ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ                                                  

   Μη κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας                                                

       ΔΑΦΝΟΜΗΛΗ 7, ΑΘΗΝΑ 11471                                                          

    Τηλ: 210-3646793, Fax: 210-3632740                                     

        E-mail: aee@otenet.gr, www.aee.gr                                                      

 

    19 Ιουνίου 2017, αρ. πρωτ. 1956

 

Προς:   Α) Γραφείο κ. Υπουργού Πολιτισμού

Β) Γραφείο κ. Γ. Γ. Υπουργείου Πολιτισμού

Γ) Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας

 

Θέμα: ΕλλαδοπίθηκοςΓραικοπίθηκος»)

 

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

 

Την 22-5-2017 ανακοινώθηκε σε διαδικτυακή διεύθυνση της αγγλόφωνης PLOS το ότι ενδεχομένως η απαρχή των ανθρωπιδών ξεκίνησε από τους “Graecopithecus”. Την ίδια ημερομηνία την είδηση αναμετέδωσε στα Ελληνικά το in.gr. Σύμφωνα με την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος πάντως η σωστή ταξινομική ονομασία είναι Ελλαδοπίθηκος, όπως εξάλλου προκύπτει και από την επίσημη ιστοσελίδα μας.

Αυτονόητο θεωρούμε πως το Υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί από κοντά την όλη υπόθεση και ως εκ των ανωτέρω θα σας παρακαλούσαμε να μας ενημερώσετε σχετικά με το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα εκ μέρους σας επί του θέματος, καθώς και για το τι πρόκειται να πράξετε από εδώ και στο εξής.

Για το ΔΣ της ΑΕΕ, ο Πρόεδρος, Δ-ρ Άρης Ν. Πουλιανός

 

 

Η "ΑΠΑΝΤΗΣΗ" ΣΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ

Ημ/νία: 28/06/2017

Α. Π.: ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΠΣ/ΤΑΕΜΓΠ/231045/150076/2571/60
Ημ/νία Έκδοσης 28/06/2017 Απάντηση στο έγγραφο: ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΠΣ/ΤΑΕΜΓΠ/231045/150076/2571/60

Πληροφορίες: Αθανάσιος Αθανασίου (σημ: ένας συμβασιούχος υπάλληλος ΥΠΠΟΑ αορίστου χρόνου)

ΘΕΜΑ:      Σχετικά με  τον  «Ελλαδοπίθηκο»
ΣΧΕΤ.:       Το υπ'  αριθμ. 1956 /19-6-2017  έγγραφό  σας
Σε απάντηση του σχετικού σάς αναφέρουμε τα ακόλουθα:
Οι επιστημονικές ονομασίες των εκλιπόντων και ζώντων ζώων δίδονται ακολουθώντας αυστηρά τους κανόνες του Διεθνούς Κώδικα Ζωολογικής Ονοματολογίας (http://www.iczn.org/ code). Ο συγγραφέας που περιγράφει και δημοσιεύει ένα νέο είδος είναι ο μόνος αρμόδιος για τη σύνταξη και την ετυμολογία του ονόματος του. Μετά τη δημοσίευσή του το όνομα αυτό παραμένει σταθερό, όσον αφορά την ορθογραφία του και το τυπικό δείγμα (ζωολογικό ή παλαιοντολογικό υλικό βάσει του οποίου δόθηκε), ώστε να είναι απολύτως σαφής κάθε μελλοντική αναφορά του στην επιστημονική βιβλιογραφία. Επομένως δεν μπορεί να μεταβληθεί με επίκληση πιθανών ερμηνειών γλωσσολογικής φύσεως, ούτε να μεταφραστεί. Ένα αντίστροφο παράδειγμα του ζητήματος που θίγετε, είναι αυτό του επίσης μειοκαινικού γένους Helladotherium (γένος καμηλοπάρδαλης που περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1860 από το Πικέρμι Αττικής) το οποίο έκτοτε δεν έχει μεταβληθεί, ούτε μεταφραστεί σε ξενόγλωσσα κείμενα.
Η χρήση του ονόματος «Ελλαδοπίθηκος», στην ελληνική ή τη λατινική γραφή του, είναι επομένως αδικαιολόγητη και αντίκειται πλήρως στους κανόνες της διεθνούς ζωολογικής ονοματολογίας, οι οποίοι ακολουθούνται υποχρεωτικά από το σύνολο των ζωολόγων και παλαιοντολόγων. Ο Προϊστάμενος της Εφορείας (αρχαιολόγος) Ανδρέας I. Ντάρλας

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ