Ναι στην πρόληψη (όπως βεβαίως και την πολιτική προστασία), όχι όμως σε παραπέρα εθνικό διχασμό (31 Ιουλίου 2018)

 

 

Θρηνούμε νεκρούς, βαριά τραυματίες, γενικότερα πληγέντες από την Αττική. Συγκινητική η συμπαράσταση όλων των ανθρώπων, μέσα κι έξω από την Ελλάδα.

 

        Εντούτοις, όλοι μαζί συνεχίζουμε πάνω στα ίδια συνηθισμένα λάθη. Αντί να δούμε τι πρέπει βασικά να γίνει από δω και πέρα, ψάχνουμε μέσα στα αποκαΐδια να βρούμε συμπόνια κι ευθύνες. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Σίγουρα μπορούσαν να είχαν γίνει πιο εύστοχες ενέργειες, όπως π.χ. να είχαν κοπεί για αρκετό βάθος τα δέντρα εκατέρωθεν της λεωφόρου Μαραθώνος.

 

Από δω και πέρα όμως τι πρέπει να κάνουμε; Ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουμε να πάθουμε τα ίδια, αλλά τακτική δεν θέλουμε να αλλάξουμε. Σε ανύποπτο χρόνο μέσα στο χειμώνα η ΑΕΕ είχε κάνει προτάσεις για μέτρα αντιμετώπισης των επερχόμενων πυρκαγιών. Σε τι θα βοηθούσε όμως μια αντίστοιχα λεπτομερέστερη αποκάλυψη τώρα; Να φανεί πως ήμασταν πιο προνοητικοί από άλλους; Ε και;

 

        Εκείνο λοιπόν που προέχει τώρα είναι να συμπράξουμε όλοι μαζί με όσες δυνάμεις διαθέτει έκαστος. Παρά των περί του αντιθέτου υποστηριζόμενων, το κυνήγι των μαγισσών έχει αρχίσει, ενώ αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι να ξαναμπούμε στην τροχιά του τι κάνουμε από δω και πέρα.

 

Κάθε πολιτικό κόμμα με τα στελέχη του (πανεπιστημιακούς, τεχνικά γραφεία, εθελοντές κλπ) θα μπορούσε για διάφορες περιοχές της Ελλάδας να προχωρήσει αλληλοσυντονισμένα σε μελέτες αντιμετώπισης πυρκαγιών και γενικότερα ακραίων φαινομένων (με την αφιλοκερδή τεχνογνωσιακή αρωγή φίλων Ευρωπαίων και μη - όπως Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, ΗΒ, ΗΠΑ, Κίνα, Κύπρο, Ρωσία, Τουρκία κ.ά.), με προτεραιότητα φυσικά στην επικινδυνότητα των διαφόρων περιοχών. Όλη η χώρα είναι γεμάτη με δάση, που είναι πολύ επικίνδυνο να πάρουν φωτιά. Ευκαιρία είναι λοιπόν από μια ανάλογη δράση, κάθε κόμμα να αυξήσει τα ποσοστά του, αλλά και κάθε αλλοδαπή χώρα να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της. Ιδού η Ρόδος... η οποία στο κάτω - κάτω έχει τόσες φορές υποφέρει στο πρόσφατο παρελθόν από ανάλογα φαινόμενα.

 

Όλα τα υπόλοιπα που ζούμε, οδηγούν δυστυχώς μαθηματικά σε καινούργιες τραγωδίες και σε ελλοχεύοντες νέους εθνικούς διχασμούς, δυστυχίες που προφανώς απευχόμαστε σαν ύψιστες εθνικές, αλλά ταυτόχρονα και ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

 

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ