Διημερίδα για τη δραστηριότητα των Γερμανών αρχαιολόγων στην Ελλάδα (Ιανουάριος 2017)

 

Διημερίδα με θέμα: "Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (ΓΑΙΑ) και η δραστηριότητα Γερμανών αρχαιολόγων στην Ελλάδα από το 1874 έως το 1933", διοργανώθηκε  από το ΓΑΙΑ σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη 12 και 13 Δεκεμβρίου 2016. Με βάση το προαναφερόμενο πρόγραμμα (file:///C:/Users/Nick/Downloads/Programm, Tagung Athen 2016 (1).pdf) έγιναν ανακοινώσεις, οι οποίες επικεντρωθήκαν τόσο στις ένδοξες σελίδες της γερμανικής αρχαιολογικής δραστηριότητας στην Ελλάδα (όπως π.χ. των Σλήμαν, Τσίλερ, Ντόρπφελντ κ.ά.), αλλά παραδόξως επίσης (πάντως εν επιγνώσει) και στις ένοχες στιγμές (τις οποίες ανέδειξε π.χ. η κ. Κόρκα, αλλά περισσότερο οι κ. Νικολέτζος, Καβαδίας ή η κ. Πιπελιά). Επίσης, το χρονολογικό όριο του 1933 ξεπεράστηκε αρκετές φορές, με αναφορές ακόμα και σε πολύ πρόσφατες εποχές. Δεν έλειψε παντως η γνωστή γερμανική οργάνωση, με την έκδοση των 18 περιλήψεων της διημερίδας σε βιβλιαράκι (μικρού και εύχρηστου μεγέθους) 36 σελίδων, αλλά και άλλων δύο εκδόσεων που διατέθηκαν δωρεάν όσον αφορά τις δραστηριότητες του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, όπως και των υπολοίπων Γερμανικών Ινστιτούτων του πλανήτη.

          Ο πρώτος χαιρετισμός προβλέφθηκε να είναι του Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, γεγονός που δείχνει ότι υπήρχε η αντίστοιχη υποστήριξη του γερμανικού ΥΠΕΞ, στο οποίο εξάλλου υπάγεται το κεντρικό Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο που εδρεύει στο Βερολίνο (Deutsches Archäologisches Institut ή DAI, σύμφωνα και με την ιστοσελίδα http://www.athensdialogues.org/el/academic-events-el/conference-3/partners/dai/), μαζί βεβαίως με τα διάφορα παραρτήματά του. Συνεπώς, το μέλλον θα δείξει κατά πόσο θα στεφθεί από επιτυχία η προαναφερόμενη (αλλά και σε κάθε περίπτωση αξιόλογη) πρωτοβουλία του ΓΑΙΑ, εάν δηλ. γίνει εφικτή η μετάβαση στο επόμενο στάδιο, που δεν μπορεί να είναι παρά η ανάδειξη όλων των αρχαιοτήτων, κατά κύριο όμως λόγο για μας των ελληνικών, οι οποίες προφανώς δεν παύουν να διατηρούν παράλληλα τον οικουμενικό τους χαρακτήρα, προβάλλοντας εν ολίγοις ως βασικότερο στοιχείο αυτή τους τη διάσταση.

Επειδή οι ανακοινώσεις θα δημοσιευθούν σε ειδικό τόμο (ελπίζεται να παρουσιαστούν και διαδικτυακά), ας μας επιτραπεί η συμβουλή στους Έλληνες επιστήμονες που συμμετείχαν (πάντως σε κάθε περίπτωση εξαιρουμένων των προαναφερόμενων), να είναι είτε λιγότερο ασαφείς, είτε λιγότερο αναλυτικοί, έχοντας υπόψη πως τόσο οι ασάφειες, όσο και οι πολλές λεπτομέρειες κουράζουν (καθώς χάνεται το νόημα), ενώ παράλληλα ελάχιστα προσθέτουν στην αξία των δημοσιεύσεων. Ίσως, εν είδει ξεχωριστών παραρτημάτων μπορούν να μπουν επιπλέον δεδομένα ώστε να συνυπάρχουν τόσο οι αποσαφηνίσεις (όπως π.χ. αυτές που αναδείχθηκαν την ώρα των ερωτήσεων), όσο και οι λεπτομερέστερες αναφορές.

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ