Τοπική Κοινότητα Πετραλώνων Χαλκιδικής

 

Προς: Δήμο Ν. Προποντίδας (7116/17-3-2015)

Κοιν: Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος (ΑΕΕ), Δαφνομήλη 5-9, Αθήνα 11471

 

Πετράλωνα, 11-3-2015 , Αρ. πρωτ: 19/35

 

Θέμα: Σπήλαιο Πετραλώνων

 

                        Αξιότιμοι κ.κ.,

 

Το Σπήλαιο Πετραλώνων παρόλο που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών στη Χαλκιδική, κατά τη γνώμη μας υποβαθμίζεται τα τελευταία χρόνια τόσο αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, όσο και από επιστημονικής άποψης - κάλυψης, από τότε δηλαδή που το έχει αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού το 2011.

Εν ολίγοις (πολύ περιληπτικά) με ανησυχία διαπιστώνουμε ότι:

1)   Μετά την αποβολή της ΑΕΕ στις 4-4-2011 και μέχρι σήμερα δεν προβλέπεται να υπάρχουν καθόλου έσοδα, κανένα ποσοστό επί των εισπράξεων για το Δήμο.

2)   Απολύθηκαν 12 εργαζόμενοι του Δήμου μας και κυρίως από το δικό μας ΔΔ.

3)   Αντί για 16 άτομα συνολικά προσωπικό, αυτό περιορίστηκε σε 3-4 (τα οποία πάντως είχαν ήδη δουλειά στην Όλυνθο), χωρίς όμως να γίνεται πια ενημέρωση των επισκεπτών, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος των ξενοδόχων Χαλκιδικής να οικτίρει και να αποκλείει το Σπήλαιο Πετραλώνων από τουριστικό προορισμό του νομού.

4)   Πέραν των ανωτέρω, το ΥΠΠΟ κακώς απομάκρυνε από το Μουσείο όσα ευρήματα δεν προέρχονταν από ανασκαφές του σπηλαίου, όπως π.χ. της Ν. Τρίγλιας.

5)   Το ΥΠΠΟ αψυχολόγητα κάλυψε με μουσαμάδες τις αναπαραστάσεις του Χρ. Καγκαρά, που κοσμούσαν το μουσείο με στόχο την πληροφόρηση του κοινού.

6)   Το ΥΠΠΟ απομάκρυνε τις περισσότερες πινακίδες σε σπήλαιο και Μουσείο.

7)   Πολλά αγάλματα (όπως του νεκρού αρχανθρώπου - στο σπήλαιο και μουσείο ή π.χ. του γερακαετού) επίσης απομακρύνθηκαν κατά τη γνώμη μας χωρίς λόγο.

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι το ΥΠΠΟ προγραμματίζει την επιδότηση του σπηλαίου από ΕΣΠΑ, προφανώς με πολλά εκατομμύρια. Είναι αδιανόητο να προσφεύγει σε χρηματοδοτήσεις για μνημείο της περιοχής μας, δίχως να λογαριάζει κανένα (όπως το Δήμο κλπ). Με βάση τα ανωτέρω και επειδή θεωρούμε ότι όλοι «πονάμε» το σπήλαιο Πετραλώνων, θα σας παρακαλούσαμε να εξεταστεί κατά πόσο είναι δυνατόν στο προσεχές μέλλον να προωθηθεί: Α) Η καταβολή του ποσοστού που αναλογεί στο Δήμο μας επί των καθαρών εσόδων, βάσει προηγούμενης απόφασης του EOT. Β) Σε συνεννόηση με μας να επαναπροσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό βάσει ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και Γ) Να επανέλθει το Σπήλαιο στην προτέρα κατάσταση τουριστικής και επιστημονικής αίγλης, ώστε να σταματήσει η διεθνής κατακραυγή για τα όσα συμβαίνουν εδώ, τόσο εκ μέρους της Πανευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Ένωσης, όσο και της Διεθνούς Ένωσης Σπηλαιολογίας (UIS).

Οποιαδήποτε συζήτηση για τα ανωτέρω θα ήταν ευκταίο να γίνει με τη συμμετοχή κατ’ αρχάς εκπροσώπων του Δήμου και της ΑΕΕ, ώστε στη συνέχεια να γνωστοποιηθούν οι απόψεις που ενδεχομένως προκύψουν σε EOT και ΥΠΠΟ.

Εν αναμονή των ενεργειών σας,

Ο Πρόεδρος ΔΔ Πετραλώνων, Νίκος Σαρηγιαννίδης

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ