ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

   Μη κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας

 

                 Αθήνα 23 Μαρτίου 2015, αρ. πρωτ. 1922

 

Προς: Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Νέας Προποντίδας - Υπόψη Εντεταλμένου Συμβούλου σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής, κ. Φίλιππα Αθανασάρα (8193).

 

Θέμα: Η «εξαφάνιση» ευρημάτων και καλλιτεχνημάτων στο σπήλαιο Πετραλώνων.

 

Αξιότιμοι κ. κ.,

 

Σχετικά με την «εξαφάνιση» ή/και απόκρυψη σημαντικών ευρημάτων, όπως και καλλιτεχνημάτων από το χώρο του σπηλαίου και μουσείου Πετραλώνων Χαλκιδικής, θεωρούμε ως μέγιστη προτεραιότητα την επαναφορά και αποκατάστασή τους στις θέσεις από τις οποίες υπάλληλοι του ΥΠ.ΠΟ. έχουν προχωρήσει από το 2011 και μετά. Η «απομάκρυνση» π.χ. ενός παγκοσμίως μοναδικού φύλλου πρίνου (ή/και η ενδεχόμενη κλοπή του), υποβαθμίζουν την πολιτισμική κληρονομιά και προϊστορική αξία της Χαλκιδικής, ενώ προσβάλλουν επίσης βάναυσα την Τ. Α.

            Υπό το κράτος άπειρης υποκρισίας, εξαφανίστηκαν άγνωστο για πού, πάμπολλα ευρήματα με τη «δικαιολογία» ότι δεν ανήκουν ανάμεσα σε αυτά του σπηλαίου Πετραλώνων. Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε: 1) Απολιθωμένους κορμούς δένδρων και τμημάτων λάβας πολλών εκατομμυρίων ετών από διάφορες τοποθεσίες της Χαλκιδικής, 2) Μειοκαινικά απολιθώματα και λίθινα τέχνεργα από τις νεροφαγιές της Ν. Τρίγλιας, 3) Πλειοκαινικάπλειστοκαινικά ευρήματα ελεφάντων κ.ά. από την Κασσάνδρα και την Εορδαία Πτολεμαΐδας ή 4) Σύγχρονο δοκάνι με δοκανόπετρες από την Κρήνη.

Πέρα από τα ευρήματα παρατηρήθηκε επίσης ένα «ξέσπασμα» ενάντια στις καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις, που κοσμούσαν με επεξηγηματικές απεικονίσεις όλο το χώρο. Έτσι οι ζωγραφιές του αείμνηστου Χρ. Καγκαρά, καλύφθηκαν από μουσαμάδες, ενώ απομακρύνθηκαν (οι πληροφορίες λένε ότι κακοποιήθηκαν) τα αγάλματα: Α) Του νεκρού αρχανθρώπου από το σπήλαιο, Β) Του νεκρού αρχανθρώπου από το μουσείο, Γ) Του γερακαετού από το μουσείο ή Δ) Της καμηλοπάρδαλης έξω από το σπήλαιο. Ακόμα και η αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο του μουσείου δεν ξέφυγε της ανάλογης συμπεριφοράς των κρατούντων - και προφανώς ακατάλληλων «αρμοδίων».

Πολλά από τα παραπάνω (εκτός από το να σχολιάζονται αρνητικά στο διαδίκτυο από 100δες «bloggers») επισημαίνονται επίσης σε πρόσφατη επιστολή (19/35 / 11-3-2015) της Κοινότητας Πετραλώνων. Γι’ αυτό όχι μόνο συμμεριζόμαστε την ανησυχία του Δήμου Ν. Προποντίδας, αλλά νομίζουμε ότι η συμβολή σας για την αποκατάσταση εκθεμάτων και καλλιτεχνημάτων μπορεί να είναι αποφασιστικής σημασίας. Ο πρόεδρος της ΑΕΕ, Δρ Άρης Ν. Πουλιανός

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ