Ανοιχτή αλληλογραφία με τον συνδικαλιστή του ΥΠ.ΠΟ. κ. Μ. Κρασανάκη (Δεκέμβριος 2007)

 

 

Η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος εφαρμόζει την, όλο και πιο ασυνήθιστη στις μέρες μας, τακτική να προβαίνει σε διάλογο υπό το φως του ήλιου. Σε αυτό το πνεύμα, απέστειλε στις 5-12-2007 την παρακάτω ανοιχτή επιστολή:

 

Αγαπητέ κ. Κρασανάκη (μέσω του makis@krassanakis.gr),

 

Είναι πολλά τα παράπονα που έχει η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος μαζί σου. Περιοριζόμαστε προς στιγμήν σε δύο.

 

Πρώτον, ενώ γνωρίζεις το επιστημονικό μας έργο για την καταγωγή των Κρητικών, το αποσιωπάς στην ιστοσελίδα σου (www.krassanakis.gr), παραπληροφορώντας τους αναγνώστες σου. Αναγνωρίζουμε ότι είσαι αυτοδίδακτος, αλλά όταν προσπαθείς να αποδείξεις ότι οι Κρήτες είναι αυτόχθονες μόνο μέσα από φιλολογικές πηγές, αγνοώντας τις ανθρωπολογικές μελέτες, δεν επιτυγχάνεις τίποτα το ιδιαίτερο. Να υποθέσουμε ότι αυτή η αντικρητική στάση, κατά του τόπου προέλευσής σου, οφείλεται στα φιλοευαγγελοβενιζελικά σου προσκολήματα; Δεν αντιλαμβάνεσαι ότι υπεράνω όλων των «κομματικών αγαθών», όπως θέσεις και αξιώματα, βρίσκεται η πατρίδα;

 

Δεύτερον, ως επί έτη πρόεδρος των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού και πρόσφατα υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Λασιθίου, δεν αντελήφθης τίποτα, μεταξύ άλλων, για το σκάνδαλο της αξιοποίησης του σπηλαίου Ζωνιανών (πρβλ. στην «Κάθε 1η του μηνός Νοεμβρίου της ιστοσελίδας μας, www.aee.gr); Τώρα που σου το επισημαίνουμε θα κάνεις τίποτα ή επειδή το σκάνδαλο αφορά στελέχη της παράταξής σου θα το παίξεις αδιάφορος;

 

Για το Δ.Σ. της Α.Ε.Ε., η Γενική Γραμματέας Κατερίνα Μανωλαράκη

 

Παρεμπιπτόντως, αναφέρεται ότι ο κ. Κρασανάκης είναι πολιτευτής της Κρήτης, εκδίδει την εφημερίδα: «Παγκρήτια Νέα» και ως εκ τούτου επηρεάζει μεγάλο ποσοστό της τοπικής κοινής γνώμης, όπως εξάλλου προκύπτει και από την προαναφερόμενη στην επιστολή της Α.Ε.Ε. ιστοσελίδα του. Από την «επίσημη» πολιτεία έχουμε συνηθίσει να παραγνωρίζεται, συχνά με βάρβαρες διαδικασίες, η ανιδιοτελής προσφορά μας στη Χώρα. Όταν όμως αυτή η πραγματικότητα τείνει να επεκταθεί και σε ιδιωτικά μέσα πληροφόρησης, και δη από δημόσια πρόσωπα, θεωρούμε αναγκαίο να αποκαλύπτουμε την αλήθεια.

 

Στις 6-12-2007 λάβαμε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το εξής γράμμα που έθετε όρους για να απαντήσει στα ανωτέρω, όρους μάλιστα επιεικώς ανακριτικού περιεχομένου:

 

Κυρία Μανωλαράκη Καλημέρα

Στο έγγραφό σας, θα σας απαντήσω με άλλο μου email, αλλά και μέσω της εφημερίδας μου ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΝΕΑ, όμως με τον όρο να μου απαντήσετε στα εξής και ειλικρινά:
1) Από ποιο μέρος είστε; Έχετε σχέση με το Οροπέδιο Λασιθίου;
2) Τι γραμματικές γνώσεις έχετε;
3) Τι δουλειά κάνατε;

Φιλικά Α. Κρασανάκης

Υ.Γ. Οι ερωτήσεις έχουν να κάνουν απλά και μόνο για το πνεύμα της απάντησής μου.
Χαιρετισμούς προς το παρών στον πατέρα και το γιο Πουλιανό.

Θεωρήσαμε ότι το γράμμα αυτό έδειχνε έλλειψη ψυχραιμίας και το αφήσαμε κατά μέρους, έως ότου ανακτηθεί η αναγκαία ηρεμία.

 

Στις 10-12-2007 ο κ. Κρασανάκης επανέρχεται με τα εξής δύο e-mails στις 10 και 11 το βράδυ:

 

Α e-mail:

 

Κυρία Μανωλαράκη

Κάτι σας είχα ζητήσει να μου απαντήσετε. Γιατί αποφεύγετε; Φιλικά Α. Κρασανάκης. Υ.Γ.1) Το θέμα που θίξατε μου έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και γράφω ένα άρθρο.2) Θα ήθελα να μάθω αν το γράμμα σας είναι με έγκριση του προέδρου της Εταιρείας σας. 3) Ποια είναι τα υπόλοιπα προβλήματα που λέτε ότι έχει η Εταιρεία σας μαζί μου;

 

Β e-mail:

 

Κύριε ΄Αρη Πουλιανέ, Κύριε συνάδελφε Ν. Πουλιανέ, Καλημέρα σας


Το παραπάνω γράμμα σας με προκάλεσε να γράψω ένα άρθρο και για την ιστοσελίδα και την εφημερίδα μου. Ωστόσο:
1) Θα ήθελα να ρωτήσω, αν το γράμμα αυτό είναι με την έγκρισή σας.
2) Θα ήθελα να μάθω ποια είναι τα άλλα προβλήματα που λέτε ότι έχετε μαζί μου.
3) Που μάθατε ότι εγώ είμαι φιλοβενιζελικός;
4) Που είδατε να γράφω ότι οι Κρήτες είναι μόνο αυτόχθονες;
5) Που ή πως διαπίστωσε ότι είμαι αυτοδίδακτος; Και που είμαι αυτοδίδακτος;

 

Τα ερωτώ όλα αυτά, ώστε να απαντήσω στο άρθρο μου σε όλα. Υ.Γ.: 1) Αν μεταφράζω καλά τον Αρη Πουλιανό, η θεωρία του είναι ότι σύμφωνα με τις ανθρωπολογικές του μελέτες οι Κρήτες είναι Έλληνες και αυτόχθονες και όχι Σλάβοι, όπως λέει ο Φαλμεράγιερ. Είναι σωστό αυτό; Αν όχι, διορθώστε με. 2) Είμαι από το Λασίθι, όχι από το Ρέθυμνο - Ζωνιανά. Φιλικά Α. Κρασανάκης

 

 

Αγαπητέ κ. Κρασανάκη, 13-12-2007

 

Είναι προφανές ότι η Γενική Γραμματέας, κ. Κατερίνα Μανωλαράκη, σας αποτείνεται εκ μέρους του Δ.Σ. της Α.Ε.Ε., ιδίως όταν αυτό γίνεται μέσω του επίσημου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του ιστοχώρου της Εταιρείας. Παραβλέποντας τις άστοχες ερωτήσεις σας, εστιάζω στην ουσία ορισμένων γεγονότων, όπως: ότι όχι μόνο οι Κρήτες, αλλά και οι υπόλοιποι Έλληνες είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα αυτόχθονες (κάτι που ουδέποτε προωθήθηκε ως γνώση στα σχολικά βιβλία), ότι υπάρχουν «καθηγητές» του Παν/μίου Κρήτης που διαστρεβλώνουν την προέλευση των Κρητών, ότι εσείς ενώ ασχολείστε με το θέμα παραγνωρίζετε την καταγωγή τους ως αυτοδίδακτος στην ιστοσελίδα σας (δεν είσαστε ανθρωπολόγος), ότι ως πολιτευτής και ανώτατο συνδικαλιστικό στέλεχος του ΥΠ.ΠΟ. επί Ε. Βενιζέλου ουδέποτε αντιταχθήκατε στα τερατώδη «σφάλματά» του, τα οποία και στην περίπτωση της Α.Ε.Ε. ήταν ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας, της επιστήμης και πρωτίστως της αλήθειας (π.χ. Πετράλωνα Χαλκιδικής), ότι το ΥΠ.ΠΟ. κωφεύει και δεν διερευνά (ας μην αναφέρουμε ξανά εδώ με τι ασχολείται συνήθως) την περίπτωση της ανεύρεσης ανθρώπου 50.000 ετών στην Κρήτη, ότι παρά τα πλείστα εμπόδια εκ μέρους του ΥΠ.ΠΟ. εμείς διεκδικήσαμε δικαστικά και επιτύχαμε τον επαναπατρισμό του Μινωικού Μικροκέφαλου, ότι παλεύουμε μόνοι μας (τουλάχιστον φανερά) ενάντια στη σήψη που σχετίζεται με την αξιοποίηση των σπηλαίων Αλιστράτης και Ζωνιανών (βλ. ιστοσελίδα της Α.Ε.Ε.). Όλα αυτά δεν είναι αρκετά παράπονα; Αν τώρα αποκτήσετε τη διάθεση να παλέψετε στο πλευρό των αποδεδειγμένων επιστημονικών γνώσεων, και πάψετε να μένετε στην πάντα αδιάφορος, με κανένα τρόπο δεν θα σας το αρνηθούμε, ίσα-ίσα που θα χαρούμε ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στη λεβεντογένα νήσο που νοιάζονται, σε όποιο χώρο και αν ανήκουν, από όποιο χωριό κι αν κατάγονται. Φιλικά, εκ μέρους του Δ.Σ. της Α.Ε.Ε., ΄Αρης Ν. Πουλιανός.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ