Τηλεοπτικές εκπομπές για την Αμφίπολη, το Μαραθώνα και άλλα θέματα με ανθρωπολογικό ενδιαφέρον (Δεκέμβριος 2014)

 

Η παρουσίαση των ανασκαφών της Αμφίπολης στις ειδήσεις, έχει παράξει ένα πλήθος αρχαιολογικών εικασιών σχετικά με το ποίου νεκρού η σωρός έχει ενταφιαστεί στον αντίστοιχο Τύμβο. Η τελική απάντηση παραπέμπεται στη λεπτομερή μελέτη των ανασκαφικών δεδομένων. Αυτό, ως πρώτη ανάγνωση, μπορεί να είναι καλό, που, όπως και κάθε ζήτημα, θα κριθεί τελικά εκ του αποτελέσματος.

Από ανθρωπολογικής απόψεως όμως η ενημέρωση των δημοσιογράφων και του κοινού υπήρξε πράγματι φτωχή, ενώ, όπως δυστυχώς εδώ και αιώνες συμβαίνει στην Ελλάδα, τα ανθρώπινα σκελετικά κατάλοιπα από διάφορες ανασκαφές συνεχίζουν να θεωρούνται (στην καλύτερη περίπτωση) μικρότερης σημασίας από εκείνης των αρχαιολογικών ευρημάτων. Δεν είναι σύμπτωση που όλα τα προηγούμενα χρόναι, αλλά ακόμα και στη νομοθεσία του 2014 δεν προβλέπεται καμμία προστασία των ανθρωπολογικών οστεολογικών υπολειμμάτων, με αποτέλεσμα αυτά συνήθως να πετιούνται ως περίπου μηδαμινής επιστημονικής αξίας. Με άλλα λόγια αφού δεν προβλέπεται η από το Νόμο προστασία τους, για ποίο λόγο να ενδιαφέρεται οιοσδήποτε; Για αυτό εξάλλου (ελλείψει συγκεκριμένου επί τούτου Νόμου) δεν παρέχεται η δυνατότητα ούτε καν σε δικαστές να επιληφθούν, ώστε να γίνει εφικτή η δίωξη όσων π.χ. πετούν και δεν διασώζουν τα ανθρωπολογικά ευρήματα. Κατά τη δική μας τουναντίον γνώμη θα έπρεπε εδώ και 10ετίες να είχε νομοθετηθεί αυτό το οποίο ισχύει σε όλο τον κανονικό κόσμο (π.χ. ακόμα και στον σπαρασσόμενο από τις εμφύλιες διαμάχες Λίβανο), αντίθετα με όσα αδιανόητα θεσμοθετούνται στη χώρα μας για τα παλαιοανθρωπολογικά ζητήματα, η απαραίτητη δηλ. παρουσία φυσικών ανθρωπολόγων (με ανατομικές γνώσεις), καθώς και ει δυνατόν συντηρητών οστών σε κάθε ανασκαφή που παρουσιάζει ανάλογο ενδιαφέρον.

Επί του ανωτέρω θέματος έχουν γίνει πολλές έγγραφες επισημάνσεις, υπομνήματα ή προτάσεις ακόμα και με νομοθετικό περιεχόμενο, που δυστυχώς έχουν πέσει σε χαρακτηριστικά  κενά “πολλαπλών επιπέδων”. Το αντίστοιχο τεράστιο ζήτημα είναι αρκετά γνωστό, αλλά καθώς δεν είναι της παρούσης, θα ξανατεθεί επί τάπητος με πρώτη  ευκαιρία. Αρκεί πάντως να αναφερθεί ότι από το 1977 στην καθ’ ύλη αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, με προϋπολογισμό ύψους σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ, δεν προβλέφθηκε ποτέ, ούτε καν το φθινόπωρο του 2014 στο νέο Οργανισμό, να υπάρχει ένα τμήμα παλαιοανθρωπολογίας (ανάμεσα στα άλλα 5 που διαθέτει). Κατ’ ακολουθία των παραπάνω, ο αρχαιολόγος προϊστάμενος της ίδιας Υπηρεσίας και επί έτη αντικαταστάτης της κ. Κ. Περιστέρη στην ΚΗ΄ ΕΠΚΑ Σερρών, θα μπορούσε (λέμε τώρα) να μιλήσει… και για το σκελετό της Αμφίπολης.

 

Οι εκπομπές που παρατίθενται κατωτέρω σε χρονολογική σειρά, των οποίων για παν ενδεχόμενο έχουν γίνει αντίγραφα, χρήζουν διευκρινήσεων, μάλιστα όχι μεθ’ ολίγων, αλλά μετά πολλών “σχολίων και κλάδων”. Καθότι όμως δεν υπήρξε ο ανάλογος χρόνος και επειδή σχεδόν κάθε τηλεοπτικός σταθμός της ημεδαπής και αλλοδαπής έχει προβεί στις δικές του δημοσιογραφικές έρευνες, η επιλογή των αναφορών στο διαδίκτυο περιορίζεται κατ’ ανάγκη σε ορισμένους εξ αυτών, όπου ο  βασικότερος γνώμονας ήταν οι ανθρωπολογικές επισημάνσεις. Ενδιαφέρον βεβαίως θα παρουσίαζε η επισκόπηση και των υπόλοιπων δημοσιεύσεων, παραθέτοντας δηλαδή το σύνολο των τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών, ηλεκτρονικών ή έντυπων αναφορών στα ΜΜΕ. Ευχόμαστε κάποιοι στο μέλλον να τα καταφέρουν καλύτερα.

 

Οι εκπομπές:

 

27-10-2014: Η DION τηλεόραση της Κεντρικής Μακεδονίας, φιλοξένησε την αντίστοιχη ανθρωπολογική αναφορά από το 9:48 έως το 22:25 λεπτό (συμμ. ΝΠ).

 

13-11-2014: Η ΝΕΡΙΤ μέσω του τηλεφώνου 210-6075270 έδειξε ενδιαφέρον για τις ειδήσεις των 18:00. Τελικά όμως η αντίστοιχη συζήτηση αναβλήθηκε.

 

13-11-2014: Ο ΣΚΑΪ αφιέρωσε στις βραδινές ειδήσεις 13 λεπτά, από το 8ο έως και το 25ο.  

 

15-11-2014: Ο ΑΛΦΑ (Alpha TV), αναφέρθηκε για 10 λεπτά της ώρας στην “Πρωινή Ενημέρωση” κατά τις 7:45 (περί τα 45 δηλ. λεπτά μετά την έναρξη της εκπομπής - επισκεψιμότητα 28. Η αναγγελία όμως εκ μέρους του κ. Σπ. Χαριτάτου για παραπέρα διερεύνηση της υπόθεσης, δεν έχει μέχρι στιγμής αποδώσει ακόμα καρπούς (συμμ. ΝΠ).

 

15-11-2014: Το EXTRA channel ενδιαφέρθηκε επίσης στις βραδινές του ειδήσεις για το θέμα, έχοντας μια ελάχιστη επισκεψιμότητα, της τάξης των 210 χρηστών. Σε σχετική ανάρτηση προχώρησε επίσης το “Ιχώρ” και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα των 19.400 χρηστών. Τελικά, ο αποχωρήσας κ. Ε. Μπεξής ύστερα από 10 ημέρες, για μισή και πλέον ώρα ανέπτυξε κατ’ αποκλειστικότητα τις απόψεις του στην ΑΡΤ τηλεόραση (πρβλ. και κατωτέρω 25-11-2014), όπου θα ήταν παράλειψη να μη μνημονευθεί η ευγενής του καλοσύνη να αναφερθεί στον Δρα Ν. Α. Πουλιανό του Υπουργείου Πολιτισμού στο 13:42 λεπτό της εκπομπής.   

 

16-11-2014: Στο ΣΚΑΪ περί την 9:35 π.μ. ή 2:25 ώρες προς το τέλος της εκπομπής, αναφορές έγιναν επίσηςγια 10 λεπτά, από τον κ. Γ. Αυτιά και τους καλεσμένους του.

 

17-11-2014: Στο MEGA ολόκληρη εκπομπή αφιέρωσε για την Αμφίπολη εξάλλου ο κ. Γ. Πρετεντέρης.

 

19/20-11-2014: Στο β΄ μέρος της “Απαγορευμένης ζώνης” του EXTRA, με αξιοσημείωτη χιουμοριστική διάθεση ο κ. Γ. Τράγκας φιλοξένησε επίσης ζητήματα ανθρωπολογικού περιεχομένου (συμμ. ΝΠ) με επισκεψιμότητα 2.959. Έτσι, ακόμα και όταν έγινε αναφορά προς το τέλος της εκπομπής σε κάποιους “γίγαντες”, αναρωτήθηκε: Μήπως ήταν (τελικά τα κόκαλα) από δεινοσαύρους;

 

22-11-2014: Στο EXTRA channel έγινε εξάλλου μια εκ νέου σύντομη παρουσίαση του θέματος από τις βραδινές ειδήσεις με επισκεψιμότητα 164 (συμμ. ΝΠ).

 

25-11-2014:  Η ΑΡΤ τηλεόραση φιλοξένησε τη συνέντευξη που προαναφέρεται (πρβλ. 15-11-2014 του EXTRA).

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ