ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

   Μη κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας

      

 

                                                                Αθήνα 24 Αυγούστου 2012, αρ. πρωτ. 1866

   

                

Προς:   Α) Τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Β) Τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό ΥΠ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

Γ) Την κ. Γενική Γραμματέα του ΥΠ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.

Δ) Τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτισμικής Κληρονομιάς

Κοιν: Υπουργείο Τουρισμού

 

Θέμα: Πρόσβαση και ξενάγηση στο σπήλαιο Πετραλώνων.  

 

            Με λύπη μου έλαβα 22-8-2012 και ώρα 11:57 ηλεκτρονική επιστολή από έναν κάτοικο του εξωτερικού, στην οποία διαλαμβάνονται τα εξής:

 

Αγαπητοί Κύριοι,

Επισκεφθήκαμε το σπήλαιο στις 21 Αυγούστου, γύρω στη 1.30, αφού φτάσαμε με μεγάλη δυσκολία με το ΚΤΕΛ από τη Θεσσαλονίκη και διανύσαμε τα τελευταία 4,5 χλμ. με τα πόδια από τα Ελαιοχώρια (διότι λεωφορείο δεν υπάρχει και ταξί δε βρήκαμε!)… Το σπήλαιο είναι εντυπωσιακό, ισάξιο των φημισμένων σπηλαίων της Γαλλίας (περιοχή του Périgord). Ωστόσο η ξενάγηση δεν ήταν ανάλογη των θαυμάτων του σπηλαίου. Ο ξεναγός, πολύ σοβαρός και χωρίς αρχική παρουσίαση ούτε του εαυτού του ούτε της ιστορίας του … τόπου (όπως κάνουν στη Γαλλία - και δίνει άριστη εντύπωση ή και στα ελληνικά σπήλαια του Διρού ή του Περάματος Ιωαννίνων), μας οδήγησε στο εσωτερικό στα γρήγορα, και σταματώντας τρεις τέσσερις φορές πέταξε τρεις φράσεις που είχε μάθει απ' έξω μαζί με τη μετάφρασή τους στα αγγλικά. Συνολικά, δεν είχαμε παρά ένα τέταρτο για να θαυμάσουμε το σπήλαιο μετά από τις περιπέτειες που ανέφερα για να φτάσουμε από τη Θεσσαλονίκη. Νομίζω ότι υπάρχει άλλος τρόπος λειτουργίας και θέλω να πιστεύω ότι εκείνη την ημέρα ο ξεναγός ήτανε κουρασμένος ή άρρωστος. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι θα έπρεπε να προσφέρεται μια ξενάγηση υψηλότερης ποιότητας για όσους τουρίστες ψάχνουν και κάτι παραπάνω από ήλιο και θάλασσα, δεδομένης της σημασίας και των σχηματισμών που υπάρχουν στο σπήλαιο.

 Με βάση τα ανωτέρω που εκθέτουν τη χώρα μας ενώπιον των τουριστών, σας παρακαλώ να μου γνωρίσετε, ακόμα και ως απλό Έλληνα φορολογούμενο α) ποίος ήταν ο προαναφερόμενος «ξεναγός» γύρω στη 1.30, β) ποία είναι η «ξενάγηση» που αναφέρεται, ενδεχομένως βάσει ποίας εγκυκλίου, γραπτής ή άλλης οδηγίας και γ) οιαδήποτε αντίστοιχα δεδομένα υπάρχουν για το συμβάν (έγγραφες αναφορές π.χ. σε βιβλίο επισκεπτών κλπ). Για το Δ. Σ. της ΑΕΕ, Δρ Άρης Ν. Πουλιανός

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ