ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

   Μη κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας

 

                                                                   Αθήνα 31 Αυγούστου 2016, αρ. πρωτ. 1946

 

Προς: Την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας (ΕΠΣ)

 

Κοιν:   1) Συμβούλιο της Επικρατείας

            2) Γρ. κ. Υπουργού Πολιτισμού (7444)

            3) Γρ. κ. Υπουργού Τουρισμού (1633)

            4) Πειθαρχικό Συμβούλιο ΥΠΠΟΑ (382)

            5) Γρ. Γ. Γ. ΥΠΠΟΑ (28116 / 2182)

            6) Γενική Δ/νση Διοικητικού (28116)

            7) Γενική Δ/νση Αρχαιοτήτων (28116)

 

Θέμα: Σπήλαιο Ζωνιανών Ανταπάντηση

 

                                    Αξιότιμοι κ. & κ.,

 

            Με το 1941 επαναθέσαμε 24-6-2016 το ζήτημα της σκανδαλώδους «αξιοποίησης» του Σπηλαίου Ζωνιανών. Το έγγραφό μας διαβιβάστηκε 19 Ιουλίου (λόγω αρμοδιότητας…) στην ΕΠΣ, η οποία έστω και με καθυστέρηση δύο περίπου 10ετιών έμμεσα αναγνώρισε 3 Αυγούστου ε. έ. ότι στα Ζωνιανά συντελέστηκε (επίσης) μια τρομερή ατασθαλία. Την πατρότητά της φέρει εξολοκλήρου η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και οι αντίστοιχες παράνομες ενέργειες θα την κατατρέχουν στο διηνεκές, ως μια Υπηρεσία που ο βασικός της ρόλος δεν ήταν η διάσωση, η αξιοποίηση και η προβολή μνημείων, αλλά η εξαπάτηση του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος. Αυτά διαφαίνονται εξάλλου και από τις εξής παρελκυστικές απαντήσεις της ΕΠΣ (ανεξάρτητα πάντως οιωνδήποτε αντίστοιχα αντιδικιών ήθελε γίνει επίκληση):

            Α. Το περιεχόμενο του εγγράφου αναφέρεται σε πολύ παλαιότερα γεγονότα. Σημ: Άραγε τα παλαιότερα δεν αξίζουν προσοχής (κατά το ό,τι αρπάξανε, αρπάξανε…). Επιτρέψατέ μας, αλλά αυτή η λογική δεν μας εκφράζει. Στο από 3-8-2016 αναγράφεται επίσης: Τα κακώς κείμενα έχουν ελεγχθεί αρμοδίως και, προφανώς, δεν κρίθηκαν αρκούντως σοβαρά για να οδηγήσουν σε πειθαρχικό έλεγχο ή ποινική δίωξη. Αντίθετα όμως, πέρα από το να επιβεβαιώνεται πως στα Ζωνιανά έγιναν σημεία και τέρατα, εμείς υποστηρίζουμε ότι παρόλο που αυτά ελέγχθηκαν και προέκυψαν ευθύνες, στη συνέχεια η υπόθεση (όπως και εκείνη του Σπηλαίου Αλιστράτης) κουκουλώθηκε δεόντως: «κατά το ούτε γάτα, ούτε ζημιά»…

            Β. Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν αφυπηρετήσει. Δηλ. άμα κάποιος πάρει σύνταξη, ουδεμία ευθύνη αναγνωρίζεται «κατόπιν απομακρύνσεως από το ταμείο»; Εμείς αντίθετα, πιστεύουμε ότι αλλιώς έχουν τα πράγματα και για αυτό ζητούμε προτού περάσει η 20ετία της παραγραφής από το 1997 να φανερωθούν όλοι οι υπαίτιοι. Εκτός και αν πάγια προτεραιότητα παραμένει η… συγκάλυψη. Οπότε, αποτελεί τερατώδες σφάλμα, σκόπιμα ή μη διατυπωθέν, το συμπέρασμα ότι: Δεν υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία θα δικαιολογούσαν επανεξέταση των γεγονότων... Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει σκάνδαλο για το οποίο ουδείς ευθύνεται; Κατά συνέπεια ισχύει η επισήμανση ότι στις προαναφερόμενες περιπτώσεις (Αλιστράτης, Ζωνιανών, Μαραθώνα, Χαλκιδικής κ.α.) ως συνδετικός κρίκος από πίσω ήταν η Γενική Δ/νση Αρχαιοτήτων και όχι βεβαίως αυτό που ευφυολογώντας αναφέρεται πως το Σπήλαιο Πετραλώνων δεν βρίσκεται στην Κρήτη.

Παρεμπιπτόντως, τα Ιωάννινα βρίσκονται στην Ήπειρο, αλλά και τα αθλητικά δρώμενα της κωπηλασίας θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί επίσης στην τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα, χωρίς δηλ. να χρειαστεί καθόλου η καταστροφή αρχαιοτήτων το 2004, όπως αυτή «συντελέστηκε για τις ανάγκες» των Ολυμπιακών Αγώνων (που τελικά έγιναν στο επίσης τεχνητό, αλλά πολλών δισ. κωπηλατοδρόμιο του Μαραθώνα).

Υπάρχει βεβαίως και το ενδεχόμενο τα σκάνδαλα να έχουν επίσης αθάνατο άρωμα, ξεπερνώντας έτσι κατά πολύ ακόμα και τα ελληνικά σύνορα.

Γ. Όσον αφορά τις παλαιότερες προαγωγές και τοποθετήσεις των προσώπων, αυτές έγιναν σύμφωνα με τους τότε ισχύοντες νόμους και κανόνες. Συνεπώς δεν είναι κατανοητό για ποιο λόγο αμφισβητείτε τις αντίστοιχες αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων, των ανώτερων κλιμακίων της υπηρεσιακής ιεραρχίας καθώς και της πολιτικής ηγεσίας εκείνης της περιόδου.

Ο άχαρος ρόλος της μη αποκάλυψης των ενόχων ακόμα και τώρα, δεν συνάδει με έναν ευνομούμενο κρατικό φορέα. Η υπεράσπιση δια της συγκαλύψεως των πάλαι ποτέ διευθυντών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, χάρη στις ενέργειες των οποίων αναδείχθηκαν πολλοί από τους σημερινούς συνεργάτες της διευθυντές, κατά την περίοδο που μεσουρανούσε η βενιζελική υπουργεία, δεν είναι ό,τι πιο πρόσφορο. Εξάλλου, οιοσδήποτε μπορεί να είναι νοσταλγός εκείνης της αλγεινής περιόδου, αλλά όχι και των εγκληματικών ενεργειών που τη συνοδεύουν, κρινόμενες αυτές ακόμα και σύμφωνα με τους τότε νόμους. Πιθανόν βέβαια για οτιδήποτε από όλα αυτά να μην γνωρίζει κάποιος τίποτα. Όπως και να είναι, δεν αμφισβητούνται οι αποφάσεις των διαφόρων συμβουλίων, αλλά τουναντίον καταγγέλλονται οι παρανομίες και τα κουκουλώματα που σχετίζονται τόσο με το Σπήλαιο Ζωνιανών, όσο και τα υπόλοιπα σκάνδαλα που προαναφέρονται.

            Επιπρόσθετα, ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει εντωμεταξύ η πρασινάδα (φωτοσυνθετική χλωρίδα) που έχει αναπτυχθεί στον σταλαγμιτικό διάκοσμο του Σπηλαίου Ζωνιανών, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕ και τη συζήτηση που ακολούθησε (πάλι) «πολύ παλαιότερα» (πάνω από 10 έτη) σε Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση. Πιθανόν η ΕΠΣ να μην είναι ενήμερη, καθότι (κακώς κατά τη γνώμη μας) δεν συμμετέχει ούτε καν ως παρατηρητής σε παρόμοιες εκδηλώσεις (ίσως και προς αποφυγή οιασδήποτε κριτικής). Σίγουρα όμως κάτι θα γνωρίζει επί του θέματος, με την ευχή να μη θεωρηθεί (στην καλύτερη των περιπτώσεων) και αυτή η αβλεψία της ως δυσφήμιση του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά ως ευκαιρία αφύπνισής του. Εξάλλου πώς να προχωρήσει η αποκατάσταση της ρύπανσης και των συνακόλουθων φθορών, όταν καμμία περιβαλλοντική μελέτη δεν έχει ξεκινήσει ακόμα (τουλάχιστον όπως είναι γνωστό από τη διαύγεια); 

Με βάση τα παραπάνω εξακολουθώ να θεωρώ αναγκαία την αποκάλυψη των ενόχων, καθώς και να ζητηθεί συγνώμη από τον ελληνικό λαό για το επαίσχυντο της τρομερής εξαπάτησής του, από όποιον κι αν αυτό έχει γίνει.

  Για το Δ. Σ. της ΑΕΕ, ο Πρόεδρος, Δ-ρ Άρης Ν. Πουλιανός

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ