Χαλκιδική: Στην πολιτεία η διαχείριση του σπηλαίου των Πετραλώνων

 

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

 

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=10&artid=82412

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες δικαστικών διενέξεων, με φόντο τα παγκόσμιας σπουδαιότητας αρχαιολογικά ευρήματα, η εκμετάλλευση του σπηλαίου των Πετραλώνων Χαλκιδικής επιστρέφει στην ελληνική πολιτεία.

Από το 1981 έως και σήμερα η επιστημονική και τουριστική αξιοποίηση, όπως και η προβολή του σπηλαίου και των ευρημάτων, γινόταν από τον επιστημονικό φορέα «Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος» και τον ιδρυτή του, διακεκριμένο ανθρωπολόγο Αρη Πουλιανό κατόπιν παραχώρησης των δικαιωμάτων από τον ΕΟΤ. Το καθεστώς αυτό ανατρέπεται με την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ για διοικητική αποβολή της Εταιρείας, ωστόσο, αυτή όπως φαίνεται δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της κουβέντα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Δικαίωση

Για δικαίωση της τοπικής κοινωνίας και του πολυετή αγώνα φορέων και πολιτείας κάνει λόγο σε δηλώσεις του στον «Α» ο αντιδήμαρχος Τρίγλιας, Ανέστης Τσομπανέλης. «Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο το οποίο δεν είναι δυνατόν να εκμεταλλεύεται όλα αυτά τα χρόνια ένας ιδιώτης, χωρίς να αποδίδει λογαριασμό. Ο δήμος δικαιούται 10% επί των ακαθάριστων εσόδων του σπηλαίου και όλα αυτά τα χρόνια δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ», σημειώνει. Ο ίδιος μάλιστα, κάνει λόγο για τεράστια έσοδα τα οποία αποκόμιζε η εταιρεία από την εκμετάλλευση του σπηλαίου στο οποίο έχει ανακαλυφθεί το κρανίο του αρχανθρώπου των Πετραλώνων ο οποίος εικάζεται ότι είναι ηλικίας 700.000 ετών και αποτελεί τον πρόγονο των σημερινών Ευρωπαίων.

«Κάθε χρόνο περνούσαν από το σπήλαιο 150.000 άτομα πληρώνοντας εισιτήριο 7 ευρώ. Παράλληλα η εταιρεία αποκόμιζε κέρδη από ένα κυλικείο που εκμεταλλευόταν αλλά και από την πώληση διάφορων άλλων αναμνηστικών, βιβλίων, καρτών, κ.ά. Όλα αυτά είναι διαφυγόντα κέρδη και ο δήμος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα και να τα διεκδικήσει», καταγγέλλει ο κ. Τσομπανέλης.

Τι λέει η εταιρεία

Συνέχεια στην ιστορία, διά της δικαστικής οδού σκοπεύει να δώσει και η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος. «Πρόκειται για απόφαση κατά παραγγελίαν», δηλώνει στον «Α» ο νομικός σύμβουλος της Εταιρείας, Νίκος Τρίπλης. Σύμφωνα με τον κ. Τρίπλη «μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν έχει πάρει ούτε 1 ευρώ ως επιχορήγηση, αντιθέτως καλύπτει μόνη της τα έξοδα συντήρησης του σπηλαίου και μισθοδοσίας των 13 μόνιμων υπαλλήλων. Μάλιστα, έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από φορείς διαπίστωσαν πως η λειτουργία του σπηλαίου συμβάλλει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου».

Αναφερόμενος στην λειτουργία του σπηλαίου, ο ίδιος επισήμανε πως η σχετική σύμβαση που υπεγράφη με τον ΕΟΤ παραχωρούσε στην Εταιρεία την ευθύνη φύλαξης, συντήρησης και διαχείρισης του χώρου δίνοντας δικαίωμα να κρατάει από τα έσοδα για να εξοφλεί τους λογαριασμούς.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ