Παραπέρα δεδομένα αναφορικά με την εκπομπή του ALTER - 2005 για το σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής (Απρίλιος 2020)

 

 

Είναι τόσα πολλά τα «μαργαριτάρια» που μπορούν να αντληθούν από την εν λόγω εκπομπή, ώστε οι αντίστοιχες δυνατότητες παρουσίασής τους εκ μέρους της Α.Ε.Ε. απαιτούν πολύ χρόνο και τεράστιο κόπο. Αναγκαστικά λοιπόν αυτά τα «κοσμήματα» δεν γίνεται παρά να παρατίθενται σιγά-σιγά, κι όσο δηλ. το επιτρέπουν οι δυνάμεις της Α.Ε.Ε. Δεν πρέπει εξάλλου να παραβλέπεται η αδυναμία αφομοίωσης εκ μέρους των επισκεπτών του διαδικτύου όλων των δεδομένων με μιάς.

Έτσι σ’ αυτή την «Κάθε 1η του μηνός» απορρίπτεται το ερώτημα που συνοδεύει την εκπομπή: «Ο πρώτος άνθρωπος στη Γη ήταν Έλληνας»; Δημοσιογραφική αδεία μπορεί να αναγράφεται μια ανάλογα «πιασιάρικη» φράση. Κατά κάποιο τρόπο όμως στερείται επιστημονικού περιεχομένου. Ο καθένας γνωρίζει αυτό που κατ’ επανάληψη είχε προηγουμένως ήδη διατυπωθεί από την Α.Ε.Ε. πως πριν από 700.000 έτη δεν υπήρχαν Έλληνες. Για προηγούμενο εξελικτικό στάδιο μπορεί να γίνεται λόγος, αλλά όχι περί κάποιας εθνικότητας. Π.χ. κοντά στο Πεκίνο έχει βρεθεί Αρχάνθρωπος ανάλογης ηλικίας, αλλά κανείς δεν τον λέει Κινέζο και ας φέρει έντονα ασιατικά ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά. Συνεπώς η άποψη που υποστηρίζεται εδώ είναι πως απλά ήταν ένα δημοσιογραφικό εφεύρημα, το οποίο όσο λιγότερο επαναλαμβάνεται τόσο καλύτερα.

Αν από την άλλη κανείς αποταθεί στους περισπούδαστους κι αδρά αμειβόμενους «αρμοδίους» του Υπουργείου Πολιτισμού προς αποσαφήνιση της αντίστοιχης φράσης, το πιθανότερο είναι να περιμένει για πάρα πολλά χρόνια, κυρίως επειδή είναι παντελώς αγράμματοι και με τη μούρη τόσο πολύ μέσα στη γαβάθα που δεν θα είναι σε θέση να σας απαντήσουν. Οπωσδήποτε μπορείτε να κάνετε μία προσπάθεια κι αν λάβετε οιαδήποτε απάντηση δεσμευόμαστε να την αναρτήσουμε εδώ.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ