Υποδοχή αλλοδαπών τουριστών (Ιούνιος 2020)

 

Ανάλογο περιεχόμενο με του κατωτέρω εγγράφου, έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Τουρισμού (10 Μαΐου), το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων (21 Μαΐου) και το ΥΠΠΟΑ (28 Μαΐου). Εν αναμονή αντίστοιχων ενεργειών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Προς: Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη

 

Με την παρούσα ηλεκτρονική επιστολή δεν θα σας απασχολήσω με το γεγονός πως στο Σπήλαιο Πετραλώνων συντελείται σήμερα ένα τρομακτικό λάθος που θα το πληρώνει η χώρα μας για πολλά χρόνια, ούτε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία σάς παραπλάνησε εγγράφως σχετικά με τις ανασκαφές μου στον Περδίκκα Πτολεμαϊδας. Επ’ αυτών των ζητημάτων θα γίνει μνεία εν ευθέτω χρόνω λεπτομερέστερα, καθότι εξάλλου θεωρώ πως από άποψη εθνικού συμφέροντος αυτή τη στιγμή προέχει το ζήτημα της καλοκαιρινής τουριστικής κίνησης.

Ως μέλος της κυβέρνησης μπορείτε ενδεχομένως να επηρεάσετε τα τεκταινόμενα. Εν συντομία: Η ελληνική πλευρά πρέπει να δείξει ότι όπως τα πήγε καλά με την πανδημία και την προστασία των Ελλήνων πολιτών, νοιάζεται επίσης για την υγεία όλων των Ευρωπαίων που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας. Για αυτό επιπρόσθετα ως προς τις μελλοντικές δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης, προτείνεται: 1) Όσοι αλλοδαποί θα ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές, να μπουν σ’ ένα ξενοδοχείο της χώρας τους σε καραντίνα για «Χ» ημέρες - σε μια όμορφη τοποθεσία, με μια ελληνική σημαία στην προμετωπίδα. 2) Κατόπιν να μπαίνουν σε λεωφορεία της αεροπορικής (ή ά.) εταιρείας με την οποία εχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν, ώστε να διαθέτουν μια ανάλογη πιστοποίηση. Υποχρεωτικό πρέπει να είναι μόνο να αγοράσουν ένα πακέτο διακοπών στη χώρα μας. Κατ’ αυτό τον τρόπο βγαίνουν όλοι ωφελημένοι. Οι ξένες χώρες επειδή θα κινηθεί ο δικός τους τοπικός τουρισμός, οι αεροπορικές (ή ά.) εταιρείες, αλλά και οι δικοί μας tour operators3) Έτσι, θα ταξιδεύουν όλοι μαζί ασφαλείς με την ίδια π.χ. πτήση, ενδεχομένως μάλιστα να καταλύουν στο ίδιο ξενοδοχείο στην Ελλάδα στον τόπο της επιλογής τους (Χαλκιδική, Δωδεκάνησα κ. α.). 4) Πριν την επιστροφή στη χώρα τους να είναι κατά κάποιο τρόπο υποχρεωτικό να μένουν σε ξενοδοχείο με σημαία της χώρας τους, ούτως ώστε σε συνεργασία με τις αλλοδαπές αρχές να πιστοποιείται έτσι έμμεσα η καλή κατάσταση της υγείας τους. Κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα να επισκέπτονται αρχαιολογικούς μας χώρους, πάντα σε ομάδες και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα υγείας που θα είναι για όλους υποχρεωτικά.

Ενδέχεται κάποιες χώρες να μην δεχτούν παρόμοιες προσεγγίσεις, κυρίως για να ενισχυθεί ο δικός τους τοπικός τουρισμός. Εφόσον όμως τα ανωτέρω προβληθούν ιδίως από ΜΜΕ των ξένων χωρών, η ελληνική πλευρά θα μπορεί να επικαλείται ότι είχε προτείνει τα παραπάνω μέτρα... τα οποία όμως δυστυχώς δεν έγιναν αποδεκτά. Εξάλλου οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν έτσι την ευκαιρία να δουν ότι η Ελλάδα μαζί με τα έσοδα ενδιαφέρεται επίσης και για την υγεία τους, κάτι που θα αυξήσει την επισκεψιμότητα και δη εύπορων επισκεπτών μαζί επίσης με το χρόνο παραμονής τους εδώ. Διαφορετικά, εάν μας τύχει καμμιά αναποδιά (ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο) οι έξωθεν διθυραμβικές αναφορές στη χώρα μας μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε κατηγόριες για ελειπή εκ μέρους μας μέτρα προστασίας.

 

Για το ΔΣ της ΑΕΕ, Δ-ρ Άρης Ν. Πουλιανός