Αναφορικά με το ζήτημα Αθηνών - Σκοπίων (Μάρτιος 2018)
Η
Ανθρωπολογική
Εταιρεία
Ελλάδος έχει
επανειλημμένα ασχοληθεί με το θέμα κατά το
παρελθόν (π.χ. πρβλ. από το ΑΡΧΕΙΟ τις ημερομηνίες: 19-2-2006, Μάρτιος 2008, 4-10-2010, όπως εξάλλου και έμμεσα 4 Ιουλίου 2015, αλλά ακόμα και πριν την καταστατική της ίδρυση καθ΄ όλη τη δεκαετία του 1960: '61, '62, '63, '64, '65, '66, '67, '68, '69). Σύμφωνα λοιπόν με τ' ανθρωπολογικά δεδομένα, οι
κάτοικοι που ζούνε στην περιοχή της
αρχαίας
Δαρδανίας δεν είναι Σλάβοι. Σλαβόφωνοι
ναι, Σλάβοι όχι (με εξαίρεση βέβαια ενός μικρού ποσοστού όπως είναι αναμενόμενο για όλη τη Ν. Βαλκανική). Μπορεί ο Κίροβ Γκλιγκόροφ, ο Μίκης Θεοδωράκης
και μαζί τους ορισμένοι αρχαιολόγοι, γλωσσολόγοι, δημοσιογράφοι, ιστορικοί, μουσικολόγοι ή χορογράφοι να έχουν
άκριτα υποστηρίξει
ότι οι κάτοικοι των Σκοπίων είναι
Σλάβοι, όμως
κανένας τους δεν είναι ανθρωπολόγος, ούτε βεβαίως έχει προβεί σε
αντίστοιχες
επιστημονικές μελέτες. Με δυο
λόγια, από
ανθρωπολογική
σκοπιά οι κάτοικοι των Σκοπίων στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ντόπιοι, με καταβολές μάλιστα στην απώτερη προϊστορία.
Από κει
και πέρα το
λεπτό ζήτημα
της ονομασίας
αφορά τόσο τους γείτονες ως προς
τον
αυτοπροσδιορισμό
τους, όσο και
μας ως προς το
δικό μας. Καλή
γειτονία σημαίνει
όμως ο ένας να
αφουγκράζεται
τον άλλο κι όχι
ο καθένας να
ταμπουρώνεται
στα «δικά του αδιαπραγμάτευτα επιχειρήματα» και παράλληλα (ταυτόχρονα) να αδιαφορεί για το τι εκλαμβάνει σαν ορθό ή δίκαιο η άλλη πλευρά.
Δεν είναι γνωστό εάν υπάρχει αρκετός χρόνος να επιλυθεί το ζήτημα μέχρι το καλοκαίρι. Γι' αυτό είναι άλλοι, πολύ πιο αρμόδιοι - όπως π.χ. τα διάφορα ΥΠΕΞ - να συνεξετάσουν. Εάν όμως εντωμεταξύ δεν βρεθεί μια φόρμουλα κοινά αποδεκτή, φρονούμε ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα υπό την αιγίδα μιας διακυβερνητικής επιτροπής ένας δημόσιος διάλογος (μέσω επίσης του Διαδικτύου), όπου θα παρατίθενται εύσχημα (δηλ. δίχως ύβρεις) όλες οι απόψεις μαζί με τους αντίστοιχους προβληματισμούς, ούτως ώστε σύντομα, π.χ. σε επόμενη ευρωπαϊκή διάσκεψη, η Αθήνα με τα Σκόπια και ει δυνατόν μαζί επίσης με τη Σόφια και τα Τίρανα, να εμφανιστούν ενώπιον των υπόλοιπων μελών της διεθνούς κοινότητας στον ΟΗΕ με μία κοινή τοποθέτηση.
Concerning the Athens - Skopje matter
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - RETURN TO THE CONTENTS