ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

   Μη κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας

 

                                                                                Αθήνα 7 Ιουλίου 2016, αρ. πρωτ. 1942

 

            Προς: A. Το Γρ. Υπουργού Πολιτισμού (5936)

Β) Τη Γενική Δ/νση Διοικητικού (225676)

Γ) Τη Γενική Δ/νση Αρχαιοτήτων (225676)

                       

Θέμα: Απαράδεκτη η επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ για το Σπήλαιο Πετραλώνων

 

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

 

            Στην ιστοσελίδα (http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=1406) του ΥΠΠΟΑ για το Σπήλαιο Πετραλώνων εμπεριέχονται τρεις υποσελίδες. Η πρώτη αναφέρεται στην «περιγραφή» και την επιστημονική σημασία του Σπηλαίου, η δεύτερη στις αντίστοιχες «πληροφορίες», ενώ η τρίτη στη «φωτοθήκη» όπου παρατίθενται 4 (πάντως πολύ φτωχές) φωτογραφίες. Πέρα από διάφορες αβλεψίες (όπως π.χ. κάποιας «σφραγισμένης» εισόδου, αντί για παλαιάς φυσικής), παραθέτουμε τα πιο χτυπητά σφάλματα που ξεπερνούν ακόμα και τα νόμιμα εσκαμμένα.

Ι. Την «περιγραφή» έχει συντάξει, προφανώς κατ’ εντολή ανωτέρων του, ένας αρχαιολόγος αορίστου χρόνου. Στο κείμενο όμως συμπεριλαμβάνονται επιστημονικές πληροφορίες αφενός γεωλογικής – σπηλαιολογικής φύσεως (π.χ. ότι το σπήλαιο είναι σχηματισμένο πριν από ένα και πλέον εκατομμύριο χρόνια μέσα στους ασβεστόλιθους του Άνω Ιουρασικού), αφετέρου δε και παλαιοανθρωπολογικής (όπως: το 1960 βρέθηκε ένα ανθρώπινο κρανίο, το οποίο ανήκει σε πρώιμο μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στον Homo erectus και τον αρχαϊκό Homo sapiens  - Ανατομικά Σύγχρονο Άνθρωπο, ιδιαίτερα σημαντικό για τη μελέτη της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους). Από τα παραπάνω συνάγεται ότι στη σύνταξη του κειμένου δεν συμμετείχε το αρμόδιο Γεωλογικό Τμήμα της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας (ΕΠΣ), δηλ. ούτε με κάποιο εξειδικευμένο γεωλόγο, ούτε με παλαιοανθρωπολόγο. Ως εκ τούτων και για κάθε νόμιμη χρήση σας παρακαλώ να πληροφορηθεί η ΑΕΕ πότε και με ποία συγκεκριμένη έγγραφη ή προφορική εντολή ανατέθηκε η σύνταξη του εν λόγω κειμένου στον προαναφερόμενο αρχαιολόγο. Να μας χορηγήσετε επίσης οποιοδήποτε τυχόν σχετικό έγγραφο υπάρχει (όπως π.χ. προς τη Δ/νση Διοικητικού ή τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του ίδιου του συντάξαντα κλπ), για την ανάρτηση των προαναφερόμενων σελίδων στο διαδίκτυο.

ΙΙ. Στις «πληροφορίες» παρατίθενται δύο βιβλιογραφικές πηγές, παραπέμποντας στο πρόσωπό μου (Πουλιανός A. N. 1971 και 1982). Έτσι όμως ο επισκέπτης του διαδικτύου τελικά παραπληροφορείται πως δήθεν έχω συγγράψει κάποια έργα όπου αναφέρεται ότι το ανθρώπινο κρανίο ανήκει σε ένα πρώιμο μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στον Homo erectus και τον αρχαϊκό Homo sapiens  - Ανατομικά Σύγχρονο Άνθρωπο, μολονότι από το 1969 ξεκάθαρα κάνω λόγο ειδικά για τον «Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων». Επίσης, δεν είναι δική μου η θέση ότι στο Σπήλαιο ανακάλυψα ευρήματα που χρονολογούνται πριν από 600.000 - 300.000 χρόνια, την ώρα που κατά κόρον αναφέρομαι στην εποχή των 700.000 (έως 900.000) τουλάχιστον ετών. Εάν τα προαναφερόμενα δήθεν δικά μου συμπεράσματα, όπως έχουν παρεισφρήσει στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ, ανάγονται σε απόψεις του νυν προϊσταμένου της ΕΠΣ (καθώς το 2012 έχει προβεί σε ανάλογες τοποθετήσεις), αυτά δεν είναι δυνατόν να αποδίδονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε μένα. Αποτελούν παραποίηση της αλήθειας, γεγονός επίσης κολάσιμο από το Νόμο. Έτσι, εκτός από το αίτημα ενημέρωσης για τα αντίστοιχα έγγραφα, σας παρακαλώ να μεριμνήσετε ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια όπως ο Νόμος και οι αντίστοιχες διατάξεις ορίζουν.

ΙΙΙ. Το ΥΠΠΟΑ ανήρτησε ίσα-ίσα 4 φωτογραφίες, ενώ θα μπορούσε, πέρα από τις πάμπολλες που διαθέτει το Google, να μας ζητήσει κάποιες χαρακτηριστικές από τις 100δες που διαθέτει το Αρχείο της ΑΕΕ ή/και η παγκοσμίως πρωτοπόρα διαδικτυακή ιστοσελίδα μας με την εικονική περιήγηση petralona-cave.gr. Σημειώνεται εξάλλου ότι η κατασκευή της δικής μας ιστοσελίδας είχε χρηματοδοτηθεί (όπως και η δική σας) από την ΕΕ και την Κοινωνία των Πολιτών, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι κατά την αναζήτηση πληροφοριών για το σπήλαιο Πετραλώνων ως πρώτη προτίμηση των επισκεπτών του κυβερνοχώρου εμφανίζεται η παραπάνω ιστοσελίδα (petralona-cave.gr), κατόπιν εκείνη της ΑΕΕ (www.aee.gr), έπειτα της wikipedia και μετά η δική σας. (πρβλ. https://www.google.gr/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=%CF%83%CF%80%CE%AE%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%20%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CF%89%CE%BD). Συνεπώς, ειρήσθω εν παρόδω, δεν σας προβληματίζει άραγε το γεγονός ότι μετά από 5,5 χρόνια που «αναλάβατε» το Σπήλαιο Πετραλώνων έρχεσθε τέταρτοι στις προτιμήσεις τόσο του ελληνικού, όσο και του διεθνούς κοινού;

Στο σημείο αυτό, εκτός των προαναφερόμενων ερωτημάτων, σας παρακαλούμε επίσης να μας πληροφορήσετε πόσο κόστισε στα ελληνικά και ευρωπαϊκά ταμεία η ανάρτηση στο Διαδίκτυο των ανωτέρω ανακριβών πληροφοριών, κάτι που επίσης είναι νομικά κολάσιμο (η χρηματοδότηση δηλ. παραποιημένων στοιχείων που το πιθανότερο σκοπό έχουν το προσωπικό όφελος του εργοδότη του συντάκτη των ανωτέρω επιλήψιμων διαδικτυακών αναφορών). Εάν πάλι δεν γνωρίζετε το ποσόν που αντιστοιχεί στην κατασκευή των συγκεκριμένων ιστοσελίδων, καθότι η εργολαβία μπορεί να αφορούσε ολόκληρο το διαδικτυακό τόπο του ΥΠΠΟΑ, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για όλο το ποσό (μαζί με τη χορήγηση αντιγράφου της ανάλογης σύμβασης), οπότε θα προβούμε εμείς στην αντίστοιχη διαίρεση. Θα ήταν τέλος διαφωτιστικό να γνωρίζαμε εάν το “copy right” αφορά το έτος 2012 ή το 2015, καθότι το πρώτο παραπέμπει με σύνδεση στο δεύτερο.

Επιφυλασσόμενος παντός άλλου νόμιμου δικαιώματος,               

Για το Δ. Σ. της ΑΕΕ ο Πρόεδρος, Άρης Ν. Πουλιανός

 

Σημ Α: Την ανωτέρω επιστολή αναδημοσίευσε αυτούσια με επιπλέον δικούς της σχολιασμούς η εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΤΟΠΙΑ", 20-7-2016.

Σημ Β: Πιθανόν με βάση την προηγούμενη δημοσίευση σχετική ερώτηση έκανε και η Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Σ. Βλάχου, 28-7-2016.

Σημ Γ: Μια "απάντηση" (λέμε τώρα) έδωσε η, "αρμόδια" για τη διαστρέβλωση και παραποίηση, "Ειδική" Περιφερειακή Υπηρεσία Παλαιαονθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας, κατ' εντολή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, 3-8-2016 (βλ. κατωτέρω). Άμα έχουμε τέτοιους χρυσοπληρωμένους κρατικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να ψέυδονται ασύστολα, τότε είναι σίγουρο πως μας περιμένουν ακόμα χειρότερες μέρες. Η "απάντηση" παρατίθεται προς ενημέρωση παντός ενδιαφερομένου, με την επισήμανση πως ξανά τους "αρμόδιους" δεν απασχολεί να αντιμετωπίσουν τις παρανομίες για τις οποίες καταγγέλλονται, αλλά να απαντήσουν βασικά σε άσχετα (ή / και ήσσονος) σημασίας ζητήματα με προφανή σκοπό την εξαπάτηση των πάντων, όπως μπορεί να διαπιστωθεί στο παρατιθέμενο έγγραφο της ΕΠΣ:

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣ (3877 / 3-8-2016)

Προς: ΑΕΕ

Κοιν: Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων

ΘΕΜΑ: Αιτιάσεις σας για την ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ σχετικά με το σπήλαιο Πετραλώνων

ΣΧΕΤ.: α) Το υπ' αριθμ. 1942/7-7-2016 έγγραφό σας
  β) Το υπ' αριθμ. 224887/134939/19-7-2016 έγγραφο της ΓΔΑΠΚ

Σε συνέχεια του παραπάνω σχετικού εγγράφου σας (α' σχετ.), το οποίο μας διαβιβάσθηκε με το β' σχετικό λόγω αρμοδιότητας, αναφορικά με το θέμα σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Το λήμμα για το σπήλαιο Πετραλώνων που είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του ΥΠΠΟΑ έχει συνταχθεί από την υπηρεσία μας (από την πρώην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος) και ειδικότερα από τον υπάλληλο που είναι υπεύθυνος για το σπήλαιο Πετραλώνων, ενώ έχει ελεγχθεί από τον προϊστάμενο αυτής. Ουδεμία σημασία έχει αν ο συντάκτης είναι Υπάλληλος Αορίστου Χρόνου. Η συγγραφή του εν λόγω λήμματος, όπως και όλων των άλλων, έγινε στο πλαίσιο πάγιας εντολής για την παρουσίαση όλων των σημαντικών μνημείων που υπάγονται στην αρμοδιότητα της εφορείας μας (όπως και όλων των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ). Κατά συνέπεια δεν ανατέθηκε με κάποια ειδική εντολή, προφορική ή γραπτή.
Όσον αφορά το περιεχόμενο του λήμματος, σκοπός του είναι να εκθέσει συνοπτικά τις γενικές πληροφορίες για το σπήλαιο, σύμφωνα με τις επικρατούσες επιστημονικές απόψεις. Σε κάθε περίπτωση επίκειται αντικατάστασή του, στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης του κόμβου ΟΔΥΣΣΕΑ.
Όσον αφορά τον, κατ' εσάς, μικρό αριθμό φωτογραφιών, αυτός δεν οφείλεται σε έλλειψη κατάλληλων φωτογραφιών, αλλά αποτελεί συνειδητή επιλογή των υπευθύνων, όπως συμβαίνει με όλα σχεδόν τα μνημεία, αφού ο κόμβος ΟΔΥΣΣΕΑΣ δεν είναι αφιερωμένος μόνο στο σπήλαιο Πετραλώνων αλλά παρουσιάζει πολύ μεγάλο αριθμό μνημείων.
Τέλος όσον αφορά το κόστος συγγραφής του λήμματος, σας γνωρίζουμε ότι ο συντάκτης του, όπως και όλοι οι συντάκτες εξάλλου, δεν έχει λάβει καμία αμοιβή και δεν έχει κανένα προσωπικό όφελος, όπως υπαινίσσεστε. Η συγγραφή των εν λόγω λημμάτων αποτελεί μέρος του υπηρεσιακού έργου, το οποίο το προσωπικό του ΥΠΠΟΑ ασκεί υπεύθυνα και ανιδιοτελώς.
Ο Προϊστάμενος της Εφορείας Ανδρέας Ι. Ντάρλας Αρχαιολόγος

 

Υ-Γ της ΑΕΕ: Το σημαντικότερο ερώτημα που ανακύπτει για το ζήτημα είναι κατά πόσο η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και οι διάφοροι συναρμόδιοι φορείς του ΥΠΠΟΑ δεν έχουν μέχρι σήμερα ούτε καν αντιληφθεί ότι το ανωτέρω έγγραφο αποτελεί κλασσική περίπτωση υπεκφυγής απάντησης, αν όχι και στοχευμένης συγκάλυψης πλείστων όσων παρανομιών;

 

 

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ