ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

ΑΓΩΓΗ

 

Αριστείδη ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ του Νικολάου, συνταξιούχου καθηγητή πανεπιστημίου, κατοίκου Αθηνών οδό Δαφνομήλη, αριθμός 5-7 με ΑΦΜ 003628634.

 

ΚΑΤΑ

 

Του Ελληνικού Δημοσίου που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ του Δ-ρα Αριστείδη  Ν.  ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ

 

            Ομιλεί και γράφει άπταιστα 7 γλώσσες, ήτοι την Ελληνική, Αγγλική, Ρώσικη, Ιταλική, Γαλλική, Ισπανική κι Αραβική.

Ο Αριστείδης Πουλιανός γεννήθηκε το έτος 1924 στον Εύδηλο της Ικαρίας από εύπορη οικογένεια.  

Κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής για δυο χρόνια (1942-1943) πολέμησε τον Ναζισμό με την σημαία του Ε.Λ.Α.Σ. Στη συνέχεια, αναγκάστηκε να καταφύγει όπως χιλιάδες άλλοι Έλληνες στην Παλαιστίνη.

Από το 1945 έως το έτος 1948 σπούδασε Βιολογία στις ΗΠΑ σε πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης. Προς το τέλος του 1948 επανήλθε στην Ελλάδα και πολέμησε στις τάξεις του Δ.Ε.Σ. και μετά την ήττα του στρατού τούτου, μέσω Αλβανίας το έτος 1949 κατέφυγε ως πολιτικός πρόσφυγας στην τ. Σοβιετική Ένωση. Στη Μόσχα σπούδασε Παλαιοανθρωπολογία και Σπηλαιολογία κι υπερασπίστηκε τη διδακτορική του διατριβή με το συγγραφικό έργο: «H Προέλευση των Ελλήνων», με το  οποίο επιστημονικά αποδεικνύεται ότι «ανθρωπολογικά» οι σημερινοί Έλληνες είναι απόγονοι των αρχαίων. Διετέλεσε μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του πανεπιστημίου της Μόσχας και το έτος 1965 επανήλθε στην Ελλάδα.

Στο πανεπιστήμιο της Μόσχας εργάστηκε ως καθηγητής στο τμήμα Ανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας. Από του έτους 1960 μέχρι του έτους 1965 διετέλεσε επίσης Διευθυντής Αρχαιολογικών και Ανθρωπολογικών ερευνητικών αποστολών  στη Ρωσία,  Βουλγαρία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία, Γεωργία, Καύκασο, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν κι Ουζμπεκιστάν, ενώ ως εκπρόσωπος της Σοβιετικής Ένωσης, υπέγραψε στα Ηνωμένα Έθνη την διακήρυξη «Περί Ανθρωπίνων Φυλών».

 Το έτος 1963 ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας της Μόσχας, κάλεσε τον Αριστείδη Πουλιανό να επανεγκατασταθεί στην Ελλάδα και να προσφέρει τις επιστημονικές του γνώσεις στην Ελληνική Πολιτεία (Σημ. ιστοσελίδας: πρβλ. επίσης βιβλίο "Ανατροπές", σελ. 313).

Αφού τελείωσε στη Σοβιετική Ένωση τις εκκρεμότητές του, το έτος 1965 η Ελληνική Πρεσβεία στην Μόσχα με σύντομη διαδικασία και αφού του απενεμήθη η Ελληνική Ιθαγένεια και η Ελληνική Υπηκοότητα στον ίδιο και την οικογένεια του, ιδιότητες οι οποίες τους είχαν αφαιρεθεί από την Ελληνική Πολιτεία λόγω της ιδεολογικής των δράσης, επανεγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου ασχολήθηκε με ανθρωπολογικές, παλαιοανθρωπολογικές και σπηλαιολογικές μελέτες (Σημ. ιστοσελίδας: πρβλ. επίσης σχετική βιντεοταινία του 1966/8).

            Την άνοιξη του 1967 συλλαμβάνεται από το τότε στρατιωτικό καθεστώς, φυλακίζεται και εξορίζεται. Ανθρωπολόγοι από ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία ζητούν από τους χουντικούς την απελευθέρωση του, όπως κι έγινε μετά από 8 μήνες.  Αποκλείστηκε όμως από κάθε κρατική θέση μέχρι το έτος 1974.

            Το φθινόπωρο του 1968 εκλέγεται αντιπρόεδρος του 8ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ανθρωπολογίας στο Τόκιο της Ιαπωνίας (Σημ. ιστοσελίδας: πρβλ. επίσης σελ. 375, από το βιβλίο "Ανατροπές") και το έτος 1971 ιδρύει το επιστημονικό και μη κερδοσκοπικό Σωματείο «ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» με έδρα την Αθήνα, το επταμελές συμβούλιο του οποίου μέχρι σήμερα συγκροτείται από επιστήμονες, όπως επιστήμονες είναι το 80% των μελών του.

            Το 1977 ιδρύει την Υπηρεσία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το 1979 εκλέγεται στην Τσεχία Πρόεδρος του επόμενου 3ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανθρωπολογίας (Σημ. ιστοσελίδας: πρβλ. επίσης σελ. 469, από το βιβλίο "Ανατροπές"), το οποίο το 1982 πραγματοποίησε τις εργασίες του στο Σπήλαιο Πετραλώνων, υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος μετέβη και προσωπικά στο σπήλαιο Πετραλώνων. Στο σπήλαιο μετέβη επίσης ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας Ζισκάρ Ντ' Εστέν. Αμφότεροι οι Πρόεδροι κατέγραψαν τις εντυπώσεις των στο βιβλίο επισκεπτών που τηρείτο τότε προ της  εισόδου στο Μουσείο.

Μετά τη μεταπολίτευση του έτους 1974 η Ελληνική Πολιτεία εγκαθιστά τον Αριστείδη Πουλιανό αποφασιστικά και οριστικά στο Σπήλαιο Πετραλώνων και με δική του εποπτεία και δικές του προσπάθειες και δικούς του οραματισμούς αρχίζουν ανασκαφές στο χώρο του Σπηλαίου και η ανέγερση  κτιριακών εγκαταστάσεων.

Από του έτους 1981 το Σπήλαιο καθίσταται επισκέψιμο και στις 8.4.1981 υπογράφεται μεταξύ του Ε.Ο.Τ. και της Ανθρωπολογικής Εταιρίας Ελλάδος  σύμβαση χρησιδανείου.

Εντωμεταξύ εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ και της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, όπου  τακτικά προέδρευε ανά δύο ή τέσσερα χρόνια στ’ αντίστοιχα πραγματοποιούμενα συνέδρια των δυο αυτών ενώσεων.

Σήμερα είναι ηλικίας 95 ετών κι είναι  καθηγητής πανεπιστημίου. Διαμένει στην Αθήνα με την σύζυγο του Δάφνη, συνταξιούχο ιατρό - γυναικολόγο, τον υιό του Νικόλαο, καθηγητή Ανθρωπολογίας, μόνιμο υπάλληλο του Υπουργείου Πολιτισμού και τα δυο εγγόνια, που είναι τέκνα  του Νικολάου Πουλιανού και της συζύγου του Ανατολής.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Ο

 

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ

 

            Το Σπήλαιο Πετραλώνων, ως προς την παρουσίασή του (και προφανώς όχι τη φυσική του κατασκευή), είναι αποκλειστικά έργο του Αριστείδη Πουλιανού (Σημ. ιστοσελίδας: πρβλ. επίσης σχετική βιντεοταινία του 1977). Επόπτευε προσωπικά και κατεύθυνε το έργο των ανασκαφών, αφού προηγουμένως παρουσίασε  όλους τους  πιθανούς φυσικούς θαλάμους του Σπηλαίου και τους σχεδίασε αποτυπώνοντάς τους σε χάρτη. Αυτή η σκιαγράφηση αναπαραστάθηκε επίσης στον εξωτερικό τοίχο του κτιρίου του Μουσείου, ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτή από κάθε επισκέπτη (Σημ. ιστοσελίδας: πρβλ. επίσης χάρτη στο οπισθόφυλλο του βιβλίου "ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων" - 1982, 3, 4 κ.ο.κ., τον οποίο αφειδώς χρησιμοποιούν οι καταληψίες - ληστές που έχουν σήμερα εγκατασταθεί με έξωθεν τηλεκατευθυνόμενες οδηγίες κι παχυλές επιδοτήσεις στο σπήλαιο Πετραλώνων, τή ανοχή δυστυχώς του κατά τα άλλα "ελληνικού" Υπουργείου Πολιτισμού).

Ο Αριστείδης Πουλιανός ως επιστήμονας κι ως άνθρωπος του πνεύματος είχε οραματιστεί σχέδια σχετικά με το σπήλαιο, το οποίο είχε σκοπό να το καταστήσει το σπουδαιότερο σπήλαιο σ’ όλη την Ευρώπη κι ακόμη σ’ όλο το γνωστό κόσμο. Το ανέδειξε στα πέρατα του κόσμου. Θα μπορούσε να καταστεί ένας σπουδαίος οικονομικός παράγων για την Ελλάδα και ένα σοβαρό έργο για την ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας και του Ελληνικού Αρχαιολογικού Πολιτισμού, εάν το 2011 δεν είχε βίαια κι αναίτια απομακρυνθεί από το χώρο.

            Συγκεκριμένα:

α) Θα συνέχιζε το ανασκαφικό έργο, ώστε να αποκαλυφθούν όλοι οι μέχρι σήμερα άγνωστοι φυσικοί θάλαμοι του σπηλαίου, να καταστούν επισκέψιμοι και να γίνει το μεγαλύτερο και το πρώτο σε φυσικό κάλλος σπήλαιο όλης της Ευρώπης και του γνωστού κόσμου.

β) Με δικές του παραινέσεις και δικές του οδηγίες ανεγέρθηκαν στο χώρο του Σπηλαίου το κτίριο του Μουσείου, το οποίο περιλαμβάνει αίθουσα όπου εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα, βιβλιοθήκη, αίθουσα συνεδριάσεων, εργαστήριο επεξεργασίας των αρχαιολογικών ευρημάτων, γραφείο και μικρό διαμέρισμα. Ανεγέρθηκαν επίσης κτίρια κυλικείου, έκδοσης εισιτηρίων, δημόσιων τουαλετών κι άλλα τρία κτίρια εμβαδού 250 τ. μ. το κάθε ένα, τα οποία από του έτους 1983 μέχρι σήμερα με αποκλειστική ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου και του Ε.Ο.Τ. παρέμειναν ημιτελή όπως θα παραθέσω παρακάτω. Αυτά τα τρία κτίρια ανεγέρθηκαν και θα αποπερατούντο για τους εξής εφικτούς προγραμματισμούς:

            Σε κανένα Ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει έδρα της Επιστήμης της Ανθρωπολογίας / Παλαιοανθρωπολογίας / Σπηλαιολογίας. Όποιος Έλληνας επιθυμεί να φοιτήσει σ’ αυτές τις επιστήμες, πρέπει να προσφύγει  σε πανεπιστήμιο της αλλοδαπής.

            Από τα τρία πιο πάνω ημιτελή κτίρια το ένα θα γινόταν ξενώνας, το άλλο  εργαστήρια και το τρίτο αίθουσα διδασκαλίας των προαναφερμένων τριών επιστημών  (Σημ. ιστοσελίδας: αυτή τους η χρήση παραμένει ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές).

Ο Αριστείδης Πουλιανός είχε  τη δυνατότητα, λόγω των διεθνών σχέσεών του, αλλά κι ως διοικητικό μέλος τόσο της Ευρωπαϊκής, όσο  και της Διεθνούς Ένωσης Ανθρωπολόγων, όπως και στα συνέδρια που γίνονταν κάθε δύο ή τέσσερα  χρόνια και σε διαφορετική πόλη άλλου κράτους να επηρεάσει τους συναδέλφους τού κάθε μέλους κράτους, καθώς και να στέλνει κάθε χρόνο με υποτροφία του ιδίου του κράτους φοιτητές για ανθρωπολογικές γενικά σπουδές.

            Ο Αριστείδης Πουλιανός έγινε μόνιμος κάτοικος της κοινότητας Πετραλώνων, όπου απόκτησε και την ιδιότητα του κοινοτικού πολίτου με όλα τα εκ του νόμου δικαιώματά του, ασκεί δε παράλληλα εκεί και τα εκλογικά του καθήκοντα (Σημ. ιστοσελίδας: προέβη εξάλλου στην αγορά 4 αγροτεμαχίων, προκειμένου ποτέ κανείς να μπορεί να πει ψευδώς ότι εγκατέλειψε την περιοχή στους επίδοξους σφετεριστές της πνευματικής και υλική του ιδιοκτησίας). 

Υπενθυμίζεται ότι από του έτους 1965 εγκαταστάθηκε στο χώρο του Σπηλαίου. Την  άνοιξη του 1967 συνελήφθη από το γνωστό χουντικό καθεστώς, φυλακίστηκε, εξορίστηκε και τελικά απομακρύνθηκε (για πρώτη φορά) από το χώρο του σπηλαίου.

 Για όλες τις υπηρεσίες του δεν έλαβε καμία αμοιβή, δαπάνησε  δικά του χρήματα, καθώς και των μελών  της οικογενείας του για την ανέγερση στο χώρο του Σπηλαίου των ανεγερθέντων κτιριακών εγκαταστάσεων.

            Ήταν συνεχώς και κάθε ημέρα παρών στο χώρο του Σπηλαίου. Ο ίδιος υποδεχόταν τα γκρουπ των επισκεπτών και με τοποθετημένη μεγαφωνική εγκατάσταση σε ελεύθερο προ της εισόδου του Σπηλαίου χώρο, ενημέρωνε και κατατόπιζε του επισκέπτες σε επτά γλώσσες (Ελληνική, Αγγλική, Ρώσικη , Ιταλική, Γαλλική, Ισπανική κι Αραβική) για την ιστορία του Σπηλαίου, τη μελλοντική του εξέλιξη κ.ά.

            Σε πέτρινη επικλινή εδαφική επιφάνεια, είχε διαμορφώσει υπαίθριο θέατρο, όπου κατά τους θερινούς μήνες, οργάνωνε θεατρικές παραστάσεις με δημοφιλείς θιάσους που μετακαλούσε από την Αθήνα. Επίσης στο κτίριο του Μουσείου, υπήρχε μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων, όπου τακτικά γίνονταν οργανωμένες επιστημονικές εκδηλώσεις. Γενικά το Σπήλαιο Πετραλώνων με την καθημερινή φυσική παρουσία του Αριστείδη Πουλιανού λειτουργούσε οικονομικά, πολιτιστικά, οργανωτικά με ευρωπαϊκή και διεθνή προβολή, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας και με άριστο εργατικό προσωπικό.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3Ο

 

ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 

1. Με την υπ αριθμόν 3733065/18.3.1977 κοινή απόφαση του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών, που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμόν 98Δ/2.4.1977 φύλλο της Εφημερίδας της κυβερνήσεως εδαφική θαμνώδης  έκταση, εμβαδού 184270 τ. μ. ιδιοκτησίας κοινότητας Πετραλώνων και εντός της οποίας υπάρχει και το σπήλαιο Πετραλώνων μεταβιβάζεται με τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτριώσεως, κατά πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ).

2. Στις 8.4.1981 αφού προηγουμένως εκδόθηκαν και δημοσιεύθηκαν οι εκ του νόμου επιβαλλόμενες υπηρεσιακές αποφάσεις, μεταξύ του Ε.Ο.Τ. και του Επιστημονικού και μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ»,  που στην ως άνω εδαφική έκταση από του έτους 1974 δια του προέδρου της εκτελούσε ανασκαφές, υπεγράφη σύμβαση χρησιδανείου, δια της οποίας ο Ε.Ο.Τ. παραχωρεί στο Σωματείο τη χρήση τής ως άνω εδαφικής έκτασης, εντός  της οποίας βρίσκεται το σπήλαιο και οι κτιριακές εγκαταστάσεις που είχαν ανεγερθεί μ’ επιμέλεια και φροντίδα του προέδρου του Σωματείου Αριστείδη Πουλιανού, με υποχρέωση τούτου (του Σωματείου), να φυλάσσει, συντηρεί και να διαχειρίζεται την όλη εδαφική έκταση και τις κτιριακές εγκαταστάσεις.

3. Με την υπ αριθμόν Φ16/5680/31.1.1983 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ 290/30.5.1983) η ως άνω εδαφική περιοχή των 184.270 τ. μ. που βρίσκεται το Σπήλαιο και μια επιφάνεια εδάφους σε ακτίνα 500 μέτρων πέριξ της εισόδου του Σπηλαίου κηρύχθηκε αρχαιολογικός (Σημ: με αυτή την υπουργική απόφαση δρομολογήθηκε όχι η προστασία του παλαιοανθρωπολογικού χώρου του Σπηλαίου Πετραλώνων όπως θ' αναμενόταν, αλλά η αποβολή του Άρη Πουλιανού - προς δόξα των απανταχού ενεδρευόντων ανθελλήνων).

4. Με την υπ’ αριθμόν ΥΠ.ΠΟ/ΑΡΧ/ΑΙ845/15813/948/2.4.1998 κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΦΕΚ 356/9.4.1998), η χρήση της ως άνω εδαφικής έκτασης εμβαδού 184270 τ. μ. όπου βρίσκεται το σπήλαιο μαζί με τις κτιριακές εγκαταστάσεις παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο υπεισέρχεται στην θέση του Ε.Ο.Τ., έναντι της Α.Ε.Ε.

5. Στις 23 Αυγούστου 1998 δημοσιεύεται και τέθηκε σε ισχύ ο υπ’ αριθμό 2636/1998 νόμος δια του οποίου σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων συνεστήθη Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία «ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΟΤ», η οποία λειτουργεί χάριν του Δημόσιου συμφέροντος με τους κανόνες όμως της ιδιωτικής οικονομίας κι η οποία εταιρία έχει εκ του νόμου τη διοίκηση, τη διαχείριση και την οικονομική εκμετάλλευση όλων των επιχειρηματικών μονάδων του Ε.Ο.Τ. μεταξύ των οποίων και το Σπήλαιο Πετραλώνων.

            Η εταιρία αυτή με το άρθρο 9 του νόμου 2837/2000 μετονομάστηκε σε «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» και  με το άρθρο 2 το Νόμου 3270/2004 μετονομάστηκε σε «ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε.», η οποία με μεταγενέστερο νόμο μετονομάστηκε σε «ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.»  (ΕΤΑΔ Α.Ε.).

6. Με το άρθρο 35 του Νόμου 4049/2012 η ως άνω εδαφική έκταση των 184270 τ. μ. όπου βρίσκεται το Σπήλαιο Πετραλώνων μαζί με τις κτιριακές εγκαταστάσεις μεταβιβάστηκε κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς κι η οικονομική αυτού εκμετάλλευση θεωρείται πλέον και αυτοδικαίως καθολικός διάδοχος του Ε.Ο.Τ. και της ΕΤΑΔ Α.Ε., δεδομένου ότι προηγουμένως στις 4.4.2011 η Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδος με την υπ’ αριθμόν 88/2011 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που ελήφθη κατά πλειοψηφία αποβλήθηκε από τον χώρο του Σπηλαίου των Πετραλώνων.     

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο

 

Η ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΙ ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙ’ ΑΥΤΩΝ ΑΝΕΛΕΗΤΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ, ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1983 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ. (ΣΕ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΕΙΤΑΙ Η ΔΑΠΑΝΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΚΑΘΕ ΥΠΟΘΕΣΕΩΣ ΧΩΡΙΣΤΑ: έξοδα κι αμοιβές πληρεξουσίων δικηγόρων, αμοιβές κι έξοδα δικαστικών επιμελητών, γραμμάτια και παράβολα, τέλη κι εισφορές υπέρ τρίτων κλπ).

Όπως είναι γνωστό τον Σεπτέμβριο μήνα του έτους 1974 συγκροτήθηκε το νέο ελληνικό πολιτικό κόμμα με τον τίτλο «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ» (ΠΑΣΟΚ), το οποίο μεταξύ άλλων εξαγγελιών που δεν εφάρμοσε ποτέ ήταν ότι όταν το ΠΑΣΟΚ έλθει στην διακυβέρνηση της χώρας, θα διώξει από την Ελλάδα όλες τις βάσεις του θανάτου, η Ελλάδα θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί ΕΟΚ και ΝΑΤΟ είναι το ίδιο συνδικάτο, ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, ότι θα καθιερώσει ως πάγιο εκλογικό σύστημα την Απλή Αναλογική, το οποίο σύστημα θα το κατοχυρώσει Συνταγματικά, ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι Κυβέρνηση κι ο λαός στην Εξουσία. Έτσι προχώρησε στη δημιουργία των γνωστών τοπικών κλαδικών κομματικών οργανώσεων, οι οποίες ασκούσαν την τοπική  κυβερνητική εξουσία.

Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις Βουλευτικές εκλογές τον Νοέμβριο του έτους 1981 και από 1/1/1982 ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Ελλάδας. Έκτοτε (κάτι που πάντως συνεχίζεται μέχρι και σήμερα) άρχισε ένας χωρίς προηγούμενο διωγμός της Ανθρωπολογικής Εταιρίας Ελλάδος,  του Προέδρου της Αριστείδη Πουλιανού, του υιού του Νικολάου Πουλιανού και άλλων συγγενικών του προσώπων.

Στις 26/8/1983 ο Γενικός  Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. Νίκος ΣΚΟΥΛΑΣ, υποβάλλει στην Εισαγγελία Αθηνών μηνυτήρια αναφορά, εναντίον του Αριστείδη Πουλιανού και του Παναγιώτη Λαμπρία για τα ποινικά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, της πλαστογραφίας μετά χρήσεως επί σκοπώ οφέλους κατ’ εξακολούθηση, της υπεξαίρεσης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης σε βάρος του δημοσίου, της απάτης σε συνδυασμό με τον Νόμο 1608/1950 και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία στην υπηρεσία, αδικήματα τα οποία είχαν σχέση με την παρουσία της Α.Ε.Ε. στο Σπήλαιο Πετραλώνων, ενώ προηγουμένως από τις 30/11/1982 μέχρι την 11/1/1983 με την υπ’ αριθμόν 2170/18.11.1982 διαταγή του Υφυπουργού Οικονομικών διενεργείται από την 6η Επιθεώρηση Δ. Δ. Θεσσαλονίκης (οδός Δωδεκανήσου αριθμός 7), οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος της Ανθρωπολογικής Εταιρίας Ελλάδος από την σύστασή της (1971) μέχρι την 7 Ιανουαρίου 1983, ο οποίος διαχειριστικός έλεγχος κατέληξε στο υπ’ αριθμόν πρωτ. 282/11.1.1983 έγγραφό της. Το πόρισμα αυτού του οικονομικού ελέγχου, η 6η Επιθεώρηση το υποβάλλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Επιθεώρηση Δ. Δ. και Ν.Π.Δ.Δ. στην οδό Κολωνού αριθμός 2 (Αθήνα).

Από τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο αποδεικνύεται πλήρως ότι ούτε ο Άρης Πουλιανός, ούτε κανένα μέλος της οικογένειάς του όχι μόνο δεν διέπραξαν κανένα ποινικό αδίκημα, αλλά δαπανήσανε κι εξ ιδίων περί τα 20.000.000 δραχμές για τις ανασκαφές και για την ανέγερση των πέντε κτισμάτων στον χώρο του Σπηλαίου Πετραλώνων. Επί της προαναφερόμενης μηνυτήριας αναφοράς αρχικά εκδίδεται το υπ’ αριθμόν 5279/1985 Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο αποφάνθηκε ότι δεν πρέπει να ασκηθεί καμμία κατηγορία (Δαπάνη 3000 ευρώ). Ο Ε.Ο.Τ. ασκεί ΕΦΕΣΗ κατά του Βουλεύματος αυτού και το Συμβούλιο Εφετών εκδίδει το υπ’ αριθμόν 1534/1986 Βούλευμα, δια του οποίου τελεσίδικα επικυρώνεται το προηγούμενο πρωτόδικο Βούλευμα (Δαπάνη 4.000 ευρώ).

Ο Ε.Ο.Τ. ασκεί ΑΝΑΙΡΕΣΗ κατά του τελευταίου Βουλεύματος, η οποία ΑΝΑΙΡΕΣΗ απορρίπτεται με την υπ’ αριθμό 289/1987 απόφαση του Αρείου Πάγου (Δαπάνη 5000 ευρώ).

1) Αρχές Μαρτίου 1983 η τοπική κλαδική κομματική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ που αποτελείτο από 15 περίπου νέους κατοίκους της Κοινότητας Πετραλώνων, μεταξύ των οποίων κι ο Πρόεδρός της, σ’ εφαρμογή του προεκλογικού συνθήματος «ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι Κυβέρνηση κι ο λαός στην Εξουσία» ΠΑΡΑΝΟΜΑ προβαίνουν σε δυναμική κατάληψη του χώρου του Σπηλαίου και των κτιριακών εγκαταστάσεων, το οποίο λειτουργούσε κανονικά με 13 εργαζόμενους της Ανθρωπολογικής Εταιρίας Ελλάδος και προκαλούνται επεισόδια. Η τοπική αστυνομική δύναμη απλώς παρακολουθεί τα γεγονότα και δεν επεμβαίνει.

2) Στις 18.5.1983,  ο Ε.Ο.Τ. με την πίεση τοπικών κομματικών του ΠΑΣΟΚ παραγόντων, με την υπ’ αριθμόν 514573 απόφασή του κατήγγειλε ΠΑΡΑΝΟΜΑ εγγράφως την από 8.4.1981 σύμβαση χρησιδανείου την οποία είχε συνάψει με την Α.Ε.Ε., ενώ όλα τα μέλη της τοπικής κλαδικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ που ενήργησαν την ως άνω κατάληψη του Σπηλαίου, γίνονται αμέσως υπάλληλοι του Ε.Ο.Τ.  

Η Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδος δια του Προέδρου της προσφεύγει στην Δικαιοσύνη κι αρχικά εκδίδεται η υπ’ αριθμόν 3183/1984 Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δια της οποίας κρίθηκε ότι η από 8/4/1981 σύμβαση μεταξύ του ΕΟΤ και της Α.Ε.Ε. την οποία και κατήγγειλε κατά τα ανωτέρω ο Ε.Ο.Τ. είναι σύμβαση χρησιδανείου παράγει ιδιωτικού δικαίου διαφορές και όχι δημόσιου δικαίου και συνεπώς αρμόδια Δικαστήρια για να κρίνουν την εγκυρότητα της ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ είναι τα πολιτικά Δικαστήρια (Δαπάνη 3000 ευρώ).

Στη συνέχεια επισπεύσει της Ανθρωπολογικής Εταιρίας Ελλάδος εκδίδονται κατά σειρά η υπ’ αριθμόν 7371/1989 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Δαπάνη 3.000 ευρώ), η υπ’ αριθμόν 8980/1990 απόφαση του Εφετείου Αθηνών (Δαπάνη 3000 ευρώ), η υπ’ αριθμόν 1670/1991 απόφαση του Αρείου Πάγου (Δαπάνη 4000 ευρώ), η υπ’ αριθμόν 469/1994 απόφαση του Εφετείου Πειραιώς (Δαπάνη 4000 ευρώ) και η υπ’ αριθμόν 1632/1995 απόφαση του Αρείου Πάγου (Δαπάνη 5.000 ευρώ) δια των οποίων αποφάσεων κρίθηκε αμετάκλητα ότι η προαναφερόμενη από τον Ε.Ο.Τ. καταγγελία της ως άνω σύμβασης χρησιδανείου είναι καταχρηστική και κατά νομική συνέπεια ΑΚΥΡΗ.  

Όμως ο Ε.Ο.Τ. ΠΑΡΑΝΟΜΑ αρνήθηκε να παραδώσει τη χρήση του Σπηλαίου στην Α.Ε.Ε., η οποία προσφεύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη και εκδίδεται η υπ’ αριθμόν 8507/1996 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών (Δαπάνη 3000 ευρώ), η οποία καθίσταται τελεσίδικη και αμετάκλητη με την υπ’ αριθμόν 3798/1997 απόφαση του Εφετείου Αθηνών (Δαπάνη 4.000 ευρώ), με την οποία διατάσσεται ο Ε.Ο.Τ. να παραδώσει τη χρήση του Σπηλαίου στην Α.Ε.Ε., ο οποίος όμως Ε.Ο.Τ. ΠΑΡΑΝΟΜΑ αρνείται να συμμορφωθεί με την ως άνω δικαστική απόφαση, οπότε η Α.Ε.Ε. με αναγκαστική εκτέλεση της ως άνω δικαστικής αποφάσεως στις 27 Ιουνίου του 1997 με την υπ αριθμόν 470/18.5.1997 έκθεση αποβολής και εγκατάστασης του δικαστικού επιμελητού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης Δημητρίου Μιλάνου επανεγκαθίσταται στο Σπήλαιο (Δαπάνη 3000 ευρώ).

Η Α.Ε.Ε. σύμφωνα με τους όρους της από 8.4.1981 σύμβασης προσλαμβάνει νέο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό και οι μέχρι τότε από τον Ε.Ο.Τ. προσληφθέντες και όλοι καταληψίες του χώρου από το έτος 1983, εργαζόμενοι στο Σπήλαιο απομακρύνονται από τον χώρο και μετατρέπονται σε αργόσχολους υπαλλήλους αρχικά του Ε.Ο.Τ. και λίγο μετέπειτα του ΥΠ.ΠΟ.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5Ο

 

ΑΠΗΝΟΥΣ ΔΙΩΓΜΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 

Μετά την εγκατάσταση της Α.Ε.Ε. στο χώρο του Σπηλαίου (18.5.1997)  το Ελληνικό Δημόσιο κυρίως το Υπουργείο Πολιτισμού με παράνομες αποφάσεις του Υπουργού Πολιτισμού και των διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών του αρχίζει, ένας νέος χωρίς προηγούμενο διωγμός της Α.Ε.Ε., του Προέδρου της Αριστείδη Πουλιανού, του υιού του Νικολάου Πουλιανού και της συζύγου του Δάφνης Πουλιανού, με αποκλειστικό σκοπό να απομακρυνθούν όλοι από τον χώρο του Σπηλαίου Πετραλώνων, όπως θα εκθέσω παρακάτω:

 Με αδικοπρακτικές συμπεριφορές του ιδίου του Υπουργού Πολιτισμού και των Δημόσιων υπαλλήλων του Υπουργείου με το πρόσχημα ότι ασκούν τα δημόσια καθήκοντα τους, παίρνουν υπηρεσιακές αποφάσεις από βαρεία αμέλεια μέχρι τα όρια του ενδεχόμενου δόλου, και προκαλούν σε μένα περιουσιακή ζημία, θίγουν την τιμή και την υπόληψη μου, προσβάλλουν την προσωπικότητα μου, όπως αναλυτικά παρακάτω θα εκθέσω.                                                                                                      

Μετά την ως άνω εξέλιξη της υποθέσεως ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος με την κομματική πίεση των τοπικών κομματικών οργάνων: Νομάρχη Χαλκιδικής, Δήμαρχο Ν. Τρίγλιας,  Προϊστάμενο Εφορείας παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος, Γραμματέα τοπικής νομαρχιακής  Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ν. Χαλκιδικής, προέδρου κοινότητας Πετραλώνων κλπ, αρχίζει να μετέρχεται νέα ΠΑΡΑΝΟΜΑ μέσα για την απομάκρυνση της Α.Ε.Ε. από τον χώρου του Σπηλαίου.                                                  

Ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος πριν ακόμη η Α.Ε.Ε. προβεί σε αναγκαστική εκτέλεση της ως άνω υπ’ αριθμόν 8507/1996 τελεσίδικης απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών εκδίδει τις υπ’ αριθμόν 12629/208/16.5.1997 και 12804/343/19.5.1997 πράξεις  και προβαίνει σε σφράγιση του Σπηλαίου, απαγορεύοντας παράνομα την πρόσβαση των μελών της Α.Ε.Ε. στην περιοχή του Σπηλαίου (πρβλ. και 29782 / 27.6.1997). Αυτές όμως οι πράξεις μετά από προσφυγή της Α.Ε.Ε. ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ με τις  υπ’ αριθμό 350/1998, 759/7-12-1998 και 2129/1998 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (Δαπάνη για κάθε μια χωριστά 3.000 ευρώ και σύνολο 9.000 ευρώ). Με τις  αποφάσεις  αυτές  έγινε δεκτό ότι ισχυούσης της από 8.4.1981 σύμβασης μεταξύ του Ε.Ο.Τ. και της Α.Ε.Ε., η τελευταία έχει δικαίωμα αποκλειστικής διαχείρισης του Σπηλαίου, του περιβάλλοντος χώρου και των συνοδευτικών εγκαταστάσεων.

Κατά τη διάρκεια της ανωτέρω εκκρεμοδικίας με την Κυβερνητική εξουσία του Υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου εκδόθηκε ο νόμος 2557/1997 (Α.271/24.12.1997) σε εκτέλεση του οποίου, ο ως άνω Υπουργός εκδίδει το υπ’ αριθμόν ΥΠ.ΠΟ/Α/ΠΑΛΛΑ/Φ/03/22727/405/14.5.1998 δεύτερο Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής της Α.Ε.Ε. από τον χώρο του Σπηλαίου, το οποίο ακυρώθηκε ως ΠΑΡΑΝΟΜΟ μετά από προσφυγή της Α.Ε.Ε. με τις  υπ’ αριθμόν 705/1997 και 3576/2002 αποφάσεις  του Συμβουλίου της Επικρατείας (Δαπάνη για κάθε μια από αυτές 3000 ευρώ και σύνολο 6.000 ευρώ).

Ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος δημοσιεύει τον Ν. 3207/2003 (Α302) και με το άρθρο 10 παρ. 28 του οποίου προσετέθη στην ως άνω παρ. 13 του άρθρου 9 του Ν2557/1997, σε εκτέλεση του οποίου εκδίδει ως υπουργός Πολιτισμού σε βάρος της Α.Ε.Ε. το υπ' αριθμόν ΥΠ.ΠΟ/ΑΠΑΛΛ/Φ01-6/2639/40/16.1.2004 τρίτο (κατ' εξακολούθηση) Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής της Α.Ε.Ε. από τον χώρο του Σπηλαίου, κατά του οποίου η Α.Ε.Ε. προσέφυγε για ακύρωσή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο κατ’ αρχήν με απόφασή του 21-1-2014 διέταξε την αναστολή της εκτέλεσης τούτου (Δαπάνη 2.000 ευρώ).

Στη συνέχεια η Πενταμελής  σύνθεση του τμήματος, με την υπ’ αριθμόν 2546/2005 απόφαση του, λόγω της σπουδαιότητας του ανακύψαντος ζητήματος, παρέπεμψε την υπόθεση για εκδίκαση στην Επταμελή σύνθεση του τμήματος (Δαπάνη 2000 ευρώ), το οποίο με την υπ’ αριθμόν 2979/2009 απόφασή του παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (Δαπάνη 3000 ευρώ, το οποίο με την υπ’ αριθμόν 88/2011 απόφασή του κατά πλειοψηφία (Δαπάνη 5000 ευρώ) έκρινε ότι το προσβαλλόμενο Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής έχει εκδοθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις βάσει επίσης του αρ. πρωτ. Π2542 / 4.4.2011 του ΣτΕ, η Α.Ε.Ε. με την υπ’ αριθμόν 791/2011 έκθεση αποβολής κι εγκατάστασης του δικαστικού επιμελητού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης Ηλία Τσίπου,  αποβλήθηκε από το χώρο του Σπηλαίου.

Όμως για να ενεργήσει ο συγκεκριμένος Υπουργός Πολιτισμού με τους ποιο πάνω τρόπους, αποδεδειγμένα με τα δημόσια έγγραφα τα οποία ενδεικτικά  θα τα προσάγουμε κατά την συζήτηση της υπό κρίση αγωγής μας, πιέστηκε με φορτικότητα από τα τοπικά κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ Νομού Χαλκιδικής, σε σημείο να εμφανίζεται σε προγραμματισμένες κομματικές συγκεντρώσεις σε αίθουσα του Δήμου Ν. Τρίγλιας και να υπόσχεται ότι θα βρει τρόπο να απομακρύνει την Α.Ε.Ε. από τον χώρο του Σπηλαίου Πετραλώνων (Σημ. ιστοσελίδας: ενώ κατ' ιδία ομολογία έχει φροντίσει να μη ανανεωθεί στην Α.Ε.Ε. η άδεια ανασκαφών).

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο

 

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

 

Στις 27.6.1997 η Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδος με αναγκαστική εκτέλεση της ως άνω υπ’ αριθμόν 8507/1996 τελεσίδικης απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, επανεγκαθίσταται στο Σπήλαιο και τις κτιριακές εγκαταστάσεις του.

Η Α.Ε.Ε. σύμφωνα με τους όρους της  από 8.4.1981 σύμβασης  προσλαμβάνει άμεσα 12 εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης  εργασίας  αορίστου χρόνου για τις ανάγκες λειτουργίας του Σπηλαίου.

Ο Ε.Ο.Τ. με  σκοπό να αναγκαστεί η Α.Ε.Ε. να εγκαταλείψει το Σπήλαιο αρνείται να καλύψει τις δαπάνες λειτουργίας του Σπηλαίου, όπως είχε υποχρέωση από την ως άνω σύμβαση και έτσι τις δαπάνες αυτές τις κάλυψε ο Αριστείδης Πουλιανός με δικά του χρήματα.

 Στις 24.3.1998 ασκεί σε βάρος του Ε.Ο.Τ. στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, για λογαριασμό της Α.Ε.Ε., την με αριθμό κατάθεσης 10756/24.3.1998 αγωγή, αξιώνοντας να της καταβάλλει ο Ε.Ο.Τ. τα έξοδα λειτουργίας του Σπηλαίου από 27/6/1997 μέχρι 24/3/1998 ανερχομένου του ποσού τούτου σε 28.080.057 εκατομμύρια δραχμές ή 72.000 ευρώ. Επί της αγωγής αυτής εκδίδεται αρχικά η υπ’ αριθμόν 23863/1998 προδικαστική απόφαση (Δαπάνη 3.000 ευρώ) και στη συνέχεια η υπ’ αριθμόν 21118/2003 οριστική απόφαση του Δικαστηρίου τούτου, δια της οποίας η Ανώνυμη Εταιρία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» ως διάδοχος του Ε.Ο.Τ., δυνάμει των νόμων 2636/1998 και 2837/2000 υποχρεώθηκε να καταβάλλει στην Α.Ε.Ε. το ποσό των 72.833,67 ευρώ πλέον νόμιμους τόκους υπερημερίας και δικαστική δαπάνη 3000 ευρώ. Η ως άνω δικαστική απόφαση κατέστη τελεσίδικη και αμετάκλητη,  με την υπ’ αριθμόν 2549/2004 απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης (Δαπάνη 3.000 ευρώ). Το επιδικασθέν ποσό στην πραγματικότητα θα το εισέπραττε ο ίδιος, αφού με δικά του χρήματα είχαν καλυφθεί τα λειτουργικά έξοδα του Σπηλαίου για το χρονικό διάστημα 27.6.1997 μέχρι 24.3.1998.

Και ενώ εκκρεμούσε δικαστικά η προηγούμενη υπόθεση ο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» ( Ε.Ο.Τ.) εκδίδει ΠΑΡΑΝΟΜΑ τις υπ’ αριθμόν 534553/9.9.1998 και 534738/9.10.1998 δυο πράξεις τις οποίες απέστειλε στην Ι΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών, στην αρμοδιότητα της οποίας υπαγόταν φορολογικά η Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδος, με αίτημα να βεβαιώσει και να φροντίσει η ίδια Δ.Ο.Υ. να εισπράξει, για λογαριασμό του,  από την Α.Ε.Ε. το ποσό των 69.100.000 δραχμών η 72.000 ευρώ, το οποίο δήθεν όφειλε η Α.Ε.Ε. προς τον Ε.Ο.Τ. από την διαχείριση του Σπηλαίου για το χρονικό διάστημα από 15.4.1998 έως 2.12.1998.

Η Ι΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών βεβαιώνει το ως άνω χρέος σε βάρος της Α.Ε.Ε. και το καταχωρεί στο TAXIS του Σωματείου, το οποίο χρέος μέχρι σήμερα δηλαδή επί 20 χρόνια φέρεται καταχωρημένο στο TAXIS.

 Πρόκειται πράγματι για εξευτελισμό της δημόσιας εκτελεστικής εξουσίας, όπως θα εκθέσουμε βάσιμα παρακάτω.

Η έκδοση των ως άνω δυο πράξεων του Ε.Ο.Τ. και η καταχώριση αυτών στο TAXIS της Ανθρωπολογικής Εταιρίας Ελλάδος, ήταν παράνομες, διότι στις 23.8.1998 εκδόθηκε και τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 2636/1998, αφού σε εκτέλεση των σχετικών διατάξεών του συνεστήθη η «Ανώνυμη Εταιρία Αξιοποίησης των Ακινήτων και των Επιχειρηματικών Μονάδων του Ε.Ο.Τ.»,  μεταξύ των οποίων είναι και το Σπήλαιο Πετραλώνων.  

Η ανώνυμη αυτή εταιρία με την αλλαγή των επωνυμιών της εκ του νόμου και αυτοδικαίως κατέστη διάδοχος της οικονομικής διαχείρισης και της οικονομικής εκμετάλλευσης όλων των επιχειρηματικών μονάδων του Ε.Ο.Τ. Συνεπώς όταν στις 9.9.1998 και 9.10.1998 ο Ε.Ο.Τ. εξέδωσε τις δυο ως άνω πράξεις και η Ι΄ Δ.Ο.Υ. των Αθηνών καταχώρησε το ως άνω χρέος στο TAXIS της Α.Ε.Ε., είχε τεθεί σε ισχύ ο ως άνω νόμος και το δικαίωμα αυτό το είχε η ως άνω ανώνυμη εταιρία.

Στις 4.1.1999 ο ΕΟΤ δια του Γενικού Γραμματέα Μιχαήλ Κυριακίδη υποβάλει στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης,  κατά του Προέδρου της Α.Ε.Ε. Αριστείδη Πουλιανού την υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 21/4.1.1999 μηνυτήρια αναφορά σε βαθμό κακουργήματος και με την κατηγορία της υπεξαίρεσης του ως άνω ποσού των 69.100.000 εκατομμυρίων δραχμών ή 72.000 ευρώ.

Με την υπ’ αριθμόν 444/21.5.2002 εντολή της 2ης Τακτικής Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών, διατάσσεται και εκδίδεται από το Υπουργείο Οικονομικών ο με αριθμό πρωτ. 6948/15.10.2002 δεύτερος οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος της Α.Ε.Ε. από τον οποίο προκύπτει ότι η Α.Ε.Ε. δεν οφείλει στον Ε.Ο.Τ. κανένα χρηματικό ποσό.  

Στην συνέχεια εκδίδεται το υπ’ αριθμόν 17/2003 Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών (Δαπάνη 5000 ευρώ), δια του οποίου το Συμβούλιο ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ να μην γίνει κατηγορία κατά του Αριστείδη Πουλιανού αφού η Α.Ε.Ε. δεν οφείλει κανένα ποσό στον Ε.Ο.Τ. , ενώ αντίθετα ο ΕΟΤ οφείλει στην Α.Ε.Ε. το ποσό που κρίνεται με την ως άνω υπ’ αριθμόν 23863/1998 προδικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια με την υπ’ αριθμόν 21118/2005 οριστική απόφαση του ιδίου που κατέστη τελεσίδικη και αμετάκλητη,  με την υπ’ αριθμόν 2549/2005 απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης.

Όμως η Ι΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών είχε καταχωρήσει το ως άνω δήθεν χρέος της Α.Ε.Ε. προς τον Ε.Ο.Τ. στο ΤΑΧΙΣ της Α.Ε.Ε. και ενώ όφειλε είτε ο Ε.Ο.Τ., είτε η Ι΄ Δ.Ο.Υ., είτε η διάδοχος του ΕΟΤ Ανώνυμη Εταιρία να ενεργήσει άμεσα για τη διαγραφή του χρέους από το ΤΑΧΙΣ, επειδή έχουμε ένα σάπιο από την ρίζα του δημόσιο – διοίκηση και ένα υψηλού κινδύνου για τους πολίτες γραφειοκρατικό σύστημα, η μη διαγραφή του χρέους από το ΤΑΧΙΣ ενδεικτικά έχει μέχρι σήμερα τις εξής αρνητικές συνέπειες για τον Αριστείδη Πουλιανό και την Α.Ε.Ε.:

Η Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδος έχει έδρα την Αθήνα κι υπαγόταν στην αρμοδιότητα της Ι΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών. Κάποια ημέρα ο προϊστάμενός της, διαπίστωσε στο ΤΑΧΙΣ ότι η Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδος, εξακολουθούσε (τάχα) να οφείλει στον ΕΟΤ, το ως άνω ποσό, δια του οποίου είχε κατά τα ανωτέρω, ο Πρόεδρός της Αριστείδης Πουλιανός μηνυθεί και είχε εκδοθεί το ως άνω υπ’ αριθμόν 17/2003 απαλλακτικό  βούλευμα.

            Ο προϊστάμενος λοιπόν της Ι΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών ασκεί μήνυση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά του Προέδρου της Α.Ε.Ε. Αριστείδη Πουλιανού, δια τη μη καταβολή του ως άνω ποσού. Από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών εκδίδεται η υπ’ αριθμόν 49679/2005 καταδικαστική απόφαση (Δαπάνη 1000 ευρώ), η οποία όμως ακυρώνεται σε δεύτερο βαθμό  από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 38729/2006 οριστική τελεσίδικη και αμετάκλητη απόφαση (Δαπάνη 2000 ευρώ), δια της οποίας κηρύσσεται αθώος ο κατηγορούμενος Αριστείδης Πουλιανός, διότι όπως ρητά προκύπτει από την απόφαση αυτή, η Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδος δεν οφείλει κανένα χρηματικό ποσό στον Ε.Ο.Τ. ή στο διάδοχό του «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ».

Κάποια στιγμή άλλαξε ο προϊστάμενος της Ι΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών και διαπίστωσε κι αυτός (μέσω ΤΑΧΙΣ) ότι η Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδος, οφείλει προς τον Ε.Ο.Τ. ή το διάδοχο του «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ» το ποσό των 373.839,77 ευρώ: Στο ποσό αυτό έχει ανέλθει το αρχικό ποσό των 69.100.100 εκατομμυρίων δραχμών ή 72.000 ευρώ, για το οποίο είχαν εντωμεταξύ εκδοθεί το ως άνω υπ’ αριθμόν 17/2003 Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών και η υπ’ αριθμόν 38729/2006 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

            Στη συνέχεια ο νέος προϊστάμενος κρίνει επίσης ότι για την καταβολή του ποσού αυτού, ευθύνεται κι ο Πρόεδρος του υπόχρεου Σωματείου και δίνει εντολή κατάσχεσης  της ατομικής ακινήτου περιουσίας του Προέδρου του Σωματείου Αριστείδη Πουλιανού κι εκδίδεται το υπ’ αριθμόν 6311/2009 σχετικό πρόγραμμα αναγκαστικού πλειστηριασμού.

Ο Αριστείδης Πουλιανός ασκεί ΑΝΑΚΟΠΗ κατά του προγράμματος πλειστηριασμού κι εκδίδεται η υπ’ αριθμόν 3110/2009 τελεσίδικη και αμετάκλητη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Δαπάνη 1000 ευρώ), δια της οποίας ακυρώνεται το παραπάνω πρόγραμμα αναγκαστικού πλειστηριασμού.

Το 2010 η Ι΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών συγχωνεύθηκε με την Δ΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών.

            Η προϊστάμενη της Δ΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών διαπίστωσε κι αυτή ότι στο ΤΑΧΙΣ φαίνεται πως η Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδος οφείλει στον Ε.Ο.Τ. από το έτος 1998 και κατόπιν στη διάδοχό του «ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ» το ποσό των 545.450 ευρώ και δια του υπ’ αριθμόν 7911/14.2.2014 κατασχετηρίου τής επιβάλλει κατάσχεση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Προέδρου του Σωματείου Αριστείδη Πουλιανού του Νικολάου και δη:

1. Κατάστημα Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος επί της οδού Σόλωνος (151) Αθήνα, ατομικός του λογαριασμός καταθέσεων ταμιευτηρίου, με αριθμό 151/636311-36 και διαθέσιμο υπόλοιπο την 28.3.2014 τα 48.340,00 ευρώ και το οποίο ποσό δεσμεύθηκε.

2. Κατάστημα Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος επί της Λεωφόρου Μεσογείων (721) Αθήνα, λογαριασμό καταθέσεων ταμιευτηρίου με τρεις συνδικαιούχους 106/949007-87 και διαθέσιμο υπόλοιπο ποσό κατά την 28.2.2014 τα 3.462,80 ευρώ το οποίο δεσμεύθηκε κατά το 1/3 δηλαδή 1.154,62 ευρώ.

3. Κατάστημα Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος  Κεντρικό (040) Αθήνα, λογαριασμός καταθέσεων ταμιευτηρίου με αριθμό 040/785588-57 όπου καταβάλλεται η σύνταξη μου, ως καθηγητού πανεπιστημίου και στον οποίο φέρονται τρεις συνδικαιούχοι και με υπόλοιπο στις 28.2.2014 ποσό 6.457,49 ευρώ από το οποίο δεσμεύθηκαν 541,45 ευρώ.

4. Κατάστημα Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος Ν. Καλλικράτειας Νομού Χαλκιδικής (434) λογαριασμός καταθέσεων ταμιευτηρίου 434/748152-71 με δυο συνδικαιούχους και διαθέσιμο υπόλοιπο κατά την 28.2.2014 25,52 ευρώ το οποίο δεσμεύθηκε κατά το ½ δηλαδή 12,75 ευρώ. Γενικό σύνολο το ποσό των 50.544,82 ευρώ.

Κατά της κατάσχεσης αυτής ο Α. Πουλιανός ασκεί, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ΑΝΑΚΟΠΗ, επί της οποίας εκδίδεται από το Δικαστήριο, η υπ’ αριθμόν 3527/2015 τελεσίδικη και αμετάκλητη απόφαση (Δαπάνη 1000 ευρώ), δια της οποίας ακυρώνεται η κατάσχεση και μετά την τελεσιδικία της απόφασης αυτής η Δ΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών πράγματι αποδεσμεύει τους ως άνω τραπεζικούς λογαριασμούς.

Όμως, εκ της προηγούμενης παράνομης και υπαίτιας συμπεριφοράς της προϊσταμένης της Δ΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών και της, δια του υπ' αριθμόν 7911/14.2.2014 κατασχετηρίου επιβολής  κατάσχεσης στους τραπεζικούς μου λογαριασμούς και της αφαίρεσης από αυτούς του συνολικού ποσού των 50.544,82 ευρώ υπέστην ισόποση ζημία η οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί.  

Έτσι... και πάλι «Ελλάς το μεγαλείο σου» που τελειωμό δεν έχει. Μέχρι σήμερα κι αφού παρήλθαν 4 σχεδόν χρόνια από την κατάσχεση και την αφαίρεση των ως άνω ποσών από την κατοχή του Αριστείδη Πουλιανού και τρία χρόνια από την έκδοση της προαναφερομένης υπ’ αριθμόν 3527/18.6.2015 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, τα κατασχεθέντα ως άνω ποσά δεν έχουν ακόμα επιστραφεί με την αιτιολογία ότι  από την Εθνική Τράπεζα έχουν καταβληθεί στην ΕΤΑΔ Α.Ε. (οπότε δηλ. η Εθνική Τράπεζα δεν τα έχει στην κατοχή της).

Η Νομική Υπηρεσία της ΕΤΑ Α.Ε. εκδίδει πράξη η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιό της να επιστραφεί και να καταβληθεί το παραπάνω κατασχεθέν ποσό στον Αριστείδη Πουλιανό. Όμως, το Λογιστήριο της ΕΤΑΔ Α.Ε. αρνήθηκε την αντίστοιχη καταβολή με τον ισχυρισμό ότι το ως άνω ποσό κατέληξε στα Ταμεία του Ε.Ο.Τ. και όχι στα δικά της. 

Η Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδος, άσκησε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης κατά του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε. (ΕΤΑ Α.Ε.) την με αριθμό καταθέσεως 18796/12.5.2011 αγωγή, αξιώνοντας την καταβολή χρηματικού ποσού. Κατά την εκδίκαση της αγωγής αυτής ο πληρεξούσιος δικηγόρος για λογαριασμό της ενάγουσας Α.Ε.Ε. εκ παραδρομής και χωρίς να υπάρχει νόμιμη υποχρέωση, κατέβαλα ως δικαστικό ένσημο το ποσό των 5.739,73 ευρώ.

            Επί της αγωγής αυτής, εκδόθηκε από το παραπάνω Δικαστήριο η υπ’ αριθμόν 5802/2013 απόφαση, δια της οποίας απορρίφθηκε η αγωγή ως αόριστη, ασκήθηκε έφεση κατά της απόφασης αυτής η οποία έγινε δεκτή και σαν  υπόθεση εκκρεμεί ακόμη η έκδοση οριστικής απόφασης.

Όμως με την παραπάνω υπ’ αριθμόν 5802/2013 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, κρίθηκε ότι το ως άνω δικαστικό ένσημο καταβλήθηκε,  αδικαιολόγητα χωρίς να υπάρχει δηλαδή νομική υποχρέωση και διατάχθηκε η επιστροφή του ποσού αυτού στην Α.Ε.Ε., το οποίο ποσό και πάλι δεν έχει επιστραφεί μέχρι σήμερα.

            Δια  του πληρεξουσίου νομικού της δικηγόρου η Α.Ε.Ε. υπέβαλλε αίτηση με όλα τα απαραίτητα έγγραφα στην αρμόδια Α΄ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, αιτούμενη την επιστροφή του ως άνω ποσού. Η αρμόδια υπάλληλος της Εφορίας, αφού συμβουλεύθηκε το ΤΑΧΙΣ δήλωσε ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν τα χρήματα, διότι η Α.Ε.Ε. οφείλει στον Ε.Ο.Τ. από του έτους 1998 το ποσό των 545.000 ευρώ. Την επόμενη ημέρα ο πληρεξούσιος νομικός της Α.Ε.Ε. προσκόμισε στην Α΄ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης  την ως άνω μηνυτήρια αναφορά του ΕΟΤ, τον ως άνω αναφερόμενο διαχειριστικό έλεγχο, το υπ’ αριθμόν 17/2003 Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών και την υπ’ αριθμ. 38729/2006 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, για να αποδείξει πως με δικαστικές αποφάσεις κρίθηκε ότι η Α.Ε.Ε. δεν οφείλει το ως άνω ποσό προς τον Ε.Ο.Τ. Η προϊσταμένη της Α΄ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης αδιαφόρησε (;) για τις ως άνω δικαστικές αποφάσεις και μέχρι σήμερα δεν επιστρέφει το ως άνω ποσό των 5.379,13 ευρώ στην Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδος.

Εκτός από τις παραπάνω αναφερόμενες σε βάρος του Αριστείδη Πουλιανού αναφορές, από της επανεγκαταστάσεως της Α.Ε.Ε. στις 27.6.1997 στον χώρο του Σπηλαίου ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ασκήθηκαν  και τα παρακάτω :

1) Στις 15.11.2000 η Δήμαρχος της Ν. Τρίγλιας Αικατερίνη Καραολάνη, κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται το Σπήλαιο Πετραλώνων, υποβάλλει στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, ως νόμιμος εκπρόσωπος του Δήμου, κατά του Προέδρου της Α.Ε.Ε. Αριστείδη Πουλιανού μηνυτήρια αναφορά για υπεξαίρεση χρηματικού ποσού. Το πρωτόδικο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με την υπ’ αριθμόν 5913/29.3.2004 απόφασή του (Δικαστική δαπάνη 3.000 ευρώ),  έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο Αριστείδη Πουλιανό.

Μετά από ασκηθείσα κατ’ αυτής της αποφάσεως έφεσης, το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης εκδίδει την υπ’ αριθμόν 2428/2005 ΑΘΩΩΤΙΚΗ απόφαση (Δαπάνη 4.000 ευρώ).

2) Στις 21.8.2006 η Πολυξένη Βελένη, υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού (αναπληρώτρια τότε προϊσταμένη της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Βόρειας Ελλάδος και νυν Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων), καταθέτει στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης μηνυτήρια αναφορά κατά του Προέδρου της Α.Ε.Ε. Αριστείδη Πουλιανού, για υπεξαίρεση ποσού από την διαχείριση του Σπηλαίου από 1.8.2006 έως 21.8.2006. Εκδίδεται από το Β΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης η υπ’ αριθμόν 48947/14.11.2011 ΑΘΩΩΤΙΚΗ απόφαση (Δαπάνη 1000 ευρώ).

3) Στις 22.9.2006 υποβάλλεται από την ίδια ως άνω αρχαιολόγο - διευθύντρια κατά του Αριστείδη Πουλιανού, νέα μηνυτήρια αναφορά για υπεξαίρεση χρηματικού ποσού από την διαχείριση του Σπηλαίου. Ακολούθως εκδίδεται το υπ’ αριθμόν 167/2013 ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης (Δαπάνη 3000 ευρώ).

4) Από τον Προϊστάμενο της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Βόρειας Ελλάδος  Ανδρέα Ντάρλα ασκήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης μηνυτήρια αναφορά κατά του Αριστείδη Πουλιανού, για παράνομες οικοδομικές εργασίες στο χώρο του Σπηλαίου. Εκδίδεται η υπ’ αριθμόν 7061/2012 ΑΘΩΩΤΙΚΗ απόφαση του Α΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης (Δαπάνη 1000 ευρώ).

5) Ο Νομάρχης Χαλκιδικής Αργύριος Λαφαζάνης, ισχυρό κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με την υπ’ αριθμόν 08.3/316/14.2.2006 απόφασή του επιβάλλει σε βάρος της Ανθρωπολογικής Εταιρίας Ελλάδος πρόστιμο 15.000 ευρώ. Η απόφαση ακυρώνεται επί της ουσίας με την υπ’ αριθμόν 1590/2008 αμετάκλητη απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (Δαπάνη 1000 ευρώ).

6) Στο χώρο του Σπηλαίου σε απόσταση 40 μέτρων από την είσοδο του Σπηλαίου και του κτιρίου έκδοσης εισιτηρίων, λειτουργεί μόνο για τις ανάγκες των επισκεπτών και μόνο τις ώρες λειτουργίας του Σπηλαίου μικρό κυλικείο για όρθιους πελάτες στο οποίο πωλούνται εμφιαλωμένα νερά, προκατασκευασμένα σάντουιτς, τοστ, καφέδες, τσάι κλπ.

Για το κυλικείο αυτό σε διάφορες χρονολογίες, από τις δημόσιες υπηρεσίες ασκήθηκαν κατά του Αριστείδη Πουλιανού ως Προέδρου της Α.Ε.Ε. δέκα (10) ποινικές διώξεις διότι αυτό κατά τους ισχυρισμούς των διωκτικών αρχών λειτουργούσε χωρίς άδεια της προϊστάμενης αρχής, κι εκδόθηκαν αντίστοιχα οι υπ’ αριθμόν: 5856/2007, 58157/2001 2036/2001, 3064/2001, 43161/2002, 17952/2009, 21496/2002, 11014/2008, 46655/2005 τελεσίδικες και ήδη αμετάκλητες αθωωτικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης και η υπ’ αριθμόν 15954/2003 αμετάκλητη αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης (Δικαστική δαπάνη για κάθε μια χωριστά 500 ευρώ και συνολικά το ποσό των 10.000 ευρώ).

Σημ. ιστοσελίδας: Από το 2011 που η Α.Ε.Ε. απεβλήθη από το σπήλαιο Πετραλώνων μέχρι και σήμερα ουδέποτε ξαναλειτούργησε το κυλικείο, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει έσοδα, αλλά και συνεχώς ο χώρος να υποβαθμίζεται στα μάτια των επισκεπτών.

7) Η  Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος καταθέτει στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης σε βάρος του Αριστείδη Πουλιανού κι εργαζομένων στο Σπήλαιο, μηνυτήριες αναφορές για τους λόγους που αναφέρονται στις υπ’ αριθμόν 9969/2004, 1594/2003, 23531/2000, 644/2005 και 14783/2013 μηνύσεις, για τις οποίες εκδίδονται αμετάκλητες αθωωτικές αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (Δαπάνη για κάθε μια χωριστά 500 ευρώ και συνολικά 2500 ευρώ).

8) Ο Ανδρέας Ντάρλας ως προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος, άσκησε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης κατά του Αριστείδη Πουλιανού και του Νικολάου Πουλιανού για παράνομες ανασκαφές στο Σπήλαιο Πετραλώνων για την οποία εκδόθηκε το υπ’ αριθμόν 1132/2011 αμετάκλητο αθωωτικό  Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης (Δαπάνη 3.000 ευρώ).

Γενικά από την επανεγκατάσταση της Α.Ε.Ε. 27.6.1997 μέχρι την ημερομηνία  αποβολής της από το Σπήλαιο 4.4.2011 ο Αριστείδης Πουλιανός έχει οδηγηθεί σε ποινικά Δικαστήρια της χώρας ως κατηγορούμενος αμέτρητες φορές, χωρίς να υπάρχει ούτε μια καταδικαστική απόφαση ποινικού Δικαστηρίου εναντίον του.

            Η κομματική όμως οργάνωση του ΠΑΣΟΚ σε τοπικό, νομαρχιακό κι ελλαδικό επίπεδο, ήθελε το Σπήλαιο Πετραλώνων ν’ αποτελεί ένα μόνιμο κομματικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά  και μόνο κομματικών συμφερόντων.  

Η πρόθεση αυτή εκδηλώνεται τόσο από τις αποφάσεις κομματικών παραγόντων, όσο και  με δημοσιεύσεις στον εβδομαδιαίο και ημερήσιο τύπο.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρομαι σε δυο δημοσιεύσεις  της Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ» (μια της 15 Ιουνίου 1994, και μια της 16 Ιουλίου 1997), καθώς και μια τρίτη από το «ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» στις 17.9.2016, όπου δημοσιεύονται τα εξής αντίστοιχα κείμενα:

1)    «Αρνούνται να δώσουν στον Πουλιανό το Σπήλαιο Πετραλώνων και το Μουσείο Πετραλώνων, παρά την τελεσίδικη δικαστική απόφαση».

2)    «ΚΑΤΑ ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ ΤΟ ΠΑΣΟΚ». Από το γραφείο τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής, λάβαμε την παρακάτω επιστολή «Μετά την εγκατάσταση του Άρη Πουλιανού για δεύτερη φορά στον Αρχαιολογικό χώρο του Σπηλαίου Πετραλώνων η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής, ζητά από την Κυβέρνηση να διαταχθεί άμεσα η αποβολή του Άρη Πουλιανού από το Σπήλαιο κλπ».

3)    «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ» - «ο Άρης Πουλιανός ήθελε να ναι ελεύθερος, Σκοτώστε τον».

 

Εξάλλου, η Δήμαρχος της Ν. Τρίγλιας Αικατερίνη Καραολάνη, πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ: 

α) Στις 27.4.1999 με αριθμό πρωτ. 1400 έγγραφό της προς τον Γενικό Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. απαιτεί και αξιώνει μεταξύ άλλων την απομάκρυνση της Α.Ε.Ε. και του Άρη Πουλιανού από το Σπήλαιο Πετραλώνων και προς τον σκοπό αυτό έχει και την συμπαράσταση του Υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Υφυπουργό Οικονομικών και Βουλευτή του Νομού Χαλκιδικής Χρήστου Πάχτα, καθώς και την κ. Βασιλοπούλου, τ. προϊσταμένη της Εφορίας παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας και ακολούθως κι αυτή Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων.

β) Στις 14.3.2011 με το  υπ’ αριθμ. πρωτ. 1273 έγγραφό της προς τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ζητά  εκ νέου απομάκρυνση της Α.Ε.Ε. και του Άρη Πουλιανού από το σπήλαιο.

γ) Στις 6.4.2011 με το με υπ’ αριθμό πρωτ. 1994 έγγραφό της, προς τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  Βασίλειο Βασιλόπουλο, από τους οποίους ζητά να φροντίσουν το ταχύτερο για την απομάκρυνση της Α.Ε.Ε. από τον χώρο του σπηλαίου Πετραλώνων.

ΕΠΕΙΔΗ όλες οι προαναφερόμενες σε βάρος του Αριστείδη Πουλιανού ποινικές διώξεις, οι οποίες κατέληξαν σε έκδοση απαλλακτικών Βουλευμάτων ή αθωωτικών δικαστικών αποφάσεων, είχαν από μέρους των δημόσιων διωκτικών αρχών, ως κίνητρο την καθ’ οιονδήποτε τρόπο απομάκρυνση της Ανθρωπολογικής Εταιρίας Ελλάδος κυρίως του ιδίου του Αριστείδη Πουλιανού, από τον χώρο του Σπηλαίου ενώ η διωκτική αυτή συμπεριφορά εκδηλώθηκε αποκλειστικά και μόνο, όπως προκύπτει και από τα δημόσια έγγραφα, από το έτος 1982 και μετέπειτα χωρίς καμία διακοπή μέχρι και σήμερα με συνέπεια να θίγεται και να προσβάλλεται μέχρι τα βαθειά γεράματά του (είναι ηλικίας 95 ετών) το επιστημονικό του κύρος, η προσωπική του και κοινωνική ζωή, η διεθνής αναγνώριση του επιστημονικού του έργου, να θίγεται το αναγνωρισμένο διεθνές ήθος του, η πνευματική του καλλιέργεια και να εξευτελίζεται από τις αποφάσεις της Ελληνικής πολιτείας και στην δίωξη του αυτή να υπάρχουν ταπεινά κίνητρα.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως: «Όταν το έτος 1965, με πρόσκληση της επίσημης Ελληνικής πολιτείας και δη με προσωπική πρόσκληση του τότε πρωθυπουργού της χώρας, επέστρεψα από το πανεπιστήμιο της Μόσχας της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι η ίδια η πολιτεία από το έτος 1982 και μέχρι σήμερα, θα έδειχνε στο πρόσωπο μου και στην επιστημονική μου σκέψη, τόσο σκληρή και απάνθρωπη συμπεριφορά».

ΕΠΕΙΔΗ αρμόδιο κατά τόπο και καθ’ ύλη Δικαστήριο να εκδικάσει την υπό κρίση υπόθεση, είναι το Δικαστήριο σας,  αφού οι παράνομες σε βάρος του συμπεριφορές του Ελληνικού Δημόσιου έγιναν κυρίως από την Εφορεία παλαιοανθρωπολογίας Βόρειας Ελλάδος που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη (οδός Ναυαρίνου αριθμός 28 Καλαμαριά) και από τις μηνυτήριες αναφορές του προϊστάμενου της υπηρεσίας αυτής, Ανδρέα Ντάρλα, Ελένης  Βελένη, Αστυνομικών Τμημάτων, γι’ αυτό το λόγο κι όλα τα ποινικά και αστικά δικαστήρια έγιναν στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και μερικά μόνο εξ αυτών στα Δικαστήρια των Αθηνών.

Να διευκρινιστεί ως  προς την καθ’ ύλη και κατά τόπο αρμοδιότητα του Δικαστηρίου σας και κατά εφαρμογή των άρθρων 6 και 7 του Κ.Δ.Δ. ότι την προαναφερομένη από 4.1.1999 μηνυτήρια αναφορά την προκάλεσε και την επιμελήθηκε η Διεύθυνση Τουρισμού του Ε.Ο.Τ. Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Θεσσαλονίκη, οδός Δωδεκανήσου αριθμός 7, η οποία Διεύθυνση ασκούσε όλες τις υπηρεσίες σχετικά με την λειτουργία του Σπηλαίου Πετραλώνων. Η ίδια υπηρεσία προκάλεσε την από 4/1/1999 μηνυτήρια αναφορά κι εκδόθηκε το υπ’ αριθμόν 17/2003 Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, καθώς και την απόφαση για καταχώρηση στο ΤΑΧΙΣ από την Ι΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών ότι η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος οφείλει χρηματικό ποσό με τα γνωστά αποτελέσματα.

Από παραδεκτή εκτίμηση του παρόντος δικογράφου της αγωγής, προκύπτει ότι με αποκλειστική παράνομη και υπαίτια σε βαθμό βαρείας αμέλειας μέχρι των ορίων του ενδεχόμενου δόλου, η συμπεριφορά των δημόσιων υπαλλήλων του Ελληνικού Δημοσίου, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), των Ν.Π.Δ.Δ., με των στην Θεσσαλονίκη εδρευόντων υποκαταστημάτων της τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Χαλκιδικής, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Αστυνομικών Οργάνων του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος του Δήμου Καλλικράτειας και του Δήμου Ν. Μουδανιών,  ο Αριστείδης Πουλιανός οδηγήθηκε ως κατηγορούμενος σε ποινικά Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, χωρίς ποτέ να κριθεί ένοχος και να καταδικαστεί σε οποιαδήποτε ποινή. Αντιθέτως, σ’ όλες τις υποθέσεις, χωρίς καμία εξαίρεση κηρύχθηκε αθώος.

Εκδηλώθηκαν παράνομες ενέργειες συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος που κατά καιρούς αποκαλύπτουν την πρόθεση να αποβληθεί με κάθε παράνομο τρόπο από το Σπήλαιο Πετραλώνων ο Αριστείδης Πουλιανός, ώστε αυτό να περιέλθει στον έλεγχο πλέον συγκεκριμένων καθαρά κομματικών προσώπων και παραγόντων, τόσο τα δια του τύπου δημοσιεύματα, όσο και οι έγγραφες αναφορές τοπικών κομματικών φορέων με την ιδιότητα των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης Ν. Τρίγλιας Χαλκιδικής, στα διοικητικά όρια της οποίας υπάγεται και το Σπήλαιο.

ΕΠΕΙΔΗ κάθε δημόσιος υπάλληλος, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, πρέπει να παρέχει στον πολίτη υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, να συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις και να σέβεται το Δημόσιο χρήμα. Για να επιτευχθούν οι αρχές αυτές κάθε δημόσιος υπάλληλος ανεξάρτητου βαθμού Ιεραρχίας πρέπει να έχει ήθος, άρτια κατάρτιση του αντικειμένου της υπηρεσίας του και να διέπεται από τις αρχές της καλής πίστης (ευθύτητα, εντιμότητα και καλή εν γένει συμπεριφορά). 

Να έχει την ικανότητα για κάθε θεωρητική άποψη του αντικειμένου της υπηρεσίας του και  να την εμπλουτίζει με τα πρακτικά συμπεράσματα της εμπειρίας.

            Από παραδεκτή αντικειμενική εκτίμηση όλων των πραγματικών περιστατικών και των νόμιμων ισχυρισμών που εκτίθενται στην παρούσα υπό κρίση αγωγή, καθώς και όλων των εγγράφων δημόσιων και ιδιωτικών, αποδεικνύεται πλήρως, ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σε ουδεμία των προαναφερομένων αρχών ανταποκρίθηκαν και δη οι προϊστάμενοι της Ι και Δ΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών της Α΄ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης του Ε.Ο.Τ., της ΕΤΑΔ του Ελληνικού Δημοσίου γενικά, με αποτέλεσμα να έχουν κατάσχει παράνομα όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ενάγοντος, να έχουν εισπράξει απ’ αυτούς όλες τις καταθέσεις του, να έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις, δια των οποίων κρίθηκε το παράνομο των κατασχέσεων, να έχει επιδώσει δέκα (10) εξωδίκους σε όλους τους προαναφερόμενους, ακόμη και στην νομική υπηρεσία του Πρωθυπουργού της Χώρας, για τις οποίες (εξωδίκους) δαπανήθηκε το ποσό των 5.000 ευρώ  και μέχρι σήμερα να μην του έχουν επιστραφεί τα χρήματα, διότι στο Ελληνικό Δημόσιο με τις υπηρεσίες του ψάχνει να βρει ποίοι είναι υπόχρεοι για την επιστροφή των χρημάτων και ποίος είναι υπόχρεος για την διαγραφή του χρέους της Α.Ε.Ε. από το TAXIS.

            Για άλλη μια φορά διατυπώνεται η άποψη ότι το Ελληνικό δημόσιο με την Κυβερνητική,  Διοικητική κι Εκτελεστική του εξουσία είναι σάπιο από τη ρίζα του.

ΕΠΕΙΔΗ κατά του εναγόμενου δημοσίου υπάρχει απαίτηση χρηματικής ικανοποιήσεως προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη από τις άδικες και υπαίτιες των αναφερομένων στην υπό κρίση αγωγή δημόσιων υπαλλήλων του, κατά την άσκηση από αυτούς των  καθηκόντων και δι’ αυτών επελθούσης βαρύτατης προσβολής της προσωπικότητάς του (άρθρο 57 ΑΚ) αφού η προσβολή αυτή περιήλθε σε γνώση αόριστου αριθμού προσώπων.

            Υπάρχει σε κάθε περίπτωση μειωτική επέμβαση στη σφαίρα της προσωπικότητας με την οποία διαταράχθηκε η κατάσταση σε μια ή περισσότερες εκδηλώσεις της σωματικής, ψυχικής ή πνευματικής και κοινωνικής προσωπικότητας κατά τα χρονικά σημεία της προσβολής. 

Το Δικαστήριό σας για τον προσδιορισμό του ύψους της ηθικής βλάβης του κατά το άρθρο 926ΑΚ πρέπει να συνεκτιμηθούν με βάση τους κανόνες της κοινής πείρας και λογικής, το είδος της προσβολής, ο βαθμός του πταίσματος των δημόσιων υπαλλήλων, η κοινωνική και περιουσιακή κατάσταση του, όπως όλα τα παραπάνω εκτίθενται στο ιστορικό της παρούσης αγωγής. Το ύψος δε της χρηματικής του ικανοποιήσεως πρέπει να ανέλθει στο ποσό των 100.000 ευρώ.

            ΕΠΕΙΔΗ το εναγόμενο Δημόσιο, δια της παράνομης και υπαίτιας αδικοπρακτικής συμπεριφοράς των δημόσιων υπαλλήλων – οργάνων  του κατά την άσκηση παρ’ αυτών των δημοσίων καθηκόντων, προκάλεσαν στον ενάγοντα περιουσιακή ζημία ύψους 172.284,55 ευρώ, την οποία το εναγόμενο Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται στην αποκατάσταση της ζημίας του αυτής, το ύψος της οποίας προκύπτει από το άθροισμα των δικαστικών επί μέρους δαπανών των οποίων γίνεται επίκληση  για κάθε εκδίκαση και έκδοση αποφάσεων (εντός των παρενθέσεων).

            ΕΠΕΙΔΗ αρμόδιο καθ’ ύλη και κατά τόπο είναι το Δικαστήριο σας.

ΕΠΕΙΔΗ η υπό κρίση αγωγή προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των θεμελιωδών Ελευθεριών και δη σε εφαρμογή του άρθρου 6 και λοιπών σχετικών διατάξεων της σύμβασης αυτής, για τα δικαιώματα που έχει κάθε πρόσωπο για δίκαιη δίκη.

Η υπό κρίση υπόθεση λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών (ο ενάγων είναι ηλικίας 95 ετών) κι έχουν αφαιρέσει παράνομα από την κατοχή του και διαχείρισή του, όλα τα χρήματα των τραπεζικών του λογαριασμών και τίθεται σε κίνδυνο η προσωπική του ζωή και επιβίωση αφού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσει αυτές (τις συνθήκες).

 

ΓΙ ΑΥΤΟ ΖΗΤΩ

 

Να γίνει δεκτή η παρούσα αγωγή του. Να υποχρεωθεί το εναγόμενο Ελληνικό Δημόσιο για τους λόγους που αναλυτικά εκτίθενται  στην παρούσα αγωγή του να καταβάλλει στον Αριστείδη Πουλιανό:

1) Το ποσό των 116.000 ευρώ για δικαστικές δαπάνες που κατεβλήθησαν κατά την εκδίκαση συνολικά 55 δικαστικών υποθέσεων των πολιτικών, ποινικών (μαζί με τα Βουλεύματα) και διοικητικών δικαστηρίων της Χώρας, όπως αναλυτικά εκτίθεται ανωτέρω στην υπό κρίση αγωγή του.       

2) Το ποσό των 50.544,82  ευρώ για την περιουσιακή ζημία που έχει υποστεί από την προαναφερομένη κατάσχεση  των τραπεζικών του λογαριασμών.

3) Το ποσό των 5.739,73 ευρώ για την επιστροφή τού προαναφερομένου δικαστικού ενσήμου από την Α΄ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από την υπ’ αριθμόν 5802/2013 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (ποσό το οποίο κατεβλήθη εξ ιδίων).

4) Το ποσό των 100.000 ευρώ για χρηματική ικανοποίησή του λόγω ηθικής βλάβης και προσβολής της προσωπικότητάς του, της τιμής και της υπόληψής του, όπως αναλυτικά εκτίθεται στην υπό κρίση αγωγή και συνολικά το ποσό των 272.284,55 ευρώ.

            Όλα τα αιτούμενα ποσά να καταβληθούν με το νόμιμο τόκο υπερημερίας από την άσκηση της υπό κρίση αγωγής μέχρι εξοφλήσεως.

Να καταδικαστεί το εναγόμενο Ελληνικό Δημόσιο στη δικαστική δαπάνη.  Θεσσαλονίκη 11/6/2019. Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ