε τροποποίηση υποσκάπτει την εθνική τους συνοχή.  

Έτσι όμως αναφύεται το ζήτημα όσον αφορά την ελληνική επίσης εθνική ταυτότητα, η οποία όπως πάνε τα πράγματα βρίσκεται μπροστά σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο, εκείνο του αφανισμού. Όμως, από την ελληνική ταυτότητα απορρέουν όλες οι υπόλοιπες, από το Βλαδιβοστόκ έως το Ρέικιαβικ κι από την Καλκούτα έως το Μαρόκο (τουλάχιστον). Συνεπώς αυτή είναι ανάγκη να προστατευθεί από όλους (μικρούς και μεγάλους) σαν κόρη οφθαλμού κι όχι να αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης.  

Οι ανωτέρω είναι εν συντομία οι βασικότεροι λόγοι όσον αφορά την πρόταση που είχαμε κάνει ήδη από τον Ιούλιο, να γίνει ένας δημόσιος διαδικτυακά διάλογος (οπωσδήποτε σε μη υβριστικά πλαίσια), ώστε η κάθε πλευρά ν' αφουγκραστεί την άλλη.  

Η συμφωνία των Πρεσπών ακόμα κι αν γίνεται αποδεκτό πως κινείται προς μια σωστή κατεύθυνση, δεν παύει να είναι εσφαλμένη γιατί επιτρέπει (όχι μόνο στους γείτονες, αλλά και στην ελληνική πλευρά) να υποβόσκουν αλυτρωτισμοί, μ' ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το λάθος λοιπόν έγκειται στο ότι δεν διασφαλίζεται μια μακροχρόνια σταθερότητα και η αντίστοιχα πολυπόθητη ειρήνη στην περιοχή.  

Καλώς ή κακώς τα μικρά κι αδύνατα κράτη είναι έρμαια διαφόρων σχεδιασμών και σκοπιμοτήτων των Μεγάλων. Δεν είναι μόνο η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, αλλά κυρίως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η ΕΕ ακόμα και η μακρινή Κίνα που διαμορφώνουν διεθνώς πολιτικές (συμπεριλαμβανομένων επίσης ζητημάτων όπως αυτό της FYROM). Προφανώς αρκετοί προσδοκούν να αποκομίσουν επίσης κάποια οφέλη. Π.χ. ο Υπουργός άμυνας της Βουλγαρίας (που θυμίζει τον δικό μας Καμμένο), ο κ. Καρακατσάνωφ (μ' ένα μάλλον ελληνικής προέλευσης κι αυτός όνομα, αν όχι κι ανθρωπολογικής), σε ανύποπτο χρόνο έχει πει ότι τα Σκόπια ουσιαστικά είναι μια βουλγαρική επαρχία, ενώ κάποια άλλη στιγμή δήλωσε πως το νεότευκτο κράτος των Σκοπίων δεν έχει άλλη προοπτική από το να υπαχθεί μελλοντικά είτε στη Βουλγαρία, είτε την Αλβανία.  

Πάντως, το πιο πιθανό είναι πως οι εξελίξεις έχουν πλέον δρομολογηθεί και η συμφωνία των Πρεσπών είναι προς επικύρωση από τα Κοινοβούλια αμφότερων των γειτονικών χωρών. Επειδή όμως η «Βόρεια Μακεδονία» δεν φαίνεται να είναι η πιο κατάλληλη ονομασία, επαφίεται πια στα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να μην υιοθετηθεί ένα αλυτρωτικού περιεχομένου όνομα, ώστε στη συνέχεια να προωθηθεί η λύση προς την κατεύθυνση της (erga omnes) ονομασίας «Σκοπιανομακεδονία», η οποία εμφανίζεται να είναι και η πιο συμφέρουσα για κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά (καθότι έτσι ως επίσημη γλώσσα θα μπορεί χωρίς τον φόβο άλλων ακαταλαβίστικα μπερδεμένων ετεροπροσδιορισμών να χρησιμοποιείται η σκοπιανομακεδονική, ως ιθαγένεια επίσης η σκοπιανομακεδονική κ.ο.κ.).

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ