Αθήνα 19-5-1997,  Αρ.Πρ. 935

 

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού

Aξιότιμο κ. Ευάγγελλο Βενιζέλο

Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα (4864)

 

Θέμα: Παρεμπόδιση εφαρμογής Δικαστικών Αποφάσεων εκ μέρους της ΔΙΠΚΑ.

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

             Με την Απόφαση 3798/5-5-1997, του 12ου Τμήματος του Εφετείου Αθηνών επικυρώθηκε και κατέστη άμεσα εκτελεστή ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ύστερα από πολυετή δικαστικό αγώνα και αποφάσεις του Αρείου Πάγου, η επανεγκατάσταση της ΑΕΕ στο Σπήλαιο και το Μουσείο Πετραλώνων Χαλκιδικής, που με δικές μας κυρίως ενέργειες και έξοδα αξιοποιήθηκαν, αλλά και πραγματοποιήθηκε εκτός από το Μουσείο η ανέγερση των γύρω από το Σπήλαιο εγκαταστάσεων.

            Στις 16-5-1997 και μέσα στις από το Νόμο προβλεπόμενες προθεσμίες, μετέβη με Δικαστικό Αντιπρόσωπο να παραλάβει τις ως άνω εγκαταστάσεις ο ανασκαφέας του Σπηλαίου και ο μόνος νόμιμος μελετητής Δρ. Άρης Πουλιανός. Την ίδια ημέρα (16-5-1997), αφενός το Υπουργείο Τουρισμού απέστειλε έγγραφο προς τους υπαλλήλους του να παραδώσουν τις εγκαταστάσεις σε συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις,. αφετέρου το ΥΠΠΟ δια της ΔΙΠΚΑ καλούσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα αστυνομικά όργανα, καθιστώντας αυτούς υπεύθυνους, να προφυλάξουν το Σπήλαιο και το Μουσείο από τον Δρ. Α. Πουλιανό. Ουσιαστικά, η ΔΙΠΚΑ προέτρεψε με συγκαλυμμένο τρόπο να εμποδιστεί η εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων, δήθεν για την προστασία του Σπηλαίου. Αποτέλεσμα,  να αναλάβουν το Νόμο στα χέρια τους διάφοροι αναρμόδιοι μεν, αλλά με ισχυρό οικονομικό κίνητρο, καθότι θίγονταν τα προσωπικά συμφέροντά τους από τις δικαστικές αποφάσεις. Πέρα από τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν σαν "μέτρα προστασίας" του Σπηλαίου, στις 18-5-1997, έκοψαν την παροχή ύδατος προς τον ξενώνα της ΑΕΕ. και όταν  ο Δρ. Α. Πουλιανός πήγε στο εντευκτήριο του Σπηλαίου να μάθει τι συμβαίνει, ο χωρίς κανένα λόγο παρευρισκόμενος Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Α. Τσομπανέλης του επετέθη με ύβρεις και χειροδικίες.

            Αξιότιμε κ. Υπουργέ, είναι γνωστή η εμπάθεια και ο επί σειρά ετών παράνομος χειρισμός των παλαιοανθρωπολογικών θεμάτων του Σπηλαίου Πετραλώνων (αλλά και εν γένει του ΥΠΠΟ) εκ μέρους του υφισταμένου σας κ. Ι. Τζεδάκι, για μας όμως είναι αδιανόητο πίσω από τέτοιες ενέργειες να κρύβεται η ΔΙΠΚΑ δια του ΥΠΠΟ. Σας κάνουμε έκκληση να παρέμβετε και να ανακληθεί στην τάξη η παράνομη δραστηριότητα του κ. Ι. Τζεδάκι στο χώρο του Σπηλαίου και Μουσείου Πετραλώνων Χαλκιδικής και γι' αυτό αρκεί να επιληφθεί άμεσα  ένας αμερόληπτος, υπεύθυνος και έμπιστος συνεργάτης σας για την ομαλοποίηση της κατάστασης και προς αποφυγή νέων επεισοδίων.

Ευελπιστώντας στην κατανόησή σας. Με κάθε τιμή. για το Διοικητικό Συμβούλιο, O Νομικός Σύμβουλος, Βασίλης Κούσουλας

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ