Ανθελληνισμό Ελλήνων θυμίζει η οδική μας συμπεριφορά (Ιούνιος 2016)

 

Εκτός από το τεράστιο πρόβλημα που πλήττει, ευτυχώς όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και τους περισσότερους ανθρώπους του σημερινού κόσμου, δηλ. εκείνο της  αυθυποβολής (του αυτοπαραμυθιάσματος), ένα άλλο εθνικό κουσούρι έχει σχέση με την οδική μας συμπεριφορά.

Η ΑΕΕ εφιστά την προσοχή στο αντίστοιχο ανθρωπολογικό πρόβλημα, που ουσιαστικά είναι η έλλειψη ενημέρωσης του κοινού. Η Ελλάδα με τα περισσότερα αντίστοιχα θύματα τουλάχιστον στην Ευρώπη - κάθε χρόνο αδρανοποιούνται περίπου 10.000 άνθρωποι (μια ολόκληρη πόλη, μαζί με τους τραυματίες και τα άτομα που κατ’ ανάγκη τα περιποιούνται) - δεν φροντίζει το κοινό της να βρίσκεται σε εγρήγορση για τους κανόνες της οδικής ασφάλειας και κυρίως σχετικά με τις οδυνηρές συνέπειες αυτής της αδιαφορίας μας. Τον κώδωνα κινδύνου για την οδική συμπεριφορά κρούουν εδώ και χρόνια διάφοροι φορείς, αλλά και προσωπικότητες του τόπου μας. Έτσι, σε αυτούς οφείλεται πρωτίστως η προσπάθεια αφυπνισμού, ενώ η Α.Ε.Ε. απλά προσυπογράφει κι όσο το δυνατόν επαυξάνει.

Ένα από τα πιο σημαντικά επιχειρήματα σχετίζεται με το σκεπτικό: Εντάξει, για μας τους ίδιους ας πούμε ότι δεν μας ενδιαφέρει τι θα πάθουμε. Για τα αγαπημένα μας όμως πρόσωπα που από αυτή την αδιαφορία είναι πολύ πιθανό να υπόκεινται εφ όρου ζωής σε τρομακτικές συνέπειες δεν μας νοιάζει;

Δια νόμου και εν ανάγκη με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πρέπει κατά τη γνώμη μας όλα τα ΜΜΕ να προχωρήσουν με εβδομαδιαίες κατ’ αρχάς παρουσιάσεις ανάλογων θεμάτων (μέσα από εκπομπές - έστω και μισού λεπτού στις ειδήσεις, αρθρογραφία - ίσως και μόνο με μικρά κείμενα ή απλά φωτογραφίες κλπ), με απώτερο σκοπό την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση όλων μας.

 

Ενδεικτικά παρατίθενται ορισμένες διαδικτυακές διευθύνσεις:

 

http://library.tee.gr/digital/m2100/m2100_tsohos.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=mEW6wQ0ykQo

https://www.youtube.com/watch?v=QnEolRhcHTw

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ