ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 22 Μαΐου 2012, αρ. πρωτ. 1843

Προς: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Μπουμπουλίνας 20-22
1. Αξιότιμη κ. Υπουργό ΥΠΠΟΤ (αρ. πρωτ. 21).
2. Αξιότιμη κ. Γεν. Γραμματέα ΥΠΠΟΤ
3. Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων
Κοιν: α) Διεύθυνση Μουσείων
β) Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Θέμα: Ύποπτη η αδιαφορία των αρμοδίων για τις δικές μας προτάσεις ή αιτιάσεις.

Αξιότιμοι κ.κ.,

Πάμπολλες είναι οι έγγραφες προτροπές μας προς το ΥΠΠΟΤ να αναβαθμιστούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους αλλοδαπούς και Έλληνες επισκέπτες του σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής. Οι προτάσεις μας αυτές συνήθως παραμένουν αναπάντητες αν δεν σκοντάφτουν σε καθεστωτικής νοοτροπίας κομπασμούς. Θα περιοριστούμε εδώ σε δύο περιπτώσεις:
Α) Ουδέποτε πήραμε έστω απάντηση, ως η Εταιρεία που αξιοποίησε τουριστικά τον όλο χώρο, στις από 5-1-2011/ 1798 προτάσεις μας (πολύ πριν την αναίτια και εν πολλοίς βάναυση αποβολή μας 4-4-2011) για ένταξη του σπηλαίου Πετραλώνων σε ΕΣΠΑ και τη συμμετοχή μας τόσο υλικά, όσο και πνευματικά.
Β) Ενώ έχουμε καταγγείλει την ΕΠΣΒΕ 22 Φεβρουαρίου 2012 / 1834 ότι ψεύδεται για τα οικονομικά στοιχεία της ΑΕΕ ακόμα και ενώπιον της Βουλής, ύποπτα (ιδιοτελώς;) παραμένει ο βασικός εισηγητής για το τι μέλλει γενέσθαι στο σπήλαιο Πετραλώνων.
Εκτός των ανωτέρω, η σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ γίνεται όχι μόνο δίχως να ζητηθεί η γνώμη των κατ’ εξοχήν αρμόδιων και για 10ετίες ενασχολούμενων με το σπήλαιο Πετραλώνων μόνιμων γεωλόγων και παλαιοανθρωπολόγων του ΥΠΠΟΤ, αλλά και με μεθοδευμένους αποκλεισμούς τους ακόμα και για απλές μελέτες του σπηλαίου και των ευρημάτων που φυλάσσονται στο χώρο του. Έτσι, οι σχετικές εισηγήσεις γίνονται μόνο από αρχαιολόγους και φίλα προσκείμενους στο προηγούμενο και πανθομολογούμενα σάπιο καθεστώς, μετατρέποντας τη σημερινή διαδικασία σε συμπαιγνία κατά του συμφέροντος του ελληνικού Δημοσίου και ύποπτων διαδρομών για αδρές «επιδοτήσεις ημετέρων», ακόμα και για την ώρα που δεν θα υπάρχει πλέον στο προσκήνιο το σημερινό πολιτικό σύστημα.
Βάσει των ανωτέρω σας καλούμε να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και αφού φρενάρετε εντελώς κάθε ανάλογη διαδικασία σε όλο το χώρο (σπήλαιο, μουσείο, εξωτερικό περιβάλλον), να μας χορηγήσετε εκ προοιμίου κάθε σας εισήγηση, ώστε να καταστεί δυνατή μελλοντικά η συνεξέταση και η συνυποβολή των προτάσεων προς ένα εκσυγχρονισμένο και διεπιστημονικά διαπνεόμενο ΚΑΣ.
Με τιμή, ο Πρόεδρος της Α.Ε.Ε., Δρ, Καθηγητής Άρης Ν. Πουλιανός, τ. Σύμβουλος του Υπουργού Πολιτισμού

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ