Η
ιταλική
διδακτορική
διατριβή του Δ-ρα Νίκου Α. Πουλιανού
Το 1989 ο επιστήμονας που αναφέρεται στον τίτλο, εκπόνησε στο Ανθρωπολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας την 1η διδακτορική του διατριβή (“La grotta e l'uomo di Petralona”, 500 περίπου σελίδων), αναφορικά με τις υπόγειες στοές, καθώς και το ανθρώπινο κρανίο που βρέθηκε το 1960 στα έγκατα του σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής. Σημειωτέο πως η ιταλική διατριβή εκπονήθηκε σύμφωνα με εγκύκλιο της ΕΕ, όπου αντίθετα με όσα συμβαίνουν εδώ: Α) Ο επόπτης καθηγητής όχι μόνο δεν προεδρεύει στην επιτροπή κρίσης του διδακτορικού, αλλά ούτε καν επιτρέπεται να συμμετέχει σ' αυτή. Β) Επτά πανεπιστημιακές έδρες ανθρωπολογίας από διαφορετικές πόλεις της Ιταλίας ενημερώνονται για τη διατριβή, όπου αυτή αποστέλλεται δύο μήνες νωρίτερα ταχυδρομικά. Γ) Εκ των επτά εδρών κληρώνονται τρεις (για λόγους αδιαβλητότητας), με βάση τις οποίες σχηματίζεται λίγες μέρες πριν την υπεράσπιση του διδακτορικού η επιτροπή κρίσης του. Προεδρεύουσα κληρώθηκε η έδρα ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης, ενώ στην αντίστοιχη αίθουσα ούτε καν εισήλθε (προς αποφυγή οιωνδήποτε παρεξηγήσεων) ο επόπτης καθηγητής της Ανθρωπολογικού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (και μετέπειτα πρόεδρος του παγκόσμιου Συνεδρίου Ανθρωπολογίας το 2003) κ. Brunetto Chiarelli.
Ακολούθησε το 1998 μια 2η διατριβή στην Αγγλική, ως μεταδιδακτορική - postdoc - μελέτη, με επίκεντρο αυτή τη φορά ειδικότερα στα παλαιοντολογικά απολιθώματα από το ίδιο σπήλαιο. Η 2η αυτή μελέτη ολοκληρώθηκε στο Γεωλογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Πράγας.
Δυστυχώς
καμμία
από τις ανωτέρω δύο
διατριβές δεν
έγινε μέχρι
σήμερα κατορθωτό
να μεταφραστεί
στα Ελληνικά.
Εντωμεταξύ (ευτυχώς) το
ιταλικό
Ανθρωπολογικό
Ινστιτούτο (κατ' εξαίρεση σε σχέση με την πλειονότητα των υπόλοιπων διδακτόρων της Φλωρεντίας) προχώρησε το 1995 σε συντομευμένη έκδοση 127 σελίδων της
προαναφερμένης
1ης
διατριβής, η
οποία έκτοτε
είναι
κατατεθειμένη,
αλλά και «καλά
καταχωνιασμένη»,
σε βιβλιοθήκη
της Αρχαιολογικής
Υπηρεσίας του
ελλαδίτικου Υπ. Πολιτισμού.
Η έκδοση αυτή
χάριν
αμεσότερης
πληροφόρησης
οιουδήποτε
ενδιαφερόμενου
αναρτάται
για πρώτη φορά σήμερα εδώ ολόκληρη,
οι σελίδες της
οποίας σαρώθηκαν
πρόσφατα
(Ιούνιος 2017) μερίμνει
ενός φίλου της
ΑΕΕ, του κ.
Παύλου Πισσάνου,
τον οποίο
ευχαριστούμε
θερμά.
Όσον
αφορά τη
δυνατότητα
αναδίφησης σε
όλο το εύρος της βιβλιογραφίας
(και όχι όπως
μέχρι σήμερα
συνηθίζεται από
τους αντιπάλους
της ΑΕΕ, με την
αποσπασματική της παράθεση ή
ακόμα και τη
διαστρέβλωση), σε πρώτη
ευκαιρία,
μαζί με άλλες δημοσιεύσεις της πετραλώνειας βιβλιογραφίας,
θα προχωρήσει
η ανάρτηση
αυτούσιων,
αμφοτέρων των
προαναφερόμενων,
διδακτορικών
διατριβών του 1989 και 1998.