Από A Poulianos <arispoulianos@gmail.com>

Προς info@fhs.gr,
ellspe@otenet.gr,
info@eoshanion.gr

3 Σεπτεμβρίου 2016 - 9:58 π.μ.

Ανακοίνωση για το Σπήλαιο Ζωνιανών

 

Αξιότιμοι κ. & κ.,

 

Σας αποστέλλω την ανακοίνωσή μου για τη 19η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση αναφορικά με το Σπήλαιο Ζωνιανών Χανίων:

 

Η ανάγκη διάσωσης του αξιοποιημένου Σπηλαίου Ζωνιανών

 

Του Άρη Ν. Πουλιανού Προέδρου της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος (ΑΕΕ) και ιδρυτή της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας (ΕΠΣ)

 

Στο σταλαγμιτικό διάκοσμο του Σπηλαίου Ζωνιανών, σύμφωνα με μαρτυρίες στελεχών της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (ΕΣΕ), αλλά και της ΕΠΣ έχει εξαπλωθεί σε μεγάλη έκταση η γνωστή πρασινάδα (φωτοσυνθετική χλωρίδα). Αυτή η κατάσταση είναι εκ πρώτης γνωστή από σχετική παρουσίαση της ΕΣΕ σε Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση πριν από 10 περίπου έτη. Παρόλο όμως που έγινε αντίστοιχη μνεία, η ΕΠΣ ως αρμόδιος κρατικός φορέας δεν ανέλαβε μέτρα προστασίας, πιθανόν καθότι δεν συμμετέχει ούτε καν ως παρατηρητής (κακώς κατά τη γνώμη μας) στις εκδηλώσεις των Πανελλήνιων Σπηλαιολογικών Συναντήσεων, ίσως και προς αποφυγή οιασδήποτε σχετικής κριτικής. Η μόνη πάντως περίπτωση να προστατευθεί το Σπήλαιο, αλλά επίσης μελλοντικά η πολιτισμική κληρονομιά, η επισκεψιμότητα κι ο τουρισμός του νομού Ρεθύμνου είναι να γίνουν όλες οι σχετικές περιβαλλοντικές κλπ μελέτες, ώστε μέσα από αυτές να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.

Η σημερινή ΕΠΣ, υπό την υψηλή μεν νομική εποπτεία, αλλά άσχετων με το αντικείμενο αρχαιολόγων, αδυνατεί να ανταπεξέλθει. Εναπόκειται στο λαό και δη της Κρήτης να προωθηθεί ένα θετικό αποτέλεσμα.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η αξιοποίηση του Σπηλαίου Ζωνιανών ξεκίνησε από την αρχή στραβά. Αυτό καταγγέλθηκε αρμοδίως στον τ. Υπουργό Πολιτισμού κ. Ε. Βενιζέλο το 1995, ο οποίος έκανε δύο ολόκληρα χρόνια να διαπιστώσει… ότι από πίσω είχε στηθεί ένα τεράστιο σκάνδαλο. Έτσι, μόνο το 1997 ζητήθηκε να γίνει για το ζήτημα μια Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ). Η υπόθεση με δυο λόγια έχει ως εξής: τεχνικοί επιστήμονες της ΕΠΣ πρόβηκαν σε μια εμπεριστατωμένη μελέτη αξιοποίησης και την υπέβαλαν προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο την απέρριψε ως ανεπαρκή. Ακριβώς η ίδια όμως μελέτη εγκρίθηκε ομόφωνα όταν υποβλήθηκε λίγες ημέρες αργότερα από ένα γραφείο μελετών. Για λεπτομέρειες, πρβλ. http://aee.gr/hellenic/1st%20month/07%20b/071101/Zoniana.htm.

Το 1997 εκδόθηκε ένα πόρισμα της παραπάνω ΕΔΕ, καταφανώς εναντίον των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο, αλλά παρόλα αυτά το όλο θέμα τελικά συγκαλύφθηκε (κοινώς κουκουλώθηκε), με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην υπάρχει «ούτε γάτα, ούτε ζημιά». Το σκάνδαλο είναι προφανές και η ΑΕΕ σε μια προσπάθεια αυτό να καταδειχθεί σε συνδυασμό επίσης με την καταστροφή που έχει υποστεί το Σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών, αλλά και με το ανυπέρβλητο έργο μας στο Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής, δημοσιοποίησε το 2007 στην επίσημη ιστοσελίδα της την υπόθεση με την ελπίδα να ευαισθητοποιηθούν τα αρμόδια κρατικά όργανα. Ποίο ήταν το αποτέλεσμα; Το Υπουργείο Πολιτισμού θεώρησε σωστό (!!!) να στραφεί το 2012 εναντίον της ΑΕΕ και στελεχών της με το αιτιολογικό της δυσφήμησής του στο Διαδίκτυο...

Η ΑΕΕ συνεχίζει να ζητά την αναθεώρηση της εδώ και σχεδόν 20 χρόνια ακατάλληλης και ασύμφορης για το ελληνικό Δημόσιο μέχρι τούδε προσέγγισης του κράτους για το εν λόγω ζήτημα. Σχετική, αλλά και αμφίπλευρη ενημέρωση (ώστε ο καθένας να έχει τη δυνατότητα σχηματισμού δικής του γνώμης) έχει επιπρόσθετα αναρτηθεί ξανά στο Αρχείο του επίσημου ιστοτόπου μας (πρβλ. πρόσφατη επ’ αυτού «αλληλογραφία» στις ημερομηνίες 24 Ιουνίου, 3 Αυγούστου και 31 Αυγούστου 2016).

 

 

Την ανωτέρω ανακοίνωση παρακαλείται να παρουσιάσει 10-9-2019 κατά τη 19η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση, ο σπηλαιολόγος της ΑΕΕ κ. Σάκης Χίντζογλου.

 

Στις οδηγίες του συμπεριλαμβάνεται αφενός η πρόταση λόγω και οικονομικής κρίσης της διεξαγωγής της επόμενης συνάντησης σε 2 χρόνια και αφετέρου εφόσον το αποδέχεται και η ΕΣΕ να αναλάβει στην Αθήνα το 2018 την αντίστοιχη διοργάνωση της 20ης συνάντησης. Η ίδια η ΑΕΕ θα μπορέσει για πρώτη φορά ν πραγματοποιήσει ανάλογη συνάντηση μόνο εφόσον επιστρέψει στο Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής. Αυτός ήταν και ο λόγος που πριν την ακατονόμαστη αποβολή της το 2011 είχε προσφερθεί να το κάνει εκεί.

 

Ευχές για κάθε επιτυχία Δ-ρ Άρης Ν. Πουλιανός

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ