ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

   Μη κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας

       ΔΑΦΝΟΜΗΛΗ 7, ΑΘΗΝΑ 11471

   

                                                                                                                                                         Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2016, αρ. πρωτ. 1948

                                          

 

Προς:  1. Γραφείο κ. Υπουργού Πολιτισμού (& ΓΔΑΠΚ 298784 / 7842)

2. Γραφείο κ. Γ. Γ. ΥΠΠΟΑ (298784 / 2620)

 

Θέμα: Είναι επαίσχυντο να απαντά «επίσημα» απευθείας ο καταγγελλόμενος

 

Κοιν: Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτισμικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΠΚ)

 

 

Αξιότιμοι κ. & κ.,

 

Στις 7-7-2016 είχα υποβάλλει μια καταγγελία προς το Γρ. του κ. Υπουργού Πολιτισμού, όπως και τη Γενική Δ/νση Αρχαιοτήτων. Κύριο θέμα της ήταν η απαράδεκτη διαστρέβλωση των επιστημονικών μου απόψεων σε επίσημη ιστοσελίδα της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας (ΕΠΣ) του ΥΠΠΟΑ για το Σπήλαιο Πετραλώνων, με την αρωγή μάλιστα ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων. Η καταγγελία αυτή διαβιβάστηκε εν συνεχεία 19-7-2016 από τη ΓΔΑΠΚ λόγω «αρμοδιότητας»… στην ΕΠΣ. Πάντως ήδη από τις 2 Αυγούστου (με το 1943 της ΑΕΕ ή το 256066 του ΥΠΠΟΑ) είχα προειδοποιήσει ότι εκ μέρους της ΓΔΑΠΚ, με την έντονα συντεχνιακή νοοτροπία, είναι σχεδόν αδύνατον να δρομολογηθούν οιεσδήποτε ευνομούμενες σχετικά διαδικασίες. Ως εκ τούτου δεν είναι πλέον απορίας άξιο το ότι η αντίστοιχη εξέταση δεν ζητήθηκε να γίνει από άλλη υπηρεσία, αλλά από την ίδια την καταγγελλόμενη ΕΠΣ, η οποία για άλλη μια φορά, αντί να αυτοεξαιρεθεί, δεν «έχασε την ευκαιρία» να διαστρεβλώσει τα πάντα στις 4-8-2016.

Ακριβώς για αυτό, 24 Αυγούστου 2016 επανήλθα με θέμα το υπόβαθρο της απαράδεκτης ιστοσελίδας της ΓΔΑΠΚ για το σπήλαιο Πετραλώνων, ενημερώνοντας έξι αποδέκτες πως πίσω από το περιεχόμενό της βρίσκεται ο ίδιος ο προϊστάμενος της ΕΠΣ και όχι βεβαίως κάποιος άπειρος υφιστάμενός του. Συνεπώς, όσο κι αν έχει οριστεί οιοσδήποτε υπάλληλος του ΥΠΠΟΑ «υπεύθυνος» για το σπήλαιο Πετραλώνων, είναι ο ίδιος ο κ. Α. Ντάρλας ο βασικός υπαίτιος σχετικά με τη διαστρέβλωση για το ότι δήθεν σε μένα παραπέμπουν τα όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα της ΕΠΣ.

Ανάλογα ζητήματα, προέβαλε επίσης η Εφημερίδα «Χρόνος» 25-8 ή /και 31-8-2016, αναδημοσιεύοντάς τα από 7-7-2016 και 24-8-2016 έγγραφα της ΑΕΕ, τη συνοδεία μάλιστα άλλων καταγγελιών επισκεπτών, όπως και δικών της φωτογραφιών που απεικονίζουν τα όσα έχουν αναρτηθεί ως «μπάνερ» μπροστά στην είσοδο του Σπηλαίου Πετραλώνων. Έτσι, από τα πολυδάπανα αυτά «μπάνερ» αποδεικνύεται περίτρανα ότι απηχούνται και πάλι οι προσωπικές απόψεις του κ. Ντάρλα, που αναδημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΣ και προφανώς όχι οι δικές μου.

Επομένως οι δήθεν επικρατούσες επιστημονικές απόψεις όπως αυτές αναφέρονται ως «απάντηση» στο από 4-8-2016 της ΕΠΣ εκφράζουν τον προϊστάμενό της και όχι εμένα όπως αντίθετα αναφέρεται ψευδώς μέχρι και σήμερα (συνεχώς δηλ. και κατ’ εξακολούθηση) στην προαναφερόμενη επίσημη ιστοσελίδα. Τώρα να πω ότι δεν ανησυχώ για την επικείμενη αντικατάσταση του λήμματος, έχοντας βιώσει την εμπειρία της προηγούμενης πρακτικής με τη διαστρέβλωση εκ μέρους της ΕΠΣ των λεγόμενών μου, δεν θα ήταν αλήθεια.

Μετά την παρέλευση ενός και πλέον μηνός αναφορικά με τη δήθεν απάντηση (αντιπαρερχόμενος προσωρινά τα περί φωτογραφιών ή τα περί εντολών σύνταξης του λήμματος), επανέρχομαι στο κόστος της ιστοσελίδας. Από την αρχική μου καταγγελία της 7-7-2016 είναι προφανές ότι ζήτησα πληροφορίες για το πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν για την κατασκευή των ιστοσελίδων του ΥΠΠΟΑ, με έμφαση σε αυτή της ΕΠΣ ως μέρος ενός επιδοτούμενου προγράμματος της ΕΕ. Έτσι δεν υπάρχει περιθώριο προς παρανόηση πως δήθεν υπαινίσσομαι κάποιο προσωπικό όφελος του συντάκτη ή το μισθό του. Εξάλλου, αν μη τι άλλο στην αρχική μου καταγγελία γίνεται ξεκάθαρα λόγος για ενδεχόμενο προσωπικό όφελος του εργοδότη του συντάκτη των ανωτέρω επιλήψιμων διαδικτυακών αναφορών και όχι του ίδιου του συντάκτη.

Επίσης, ο βασικός υπαίτιος κ. Ντάρλας, δεν είναι παρά μόνο αρχαιολόγος. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει κατοχυρωμένη επιστημονική άποψη επί γεωλογικών ή / και παλαιοανθρωπολογικών θεμάτων, την ίδια ώρα που υφίσταται εντός της ΕΠΣ αρμόδιο για αυτά τα ζητήματα Τμήμα, με Τμηματάρχη Δρα Γεωλογίας, προς τον οποίο δεν έγινε ούτε καν σχετική κοινοποίηση. Έτσι, ενώ και αυτό το στοιχείο ήταν ένα σημαντικό μέρος της αρχικής καταγγελίας, εν τέλει παραγνωρίστηκε δια της αποσιωπήσεως και τελικά δεν δόθηκε ουδεμία σχετικά απάντηση.

Ενδεχομένως η κρίση του επηρεάζεται από το γεγονός ότι (ως γνωστό) εδώ και μια περίπου 10ετία είμαστε αντίδικοι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να παραποιεί κατά το δικό του δοκούν τα συμπεράσματά μου σχετικά με την παρουσία Αρχανθρώπων τουλάχιστον 700.000 ετών στο Σπήλαιο Πετραλώνων.

Κατόπιν των ανωτέρω σας παρακαλώ να ενημερωθώ για τις δικές σας ενέργειες, αναφορικά με τις προαναφερόμενες ελλιπείς ή / και ψευδείς απαντήσεις της ΕΠΣ, καθότι για το όλο θέμα εγείρεται επίσης οικονομικό ζήτημα, αυτό της τεράστιας κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος.

Για το Δ. Σ. της ΑΕΕ ο Πρόεδρος, Άρης Ν. Πουλιανός

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ