Βίντεο(ς) στο διαδίκτυο, σχετικά με το έργο της ΑΕΕ (Μάρτιος 2016)

Τα video(s) που η ΑΕΕ έχει αναρτήσει (uploaded) τα τελευταία χρόνια στο διαδικτυακό της κανάλι του Youtube είναι ίσα-ίσα 16, με επικέντρωση συγκεκριμένα σε ορισμένες θεματικές ενότητες. Από αυτά, μόνο τα 4 εμφανίζονται με πάνω από 5.000 προβολές.

Στο διαδίκτυο όμως απαντώνται κι άλλα κανάλια, τα οποία παράλληλα με τα δικά τους ενδιαφέροντα, προβάλλουν ταυτόχρονα επίσης το έργο της ΑΕΕ, εμφανίζοντας μάλιστα συχνά ακόμα και μεγαλύτερη από τη δική μας επισκεψιμότητα. Π.χ. η ΕΡΤ-1 πριν από 10 χρόνια είχε προβάλει την ωριαία εκπομπή «Σαν Παραμύθι». Από αυτή την εκπομπή η ΑΕΕ ανάρτησε 24 Μαΐου 2009 αποσπάσματα με αγγλικούς υπότιτλους διάρκειας 4:54 λεπτών, που έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα 10.309 χρήστες. Ένα άλλο κανάλι, το kikkerjen (εν αγνοία μας και καλά έκανε), ανάρτησε 14 Δεκ. 2011, ολόκληρη την εκπομπή, η οποία έχει μια επισκεψιμότητα 17.488 προβολών. Εντυπωσιακοί μάλιστα είναι και οι σχολιασμοί που τη συνοδεύουν, από τους οποίους αξίζει επιλεκτικά να παρατεθούν ξεχωριστά ορισμένοι κι εδώ (με ημερομηνία καταχώρησης στο ΑΡΧΕΙΟ μας, την ίδια με εκείνη του εν λόγω βίντεο στο Youtube, δηλ. 14 Δεκ. 2011). Ακόμα και αν η ίδια εκπομπή μελλοντικά υποτιτλιστεί ολόκληρη στα Αγγλικά ή άλλες γλώσσες και διαλέκτους, προφανώς θα αποτελεί μια νεότερη ανάρτηση. Συνεπώς όλες οι παλαιότερες καλό είναι να παρατίθενται πληροφοριακά στο ΑΡΧΕΙΟ. Ιδού ένα μικρό δείγμα από την εκπομπή «Σαν Παραμύθι»:

“Ένα εύρημα ελληνικό, που όσο απλά ανακαλύφθηκε, άλλο τόσο σύνθετα εξαφανίστηκε. Έτσι η απόδειξη ότι ο αρχαιότερος Ευρωπαίος ήταν ο Άνθρωπος των Πετραλώνων, παραμένει καλά κρυμμένη σε κάποιες σκοτεινές άγνωστες αποθήκες. Όσο για το μουσείο των Πετραλώνων, στην περιφέρεια της Τρίγλιας στη Χαλκιδική, στερείται το εύρημα που έκρυβε στα σπλάχνα της η Γη, εξαιτίας εκείνων που δεν θέλησαν να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα, και να ταράξουν τις διεθνείς ισορροπίες”. 

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που ενώ κάποτε είχαν αναρτηθεί διάφορα δεδομένα (βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα ή/και κείμενα), στη συνέχεια για διάφορους λόγους οι αντίστοιχοι ιστότοποι έπαψαν να λειτουργούν. Π.χ. αρχικά είχε αναρτηθεί ολόκληρη η ηχητική απόδοση από την παρουσίαση του βιβλίου της Δάφνης Πουλιανού «Ανατροπές», που στη συνέχεια σταμάτησε να παραπέμπει σε κάποιο περιεχόμενο (με τη γνωστή αναγωγή σε file not found). Οπότε δύο είναι οι παραπέρα εκ μέρους μας δυνατότητες προσέγγισης: Η μια σχετίζεται με το να διαγραφεί η αντίστοιχη παραπομπή, ενώ η άλλη με το να αναζητηθεί κάτι ανάλογο στο διαδίκτυο ή αλλού σε αντικατάσταση του κενού. Αμφότερες βέβαια οι προσεγγίσεις παρουσιάζουν τις δικές τους χρονοβόρες αδυναμίες και δυσκολίες κατά την εκτέλεση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κατά την προαναφερόμενη παρουσίαση του βιβλίου της Δάφνης Πουλιανού, υπάρχει ένα άλλο κανάλι το peacearchanthropuses που έχει βάλει «ζωντανά» την 7λεπτη ομιλία που έδωσε η Άννα Συνοδινού το 2006 με 1162 θεάσεις (κατά την 1η Μαρτίου 2016). Αυτή λοιπόν η παραπομπή θα παραμένει για όσο διάστημα απαντάται ενδεχομένως στο διαδίκτυο, αλλά και μετά, ως πληροφορία θα υπάρχει στο ΑΡΧΕΙΟ, στην ημερομηνία ανάρτησης 12-9-2007. Εξάλλου, εφόσον το ίδιο βίντεο καταστεί δυνατόν να αναρτηθεί (οπουδήποτε κι οποτεδήποτε) σε μεγαλύτερη ανάλυση, όπως βεβαίως και των υπόλοιπων ομιλητών: του εκλιπόντος τ. προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ευάγγελου Μαχαίρα, του Βασίλη Κούσουλα, του Θανάση Κόρμαλη και του Πέτρου Κουλουφάκου, θα αποτελεί νέα ανάρτηση, η οποία πρόκειται να συνυπάρχει με την παλαιότερη.

Αναφορικά με τα παραπάνω, από μέλη της ΑΕΕ έγιναν διάφορες προτάσεις, όπως να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό αρχείο δεδομένων που να εμπεριέχει τις εκάστοτε παραπομπές, ξεκινώντας μάλιστα από εκείνες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Ουσιαστικά δηλ. από τις «ξένες» αναρτήσεις, ορισμένες από τις οποίες θα μπορούσαν επίσης να σχολιαστούν παραπέρα, σε περίπτωση που με τη σειρά τους παραθέτουν κάποιες δικές τους σχετικά απόψεις. Εξυπακούεται ότι οι αντίστοιχοι σχολιασμοί μπορεί να καθυστερήσουν, καθώς για την επεξεργασία τους χρειάζεται περισσότερος χρόνος ενασχόλησης, που δεν είναι πάντα διαθέσιμος.

Για την ώρα έχει επιλεγεί  μια «ενδιάμεση οδός», να γίνεται δηλ. σταδιακά η παραπομπή στις διάφορες προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς και από άλλους στο διαδίκτυο, με απώτερο στόχο να συμπεριληφθούν μακροπρόθεσμα όσο το δυνατόν περισσότερες από τις αντίστοιχες αναρτήσεις.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ