Σήμερα, 29 Ιανουαρίου 2012,  κατόπιν προσκλήσεως του Άρη Πουλιανού, οι κάτωθι συνυπογράφοντες Μάγειρας Παρασκευάς, Κίμωνας Τσιώμης και Μουστάκας Νικόλαος μεταβήκαμε στον παλαιοανθρωπολογικό χώρο του σπηλαίου Πετραλώνων που κατέχει από τις 4-4-2011 το ΥΠΠΟΤ και διαπιστώσαμε τα εξής:

 

1. Στο χώρο στάθμευσης έχει σβηστεί η σμιλεμένη επιγραφή από την πέτρινη κρήνη, που είχε αφιερωθεί: «ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ Η ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 2004 Η΄ 319η ΟΛΥΜΠΙΑΣ».

2. Στο πέτρινο θεατράκι έχει σβηστεί η επιγραφή «Θέατρο Δάφνη».

3. Ακριβώς έξω από την τεχνητή σήραγγα που οδηγεί στο σπήλαιο υπήρχε αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα που αναφερόταν στον Φίλιππο Χατζαρίδη, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που είχε εντοπίσει το σπήλαιο.

4. Είναι αποκολλημένος ο μαρμάρινος θεμέλιος λίθος όπου αναφερόταν: «ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ Ν. ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΗΝ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ Ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ 8-12-1978».

5. Από πρώτης όψεως η επιγραφή της «καμηλοπάρδαλης» (Helladotherium) είναι  επικαλυμμένη με τσιμεντοκονίαμα.

6. Aπό τον προθάλαμο του μουσείου έχει απομακρυνθεί το άγαλμα του «γερακαετού» (Buthierax pouliani), όπως και από το σπήλαιο και το μουσείο το άγαλμα του «νεκρού αρχανθρώπου» (της Α. Κοροβέση).

7. Από πρώτης όψεως είναι επικαλυμμένες με μουσαμά όλες οι τοιχογραφίες του γνωστού εκλιπόντος λαϊκού ζωγράφου Χ. Καγκαρά από την αίθουσα εκθεμάτων του μουσείου, (και από τον προθάλαμο) η αναπαράσταση της εξέλιξης της ζωής κατά Αριστοτέλη και της εξέλιξης των ανθρώπων κατά Α. Πουλιανό.

8. Παραποίηση πινακίδων εκθεμάτων: Στην αντίστοιχη αίθουσα έχουν αλλάξει οι ενδείξεις όλων των ευρημάτων, όπως π.χ. από ένας βωξιτικός χειροπέλεκυς σε σκέτο πυρήνα, ένας τεμαχιστήρας (από το 17ο στρώμα) σε απλό τμήμα βωξίτη ή τα οστέινα τέχνεργα σε απλά οστέινα τμήματα. Εξάλλου, απομακρύνθηκαν όλα τα ευρήματα της Τρίγλιας, Κασσάνδρας, Πτολεμαΐδας (απολιθωμένα δέντρα, οστά καμηλοπάρδαλης, διαφόρων θηλαστικών κλπ).

9. Στο σπήλαιο τα αλουμίνια είναι σκουριασμένα.

10. Απομακρύνθηκαν οι πινακίδες με τα ονόματα αιθουσών (Ικέγια, Ντεμπέτς, Τσιτσάνη, Φόσσεϋ, Πουλιανού κ.ά.). 

 

   (Υπογραφές)

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ