Αναδημοσίευση (εν είδει υπενθύμισης) στον παρόντα ιστοχώρο τον Φεβρουάριο του 2012, από την εφημερίδα:

 

«ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»

 

Παρασκευή 10 Ιουνίου 1983

 

ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΟΙ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΗ ΠΟΥΛΙΑΝΟ

 

ΒΙΑΙΗ ΕΞΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ

 

Επεισοδιακό χαρακτήρα, σε πολλές φάσεις, παίρνουν οι επιστημονικές έρευνες στο Σπήλαιο των Πετραλώνων της Χαλκιδικής από τον ανθρωπολόγο ερευνητή και πρόεδρο της Ανθρωπολογικής Εταιρείας κ. Άρη Πουλιανό, ύστερα από τις διενέξεις που ξεκίνησε ο Ε.Ο.Τ., με προεκτάσεις προς το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι μακρόχρονοι επιστημονικοί αγώνες του Πουλιανού βρίσκονται τώρα μπροστά σε αδιέξοδο, καθώς όλοι οι κρατικοί μηχανισμοί είναι «κουρντισμένοι», εναντίον του και κινούνται με κάθε τρόπο για να σταματήσουν το ερευνητικό του έργο στο Σπήλαιο των Πετραλώνων.

Μέχρι τώρα τον μαχόταν το «πανεπιστημιακό κατεστημένο». Παρ’ όλα αυτά, ο ερευνητής συνέχισε το έργο του και, όσο και να ήταν αμφιλεγόμενα τα επιστημονικά του συμπεράσματα μιας εικοσαετίας περίπου, ξεσήκωσε τόσο ενδιαφέρον, που απασχολήθηκαν μ’ αυτό όχι μόνο οι ειδικοί επιστήμονες του τόπου, αλλά και διεθνή συνέδρια.

Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι αυτό;

Ο πόλεμος και οι επιστημονικές αντιδικίες εναντίον του Πουλιανού είναι μια μεγάλη, άχαρη και πικρή ιστορία. Ο ερευνητής στάθηκε όρθιος χάρη σε μια ανεπανάληπτη μαχητικότητα και δραστηριότητά του, που δεν έχει προηγούμενο.

Τα εντυπωσιακά του επιστημονικά συμπεράσματα προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις στους πανεπιστημιακούς κύκλους και πολλοί τα χαρακτήρισαν ατεκμηρίωτα ή υπερβολικά. Αλλά αυτά συμβαίνουν, όταν  μιλούν για μεγάλα επιτεύγματα, όπως συμβαίνει στην πλευρά του Πουλιανού, που έχει δημιουργήσει ένα έργο στα Πετράλωνα.

 

ΕΚΚΛΗΣΗ

 

Αυτό το έργο και η συνέχιση της έρευνας κινδυνεύουν να αποκοπούν και να καταστραφούν, όπως είπε ο ίδιος ο ανθρωπολόγος Πουλιανός στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές και ιδιαίτερα στην κυβέρνηση, να τον αφήσουν να συνεχίσει να επιβιώσει και να δράσει ως επιστήμονας.

Το Σπήλαιο των Πετραλώνων θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους του απολιθωμένου ανθρώπου που εξερευνάται. Οι αναλύσεις που έχουν γίνει από πρωτοπόρους ανθρωπολόγους και παλαιοντολόγους ανθρωπίνων απολιθωμάτων, τα παλαιολιθικά εργαλεία και τα απολιθώματα των ζώων που βρέθηκαν στο σπήλαιο, δίνουν διαστάσεις μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος στο χώρο αυτό.  Ο «Πετραλώνειος» είναι ίσως το αρχαιότερο απολίθωμα ανθρώπου που βρέθηκε μέχρι σήμερα στην Ευρώπη υποστηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Κι ακόμη οι στάχτες και τα καμένα οστά που βρέθηκαν στο σπήλαιο, ίσως αποτελούν τα αρχαιότερα ίχνη φωτιάς από τον άνθρωπο στη γη.

Υπάρχει και το κρανίο των  Πετραλώνων που έχει δημιουργήσει πολλές επιστημονικές συζητήσεις. Στο χώρο αυτό έχει γίνει ένα εντυπωσιακό  έργο που έκανε γνωστό τον Πουλιανό όχι μόνο στο Πανελλήνιο αλλά και στους διεθνείς επιστημονικούς κύκλους.

Και όλα αυτά έγιναν προσιτά στο πλατύ κοινό και τα ευρήματα και ο χώρος έχουν γίνει θεατά και επισκέψιμα.

Έτσι τα τελευταία πέντε χρόνια επισκέφθηκαν το Σπήλαιο και το Μουσείο των Πετραλώνων ( έχουν συγκεντρωθεί εκεί ευρήματα από διάφορες περιοχές) περισσότερα από 500.000 άτομα…

                       

ΦΘΟΝΟΣ

 

Σε επιστημονικό φθόνο αποδίδει ο Πουλιανός την πολεμική που του γίνεται, η οποία όμως τώρα πέρασε μέσα στην Κυβέρνηση και το θέμα παίρνει πολιτικές διαστάσεις, αφού ο ερευνητής θα φέρει τη μάχη μέσα στη Βουλή και στα δικαστήρια, μια και δεν αποδέχεται την έξωση που του έκανε ο ΕΟΤ από τις παραπάνω εγκαταστάσεις καταγγέλλοντας ο τελευταίος τη σύμβαση αορίστου χρόνου. Ο οικονομικός έλεγχος ήταν «λευκός» για τον Πουλιανό και τώρα προειδοποιεί ότι μόνο ζωντανός δεν θα φύγει από το Σπήλαιο και το εκεί επιστημονικό του έργο. Συνήγορο έχει τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Βαγγέλη Μαχαίρα και όλα αυτά προοιωνίζουν επεισοδιακές ημέρες στα Πετράλωνα.

 

ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ

 

Κι ενώ ο Πρωθυπουργός με έγγραφο από 9-9-1982 του διπλωματικού Συμβούλου κ. Χ. Μαχαιρίτσα βεβαιώνει ότι παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον το έργο του κ. Πουλιανού στα Πετράλωνα και «εκφράζεται θαυμασμός για το σημαντικό επιστημονικό έργο» και δίνεται άδεια από την υπουργό Πολιτισμού για τη συνέχιση των ερευνών, παράλληλα ή μεταγενέστερα γίνεται ένα «επιτελικό σχέδιο», σε επίπεδο πασοκικό-κομματικό για το «θάψιμο» του Πουλιανού. Κινητοποιείται ο ΕΟΤ με κάθε μέσο (ανακρίσεις, καταγγελίες για ατασθαλίες που έπεσαν στο κενό, διοικητική αποβολή-έξωση, τοποθέτηση νέου προσωπικού στις εγκαταστάσεις κ.λ.π.) και ακολουθεί το ΥΠ.Π.Ε. που χαρακτηρίζει το χώρο αρχαιολογικό και συνιστά για πρώτη φορά ειδική Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας. Έτσι ο Πουλιανός βρίσκεται μετέωρος, όσο αφορά την εγκυρότητα για την νομιμότητα των ερευνών του στα Πετράλωνα, χωρίς την άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και την εποπτεία που απαιτείται από το νόμο από την αρμόδια Εφορεία.

Το σήριαλ συνεχίζεται μια και ο κ. Πουλιανός με την Ανθρωπολογική Εταιρεία, διεκδικεί την πνευματική ιδιοκτησία των ερευνών και τη διαχείριση των ευρημάτων. Εκεί βρίσκεται το θέμα και η διαμάχη.

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ