15 - 5 - 2013: Η αρχή του τέλους για τον παλιομοδίτικο συνδικαλισμό

            Κατά την παραπάνω ημερομηνία, τα μέλη του Ενιαίου Συλλόγου των Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού συμμετείχαν στις εκλογικές διεργασίες του αντίστοιχου συνδικαλιστικού φορέα. Σε αυτές τις εκλογικές, είχε δηλώσει δημόσια την υποψηφιότητά του ενώπιον της Γ. Σ. (όπου ήταν παρόντα τα μέλη του Δ. Σ.) ο μόνος παλαιοανθρωπολόγος του ΥΠΠΟ Νίκος Α. Πουλιανός. Με πρόσχημα κάποιο άρθρο του καταστατικού ότι οι υποψηφιότητες πρέπει να υποβάλλονται αποκλειστικά στο Δ. Σ. και άλλα ανάλογα «δημοκρατικά τερτίπια», ο Νίκος  Πουλιανός, προς δόξα των διαδικασιών, αποκλείστηκε από τις εκλογές, με προφανές συνακόλουθο την προαναφερόμενη αρχή του τέλους για τον παλιομοδίτικο συνδικαλισμό. Εδώ παρατίθεται ενημερωτικά το σχετικό κείμενο που διαβιβάστηκε 14-5-2013 στη Δ/νση Διοικητικού, την Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ. και την ΑΔΕΔΥ:

Προς

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ  

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (73594)

Κοιν: Γρ. κ. Αν. Υπουργού (3842)

Ένσταση σχετικά με τη μη συμπερίληψη από το Δ. Σ. του Ενιαίου Συλλόγου της υποψηφιότητας του Νίκου Α. Πουλιανού για τις εκλογές της 15-5-2013

Στις 29-4-2013 κατά τη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου στο ξενοδοχείο Τιτάνια, ζήτησα το λόγο και μεταξύ άλλων ανακοίνωσα δημοσίως την υποψηφιότητά μου, την οποία εξάλλου διαμοίρασα με φωτοτυπίες (μαζί με το κινητό μου τηλ. επικοινωνίας) σε 100 περίπου παραβρισκόμενους. Στη φωτοτυπία αυτή ο λόγος μου είναι πολιτικά καταγγελτικός, όσον αφορά τον αναγκαίο παραπέρα εκδημοκρατισμό του Συλλόγου. Το σχετικό κείμενο, που για παν ενδεχόμενο πρωτοκόλλησα και στη Δ/νση Διοικητικού (67047 / 29-4-2013), καθώς και σε άλλες τέσσερεις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, έχει ως εξής:

Αγαπητοί συνάδελφοι

             Η κατάντια των σημερινών συνδικαλιστικών οργάνων ξεκινάει από το γεγονός ότι λειτουργούν όχι σαν εκπρόσωποι των εργαζομένων, αλλά των κομμάτων, καθώς τα συμφέροντά τους συχνά δεν συμπίπτουν. Γνωστό είναι επίσης ότι οι περισσότεροι συνδικαλιστές με αντάλλαγμα κάποιο προσωπικό τους όφελος συναλλάσσονται απευθείας με πολιτικούς (οι οποίοι σε αυτές τις περιπτώσεις εκτελούν χρέη «προαγωγών»), με αποτέλεσμα όλοι μαζί να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πως τάχατες κόπτονται για μας.  

Σε ανάλογα πλαίσια έχει κινηθεί και ο Ενιαίος Σύλλογος των Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού. Απόδειξη: Ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου μας (πέρα από υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη) διατελεί «πατέρας» όλων των εργαζομένων, ταυτόχρονα εκτελεί και χρέη ανακριτή για ΕΔΕ του ΥΠ.ΠΟ., συμμετέχοντας παράλληλα στις επιτροπές αξιολόγησης των συναδέλφων (προφανώς επίσης με κομματικά κριτήρια). Κατ’ αυτό τον τρόπο έχουν προκύψει «πορισματικές εκθέσεις» βασισμένες σε αντίστοιχες «καταθέσεις», «προκρίνοντας» διάφορες μορφές απόλυσης για τους υπαλλήλους του ΥΠ.ΠΟ.                                                                          

Έτσι, το ίδιο πρόσωπο μπορεί να εμφανίζεται πως υπερασπίζεται τους εργαζόμενους (βλ. http://www.aee.gr/hellenic/98%20Archive/2010-2019/2012/120401%20General%20Assemblies.htm), αλλά παράλληλα να στρέφεται και εναντίον τους. Ακόμα και η επίσημη ιστοσελίδα του Ενιαίου Συλλόγου εδράζεται στον προσωπικό ιστοχώρο του προέδρου (http://www.krassanakis.gr/Eniaios_Syllogos_YPPO.htm), κάτι που πολιτικά αποτελεί μια άνευ προηγουμένου πρόκληση και εμπαιγμό όλων μας.              

Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η τωρινή εκφυλισμένη κατάσταση είναι η προσπάθεια εκδημοκρατισμού του Ενιαίου, αλλά και γενικότερα των συνδικαλιστικών φορέων. Σαν πρώτο βήμα θεωρώ ότι πρέπει να θεσπιστεί ο εξοβελισμός του επαγγελματισμού από τους συνδικαλιστές, έτσι ώστε κανένα εκλεγμένο μέλος σε διοικητικό συμβούλιο να μην έχει το δικαίωμα για δεύτερη επανεκλογή. Κατ’ αυτό τον τρόπο και μόνο, θα δοθεί η ευκαιρία ανάδειξης νέων στελεχών και πραγματικών αγωνιστών, ώστε να εξαλειφθούν οι τρισκατάρατες πελατειακές σχέσεις, που έφεραν την πατρίδα μας στην άβυσσο.                                                                                                                          

Με βάση τους παραπάνω στόχους, θέτω υποψηφιότητα για τις επόμενες εκλογές του Ενιαίου κατά τη 15-5-2013. Εφόσον υπάρχει παρόμοιο ενδιαφέρον, όποια ή όποιος συνάδελφος έχει κατά νου την από κοινού παραπέρα συνδιοργάνωση αντίστοιχων δράσεων, μπορεί να έρθει σε επαφή με τον υποφαινόμενο στο τηλέφωνο 6936705100. Μια ανάλογη ενέργεια θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει εξάλλου τη δημιουργία παράταξης με το όνομα: Δημοκληροκρατία. Ευπρόσδεκτος είναι οιοσδήποτε επιθυμεί να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο.                                          Αθήνα 28-4-2013, Νίκος Πουλιανός παλαιοανθρωπολόγος του ΥΠΠΟ

         Την επομένη της Γ. Σ. (30-4-2013) πρωί-πρωί, 7:41 μου τηλεφώνησε ο κ. Γ. Αλβανός για τα περαιτέρω σχετικά με την υποψηφιότητά μου και (ανέφερε) ότι δεν χρειάζεται καμμία παραπέρα ειδοποίηση εκ μέρους μου. Στην ως άνω καταγεγραμμένη συνομιλία τού απάντησα ότι για τυπικούς λόγους θα έστελνα (ούτως ή άλλως) την υποψηφιότητά μου με συστημένη επιστολή μέχρι τις 8-5-2013, κάτι που έπραξα (με το υπ. αρ. παραστατικού των ΕΛΤΑ 07809021600009544 / 8-5-2013 και ώρα 8:27:03).                         

Επειδή κανείς δεν μου ξανατηλεφώνησε από το Σύλλογο, κάλεσα τον κ. Αλβανό στο κινητό του στις 10-5-2013 (ώρα 9:16, επί 4:43 λεπτά), ο οποίος μού είπε ότι τελικά δεν συμπεριλήφθηκα στους υποψήφιους επειδή είχε εκπνεύσει η προθεσμία, για την οποία πιθανόν είχαν ειδοποιήσει κάποιους με ηλ. επιστολή (e-mail). Επειδή ουδέποτε έλαβα καμμία επιστολή ή άλλη ειδοποίηση, διαμαρτυρήθηκα για τον αποκλεισμό μου και αμέσως (στις 9:36 της 10-5-2013) του απέστειλα γραπτό μήνυμα (SMS) στο οποίο επί λέξει έγραψα: ΕΝΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΜΟΥ.  

Καθότι θεωρώ πως εξ αιτίας του πολιτικά καταγγελτικού μου λόγου έχω υποστεί ένα είδος «έντεχνου» αποκλεισμού, την ίδια ώρα που ούτε φαξ υπάρχει, ούτε ηλ. θυρίδα (e-mail) στην «επίσημη» ιστοσελίδα του Ενιαίου, αποστέλλω την παρούσα ανακοίνωση προς τους ανωτέρω αποδέκτες, επιφυλασσόμενος παράλληλα παντός άλλου νομίμου δικαιώματός μου. Αθήνα 13-5-2013, Ν. Α. Πουλιανός

Υ.Γ.: Στις εκλογές τελικά η δύναμη της παράταξης του κ. Κρασανάκη μειώθηκε κατά μια έδρα (από 3 σε 2), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον γι’ αυτή η δυνατότητα πρωταγωνιστικού ρόλου. Κατά τη διάρκεια των εκλογών ο Ν. Πουλιανός προς αποφυγή οιασδήποτε ενδεχόμενης προσπάθειας εμπλοκής τού ονόματός του (με ψευδή ή άλλο μεμπτό περιεχόμενο), ψήφισε ενυπόγραφα φανερά, και σε λευκό ψηφοδέλτιο ανέγραψε χειρόγραφα το σύνθημα: Ζήτω η Δημοκρατία.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ