ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ο ΥΙΟΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ (ΣΥΝΕΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ) Ή ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ;

 

Το ανωτέρω ερώτημα προκύπτει παρακολουθώντας την εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα» της Πόπης Τσαπανίδου (πρβλ. https://www.youtube.com/watch?v=ZiicGQB53g4), τριάμισι περίπου λεπτών που μεταδόθηκε του Αγίου Αθανασίου (18-1-2010) από τη ΝΕΤ. Στην ανάρτηση αυτής της εκπομπής στο Διαδίκτυο είχε δοθεί ο ιδιαίτερος τίτλος: Στο «μικροσκόπιο» της Πόπης Τσαπανίδου το χρωμόσωμα Υ - Under themicroscopeof Popi Tsapanidou the Y chromosome. Για κάθε χρήση, είτε αντιγραφής επιμέρους φράσεων, είτε ολόκληρης της εκπομπής, θεωρήθηκε σκόπιμο να παρατεθεί η απομαγνητοφώνησή της:

 

0:00 - 0:14 / Τσαπανίδου: Καλωσορίζουμε κοντά μας τον Νίκο Πουλιανό που είναι διδάκτορας ανθρωπολογίας και παλαιοντολογίας – καλημέρα σας. Για να δούμε (λοιπόν) τι γίνεται μ’ αυτό το μύθο που λέει, εάν είναι μύθος, ότι σιγά - σιγά οι άντρες θα εξαφανιστούν.

 

0:14 - 0:39 / Πουλιανός: Όχι από αυτό δεν κινδυνεύει η κοινωνία μας.

 

(Τσαπανίδου – λόγω της σταδιακής μείωσης των χρωμοσωμάτων Υ).

 

Αλλ’ αρχικά επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω (Τσαπανίδου – χαρά μας), το ότι δίνετε την ευκαιρία και στους υπόλοιπους επιστήμονες που καλείτε, να δώσουμε απολογισμό στην κοινωνία που είναι ο εργοδότης μας, για το τι κάνουμε εμείς οι επιστήμονες που μας πληρώνει η κοινωνία.

 

0:40 - 2:27 / Πουλιανός: Το χρωμόσωμα Υ είναι εκείνο που διαφοροποιεί τους άνδρες. Υποτίθεται μ’ αυτή την καινούργια μελέτη στις Η.Π.Α. που τη δημοσιεύουν στο Nature ότι (το χρωμόσωμα Υ) έχει εξελιχθεί κατά 30% πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα 44 απλά χρωμοσώματα (ή συνολικά 46 με το Χ). Εμένα μου φαίνεται λίγο βιαστικό, λίγο νωρίς. Και γιατί το λέω αυτό; Επειδή αφενός αυτό βασίζεται στο ότι η απόσταση της κοινής μας καταγωγής με τους χιμπατζήδες (κι ως προς αυτό το σημείο συμφωνούμε όλοι οι ανθρωπολόγοι, είναι περίπου 6 εκ. χρόνια όπως εξάλλου αναφέρεται σ’ αυτή η επιστημονική μελέτη), ενώ εμείς (στην Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος) δεχόμαστε μια παλαιότερη άποψη των παλαιοανθρωπολόγων και παλαιοντολόγων (όπως των Bounak, Debetz, Simpson, Kretzoi κ.ά.) ότι (αυτή) η απόσταση είναι (μεγαλύτερη) 10-13 εκ. ετών. Οπότε αυτομάτως για μας, η ερμηνεία δηλαδή των αποτελεσμάτων της έρευνας του αμερικάνικου ινστιτούτου, είναι ότι φαίνεται μόνο να είναι πιο γρήγορη η εξέλιξη του χρωμοσώματος Υ, ενώ ουσιαστικά είναι ολική. Δεν μπορεί να εξελιχθεί ένα μόνο του και τα υπόλοιπα όχι. Έτσι (αυτά τα συμπεράσματα) αφενός επηρεάζονται από τη διαφορετική τοποθέτηση που έχουμε (επί του θέματος) κι αφετέρου εκείνο που λέμε χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ότι δεν υπάρχουνε εξελικτικά ανώτεροι και κατώτεροι οργανισμοί. Εμάς (στους ανθρώπους) αρέσει εγωκεντρικά, αλλά τώρα πως μπορείς να συγκρίνεις αν είναι ανώτερος ο υιός της γρίπης από τον άνθρωπο ή τα ραδίκια (2:02). Ο καθένας στο ρόλο του. Οπότε δεν είναι σωστό να μπαίνουμε ας το πούμε στην παγίδα (στη λούμπα) να θεωρούμε το χρωμόσωμα Υ πως είναι περισσότερο ή λιγότερο εξελιγμένο σε σχέση με το Χ των γυναικών ή δεν ξέρω τι (άλλο). Κάθε τι μας χρειάζεται για να επιβιώσουμε όμορφα και καλά σαν κοινωνία σε αλληλοβοήθεια κι αλληλοσυνεργασία. 

 

2:27 - 2:31 / Τσαπανίδου: Πάντως το ασθενές φύλο δείχνει να είναι οι άνδρες.

 

2:32 - 3:17 / Πουλιανός: Εδώ μια και μπαίνουμε επίσης στους ρόλους των φύλων, κάποιοι θεωρούν κι αυτό ως ένα βαθμό είναι σωστό σαν πιο συντηρητικό μέλος της κοινωνίας τα θηλυκά άτομα. Η συντήρηση όμως δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη οπισθοδρόμηση. Συντήρηση σημαίνει διατήρηση (διατηρώ αυτό που έχω). Αντίθετα και από άποψη εγκεφάλου (π.χ. ορμόνες), φαίνεται πως περισσότερο στους άνδρες επαφίεται η εξερεύνηση, η παραπέρα, η πιο έξω. Αλλά (ως γνωστό) οι περισσότερες εξερευνήσεις καταλήγουν σε φιάσκο. Άρα είμαστε πολύ υποχρεωμένοι κι έχουμε ανάγκη της γυναικείας να το πω αντίληψης (αφενός) να συντηρούμε αυτό που ήδη διαθέτουμε (κι αφετέρου) όσο μπορούμε λιγουλάκι να το βελτιώνουμε. 

 

3:17 - 3:37 / Κλείσιμο - χαιρετισμός της εκπομπής από τις γλυκιές φωνούλες σχολικής τάξης.