ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ κατά τη διάρκεια του 3ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανθρωπολογίας (Πετράλωνα Χαλκιδικής 25-29/9/1982, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ από την Αγγλική)

Κατά την τελευταία σύνοδο της Ολομέλειάς του, το 3ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ανθρωπολόγων, στα Πετράλωνα Χαλκιδικής (Ελλάδα), αποφάσισε:
Να εκφραστούν ευχαριστίες στην ελληνική Κυβέρνηση (σημ: τυπικά, εννοώντας στην ουσία την ΑΕΕ) για την τόσο θερμή υποδοχή που επιφύλαξε στο Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου υπήρξαν εξαιρετικά καρποφόρες και παρορμούν στη μελέτη της εξελικτικής ιστορίας του ανθρώπου.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων εξετάστηκε πλατιά το περίφημο υλικό των Πετραλώνων. Οι αναλύσεις των ανθρωπίνων απολιθωμάτων, των παλαιολιθικών εργαλείων και των λειψάνων από ζώα, που βρέθηκαν μέσα στο σπήλαιο Πετραλώνων και μελετήθηκαν από κορυφαίους επιστήμονες της Φυσικής Ανθρωπολογίας και Παλαιοντολογίας, δεν αφήνουν καμμιά αμφιβολία για το ότι το σπήλαιο αυτό είναι μια από τις σημαντικότατες τοποθεσίες ανθρώπινων απολιθωμάτων που έχουν ερευνηθεί τον τελευταίο καιρό.
Οι ειδήμονες έχουν τη γνώμη ότι ο Πετραλώνειος Άνθρωπος είναι πιθανώς το αρχαιότερο απολίθωμα Ανθρωπίδη που έχει βρεθεί ως τώρα στην Ευρώπη, και ότι οι στάχτες και τα καμένα οστά που βρέθηκαν μέσα στο σπήλαιο αποτελούν πιθανώς τα αρχαιότερα στον κόσμο ίχνη φωτιάς αναμμένης από άνθρωπο. Το ερευνητικό έργο, που επί πολλά χρόνια επιτελείται στο σπήλαιο από τον Δρα Άρη Πουλιανό και τους συνεργάτες του, είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό από απόψεως επιστημονικού επιπέδου, ολόπλευρης αντιμετώπισης και όγκου επενδυθέντος μόχθου. Ιδιαίτερα ευπρόσδεκτος είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουν γίνει προσιτά στο ευρύ κοινό τα απολιθώματα και ο όλος χώρος του σπηλαίου.
Το Συνέδριο εκφράζει την ελπίδα ότι στο μέλλον θα δοθεί η δέουσα ενίσχυση για τη συντήρηση και την περαιτέρω εξερεύνηση του μεγαλειώδους αυτού σπηλαίου και του περιβάλλοντος χώρου.

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ
ΤΟΥ 3ου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Καθηγητής Jan Jelinek Δ/ντής του Ινστιτούτου «Άνθρωπος», Μπρνο, Τσεχοσλοβακία
Καθηγητής John Huizinga Δ/ντής του Ινστιτούτου Ανθρωποβιολογίας Ουτρέχτη, Ολλανδία
Καθηγητής Tad. Bielicki Δ/ντής Ανθρωπολογικού Ινστιτούτου της Ακαδημίας Επιστημών Βρότσλαφ, Πολωνία

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ