Η ΑΕΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ (Ιούνιος 2013)

 

 

            Σε ανύποπτο χρόνο η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος προχώρησε πριν 13χρόνια στην έκδοση ενός ενημερωτικού εντύπου (ISBN 960-316-100-4, εκδόσεων Γεωργιάδη, 2000). Πέρα από ανάλογες δημοσιεύσεις του ιδρυτή της ΑΕΕ, Δρα Άρη Πουλιανού στο «Ελληνοαμερικανικό Βήμα» (π.χ. 26-9-1947, κ.ά.), στο προαναφερόμενο ενημερωτικό έντυπο υπάρχει (σελ. 13) το εξής κείμενο: 

 

 

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

 

Απ’ όλες τις βιολογικές επιστήμες (μοριακή βιολογία, έως παλαιοντολογία) είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν ανώτερα και κατώτερα όντα, αλλά ευνοϊκές ή δυσμενείς γι’ αυτά συνθήκες προσαρμογής στο περιβάλλον. Η (ίδια η) εξέλιξή τους επηρεάζεται από τη φυσική επιλογή, στην προσπάθεια προσαρμογής τους σε νέες κλιματικές, γεωγραφικές και βιοκοινωνικές συνθήκες.

Όπως όλα τα έμβια όντα, η διαφορετικότητα των ανθρώπινων φυλών και γενικότερα των ανθρωπολογικών ομάδων, αντανακλά τις διαφορές των γονιδίων (DNA) ανάμεσα στους ανθρώπινους πληθυσμούς. Αυτή (η διαφορά), οφείλεται στην προσαρμογή τους σε διαφορετικά περιβάλλοντα (γεωγραφικά και κλιματολογικά) κατά τη διαδρομή τής εξέλιξής τους. Εξ αιτίας αυτού, ορισμένες ομάδες είναι καλύτερα προσαρμοσμένες σε διαφορετικούς τομείς, όπως οι "Μαύροι" (αφρικανικής καταγωγής) στα αθλήματα δρόμου (ταχύτητας των 100 μ., του Μαραθώνιου), οι " Κίτρινοι" (ασιατικής) στις συντονισμένες ασκήσεις (καθώς και εκείνων των αθλημάτων που σχετίζονται με την ταχύτητα των ανακλαστικών, π.χ. το πινγκ-πονγκ), οι "Λευκοί" (ευρωπαϊκής) στην κολύμβηση (λόγω περισσότερου υποδόριου λίπους ή την άρση βαρών, εξ αιτίας της πιο εύσωμης γενικά κατασκευής).

Η ανωτερότητα και η κατωτερότητα είναι μία εφεύρεση με οικονομικά ελατήρια κυρίως ορισμένων Δυτικοευρωπαίων, για να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει στη διάρκεια της ιστορίας κατά άλλων φυλών, αλλά και άλλων "Λευκών". Όπως και παλαιότερα έτσι και σήμερα οι ρατσιστές είναι εγκλωβισμένοι στην πράξη και στη σκέψη, με το πώς μπορούν να εξουσιάζουν άλλους ανθρώπους, και για την ειρωνεία τού πράγματος αναπαράγουν το ίδιο είδος σχέσεων και μεταξύ τους. Χρέος μας είναι να γίνει κατανοητό ότι η ανθρωπότητα έχει απόλυτη ανάγκη σήμερα τη συνεργασία και τη συμβολή όλων των ανθρώπινων ομάδων για να αντιμετωπιστούν τα φλέγοντα οικολογικά και βιοκοινωνικά προβλήματα του πλανήτη, σε μία εντελώς νέα αντίληψη αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης μεταξύ των ανθρώπων.

 

Υ.Γ. 1: Όσες φωνασκίες ακούγονται τον τελευταίο καιρό για το ζήτημα, δεν έχουν άλλο λόγο ύπαρξης από το να αποπροσανατολίσουν τις σκέψεις των ανθρώπων, με πιθανότερο στόχο τη συνέχιση (με την ανακύκλωση) των ρατσιστικών φαινομένων, ξανά με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση. Εξάλλου, παρόμοια θέματα μόνο μέσω της παιδείας μπορούν να αντιμετωπιστούν, αλλά οι (κατ’ επάγγελμα) ρατσιστές προσποιούνται ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα χρήματα. Πιστεύουν δηλαδή πώς με νόμους τάχατες και διώξεις μπορούν να τιθασεύσουν παρόμοιες καταστάσεις. Κατά τη γνώμη μας (όπως έχουμε ξανατονίσει), είτε λόγω ανικανότητας, είτε ακόμα και σκόπιμα οι "κρατούντες" προτιμούν να συνεχιστεί ο μισάνθρωπος ρατσισμός για τους όποιους άνομους σκοπούς τους. Για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σχετικά με το ποίοι είναι αυτοί που τελικά θα (επ)ωφεληθούν.

 

Υ.Γ. 2: Σε άλλο από το προαναφερόμενο άρθρο του Άρη Πουλιανού στο «Ελληνοαμερικανικό Βήμα» του 1948 υπάρχει η εξής αναφορά: «Κάθε επιχείρημα για απόδειξη κατωτερότητας άλλων φυλών κατέληξε σε αποτυχία. Ο ίδιος ο Χίτλερ το ίδιο ζήτημα χρησιμοποίησε για να εξάπτει τις ορδές του, οι οποίες όπως αποδείχτηκε δεν κατάφεραν τίποτα παρ’ όλη την "ανωτερότητά" τους. Στην Αμερική το πρόβλημα έχει βαθειά σημασία γιατί ακόμα και προοδευτικοί πέφτουν στο λάθος να βλέπουν τους Νέγρους σαν κατώτερους» (σημ: σύμφωνα με την ορολογία της δεκαετίας του ’40, εννοώντας δηλ. τους Αφροαμερικανούς κλπ).

 

Υ.Γ. 3: Μία επιπλέον αντιρατσιστική αναφορά (η οποία έχει συμπεριληφθεί επίσης ανάμεσα στις δημοσιεύσεις του 14ου τόμου της επετηρίδας Άνθρωπος 2008, σελ. 15), υπάρχει και σε ιστοσελίδα του παρόντος ιστοχώρου (σχετικά με τους Σκοπούς κλπ του επιστημονικού μας φορέα): «Οι έρευνες της Α.Ε.Ε. ξεκίνησαν με τη μελέτη της προέλευσης των Ελλήνων, των οποίων η επιστημονικά αποδεδειγμένη αυτόχθων καταγωγή, πέρα από το γεγονός ότι ως δεδομένο ενδιαφέρει κάθε σύγχρονο άνθρωπο, αποτελεί επίσης ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματα κατά του ρατσισμού. Αυτό, γιατί αποδείχτηκε έτσι ότι ο αξιοθαύμαστος πολιτισμός του Χρυσού Αιώνα δεν οφειλόταν σε κανένα είδος φυλετικής ανωτερότητας, αλλά σε κοινωνική προσαρμογή στις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής». Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που ο παγκοσμίου φήμης ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου της Μόσχας (βλ. «Αυγή 6-1-1962) δόκτωρ Ι. Ι.  Ρογκίνσκυ στην  ομιλία του είπε: «Τέτοιο υλικό σαν αυτό που παρουσίασε στην εργασία του ο Άρης Πουλιανός για την ανθρωπολογία της Ελλάδας δεν υπήρχε στην ανθρωπολογική  βιβλιογραφία... Εκτός αυτού η Ελλάς είναι η χώρα που ο λαός της εμπλούτισε την ανθρωπότητα με αθάνατες αξίες της πολιτιστικής του δημιουργίας… Πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι στην εργασία αυτή (του Άρη Πουλιανού) βρίσκει τη θέση της και η  κριτική των ρατσιστικών διασκευασμάτων σχετικά με τη γένεση του αρχαίου πολιτισμού αυτής της χώρας». Τέλος, υπάρχουν ακόμα δύο αντίστοιχες αναφορές μας στην Κάθε 1ης του μηνός Δελεμβρίου 2010, καθώς και Ιανουαρίου 2011.

Υ.Γ. 4: Όσοι νομοθετούν ή αποφαίνονται σχετικά μ’ ένα αντιρατσιστικό νόμο, δεν θα έπρεπε να είναι (αποδεδειγμένα) στοιχειωδώς γνώστες του αντίστοιχου ανθρωπολογικού αντικειμένου, εν προκειμένω τι εστί ράτσα, φυλή κλπ;    

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ