ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

   Μη κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας

       ΔΑΦΝΟΜΗΛΗ 7, ΑΘΗΝΑ 11471

 

                                                                 Πετράλωνα, 25-9-2006, αρ. πρωτ. 1180

 

Προς: την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, Βόρειας Ελλάδας (αρ. πρ. 2131), Ναβαρίνου 28, Θεσ/νίκη (τηλεομ: 410376) - Υπόψη Προϊσταμένου Δ-ρα Ανδρέα Ντάρλα

 

                   Αγαπητέ Ανδρέα,

 

          Σε συνέχεια των συγχαρητηρίων που προφορικά σου έδωσα προ ημερών στην Αθήνα, σου διαβιβάζω και εκείνα των μελών του Δ.Σ. της ΑΕΕ, για μια αποδοτική και γόνιμη θητεία στη νέα σου θέση. Δεν σου κρύβω ταυτόχρονα ότι με έκπληξη σε συνάντησα στο Ανθρωπολογικό Μουσείο της ΑΕΕ στις 22-9-2006, τόσο επειδή ήταν αναπάντεχη η ολιγόλεπτη επίσκεψή σου, όσο και επειδή συνοδευόσουν από άτομα που φέρθηκαν ανεπίτρεπτα (βλ. εξώδικο 26-7-2006) απέναντι σε μέλη τηλεοπτικού συνεργείου και τον Δ-ρα Άρη Ν. Πουλιανό, ο οποίος έκτοτε έχει δώσει εντολή στον δικηγόρο κ. Ν. Τρίπλη να προβεί σε μήνυση και αγωγή.

Δράττομαι της ευκαιρίας να σε παρακαλέσω να παρέμβεις, στα πλαίσια συναδελφικών σχέσεων μεταξύ αρχαιολόγων, ώστε να ζητηθεί το συντομότερο μια έγγραφη συγνώμη, για να αποφευχθεί μια ακόμα αιτία προστριβών και αντεγκλήσεων.

Όσον αφορά το χειρισμό των διοικητικών εγγράφων σχετικά με το σπήλαιο Πετραλώνων πράγματι, όπως σύντομα θα διαπιστώσεις και ο ίδιος, οι ελλείψεις του ΥΠ.ΠΟ. είναι τεράστιες. Π.χ., μεταξύ πολλών άλλων, ένα απλό έγγραφο της ΑΕΕ για την χορήγηση αντιγράφων από το αρχείο της ΕΠΣΒΕ (βλ. 14-9-2004) δεν ικανοποιείται, γεγονός που αντίκειται ακόμα και στην κείμενη νομοθεσία. Για αυτό σου ευχήθηκα προχτές να μπορέσεις να αντεπεξέλθεις, ώστε από μια Υπηρεσία που δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να τιμήσει το όνομά της, να μετατραπεί σε ένα φορέα αντάξιο της Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας. 

Σε ένδειξη καλής διάθεσης για συνεργασία, σε προσκαλώ εδώ ή στην Αθήνα, να συνεξετάσουμε το θέμα του «Πρωτόγλυπτου της Μακεδονίας», σαν μια περίπτωση που απέχει από επιστημονικές διαμάχες, ανεξάρτητη από την επιστημονική εποπτεία του Δ-ρα Άρη Ν. Πουλιανού και, εφόσον σε ενδιαφέρει, να συνεργαστούμε από κοινού ως φορείς για την παραπέρα μελέτη του.

Με φιλικούς χαιρετισμούς, o πρόεδρος της ΑΕΕ, Δ-ρ Νίκος Α. Πουλιανός

 

(Παρατίθεται κατωτέρω η δήθεν απάντηση, προς δυνατότητα άμεσης σύγκρισης): Η καθεαυτού "Α Π Α Ν Τ Η ΣΗ" της

 

Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος (αρ. πρωτ. 2131/ 10-10-2006)

Σχετ.: Έγγραφό σας με αρ. πρωτ. 1180/25-9-2006
Κύριε Πουλιανέ
Κατ' αρχήν σας ευχαριστώ για τις ευχές σας στο δύσκολο έργο τιου αναλαμβάνω. Οι αρνητικές σας κρίσεις όμως και οι άσχημοι χαρακτηρισμοί για την Υπηρεσία και για τους λειτουργούς της δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί. Ως υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και εσείς ο ίδιος, οφείλετε να γνωρίζετε κάτω από πόσο δυσμενείς συνθήκες τα στελέχη της πασχίζουν να φέρουν σε πέρας το έργο που τους έχει ανατεθεί και το κατορθώνουν με επιτυχία. Ανάλογοι χαρακτηρισμοί λοιπόν δεν τους αφορούν.
Ως προς το θέμα του «Πρωτόγλυπτου», πιστεύω ότι γνωρίζετε τη διαδικασία που οφείλετε να ακολουθήσετε, αν θεωρείτε ότι πρόκειται για αρχαιολογικό εύρημα. Ο Προϊστάμενος της Εφορείας, Ανδρέας Ι. Ντάρλας Αρχαιολόγος

 

Σ Χ Ο Λ Ι Α:

Α. Το προαναφερόμενο εξώδικο είχε τελικά συνέχεια στα δικαστήρια, όπου η κ. Βελένη καταδικάστηκε. Ο κ. Ντάρλας παρόλο που έχει λάβει γνώση του εξώδικου, υπερασπίστηκε έμμεσα και προφανώς συντεχνιακά τις συκοφαντίες της κ. Βελένη, χωρίς ποτέ να διευκρινήσει ποίοι ήταν κατά τη γνώμη του οι δήθεν άσχημοι (;!) χαρακτηρισμοί.

 

Β. Αντίθετα, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει το κατωτέρω παρατιθέμενο αίτημα της 4-9-2004, στο οποίο ουδέποτε δόθηκε κάποια απάντηση. Αυτή η περίπτωση υποδηλώνει πράγματι άσχημη λειτουργία μιας κρατικής υπηρεσίας, όσο κι αν είναι... δυσμενείς οι συνθήκες εργασίας των αρχαιολόγων...

ΑΕΕ / Αθήνα, 14-9-2004, αρ. πρωτ. 1094

Προς: την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, Βόρειας Ελλάδας. Παλιό Δημοτικό Σχολείο Πλαταμώνα (τηλ.-φαξ: 23520-44523)

Κοιν: α) Γενικό Γραμματέα ΥΠ.ΠΟ., κ. Χρ. Ζαχόπουλο
β) Δ/νση Προϊστ. και Κλασικών Αρχαιοτήτων ΥΠ.ΠΟ.   Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα 10682
                                              
Σχετ: 829/20-8-2004 έγγραφό σας

            Στην 1η παράγραφο του ως άνω σχετικού αναφέρεται μια «σύσκεψη στο ΥΠ.ΠΟ.» σχετικά με το σπήλαιο Πετραλώνων και στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Ν. Τρίγλιας κ. Ι. Μήτσου. Σας παρακαλούμε να μας χορηγήσετε για κάθε νόμιμη χρήση αντίγραφα των πρακτικών της σύσκεψης αυτής, τα θέματα που εξετάσθηκαν, καθώς και ο τόπος, ο χρόνος και κάθε σχετικό έγγραφο.

 

Γ. Η αποφυγή συνεργασίας στο θέμα του Πρωτόγλυπτου είναι περισσότερο από εμφανής.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ