ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

   Μη κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας

  

 

                     Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2012, αρ. πρωτ. 1834

                                   

Προς: 1. Βουλή των Ελλήνων

           2. Γραφείο Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού

           3. Γραφείο Γενικής Γραμματέως ΥΠΠΟΤ

                       4. Γενική Δ/νση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Κοιν:  α) Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος (540)

                       β) Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας Β. Ελλάδος (ΕΠΣΒΕ)

                        γ) Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

                        δ) Δήμο Νέας Προποντίδας

 

Θέμα: Ψευδείς δηλώσεις του ΥΠΠΟΤ για τα οικονομικά της ΑΕΕ ενώπιον της Βουλής.

 

Αξιότιμοι κ.κ.,

                       

Η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί η ΔΟΥ Ι΄ Αθηνών, πλήρωνε στο Υπουργείο Οικονομικών κάθε χρόνο χιλιάδες ευρώ σε φόρους. Έτσι, ενδεικτικά για το τελευταίο έτος του 2010 που διαχειριστήκαμε τα έσοδα του σπηλαίου Πετραλώνων (αρ. καταχώρησης Internet 117570/ 14-3-2011), μόνο το ΦΠΑ που αποδώσαμε ήταν 19.748,32 ευρώ, ενώ ο ΦΜΥ 3.305,90 (και ανά δίμηνο: 694,55, 786,05, 663,25, 469,6, 403,16 και 289,29). Σύνολο δηλ. 23.054,22 ευρώ. Υπήρξαν επίσης χρονιές που τα αντίστοιχα έσοδα ήταν γύρω στα 30.000 ευρώ. Σύμφωνα λοιπόν με απλούς υπολογισμούς, από το 1998 έως το 2010, με 25.000 ευρώ κατά μέσον όρο ετησίως, οι εισφορές που συνολικά κατέβαλε η ΑΕΕ μόνο στο Υπουργείο Οικονομικών ξεπέρασαν τις 300.000 ευρώ.

Στις 20-7-2011 στη Βουλή των Ελλήνων κατατέθηκε ανάμεσα σε άλλες και η εξής ερώτηση προς το ΥΠΠΟΤ: «Πόσα έσοδα απώλεσε το δημόσιο, εξαιτίας της αποβολής Πουλιανού, από τον χώρο του σπηλαίου Πετραλώνων»;

Η «απάντηση» που δόθηκε 2-9-2011 από τη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ήταν: «… Από την έως τώρα εξέταση των παραστατικών που έχει διαβιβάσει στο ΥΠΠΟΤ η ΕΤΑ Α.Ε… Το Ελληνικό δημόσιο δεν απώλεσε έσοδα εξαιτίας της αποβολής της ΑΕΕ από το σπήλαιο Πετραλώνων, δεδομένου ότι ως τώρα δεν είχε κανένα έσοδο από τη λειτουργία αυτού, αφού η ΑΕΕ δεν απέδιδε τις εισπράξεις στο ΥΠΠΟΤ ως όφειλε…».

Πάμπολλες ανακρίβειες προηγούνται, αλλά και έπονται, στο ανωτέρω κακόβουλα δυσφημιστικό χωρίο του ΥΠΠΟΤ, που «όλως τυχαία»… είναι ολόιδιο με το 1676/ 29-7-2011 έγγραφο της ΕΠΣΒΕ, το οποίο τελικά «αμάσητο» διαβιβάστηκε στη Βουλή από τη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Αυτά προκύπτουν από την ενημέρωση που μας «παραχωρήθηκε» κατόπιν πολλών βασάνων 16-12-2011, την ίδια ακριβώς ημέρα που αθωώθηκα στη Θεσσαλονίκη ενάντια σε άλλες επαίσχυντες συκοφαντίες εκ μέρους του ΥΠΠΟΤ, για δήθεν υπεξαίρεση των εσόδων του σπηλαίου Πετραλώνων.

Ολοφάνερο πάντως είναι πως με την παραπάνω «απάντηση» εξαπατήθηκε το ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς η ΕΠΣΒΕ γνώριζε «…Από την εξέταση των παραστατικών που έχει διαβιβάσει στο ΥΠΠΟΤ η ΕΤΑ Α.Ε» (δικαιοδοσίας του ήδη συγχωνευμένου Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού), ότι το ελληνικό Δημόσιο βεβαίως είχε έσοδα. Τα έσοδα αυτά χάθηκαν για το κράτος μετά την αποβολή μας από το σπήλαιο Πετραλώνων, τα οποία ταυτόχρονα αποκρύφτηκαν και από τη Βουλή.

Αλλά επίσης ο ισχυρισμός ότι τάχατες όφειλε η ΑΕΕ να αποδώσει τις εισπράξεις στο ΥΠΠΟΤ, είναι εξίσου ψευδής και συκοφαντικός. Σχετικά, έχει αμετάκλητα εκδώσει (πριν το 2011) η ελληνική Δικαιοσύνη σειρά αποφάσεων, γνωστές στο ΥΠΠΟΤ, οι οποίες έχουν επισημανθεί και στην «Κάθε 1η του μηνός» - Οκτωβρίου 2011. Τις αντίστοιχες ιστοσελίδες μας γνωρίζουν εξάλλου οι Υπηρεσίες του ίδιου Υπουργείου, καθώς αδιαλείπτως τις καταχωρούν πρωτοκολλημένες. Ενδεχόμενες προφάσεις πάλι πως δήθεν τα έσοδα του Υπ. Οικονομικών δεν ανήκουν και στο ΥΠΠΟΤ, αφού ούτως ή άλλως είναι του ελληνικού Δημοσίου, καλύτερα να αποφευχθούν γιατί μόνο να χειροτερέψουν τα πράγματα μπορούν εναντίον των (συν)ενόχων.

            Επιπρόσθετα πρέπει να αναφερθούν τα παρακάτω δεδομένα, τα οποία για τους καρεκλοκένταυρους ιθύνοντες πιθανότατα φαίνονται σαν ψιλά γράμματα. Πέρα από τις 300.000 ευρώ  στην Εφορία, διαθέσαμε τουλάχιστον 550.000 ευρώ στο ΙΚΑ (70.000 ετησίως), ΔΕΗ, ΟΤΕ, Νερό 300.000 ευρώ  (25.000 ετησίως) και 3.500.000 για μισθούς των υπαλλήλων (250.000 ετησίως), οι οποίοι σήμερα «βολοδέρνουν» στο χωριό άνεργοι, «προς δόξα των υπαρχόντων – αρχόντων». Καλύπταμε επίσης δύο διευθυντικές θέσεις επί 14 χρόνια αμισθί. Πόσα άραγε θα ήταν αυτά τα χρήματα άμα συμμετείχαμε στα «μαζί τα φάγανε» (κατά Θ. Πάγκαλο) και «το μεγάλο φαγοπότι» (κατά Α. Διαμαντοπούλου); Να υποθέσουμε κατ’ ελάχιστο 10.000 ευρώ το μήνα (περίπου 2 εκ. συνολικά) άμα ήμασταν τίποτα κομματικά (ή όπως αλλιώς τους λένε) όργανα;  

Από την άλλη ο ισολογισμός για την κρατική μηχανή εδώ και ένα χρόνο ξεπερνά σε απώλειες το 1.000.000 ευρώ. Περίπου 90.000 μηνιαίως τόσο από τα έσοδα, που εν μέσω λιμού χάθηκαν για το λαό μας, όσο και τα έξοδα που χωρίς λόγο καταβλήθηκαν εντωμεταξύ για υπαλλήλους, διευθυντές του ΥΠΠΟΤ, ΔΕΗ και τουλάχιστον 40.000 ευρώ για δήθεν «αναγκαίες επισκευές» (όπως π.χ. η αποτοίχιση του θεμέλιου λίθου του Ανθρωπολογικού μας Μουσείου). Επιπλέον τοποθετήθηκαν περίπου 10 κατακαινούργια τεράστια κλιματιστικά. Εμείς που ήμασταν στον ίδιο χώρο δίχως παρόμοιες διευκολύνσεις, γιατί δεν είπε ποτέ καμμιά δημόσια υπηρεσία πως δεν είναι ανθρώπινες συνθήκες αυτές που εργαζόμασταν, ώστε να αγοράσει έστω 1 και για μας; Μάλλον περίμεναν τα «καλά» της αρπαγής και επίδειξης του δικού μας έργου, το οποίο δυστυχώς εδώ και ένα χρόνο καταστρέφεται και φυλλορροεί. Για πρώτη φορά ακόμα και οι τσιμεντένιοι διάδρομοι του σπηλαίου έχουν πιάσει πρασινάδα, όπου βρίθουν οι φυτομύκητες και διάφορα άλλα παράσιτα. Πιθανόν να πιστεύουν ότι θα τους αποφέρει «κάτι» το ΕΣΠΑ. Λογαριάζουν όμως χωρίς εκείνους που ανάδειξαν το μνημείο. Αναφορικά, πρβλ. τις αναπάντητες προτάσεις μας (5-1-2011/ 1798) για συμμετοχή στο ΕΣΠΑ, τις οποίες αποστείλαμε σε κάθε αρμόδιο (με τη διαχείριση δική τους) πριν καν μας γνωστοποιηθεί η επικείμενη αχρεία αποβολή μας.

Την 1 Φεβρουαρίου 2011 ειδοποιούσαμε σύσσωμη την τοπική και κεντρική πολιτική ηγεσία να αναβληθεί προσωρινά και να μην εφαρμοστεί η 88/ 2011 απόφαση του ΣτΕ, καθώς το «κράτος» ήταν φανερό ότι θα τα κάνει «μπάχαλο». Σήμερα, εκτός από την άμεση διερεύνηση των καταγγελλομένων, ζητούμε να αναλάβουμε ξανά σπήλαιο και μουσείο, ώστε να αποφευχθούν οι παραπέρα καταστροφές, καθώς και να αποζημιωθούμε για κάθε παράνομη ενέργεια (και κυρίως για τις συκοφαντίες που εξ αιτίας του ΥΠΠΟΤ έχουμε υποστεί ενώπιον της Βουλής, του Πανελληνίου κλπ).

Εμείς έτσι κι αλλιώς έχουμε έμπρακτα αποδείξει ότι διαθέτουμε όσες δυνάμεις, αλλά και χρήματα, έχουμε υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

 

  Ο Πρόεδρος της Α.Ε.Ε.,  Δρ Άρης Πουλιανός

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ