Για τον Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων (Φεβρουάριος 2012)

 

   Αρχικά η newsbomb.gr 27-1-2011 έγραψε ένα άρθρο, όπου από επίσημα κρατικά όργανα γινόταν αναφορά στον Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων. Η ΑΕΕ 2-12-2011 ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ (ΕΠΣΒΕ) να πληροφορηθεί περισσότερα αναφορικά με τις παραπάνω εκπεφρασμένες απόψεις. Στις 10-1-2012 ο Προϊστάμενός της προέβη σε σχετική ΑΝΑΦΟΡΑ προς τον εαυτό του, την οποία πρωτοκόλλησε στην ΕΠΣΒΕ 13-1-2012, σε απαράδεκτα για διευθυντικό στέλεχος του ΥΠΠΟΤ πλαίσια. Λόγω της δυσχέρειας στην εποπτεία, η εν λόγω αλληλογραφία παρατίθεται στη συνέχεια εδώ σε χρονολογική σειρά προς ενημέρωση των πάντων (πέρα δηλ. από το να μπουν ξεχωριστά στο διαδικτυακό ΑΡΧΕΙΟ της ΑΕΕ τα διάφορα αντίστοιχα έγγραφα):

 

**************************

 

Από: www.newsbomb.gr 27 / 01 / 2011 14:57


Αρχαιολογικό… «Κωσταλέξι» σε πανεπιστήμια και μουσεία!


Αμέτρητοι αρχαιολογικοί θησαυροί βρίσκονται επί δεκαετίες «κλειδωμένοι»...
Αμέτρητοι αρχαιολογικοί θησαυροί βρίσκονται επί δεκαετίες «κλειδωμένοι» σε υπόγεια πανεπιστημίων και αποθήκες μουσείων, αφού το υπουργείο Πολιτισμού ουδέποτε μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί με το μεγάλο θέμα της αξιοποίησής τους. Μάλιστα, οι κατά καιρούς ιθύνοντες του υπουργείου φρόντισαν να «βαφτίσουν» τα εκατοντάδες αρχαιολογικά ευρήματα «πανεπιστημιακές συλλογές», για να μας πείθουν ότι με κάποιο τρόπο αξιοποιούνται. Ανάμεσα σε αυτά είναι και ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων, το κρανίο που βρέθηκε στο Σπήλαιο των Πετραλώνων Χαλκιδικής και που παραμένει χρόνια ολόκληρα στο υπόγειο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Ο καθηγητής Άρης Πουλιανός, που ανακάλυψε το κρανίο και που βρίσκεται σε ατέλειωτες δικαστικές διαμάχες με το υπουργείο Πολιτισμού, καταγγέλλει στο newsbomb.gr: «Πήγα στο Αριστοτέλειο πριν από 4 χρόνια που βγήκε πρωτόδικη απόφαση υπέρ μου στο να επιστρέψει ο Αρχάνθρωπος στα Πετράλωνα και αντιμετώπισα εκεί τους καθηγητές, που τόσο εχθρικά μας απωθούσαν: «παραβιάζετε το πανεπιστημιακό άσυλο», μας φώναζαν. Έβριζαν χυδαία και μας έδιωχναν παρότι είχαμε υπέρ μας τη δικαστική απόφαση. Οι τραμπούκοι. Οι αγράμματοι καθηγητάδες. Το αφήνουν να καταστρέφεται και δεν ασχολείται κανείς. Οι αλήτες του πανεπιστημίου».
Έχετε πληροφορίες για την κατάσταση του κρανίου;
«Δεν είναι εκεί κανένας ανθρωπολόγος για να το περιποιηθεί. Το έχουν πριονίσει, έκοψαν κομμάτια μόνο και μόνο για να τα χρονολογήσουν, ενώ μπορούσαν να πάρουν οστά από τα διπλανά ζώα. Γιατί έπρεπε να κόψουν από το κεφάλι του; Τι να πει κανείς; Απογοήτευση σκέτη. Όμως, εγώ τον αγώνα θα τον συνεχίσω. Αν αυτά τα χρήματα τα είχα ξοδέψει για την έρευνα, θα είχα κατεβάσει βουνά!»
Από εκείνη την πρωτόδικη απόφαση, δεν υπάρχει καμία άλλη εξέλιξη όπως εξήγησε στο newsbomb.gr ο δικηγόρος της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος, Δημήτρης Τρίπλης και πρόσθεσε: «Αυτό το θέμα κρατά 25 χρόνια και δεν έχει τελεσιδικίσει. Πιστεύω, όμως, ότι το κρανίο πρέπει να επιστρέψει στο φυσικό του χώρο. Εκεί υπάρχει μουσείο φυλαγμένο με όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας».
Ο Ανδρέας Ντάρλας, προϊστάμενος της Εφορίας Παλαιο –Ανθρωπολογίας, Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας, είπε στο newsbomb.gr: «Όλα αυτά τα χρόνια, τα πανεπιστήμια έχουν παρόμοια ευρήματα με διάφορους τρόπους, αφού δεν ελέγχονταν ακριβώς. Ανάλογα με των Πετραλώνων, είναι άλλα δυο κρανία που βρίσκονται στο πανεπιστήμιο Αθηνών, της ίδιας χρονολογικής αξίας (υπογράμμιση της ΑΕΕ). Π.χ το Πανεπιστήμιο Αθηνών, επειδή γίνονταν παλιά ανθρωπολογικές έρευνες, έχει ακόμα και αρχαιολογικά ευρήματα από τη δεκαετία του 1920, όταν δεν υπήρχε ακόμη νόμος για το τι γίνονται αυτά. Έτσι, έχουν εμπλουτιστεί οι συλλογές των πανεπιστημίων και οι αποθήκες των μουσείων είναι γεμάτες. Απαιτείται μια μεγάλη πολιτική απόφαση για το τι θα γίνουν όλες αυτές οι αρχαιολογικές συλλογές. Εδώ, εγώ, σηκώνω τα χέρια…»
Ρεπορτάζ: Ράνια Καρατζαφέρη

 

**************************

 

 

ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μη κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας

 

2 Δεκεμβρίου 2011, αρ. πρωτ. 1827

 

Προς: Την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Β. Ελλάδος

 

Κοιν: 1) Γρ. Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού

2) Γρ. Γενικής Γραμματέως ΥΠΠΟΤ

3) Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων

4) Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος

5) Δημοσιογράφο κ. Ράνια Καρατζαφέρη

 

Θέμα: Διευκρινήσεις για δηλώσεις σας.

 

Στη διεύθυνση www.newsbomb.gr/apokalypseis/story/23755/archaiologiko-kwstalexi-se-panepisthmia-kai-moyseia, του διαδικτύου υπάρχει η αναφορά: Ο Ανδρέας Ντάρλας, προϊστάμενος της Εφορίας Παλαιο –Ανθρωπολογίας, Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας, είπε στο newsbomb.gr: «…Ανάλογα με των Πετραλώνων, είναι άλλα δυο κρανία που βρίσκονται στο πανεπιστήμιο Αθηνών, της ίδιας χρονολογικής αξίας».

 

Βάσει των ανωτέρω σας παρακαλούμε να μας γνωρίσετε:

 

Α) Πού στηρίζετε την άποψη (π.χ. σε διοικητικά έγγραφα, βιβλιογραφία ή προσωπική μελέτη) ότι ανάλογα με των Πετραλώνων είναι άλλα δυο κρανία της ίδιας χρονολογικής αξίας;

 

Β) Καθώς δεν διαθέτετε ούτε έναν παλαιοανθρωπολόγο ανάμεσα στο δυναμικό της Υπηρεσίας σας, πώς χρησιμοποιήθηκε η ανωτέρω ιδιότητα του προϊσταμένου και διευθυντικού στελέχους του ΥΠΠΟΤ, για να εκφραστεί κάτι που ουσιαστικά δεν ανήκει στην επιστημονική σφαίρα ενός αρχαιολόγου; 

 

Γ) Επειδή έχουμε ασχοληθεί επιστημονικά επί 10ετίες με το ανθρώπινο κρανίο από το σπήλαιο Πετραλώνων, και οι επισημάνσεις σας στρέφονται ενδεχομένως εναντίον των επιστημονικών μας συμπερασμάτων, έστω και με την αποσιώπησή τους, έχουμε κάθε έννομο συμφέρον να σας ζητούμε, παράλληλα με τα ανωτέρω ερωτήματα, αφενός ποία είναι αυτά τα δύο κρανία που βρίσκονται στο πανεπιστήμιο Αθηνών και αφετέρου ποία άραγε είναι η ίδια χρονολογική αξία που αναφέρει η newsbomb;

 

Τα ανωτέρω τίθενται βέβαια υπόψη σας με την προϋπόθεση ότι δεν υπήρξε κάποια παρανόηση για τη ρύμη του λόγου σας, οπότε σας παρακαλούμε και πάλι για τις δικές σας διευκρινήσεις.

 

Για το Δ.Σ. της ΑΕΕ, η Γεν. Γραμματέας, Κατερίνα Μανωλαράκη

 

*******************

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ     

 

Θεσσαλονίκη, 13-1-2012

 

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ-

ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Αρ. πρωτ. 2794 π.έ.

 

Ναυαρίνου 28

55131 Καλαμαριά Θεσσαλονίκης

Πληροφορίες: Α. Ντάρλας

Τηλέφωνο: 2310 410185

Fax: 2310 410376

E-mail: epsbe@culture.gr

 

ΠΡΟΣ: Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος

              Δαφνομήλη 7, Αθήνα 11471

 

ΚΟΙΝ: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

  1. Γραφείο κ. Υπουργού

2. Γραφείο κ. Γενικής Γραμματέως ΥΠΠΟΤ

                                       3. Γενική Δ/νση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

Μπουμπουλίνας 20-22

10682 ΑΘΗΝΑ

                                               

ΘΕΜΑ: Διευκρινήσεις για δηλώσεις του προϊσταμένου της υπηρεσίας μας

 

Σχετ.: Έγγραφό σας με αρ. πρωτ. 1827/2-12-2011

 

            Σε συνέχεια του παραπάνω σχετικού, με το οποίο ζητάτε την παροχή διευκρινήσεων για δηλώσεις του προϊσταμένου της υπηρεσίας μας, και δεδομένου ότι πρόκειται για επιστημονικές απόψεις αυτού οι οποίες διατυπώθηκαν ανεξάρτητα από τις διοικητικές του αρμοδιότητες, σας κοινοποιούμε την αναφορά του με την οποία απαντά επί του θέματος.

 

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας

Ανδρέας Ι. Ντάρλας

Αρχαιολόγος

 

Συνημμένο: Αναφορά του Α. Ντάρλα (2 φύλλα)

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

 

Χ. Σ. ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΜΕ Δ΄ ΒΑΘΜΟ

 

**************************

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Θεσσαλονίκη, 10-1-2012

 

του Ανδρέα Ι. Ντάρλα, Προϊσταμένου

της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-

Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος

 

Προς την

Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-

Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος

(Αρ. Πρωτ. 72, ελήφθη 13-1-2012)

 

ΘΕΜΑ: Απαντήσεις σε ερωτήματα της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος

 

Αφού έλαβα γνώση των ερωτημάτων που θέτει η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος με το υπ’ αριθ. πρωτ. 1827/2-12-2011 έγγραφό της, επισημαίνω ότι η διατύπωση επιστημονικών εκτιμήσεων και σκέψεων είναι κατά το πλείστον ανεξάρτητη από τις διοικητικές αρμοδιότητες ενός προϊσταμένου. Κατά συνέπεια τις απόψεις για τις οποίες με εγκαλεί η ΑΕΕ δεν θα μπορούσα να τις εκφέρω για λογαριασμό της υπηρεσίας (ως προϊστάμενος αυτής), αλλά αποτελούν προσωπικές μου απόψεις και τις διατύπωσα ως ειδικός επιστήμονας και γνώστης του θέματος. Για το λόγο αυτό και απαντώ ατομικά, με την παρούσα αναφορά μου, ως επιστήμονας-μέλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

 

Κατ’ αρχάς έχω να κάνω τρεις παρατηρήσεις:

 

1.    Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη συνομιλία μου με τη δημοσιογράφο χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2011 (και βέβαια ήταν σε γνώση της ΑΕΕ, αφού έχει επισημανθεί από τότε στον ιστότοπό της, με σχετική παραπομπή), ανακύπτει εύλογα το ερώτημα γιατί το θυμήθηκαν τώρα.

 

2.       Οι απαντήσεις μου στη δημοσιογράφο δεν εδόθησαν καθόλου εν τη ρύμη του λόγου ούτε οφείλονται σε παρανόηση, αλλά βασίζονται στις παγιωμένες επιστημονικές απόψεις επί του θέματος, όπως καταγράφονται στη διεθνή και επιστημονική βιβλιογραφία

 

3.      Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το έγγραφο με το οποίο η ΑΕΕ κάνει παρατηρήσεις επί επιστημονικών απόψεών μου δεν το υπογράφει κάποιο από τα μέλη του ΔΣ της ΑΕΕ που θεωρείται ειδικός επί του θέματος, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά η κυρία Μανωλαράκη, η οποία μάλλον δεν είναι ανθρωπολόγος (ούτε πρέπει να έχει σχέση με την παλαιοανθρωπολογία), αφού είναι άγνωστη στην επιστημονική κοινότητα, τουλάχιστον επί θεμάτων παλαιοανθρωπολογίας. Να υποθέσω ότι οι αρμόδιοι της ΑΕΕ την θεωρούν ως την πιο ειδική από τα μέλη τους (ακόμη και από τους ίδιους) επί ανθρωπολογικών θεμάτων ή να το θεωρήσω ως ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν την επιστήμη τους;

 

Ειδικότερα επί των ερωτημάτων που θέτει η ΑΕΕ:

 

Α.        Η άποψή μου για την ηλικία του ανθρώπου των Πετραλώνων και των κρανίων του Απηδήματος, αφού είναι πασιφανές ότι περί αυτών γινόταν λόγος, δεν θα μπορούσε να στηρίζεται σε διοικητικά έγγραφα, αλλά στην επιστημονική βιβλιογραφία, ελληνική και διεθνή.

 

Β. Ως ειδικός επιστήμονας με πολύχρονη ερευνητική εμπειρία στη μελέτη της Παλαιολιθικής Εποχής, θέλω να πιστεύω ότι είμαι ειδικός επί του θέματος και δικαιούμαι να εκφέρω γνώμη (τουλάχιστον πολύ περισσότερο από την κυρία Μανωλαράκη). Επισημαίνω ότι, εκτός από το πτυχίο αρχαιολόγου που διαθέτω, έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη «Γεωλογία του Τεταρτογενούς, Παλαιοανθρωπολογία, Προϊστορία», ενώ από τον ίδιο κύκλο σπουδών έχω λάβει και το διδακτορικό μου δίπλωμα (με ειδίκευση στην παλαιολιθική αρχαιολογία). Δεν μπορώ όμως να μην εκφράσω την κατάπληξη μου για το γεγονός ότι αυτή που αμφισβητεί την αρμοδιότητα μου επί του θέματος δεν είναι κάποιος ειδικός επιστήμονας αλλά η κυρία Μανωλαράκη, η οποία, όπως σημείωσα και παραπάνω, είναι παντελώς άγνωστη στους επιστημονικούς κύκλους της Προϊστορίας-Παλαιοανθρωπολογίας. Θα της ήμουν υπόχρεος αν με ενημέρωνε για την επιστημονική της σχέση με τα εν λόγο γνωστικά αντικείμενα.

 

Γ.        Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι η ΑΕΕ (ή μήπως η ίδια η κυρία Μανωλαράκη;) έχει ασχοληθεί επί δεκαετίες με το κρανίο των Πετραλώνων, έχω να απαντήσω ότι κανείς από την ΑΕΕ δεν θα μπορούσε να έχει κάνει πρωτογενή μελέτη του κρανίου των Πετραλώνων, αφού δεν το έχει πάρει καν στα χέρια του, δεδομένου ότι αυτό φυλάσσεται αδιάλειπτα στο ΑΠΘ από την ημέρα της ανακάλυψής του μέχρι σήμερα και δεν έχει χορηγηθεί σε κανένα μέλος της ΑΕΕ άδεια εξέτασής του (εκτός, βέβαια, αν η κ. Μανωλαράκη εννοεί βιβλιογραφική μελέτη, «εκ του μακρόθεν»).

 

Τέλος, επειδή η κυρία Μανωλαράκη επικαλείται έννομο συμφέρον της, προφανώς για να στραφεί εναντίον όσων εκφράζουν αντίθετη γνώμη με τη δική της, καλό θα ήταν να γνωρίζει ότι τέτοια μέσα και υπονοούμενα είναι παντελώς ξένα στο στίβο της επιστημονικής αναζήτησης και σκέψης.

                                                                              Ο αναφέρων (υπογραφή) Α. Ντάρλας

 

***********************

 

ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μη κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας

 

     Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2012, αρ. πρωτ. 1833

                                   

Προς: 1. Γραφείο Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού

           2. Γραφείο Γενικής Γραμματέως ΥΠΠΟΤ

                       3. Γενική Δ/νση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

                       4. Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων

                       5. Ε.Ο.Τ. - Ε.Τ.Α.

 

Κοιν:  α) Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος

                       β) Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας Β. Ελλάδος (ΕΠΣΒΕ)

                        γ) Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

                        δ) Δήμο Νέας Προποντίδας

                        ε) Δημοσιογράφο κα Ρ. Καρατζαφέρη

 

Θέμα: Δηλώσεις στη «newsbomb» του Προϊσταμένου της ΕΠΣΒΕ κ. Α. Ντάρλα.

 

Σχετ: Α) Το δημοσίευμα της «newsbomb.gr» της 27-01-2011.

          Β) Το  1827 / 2-12-2011 έγγραφό μας.

          Γ) Το 72/13-1-2012 έγγραφο της ΕΠΣΒΕ, διαβιβασθέν με το υπ. αρ. 2974 π.έ.

          (Σημ: τα ανωτέρω σχετικά, όπως και το παρόν αναρτώνται στο διαδίκτυο).

 

Αξιότιμοι κ.κ.,

 

Με το Γ΄ σχετικό η ΑΕΕ πληροφορήθηκε δια «στόματος» ΕΠΣΒΕ ότι πράγματι ο Προϊστάμενός της έδωσε συνέντευξη στη «newsbomb» με το περιεχόμενο του Α΄ σχετικού. Έτσι, επιβεβαιώθηκε πως δεν ήταν κάποια παρανόηση εν τη ρύμη του λόγου του, αλλά ότι όντως είπε: «…Ανάλογα με των Πετραλώνων, είναι άλλα δυο κρανία που βρίσκονται στο πανεπιστήμιο Αθηνών, της ίδιας χρονολογικής αξίας». Επίσης, παρόλο που στην ίδια συνέντευξη έγινε χρήση της δημοσιοϋπαλληλικής του ιδιότητας, o κ. Ντάρλας αναφέρει ότι τις πιο πάνω απόψεις (ως επί το πλείστον… και κατά συνέπεια !;) διετύπωσε μόνο ως «ειδικός επιστήμονας» και όχι ως «Προϊστάμενος της ΕΠΣΒΕ».

                        Από την άλλη όμως, επί των ερωτημάτων που θέτει η ΑΕΕ, επικαλούμενη το γεγονός ότι θίγεται (ή έστω αντιεπιστημονικά αποσιωπάται) το επιστημονικό της έργο, δίνεται μόνο η «πασιφανής» (!;) απάντηση ότι πρόκειται για τα κρανία που προέρχονται από το Απήδημα της Μάνης, αλλ’ όχι και για το ποία είναι η ίδια «χρονολογική τους αξία» (γιατί άραγε;).

Ως γνωστό στα κατώτερα στρώματα του συγκεκριμένου σπηλαίου της Μάνης βρέθηκαν δύο ανθρώπινα κρανία που χρονολογήθηκαν από περίπου 40.000 έως 200.000 έτη, σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία (την οποία επικαλείται επίσης ο κ. Προϊστάμενος της ΕΠΣΒΕ, δεδομένα που απαντώνται και στο διαδίκτυο). Εξάλλου, κατά τη δική του άποψη, τα λίθινα τέχνεργα του Απηδήματος περισσότερο προσεγγίζουν την ηλικία των 40.000 ετών της Μέσης Παλαιολιθικής εποχής.

Θα έπρεπε επίσης ο κ. Ντάρλας να μην «παραγνωρίζει» ότι σύμφωνα με τις έρευνες της ΑΕΕ το κρανίο των Πετραλώνων χρονολογείται τουλάχιστον στις 700.000 χρόνια της Κατώτατης Παλαιολιθικής (κατ’ άλλους πάλι στα 70.000, 150.000 ή 500.000 έτη). Έτσι παραμένει αδιευκρίνιστο, ακόμα και σε επίπεδο απόψεων ενός απλού ειδικού, ποία είναι η ίδια «χρονολογική αξία»: εκείνη των 40.000, 70.000, 150.000, 500.000 ή 700.000 ετών; Σε κάθε περίπτωση πάντως, παρόμοια θέματα «χρονολογικής αξίας» θα ήταν καλύτερα να διευκρινίζονται άμεσα, καθώς οιοσδήποτε θα μπορούσε έμμεσα να υποθέσει ότι στο Απήδημα βρέθηκαν κρανία 700.000 ετών ή ότι το κρανίο των Πετραλώνων μπορεί να είναι ακόμα και λιγότερο από 40.000 χρόνων.

Αφού λοιπόν στη συνέντευξη δεν αναφέρεται οιαδήποτε ηλικία (και δη εκείνη των 700.000 ετών), πράγματι οι αδιευκρίνιστες επισημάνσεις της ΕΣΠΒΕ στρέφονται εναντίον των επιστημονικών μας συμπερασμάτων. Εξ αιτίας τούτου στις 2-12-2011 αναφέραμε ότι «έχουμε κάθε έννομο συμφέρον να σας ζητούμε, παράλληλα με τα ανωτέρω ερωτήματα… ποία άραγε είναι η ίδια χρονολογική αξία που αναφέρει η newsbomb»; Προφανώς ο πρώτος πληθυντικός («έχουμε») δεν αναφερόταν στη Γενική μας Γραμματέα, όπως διαστρεβλωτικά υπονοείται με το Γ΄ σχετικό, αλλά στην ΑΕΕ, που βάσει του καταστατικού της, σκοπό έχει να προστατεύεται και όχι να παραποιείται η πολιτισμική - παλαιοανθρωπολογική κληρονομιά του τόπου. Η επίκληση στο έννομο συμφέρον μας έγινε ώστε ο κ. Προϊστάμενος της ΕΠΣΒΕ να υποχρεωθεί σε απάντηση, και όχι βέβαια για να στερηθεί τον οποιοδήποτε «στίβο επιστημονικής αναζήτησης και σκέψης». Εξάλλου είναι αδιανόητο ένα δημόσιο έγγραφο, όπως η αναφορά ενός Προϊσταμένου υπηρεσίας του ΥΠΠΟΤ, να βρίθει ανακριβών «επισημάνσεων» και ταυτόχρονα να εξαπολύει ανεπίτρεπτα επίθεση με ειρωνικές εκφράσεις και υπαινιγμούς (εξάκις !;) κατά της Γενικής Γραμματέως, καθώς και κατά της ΑΕΕ (όπως π.χ. σχετικά με τις μελέτες μας στο κρανίο των Πετραλώνων ή ότι το ερώτημά μας διατυπώθηκε δήθεν αργοπορημένα μετά παρέλευση 10 μηνών, λες και υπάρχει χρονικό περιθώριο να τίθενται ερωτήσεις για τις πράξεις ή τις γνώμες ενός κρατικά αμειβόμενου οργάνου, συχνά με ευρωπαϊκά κ.ά. δανεικά χρήματα).

Φέρεται να αγνοεί (;) ο κ. Ντάρλας, και μάλιστα ηθελημένα (αφού υπήρξε μέλος της), ότι η ΑΕΕ είναι επιστημονικό Σωματείο και τα έγγραφά της δεν υπογράφει το οιοδήποτε μέλος, αλλά είτε ο Πρόεδρος ή το αρμόδιο, σύμφωνα με το καταστατικό της, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή η Γενική Γραμματέας, ανεξάρτητα αν αναφέρονται σε επιστημονικά ή άλλα θέματα; Τούτο ισχύει σε όλα τα Σωματεία που λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα…  Τί δεν αντελήφθη – και, μάλιστα, του «προκάλεσε εντύπωση» (!;) – ο κ. Προϊστάμενος της ΕΠΣΒΕ και θεωρεί σε υπηρεσιακό έγγραφο την ανωτέρω νόμιμη διαδικασία ως δήθεν «ενδεικτική της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουμε την επιστήμη μας»;;

Πέραν όλων των παραπάνω, ο  κ. Ντάρλας, όπως και ο ίδιος παραδέχεται, είναι «ειδικός επιστήμονας» με διδακτορικό στην Αρχαιολογία και όχι στην Παλαιονθρωπολογία. Οπότε, αφού δεν είναι Ανθρωπολόγος, πώς εμφανίζεται «επιστημονικά αρμόδιος» για τη χρονολόγηση των κρανίων από τα Πετράλωνα και εκείνων του Απηδήματος; Η ΑΕΕ ασφαλώς διαθέτει ειδικούς Ανθρωπολόγους – Παλαιοανθρωπολόγους, ώστε επί των ανωτέρω ζητημάτων οι απόψεις, οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις να παρατίθενται στο από 1827 / 2-12-2011, αλλά και το παρόν έγγραφο. Επιβεβαιώνονται έτσι δυστυχώς ξανά οι προ διμήνου (ακόμα αναπάντητες) σχετικές αναφορές μου προς τη  Βουλή των Ελλήνων.

Όταν λοιπόν το δημοσίευμα της «newsbomb.gr» γράφει ότι τα παραπάνω αποτελούν δηλώσεις του Προϊστάμενου της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Β. Ελλάδος, πώς να πάει ο νους τού αναγνώστη στο ότι ο συνεντευξιαζόμενος ομιλεί όχι με την ιδιότητα του Προϊσταμένου, αλλά ενός απλώς ειδικού και πάλι ούτε καν στην Ανθρωπολογία;

             Κατόπιν των ανωτέρω σας παρακαλούμε να εξεταστεί αρμοδίως η απαράδεκτη συμπεριφορά που είναι πρόδηλη στο Γ΄ σχετικό έγγραφο της ΕΠΣΒΕ, καθώς και να μεριμνήσετε να δοθεί επιτέλους ξεκάθαρη και χωρίς άλλες υπεκφυγές απάντηση για το ποία είναι η ίδια «χρονολογική αξία» (κατά τον Προϊστάμενο της ΕΠΣΒΕ), των προαναφερόμενων κρανίων αφενός μεν του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων, αφετέρου δε εκείνων από το Απήδημα της Μάνης. Ειδάλλως, ας γίνει έστω και για μια φορά παραδεχτό ότι οι δημόσιες υπηρεσίες, εξ αιτίας των οποίων εν πολλοίς εξόκειλε οικονομικά ολόκληρη η χώρα, διέπραξαν και αυτές κάποτε έστω και ένα σφάλμα.

Εν αναμονή των ενεργειών σας και της άμεσης ενημέρωσής μας. 

    Ο Πρόεδρος της Α.Ε.Ε., Δρ Άρης Πουλιανός

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ