ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

   Μη κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας

 

ΕΠΕΙΓΟΝ

                                                                                      

      1 Φεβρουαρίου 2012, αρ. πρωτ. 1832

 

Προς:    1. Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού (920)

              2. Γενική Γραμματέα ΥΠΠΟΤ (775)

                                3. Γενική Δ/νση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (9403/1536)

                                4. Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

                                5. Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Β. Ελλάδος

 

Κοιν:     Α) Μέλη ΚΑΣ και Συμβουλίου Μουσείων δια της Γραμματείας ΚΑΣ

                                Β) Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Γ) Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος

Δ) Δήμο Νέας Προποντίδας

 

Θέμα: Αποτοίχιση του θεμέλιου λίθου από το Ανθρωπολογικό Μουσείο Πετραλώνων.

 

Σε επίσκεψη - «αυτοψία» μου την 29 Ιανουαρίου 2012 στο Σπήλαιο Πετραλώνων, παρουσία μαρτύρων και με σχετικές βιντεοσκοπήσεις και φωτογραφήσεις,  μεταξύ άλλων απαράδεκτων καταστάσεων, διαπίστωσα ότι έχει αφαιρεθεί ο θεμέλιος λίθος που είχε εντοιχιστεί παρουσία πλήθους κόσμου από τον αείμνηστο Γενικό Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. Τάκη Λαμπρία με την επιγραφή: ««ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ Ν. ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΗΝ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ Ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ 8-12-1978».

            Σας παρακαλώ να μου γνωστοποιηθεί (μετά την αποβολή της ΑΕΕ) πότε, από ποίους, παρουσία ποίων, για ποίο λόγο και βάσει ποίων εγγράφων της κάθε Υπηρεσίας των αποδεκτών του παρόντος, καθώς και ποίας ενδεχομένως υπουργικής αποφάσεως συντελέστηκε αυτή η εγκληματική πράξη, η οποία στρέφεται ευθέως προσωπικά εναντίον μου και της ΑΕΕ. Προφανώς η ενέργεια αυτή δεν υπηρετεί την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά αποτελεί ένδειξη βαρβαρότητας και βανδαλισμού. Ακόμα χειρότερα αν αυτή η δράση εξυπηρετεί άλλους στόχους, που εκτός άλλων αποσκοπεί να παρουσιαστεί το δικό μου έργο ως εκείνο του ΥΠΠΟΤ. Εφιστώ την προσοχή για τις νομικές συνέπειες καθενός εκάστου ανάλογα με το μέγεθος της συμμετοχής του.

            Επισημαίνεται ότι αυτή η αποτρόπαια πράξη δεν αναφέρεται συγκεκριμένα ούτε καν στην 827/28-4-2011 εισήγηση της ΕΠΣΒΕ, πόσο μάλλον στην γνωμοδότηση 4/25-5-2011 του Συμβουλίου Μουσείων, ούτε βέβαια στην 24-6-2011 υπουργική απόφαση. Έτσι γεννάται το ερώτημα ποίοι ακριβώς βρίσκονται πίσω από την ανωτέρω ενέργεια;   

            Επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός μου, εν αναμονή διευκρινήσεων, άμεσης αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας και κυρίως της νομιμότητας με την επανεντοίχιση του προαναφερόμενου θεμέλιου λίθου, σας παρακαλώ για τις δικές σας άμεσες ενέργειες.

 

Ο Πρόεδρος της Α.Ε.Ε. Δ-ρ, Καθηγητής Άρης Ν. Πουλιανός, τ. Σύμβουλος του Υπουργού Πολιτισμού

 

 

 

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ 4-4-2011

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΒΟΛΗ

 

Φωτογραφία της 14-2-2009

   

 

Φωτογραφία της 29-1-2012

 

 

Σημείωση: Η επιγραφή στο θεμέλιο λίθο που εικονίζεται αριστερά είχε ξανά σβηστεί με καλέμι κατά την 1η παράνομη απομάκρυνση της ΑΕΕ τα έτη 1983-1997, σε σημείο που δεν φαίνονταν καθόλου τα γράμματα. Στην ίδια επιγραφή λόγω του ότι ουδέποτε το «κράτος» βρήκε το κουράγιο να ζητήσει έστω τυπικά συγνώμη, αλλ’ ούτε και τα χρήματα να την αποκαταστήσει, έγινε για οικονομία εκ μέρους της ΑΕΕ μερική μόνο επιδιόρθωση. Τώρα πια χάσκει (δεξιά) το κενό, θυμίζοντας αφενός το θεμέλιο λίθο που υπήρχε κάποτε και αφετέρου την κατάντια του σημερινού κράτους.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ